Volg ons via Pinterest Volg ons via youtube Volg ons via Google+ SRC-Blog Website Aanmelden nieuwsbrief
Boek uw reis online
• Reserveer uw reis eenvoudig online en betaal na ontvangst van de bevestiging.

• Heeft u vragen? Bel ons op 050 - 3 123 123
of vul dit formulier in.


Terug

Het St.Petersburg van Catharina de Grote

cultuurvakantie | themareis Rusland

6 dagen v.a. € 798,00

Reisnummer: RUVE04 Printen Bewaar
 
Pluspunten
 • rechtstreekse vluchten KLM
 • ruimbagage
 • centraal toeristenklassehotel
 • 5x ontbijt en 1x diner
 • stadsrondrit St.Petersburg
 • Petrus- en Paulusvesting
 • rondleiding Hermitage
 • metrostations
 • paleis Peterhof
 • paleis Tsarskoje Selo
 • vestingeiland Kronstadt
 • audiosysteem
 • lokale gids tijdens excursies
 • de beste SRC-reisleider
Entreegelden zijn exclusief

Hoogtepunten van deze reis

 • rondleiding Hermitage
 • Tsarskoje Selo en Peterhof
 • Petrus- en Paulusvesting

1 van 8

Hermitage AmsterdamHermitage-reis


Herinneringen aan een groot vorstin

Treed in het voetspoor van Europa’s grootste keizerin! In aansluiting op de tentoonstelling Catharina, de Grootste in De Hermitage Amsterdam nemen wij u mee naar haar stad, St.Petersburg. Deze stad, gesticht door haar held en grote voorbeeld, is een waar openluchtmuseum. Zowel Peter de Grote als Catharina de Grote haalden vele bekende architecten naar St.Petersburg, zoals Bartholomeo Rastrelli, Carlo Rossi en Gustav Montferand. Zij verrijkten de stad met prachtige paleizen, zoals het centraal in St.Petersburg gelegen Winterpaleis, dat nu de kunstverzameling van de Hermitage herbergt. De eerste collectie werd 250 jaar geleden aangekocht door Catharina de Grote en is door alle tsaren na haar uitgebreid. Als een parelsnoer rond deze stad vol pracht en praal liggen maar liefst zeven zomerpaleizen, waarvan Peterhof (Petrodvorets) en Tsarskoje Selo de mooiste zijn.


Tijdens deze bijzondere themareis ontdekt u in deze heerlijke stad de herinneringen aan Catharina de Grote. U bezoekt de weelderige paleizen waar Catharina haar feesten gaf en met haar honden wandelde door de tuinen. Ook ziet u de laatste rustplaats van Catharina en de Romanovs in de prachtige Petrus- en Pauluskathedraal en brengt u een bijzonder bezoek aan Kronstadt, het vestingeiland waar Catharina’s man, Peter III, gevangen heeft gezeten. Uiteraard staat u ook uitgebreid stil bij Catharina’s nalatenschap op het gebied van kunst en architectuur, met als hoogtepunt een uitgebreid bezoek aan de wereldberoemde Hermitage. Dankzij haar passie en doorzettingsvermogen kunt u vandaag de dag nog altijd genieten van de meest indrukwekkende kunstcollectie ter wereld! Maak met ons een reis terug in de tijd van machtsspellen, intriges, trots en passie! Gaat u mee?


Catharina de Grote – De laatste vrouw die Rusland regeerde

Sophia Auguste Frederika van Anhalt-Zerbst, prinses van een klein Duits vorstendom, werd tegen alle logica in tsarina van Rusland en de machtigste heerseres van Europa. Catharina had officieel geen recht op de troon, maar regeerde ruim vierendertig jaar, van 1762 tot 1796, over het gigantische Russische Rijk. Haar bewind valt zonder meer te typeren als een periode van stabiliteit, een tijdperk van Russische macht en glorie en een bloeiperiode van het Russische hof.


In haar tijd gold Catharina de Grote als een grote autoriteit. De Franse schrijver en filosoof Voltaire, die met Catharina correspondeerde, noemde haar ‘de sprankelendste ster van het noorden’. De Franse ambassadeur sprak van haar ongewone talenten, haar ragfijne intellect, haar grootsheid en beminnelijkheid. Ze was intelligent, energiek, beschikte over subtiele mensenkennis en wist hoe ze anderen voor haar zaak kon winnen. Ze omringde zich met toegewijde en getalenteerde mensen en zette hen in ten dienste van de staat. Catharina hield zich serieus bezig met bouwprojecten en kunst verzamelen, in het begin vooral van schilderijen. Onder Catharina kreeg St.Petersburg een statig aanzien en werd de basis gelegd voor de kunstcollectie die we nu in de Hermitage kunnen bewonderen. Net als Peter I kreeg Catharina al bij leven de titel ‘de Grote’ toegekend.

Themareizen

Bent u een echte liefhebber van kunst, architectuur, cultuur en geschiedenis? En hoort u tijdens uw vakantie graag meer over deze onderwerpen? Dan is een themareis van SRC echt iets voor u! Tijdens onze unieke themareizen worden uiteenlopende cultuurhistorische onderwerpen verder uitgediept. U maakt diverse mooie excursies en volgt soms ook nog een boeiende lezing door een deskundige SRC-reisleider.

Reisleiders

Bent u benieuwd welke reisleider deze reis gaat begeleiden? Kijk dan of uw vertrekdatum al vermeld staat op de reisleidersplanning.

Reisverhalen Rusland en St.Petersburg

Onze reisleiders brengen met hun verhalen de mooiste plaatsen tot leven. Kom alvast in de vakantiestemming met hun blogs over Rusland en St.Petersburg.


Bekijk het programma


Hoogtepunten van deze reis

 • rondleiding Hermitage
 • Tsarskoje Selo en Peterhof
 • Petrus- en Paulusvesting

1 van 9

De reis in het kort

dag 1: Vlucht Amsterdam – St.Petersburg

dag 2: Stadstrondrit en metrostations, bezoek Petrus en Paulusvesting

dag 3: Bezoek buitenpaleis Tsarskoje Selo (Poesjkin)

dag 4: Hermitage en vrije middag

dag 5: Peterhof (Petrodvorets) en vestingeiland Kronstadt

dag 6: Verlosserkerk en terugvlucht

dag 1: Naar St.Petersburg

Na aankomst op de luchthaven van St.Petersburg maken we een korte oriënterende rondrit door de stad van tsaar Peter de Grote. Hierna rijden we naar het hotel, waar we vijf nachten verblijven. We dineren deze avond in het hotel. (ca. 30 km)

dag 2: St.Petersburg: stad van de tsaren

Tijdens een stadsrondrit zien we een groot aantal prachtige monumenten van St.Petersburg: de Verlosserskerk, de Hermitage, de Admiraliteit, het Mariinskitheater en de Nicolaaskerk. We maken een fotostop bij het hemelsblauwe Smolnyklooster, opgericht door tsarina Elisabeth en door Catharina de Grote verder ontwikkeld als meisjesschool. We vervolgen onze kennismaking met de stad ondergronds. Net als in Moskou was de bouw van de Petersburgse metro een prestigeobject. Stalin zette voor deze ‘paleizen voor het volk’ de beste architecten van de Sovjet-Unie in. Op Nevsky Prospekt komen we weer bovengronds. Gepland door Peter de Grote als het startpunt van de route naar Novgorod en Moskou is deze 4,5 kilometer lange straat nog steeds het kloppende hart van de stad. In de middag bezoeken we de door Domenico Trezzini ontworpen Petrus- en Paulusvesting. De vesting is nooit gebruikt voor militaire doeleinden en diende in tsaristisch Rusland als politieke gevangenis voor onder anderen Dostojevski. In de vestingkathedraal vonden vrijwel alle Russische tsaren, waaronder Catharina de Grote, hun laatste rustplaats. (ca. 25 km)

dag 3: Tsarskoje Selo

We verlaten de stad en bezoeken het prachtige Tsarskoje Selo (Poesjkin), een van de meest geliefde plekken van tsarina Catharina. Met name toen haar gezondheid achteruitging, verbleef ze hier graag en bracht ze veel tijd door met haar honden in het paleispark. We bezoeken het Catharinapaleis met de grote balzaal, bewonderd om haar prachtig beschilderde plafond. Terug in de stad kunt u nog even op eigen gelegenheid flaneren ‘op Nevsky’. Of bezoekt u liever de imposante St.Isaakskathedraal, op het gelijknamige plein nauwlettend gadegeslagen door tsaar Nicolaas I? (ca. 60 km)

dag 4: De Hermitage en vrije tijd

Vandaag nemen we uitgebreid de tijd voor een van de absolute hoogtepunten van deze reis: de Hermitage. Met een totale oppervlakte van meer dan 100.000 m², 360 expositieruimten en zo’n drie miljoen kunstvoorwerpen is de Hermitage het mekka van de kunst. Dank zij Catharina’s passie voor kunst en haar doorzettingsvermogen kunnen we ons ook vandaag nog laten betoveren door de onwaarschijnlijke hoeveelheid kunstschatten van het hoogste niveau! U zult uw ogen uitkijken en genieten van de collectie, die varieert van de klassieke oudheid tot de Hollandse meesters. Ook het gebouw zelf is een waar kunstwerk! Na een uitgebreide rondleiding kunt u op uw gemak zelf nog even wegdromen bij al dit moois. Ook buiten de Hermitage is genoeg te doen. Zo nodigt de sfeervolle Michailovtuin bij de Verlosserskerk uit tot een heerlijke wandeling. Een goede tip is een bezoekje aan het marmeren paleis. Het paleis, nu onderdeel van het Russisch Museum, was ooit een cadeau van Catharina aan haar minnaar Grigori Orlov. (ca. 15 km)

dag 5: Peterhof en Kronstadt

Een hoogtepunt van deze reis is ons bezoek aan het paleis (Petrodvorets), dat in schoonheid Versailles naar de kroon steekt. Het buitenverblijf is genoemd naar zijn eerste bewoner, Peter de Grote. Daarna hebben verschillende tsaren en tsarina’s, waaronder Catharina, het complex en het park uitgebreid. Het park is prachtig aangelegd met vergulde beelden en vele fonteinen en waterpartijen. We zien de beroemde fontein van Samson die, omringd door dolfijnen, een leeuw verscheurt. Uiteraard bezichtigen we ook de binnenkant van het majestueuze paleis, met onder andere de slaapkamers van Catharina. Op de terugweg maken we een stop in Kronstadt, het vestingeiland waar Catharina’s man, Peter III, gevangen heeft gezeten. Dit eiland, lange tijd verboden gebied voor buitenlandse bezoekers, moest in de tijd van Peter de Grote St.Petersburg beschermen tegen aanvallen vanuit zee. (ca. 100 km)

dag 6: Verlosserskerk en naar huis

De markante Verlosserskerk getuigt van het onzekere bestaan van de Russische tsaren. Zelfs de meest vooruitstrevende en hervormingsgezinde tsaar, Alexander II, was zijn leven niet zeker. Na drie eerdere aanslagen op zijn leven te hebben overleefd, stierf Alexander aan de gevolgen van een bomaanslag in 1881. Op de plaats van de aanslag bouwde men de kerk van de verlosser op het bloed, ofwel de Verlosserskerk. Gelukkig overleefde de kerk het antireligieuze communisme. De prachtige mozaïeken vormen een waar hoogtepunt op de slotdag van onze vakantie. Na ons bezoek worden we naar de luchthaven van St.Petersburg gebracht. Met de terugvlucht komt er een einde aan ons bezoek aan deze bijzondere stad. (ca. 40 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)Naar Vervoer & Verblijf

Naar boven

Reisinformatie

 • goed centraal toeristenklassehotel
 • 5x ontbijt en 1x diner
 • route 270 km

1 van 8

KLM

Vluchtschema

Amsterdam – St.Petersburg

12.35 – 16.35 uur

St.Petersburg – Amsterdam

17.20 – 19.15 uur


Let op: het is mogelijk dat het definitieve vluchtschema afwijkt van het bovenstaande schema. Tijdens het boekingsproces ziet u het vluchtschema dat op dat moment bekend is. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.


Lees meer over uw vlucht met KLM.

Reis naar Schiphol

Schiphol Travel Taxi

Kunt u niet (op tijd) op Schiphol komen? Dan is de Schiphol Travel Taxi wellicht iets voor u! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel 050 – 3 123 123 of vul dit formulier in. Wij regelen het graag voor u!

Schiphol Hotel A4

Wilt u uitgerust uw vakantie beginnen of eindigen? Boek dan bij uw reis een verblijf voor en/of na uw vakantie in het Schiphol Hotel A4 bij. Dit comfortabele 4-sterrenhotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Meer weten? Bekijk de extra informatie en het prijzenoverzicht van Schiphol Hotel A4.


Hotel Ladoga – St.Petersburg

Hotel Ladoga – St.Petersburg

Dit goede toeristenklassehotel ligt in St.Petersburg, op circa 10 minuten lopen van de Alexander Nevskibrug. Op 5 minuten loopafstand van het hotel bevindt zich het metrostation Novocherkasskaya. Het hotel beschikt over een restaurant, een lobby en een bar. De kamers zijn voorzien van een telefoon, een tv en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Het kan zijn dat we gebruik maken van een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens. Bekijk de website van Hotel Ladoga.

NB

SRC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites. U kunt bij ons geen rechten ontlenen aan de inhoud van externe websites. Ontdekt u een dode link? Meld het ons s.v.p. op info@srcreizen.nl.

Landinformatie Rusland

Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Bijvoorbeeld praktische informatie over geldzaken of leuke culturele weetjes? Bekijk de informatie over Rusland.

Reisblogs Rusland en St.Petersburg

Onze reisleiders nemen u mee over de wereld met boeiende, grappige, spannende en interessante verhalen. Lees hun blogs over Rusland en St.Petersburg.Bekijk de extra’s

Naar boven

* De reissom is per persoon. Per reservering betaalt u € 2,50 voor het Calamiteitenfonds. U betaalt géén reserveringskosten!

De toeslag die u betaalt bij verblijf in een 1-persoonskamer is verrekend in de reissom die staat vermeld op het tabblad ‘1-persoonskamer’.


programma-invulling

Met dit balkje kunt u in een oogopslag zien, hoeveel ruimte er binnen het excursieprogramma is om uw eigen keuzes te maken. Het blauw gevulde percentage in dit balkje geeft weer in hoeverre het excursieprogramma van de reis van te voren al is bepaald. Meer informatie over de programma-invulling vindt u op de pagina informatie over uw reis.

Zorgeloos boeken bij SRC met de:

SRC-prijsgarantie

Vroege boekers hebben bij SRC Reizen altijd gegarandeerd de laagste prijs: uw reissom gaat niet meer omhoog, maar kan door een inkoopvoordeel nog wel omlaag gaan! Meer informatie over de SRC-prijsgarantie vindt u hier.

SRC-omboekgarantie

Wanneer u deze groepsreis van SRC boekt, kunt u tot 60 dagen voor het vertrek van uw vakantie kosteloos omboeken naar een andere vertrekdatum en of een andere reis. Meer informatie over de SRC-omboekgarantie vindt u hier.

Vertrekinformatie en groepsgrootte

De dag van vertrek is een zaterdag.

Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).

Maximaal 34 deelnemers.

Extra opties bij deze reis

 • U kunt een dinerpakket (4x diner) bijboeken. Dit pakket kost € 65,- per persoon en kunt u tijdens het boekingsproces reserveren.
 • Korting reis zonder vluchten, vanaf € 200,-. Deze optie is niet online boekbaar, bel tijdens kantooruren 050 – 3 123 123.

Inclusief

 • Lijnvlucht Amsterdam – St.Petersburg vice versa met KLM.
 • Ruimbagage.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Vervoer in een lokale touringcar.
 • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet. Als u alleen reist, dan verblijft u in een 1-persoonskamer.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt. Op dag 1 is ook het diner inbegrepen.
 • De excursies zoals omschreven.
 • Audiosysteem.
 • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider en een lokale Nederlands-, Duits- of Engelssprekende gids.

Exclusief

 • Kosten optionele excursies.
 • Entreegelden, circa € 55,-.
 • Fooien.
 • Visumkosten, circa € 103,-. Voor deze reis is een visum verplicht. Kijk voor meer informatie over het visum op de pagina grensdocumenten.


Toeslag

 • Calamiteitenfonds, € 2,50 (verplicht)

Algemene informatie

U vindt hier meer informatie over de algemene voorwaarden en de overige reisinformatie, zoals informatie over grensdocumenten en vervoer.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze reizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Vluchttoeslag

De hierboven vermelde reissom is gebaseerd op een vlucht in een bepaalde boekingsklasse. Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Hoogtepunten van deze reis

 • rondleiding Hermitage
 • Tsarskoje Selo en Peterhof
 • Petrus- en Paulusvesting

1 van 8

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die nóg meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze cultuurvakantie onderstaande optionele excursie(s) aan. Houdt u er rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U kunt op uw vakantiebestemming bij de reisleider aangeven dat u aan een excursie wilt deelnemen. Ook kunt u de excursie ter plaatse betalen.


Voor de theatervoorstellingen en concerten geldt dat alleen die voorstellingen worden aangeboden waarvoor wij kaartjes hebben kunnen bemachtigen. Voor een aantal excursies geldt dat wij voor het doorgaan van de excursies gebonden zijn aan een minimumaantal deelnemers. Soms zullen deelnemers aan verschillende SRC-reizen voor een optionele excursie worden samengevoegd tot één groep.


Tot slot nog een opmerking over de theaterkaartjes. Soms kunt u zelf aan de kassa’s van de theaters of op straat kaartjes kopen. U betaalt dan prijzen die aanmerkelijk lager liggen dan de tarieven die u bij ons betaalt. SRC kan echter alleen grote aantallen kaartjes inkopen via theaterbureaus die veel hogere prijzen hanteren. Daarnaast hebben wij in onze tarieven een marge inbegrepen voor onze service. Zo kunt u gebruik maken van ons busvervoer van en naar het theater en loopt u geen risico een vals kaartje te kopen.

Opera of ballet

De klassieke muziek en ballet uit Rusland zijn natuurlijk wereldberoemd. Klinkende namen als Moessorgski, Tsjaikovski en Sjostakovitsj sieren de geschiedenis van St.Petersburg. De werken van deze meesters worden met grote regelmaat nog op de diverse podia van de stad uitgevoerd.


Duur: circa 3 uur

Minimaal 10 deelnemers

Prijs: € 60,- tot € 110,- per persoon, afhankelijk van voorstelling en theater, te voldoen in euro’s

Boottochtje

In het waterrijke St.Petersburg mag een boottochtje niet ontbreken. Vanaf de diverse grachten en riviertjes van de stad ziet u de historische gebouwen vanuit een ander perspectief aan u voorbij glijden. De bijzondere band tussen de stad van Peter de Grote en Nederland wordt hier eens te meer duidelijk.


Duur: circa 1 uur

Minimaal 15 deelnemers

Prijs: € 16,- per persoon, te voldoen in euro’s


NB: De bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve informatie.


Naar boven

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Enthousiast? Help andere reizigers met hun vakantiekeuze!

Help andere reizigers met hun vakantiekeuze: deel hier uw mening over de reis op onze website!

Bart van Mierlo

Bart van Mierlo

SRC-reisleider sinds 2006

Al vanaf het begin hebben de landen in het oosten van Europa me gefascineerd. Mijn vriendjes gingen met hun ouders op vakantie naar Italië of Frankrijk, maar ik wilde naar Rusland, Bulgarije, Roemenië of Hongarije. Waar die fascinatie precies vandaan kwam is me nog steeds een raadsel, maar ik had visioenen van woeste landschappen waar helden met namen als Skanderbeg, Christo Botev en Lajos Kossuth rondzwierven. Nu, jaren later, heb ik die landen allemaal uitgebreid mogen bereizen en ik durf het hier nu wel te bekennen: die voorliefde voor het oosten is nooit meer “goed” gekomen.

Lees meer over deze reisleider
Domitilla Nijenhuis

Domitilla Nijenhuis

SRC-reisleider sinds 2013

Ik had in 1992 mijn eerste ervaring met Rusland, toen ik met de trein vanuit Nederland naar Rusland reisde voor een talencursus, ergens in een dorpje tegen de Oeral. Ik kwam terecht in een nieuw Rusland, waar Boris Jeltsin net aan de macht was gekomen. Het was een tijd van chaos en onbegrensde nieuwe mogelijkheden, en de Russen waren dat op dat moment aan het ontdekken. Ook ik had toen mijn ontdekkingstocht door dit prachtige land. Ik was verkocht! Sindsdien ben ik veel malen terug geweest. De culturele en historische schatten spreken voor zich. De pracht en praal van St.Petersburg, het oude mysterieuze Moskou. En dan die ondoorgrondelijke Russen zelf… Mijn doel op de reizen van SRC is altijd de gasten een kijken in het hart van de Russen te geven. Wie zijn ze, waar leven ze voor? De tijden zijn misschien veranderd, maar het land en zijn bewoners zijn nog altijd even intrigerend.

Mijn bestemmingen: Rusland, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Kroatië, Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Oezbekistan, Oman, Iran

Lees meer over deze reisleider
Sven Standhardt

Sven Standhardt

SRC-reisleider sinds 1995

Sinds ik op de middelbare school Russisch leerde, groeide mijn interesse voor dit land van stoere Kozakken, uitgestrekte steppen, sneeuw en betoverende kerkjes en iconen. Na mijn schooltijd besloot ik dan ook Russisch te studeren aan de universiteit en een groot deel van mijn studie in Moskou te volgen. Tijdens die studie heb ik alle republieken van de Sovjet-Unie bezocht. Na mijn studie besloot ik in Rusland te blijven en werd ik vertegenwoordiger van de stad Groningen in Moermansk, het uiterste noorden van Rusland. In de roerige jaren ’90 was ik getuige van de grote veranderingen in Rusland: de val van het communisme en het herrijzen van een nieuw Rusland. Tijdens mijn rondreizende cultuurvakanties die ik begeleid, deel ik graag die ervaringen en laat ik mijn gasten ook kennismaken met het echte Russische leven.
Mijn tweede passie is Iran, het oude Perzië. Het land van legendarische koningen als Cyrus en Darius, maar ook van koningin Esther en roemrijke sjahs. Toen ik hier in 2001 voor het eerst kwam, was ik meteen verkocht. De prachtige moskeeën en paleizen van Isfahan en de oude opgravingen van Persepolis, ze maakten een onuitwisbare indruk op me. De Iraniërs heb ik leren kennen als een heel vriendelijk en gastvrij volk. Ik heb er inmiddels vele vrienden gemaakt. Rusland en Iran zijn beide fascinerende landen, die als je ze eenmaal hebt bezocht nooit meer uit je hart verdwijnen.

Mijn bestemmingen: Rusland, Iran, Oezbekistan, Kirgizië, Georgië, Estland, Letland, Litouwen, Polen

Lees meer over deze reisleider