Volg ons via Pinterest Volg ons via youtube Volg ons via Google+ SRC-Blog Website Aanmelden nieuwsbrief
Boek uw reis online
• Reserveer uw reis eenvoudig online en betaal na ontvangst van de bevestiging.

• Heeft u vragen? Bel ons op 050 - 3 123 123
of vul dit formulier in.


Terug

Panama, Costa Rica en Nicaragua

groene cultuurvakantie Panama Costa Rica Nicaragua

20 dagen v.a. € 3.098,00

Reisnummer: PAVR04 Printen Bewaar
 
Pluspunten
 • NIEUW!
 • rechtstreekse heenvlucht KLM
 • terugvlucht Delta Airlines
 • ruimbagage
 • middenklasse-accommodaties
 • 18x ontbijt en 12x diner
 • Casco Viejo in Panama-Stad
 • Panamakanaal
 • Panamese nevelwoud
 • boottocht Bocas del Toro
 • laaglandregenwoud Sarapiquí
 • cacao-excursie
 • boottocht ‘wetlands’ Caño Negro
 • Arenalvulkaan
 • paradijselijke stranden
 • wandeling Rincon de la Vieja
 • koloniaal Granada
 • entreegelden
 • de beste SRC-reisleider

Hoogtepunten van deze reis

 • Panama-Stad en -kanaal, Granada
 • Arenal en boottocht Bocas del Toro
 • laaglandregenwoud Sarapiquí

1 van 10

Ongerepte jungle en imposante vulkanen


Reisleider Pieter Dercksen Reisleider Pieter Dercksen:

‘Imposante vulkanen, paradijselijke stranden, uitgestrekte jungle in alle tinten groen en een enorme verscheidenheid aan bijzondere vogels, opvallende dieren en opmerkelijke reptielen: de natuur van Panama, Costa Rica en Nicaragua is overdonderend mooi! Deze nieuwe natuurrijke vakantie neemt u mee naar deze drie Midden-Amerikaanse landen, die de kleurrijke biologische en culturele brug vormen tussen Noord- en Zuid-Amerika. Uw reis begint in Panama, bekend om het Panamakanaal, waar jaarlijks zo’n 14.000 schepen de doorsteek maken. Maar Panama biedt meer! U geniet van mooie nevelwouden, prachtige koraalriffen en de eilandenarchipel Bocas del Toro.


De verrassende schoonheid van Panama combineren we met een land dat de meest intense biodiversiteit ter wereld heeft: Costa Rica. Dit is een weelderige oase vol natuurlijke schatten met bossen in alle mogelijke tinten groen. Van mangrovebossen en laaglandjungle tot unieke ‘wetlands’ en eindeloze, paradijselijke stranden onder een weldadige zon, Costa Rica heeft het allemaal!


Nicaragua is het land van de meren en vulkanen. Het heeft maar liefst 8 actieve vulkanen en het Lago de Nicaragua is zelfs het op een na grootste meer van Latijns-Amerika! Door de schitterende koloniale steden onderscheidt dit land zich van zijn bekendere buurland Costa Rica. Kortom; een ontzettend diverse reis langs indrukwekkende steden, imposante vulkanen, groene jungle en stranden om van te dromen. Gaat u met mij mee?


Wilt u meer over mij weten? Kijk dan op het tabblad “Reisleiders”. Bent u benieuwd welke reisleider deze reis gaat begeleiden? Kijk dan of uw vertrekdatum al vermeld staat op de reisleidersplanning.’

Reisverhalen Midden-Amerika

Onze reisleiders brengen met hun verhalen de mooiste plaatsen tot leven. Kom alvast in de vakantiestemming met hun blogs over Midden-Amerika.


Bekijk het programma


Hoogtepunten van deze reis

 • Panama-Stad en -kanaal, Granada
 • Arenal en boottocht Bocas del Toro
 • laaglandregenwoud Sarapiquí

1 van 11

De reis in het kort

dag 1: Vlucht Amsterdam – Panama

dag 2: Panamakanaal en het oude centrum van Panama-Stad

dag 3: Naar het Panamese nevelwoud van Chiriquí

dag 4: Vrije dag: mogelijkheid tot het maken van een koffietour

dag 5: Per speedboot naar de eilandengroep Bocas del Toro

dag 6: Verkenning van de eilandenarchipel

dag 7: Naar het laaglandregenwoud van Sarapiquí in Costa Rica

dag 8: Cacaoplantage en vrije middag: optionele excursies

dag 9: Naar de ‘wetlands’ van Caño Negro

dag 10: Boottocht over de Rio Frio, op zoek naar kaaimannen, apen en vogels

dag 11: Vrije dag bij de Arenalvulkaan: optionele excursies

dag 12: Naar de paradijselijke stranden aan de Pacific

dag 13: Vrije dag: ontspannen aan het strand

dag 14: Wandeling Rincon de la Vieja

dag 15: Naar Nicaragua

dag 16: Koloniaal Granada; stadstoer per paardenkoetsje en te voet, en vrije middag

dag 17: Vrije dag; optionele excursie Masayavulkaan, Pueblos Blancos en lokale markt

dag 18: Optionele boottocht Lago de Nicaragua en naar Managua

dag 19: Terugvlucht naar Amsterdam

dag 20: Aankomst op Schiphol

dag 1: Amsterdam – Panama

Na aankomst op de luchthaven van Panama-Stad worden we naar het hotel gebracht, waar we twee nachten verblijven. (ca. 30 km)

dag 2: Panamakanaal

Al sinds de tijd van Columbus droomden de mensen ervan om een kanaal te graven door de jungle van Panama, om zo de Caribische Zee met de Stille Oceaan te verbinden. De gevaarlijke reis langs Kaap Hoorn werd zo overbodig en het traject werd, door de komst van het Panamakanaal, met maar liefst 12.000 kilometer verkort. Vanaf de Miraflores-sluizen bewonderen we dit moderne wereldwonder. Ook bezoeken we het bijbehorende museum. Hierna verkennen we het oude centrum van Panama-Stad: Casco Viejo. Vanaf de ‘paseo’ in het koloniale hart van de stad heeft u een geweldig uitzicht op de skyline van het nieuwe deel van Panama-Stad, dat gekenmerkt wordt door de imposante wolkenkrabbers. Tijdens de vrije uurtjes kunt u een bezoek brengen aan het door Frank Gehry ontworpen ‘Biomuseo’, dat gewijd is aan het ontstaan van Panama en de bijzondere biodiversiteit van dit land. (ca. 60 km)

dag 3: Het Panamese nevelwoud

Deze lange reisdag voert ons naar het nevelwoud van Chiriquí. De vruchtbare hooglanden van Chiriquí zijn vooral bekend vanwege de vele koffieplantages, waar de beste koffie ter wereld geproduceerd wordt. Ook is de kans groot hier de enige vogel ter wereld die achteruit kan vliegen te spotten; de vliegensvlugge kolibrie. We verblijven twee nachten in een mooie, bergachtige omgeving. (ca. 490 km)

dag 4: Vrije dag

Op deze vrije dag kunt u ontspannen bij het hotel. Ook kunt u deelnemen aan een optionele koffietour (kosten niet inbegrepen). In dit gebied wordt de Arabica-koffieboon verbouwd. De koffieplanten groeien hier op grote hoogte bij vrij lage temperaturen, waardoor de smaak en het aroma meer tijd krijgt zich te ontwikkelen. Tijdens de tour krijgt u uitleg over de koffieboon, de oogst, het branden van de koffie en natuurlijk mag er geproefd worden!

dag 5: Eilandengroep Bocas del Toro

Door de bergen reizen we naar de Caribische kust. Van hier varen we in ongeveer 45 minuten met een speedboot naar de exotische eilandengroep Bocas del Toro. Deze eilanden staan bekend om hun uitgestrekte stranden, een azuurblauwe zee en de rijke flora en fauna. We verblijven twee nachten op het hoofdeiland Isla Colon, waar een relaxte Caribische sfeer heerst. (ca. 230 km)

dag 6: Dolphin Bay en Red Frog Beach

Met de boot verkennen we meerdere van de eilanden van de eilandenarchipel Bocas del Toro. Een mooie tocht brengt ons naar Dolphin Bay, waar vaak dolfijnen te zien zijn. Ook heeft u de gelegenheid om te snorkelen en de prachtige kleurrijke onderwaterwereld te aanschouwen. Doordat het water kristalhelder is, kunt u ook vanaf de boot zien wat er onder het wateroppervlak leeft, zoals kleurrijke zeesterren, grote stukken koraal en scholen vissen. Op het adembenemende Red Frog Beach hopen we de kleine, felgekleurde aardbeigifkikkers te bewonderen. Vergeet ook niet in de bomen te kijken, waar soms luiaards te spotten zijn!


NB Als het strand geopend is, bezoeken we ook het adembenemende Red Frog Beach, waar we de kleine, felgekleurde aardbeigifkikkers kunnen bewonderen. Gezien de onzekerheid van dit bezoek zijn deze entreegelden à US$ 6 per persoon niet inbegrepen.

dag 7: Naar Costa Rica

We keren terug naar het vasteland Panama en reizen richting Costa Rica. Bij de grens lopen we met onze bagage over de brug die de landen met elkaar verbindt. Aan de overkant stappen we in onze Costa Ricaanse (mini)bus en reizen we verder naar het laaglandregenwoud van Sarapiquí, waar ons hotel staat. In dit prachtige gebied zijn vele dieren en vogelsoorten te spotten. Een van de meest opvallende en mooiste vogels van het land, de toekan, is hier bijvoorbeeld een vaak geziene gast. (ca. 270 km)

dag 8: Cacao-excursie en vrije middag

Tijdens een wandeling door het tropisch regenwoud wandelen we langs vele cacaoplanten. We krijgen uitleg over het gehele productieproces van de chocolade: van de bewerking van de pure cacao tot de geliefde lekkernij in de winkel. Natuurlijk mag u ook proeven! Onderweg wordt u door de gids geattendeerd op de rijke flora en fauna. De middag is vrij, maar u kunt kiezen uit een aantal optionele excursies (kosten niet inbegrepen). Bezoekt u een ananasplantage, waar u de inpakkerij ziet en meerdere ananasproducten kunt proeven, of gaat u liever raften op de Sarapiquí-rivier? Een canopytour is ook een echt avontuur! U ‘zweeft’ dan via stalen kabels van platform naar platform tussen de boomtoppen van het regenwoud. Of kiest u voor een ontspannen middag bij de lodge, waar u in de weelderige tuinen op zoek kunt gaan naar leguanen, brulapen en vele vogelsoorten? (ca. 30 km)

dag 9: Schitterende wetlands

Onze volgende bestemming zijn de wetlands van Caño Negro, een echte must voor de natuur- en vogelliefhebber. Het moerasachtige gebied is 9.970 hectare groot en herbergt een enorme verscheidenheid aan dieren, zoals kaaimannen, leguanen, apen en kroonbasilisken. Vogelliefhebbers komen hier ook zeker aan hun trekken. Het hele jaar door leven hier maar liefst 350 vogelsoorten. Dit maakt Caño Negro tot een van de ecologisch meest diverse gebieden van het land! Na aankomst in onze lodge hebben we al kans de eerste watervogels te spotten, zoals de bijzondere ijsvogel. (ca. 160 km)

dag 10: Boottocht Caño Negro

Vanuit Los Chiles maken we een boottocht over de Rio Frio door het schitterende natuurgebied van Caño Negro. We gaan op zoek naar de vele dieren die hier voorkomen, zoals bijvoorbeeld kapucijnaapjes, luiaards en de bedreigde jabiru. Als we veel geluk hebben, kunnen we ook grotere zoogdieren spotten, zoals de tapir! Aansluitend rijden we naar La Fortuna aan de voet van de Arenalvulkaan, waar we twee nachten verblijven. Vanaf de lodge hebben we een mooi uitzicht op de imposante vulkaan. (ca. 150 km)

dag 11: Vrije dag

Deze dag is ter vrije besteding. De omgeving van La Fortuna is schitterend. Waar u ook bent, bij helder weer heeft u een prachtig uitzicht op de imposante Arenalvulkaan. Hoewel de vulkaan nog steeds actief is, zijn er momenteel geen lavastromen te zien, maar dat maakt de kolos niet minder indrukwekkend. U kunt bij het zwembad ontspannen, maar er zijn ook diverse optionele excursies mogelijk (kosten niet inbegrepen). In het nationale park Arenal, waar in 1968 de heftigste uitbarsting van de vulkaan plaatsvond, kunt u een wandeling maken door het vulkanische landschap en lopen over gestolde lavastromen. Het uitzicht is spectaculair! Ook een wandeling in het regenwoud is een aanrader. U loopt dan via wandelpaden en hangbruggen door het overweldigende groen, langs een waterval en zelfs tussen de hoge boomtoppen. Bij helder weer heeft u op sommige punten een prachtig uitzicht op de vulkaan! Onderweg kunt u, met een beetje geluk, slangen, vogels en brulapen zien. Aan het eind van de middag kunt u een avontuurlijke ‘twilight walk’ maken. Als de schemering valt, gaat u met een gids in het bos op zoek naar de dagdieren die hun warme nest voor de nacht opzoeken, en naar de ontwakende nachtdieren. Kortom, mogelijkheden genoeg om deze dag in te vullen!

dag 12: Naar de kust

We reizen naar de warme kust van de Stille Oceaan, een gebied gelegen op zeeniveau, waardoor het temperatuurverschil met het hoger gelegen gebied rondom de Arenalvulkaan aanzienlijk is. We verblijven twee nachten in het tropische Sámara of Carrillo. Beide plaatsen beschikken over een uitgestrekt, palmenrijk strand. (ca. 200 km)

dag 13: Vrije dag

Deze vrije dag staat in het teken van zon, zee en strand. De paradijselijke stranden nodigen uit tot een lange strandwandeling. Neem een boek mee en rust na een stuk wandelen uit in de schaduw van de palmbomen, die het langgerekte strand sieren. Of laat u zich verleiden tot een lesje surfen en trotseert u de golven van de Grote Oceaan? U kunt ook een boottocht maken en op zoek gaan naar dolfijnen (kosten niet inbegrepen). Een heerlijke dag!

dag 14: Rincon de la Vieja

We laten de Grote of Stille Oceaan achter ons en reizen naar het binnenland van de provincie Guanacaste, de droogste provincie van het land. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte landschappen, grote veeboerderijen en een roerige geschiedenis. Tot 1858 hoorde deze provincie nog bij Nicaragua en werden de Chorotega-indianen er tot slavernij gedwongen. We maken een wandeling door de schitterende, bergachtige omgeving van Rincon de la Vieja, waar we overnachten. Onderweg zien we, door de vulkanische activiteit in het gebied, borrelende modderbaden en waterputten. Ook kunnen we hier leguanen, neusberen en apen spotten. Aan het einde van de middag kunt u een verfrissende duik nemen in het zwembad bij de lodge. (ca. 180 km)

dag 15: Naar Nicaragua

We nemen afscheid van het prachtige Costa Rica en reizen naar de grens met Nicaragua. Buurland Nicaragua lijkt qua landschap op Costa Rica, maar heeft iets extra’s te bieden: schitterende koloniale steden! Ons hotel voor de komende drie nachten staat aan het gezellige centrale plein van Granada, ook wel de mooiste stad van Midden-Amerika genoemd. Op loopafstand van het hotel ligt de markt, waar altijd veel bedrijvigheid is, en op ongeveer een half uur wandelen ligt het schilderachtige Lago de Nicaragua. (ca. 190 km)

dag 16: Koloniaal Granada

Onder begeleiding van een gids maken we deels te voet, en deels per paardenkoetsje, een stadstoer door Granada. Het hart van de stad wordt gekenmerkt door smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en een gastvrije bevolking. We zien charmante pleinen, prachtige kerken en weelderige parken en krijgen onderweg uitleg over de geschiedenis van de stad. De middag is ter vrije besteding. U kunt heerlijk door de gezellige straten dwalen en genieten van de ontspannen sfeer in het koloniale centrum, wat een waar openluchtmuseum is. Tip: breng een bezoek aan een sigarenfabriek!

dag 17: Vrije dag

De dag is ter vrije besteding. Een aanrader is een optionele excursie naar de actieve Masaya-vulkaan en haar omgeving (kosten niet inbegrepen). Het gelijknamige nationaal park is het eerste en grootste nationale park van het land. Uniek is dat u vlak bij de kraterrand kunt worden afgezet en zo diep de kratermond in kunt kijken. De ongereptheid van het landschap en de indringende zwaveldampen zorgen dat u de krachten van de natuur ultiem beleeft. Verder ziet u de karakteristieke witte dorpjes, ‘Pueblos Blancos’, met hun unieke traditionele ambachten. U luncht met een schitterend uitzicht over Laguno de Apoyo: een kratermeer omringd door groene heuvels en valleien. Tot slot brengt u een bezoek aan de bedrijvige Masaya-markt, waar u leuk souvenirs kunt kopen. Neemt u bijvoorbeeld een gekleurde hangmat mee naar huis?

dag 18: Naar Managua

Voor we naar Managua vertrekken, kunt u nog een boottocht over het gigantische Lago de Nicaragua maken (kosten niet inbegrepen). Door een vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden hebben zich voor de kust van Granada meer dan 300 eilandjes gevormd, allemaal verschillend in grootte. U vaart over het meer langs de vele, soms door vissers bewoonde eilandjes, en geniet van het lokale leven en de flora en fauna. Hierna rijden we naar Managua, de hoofdstad van Nicaragua, voor de laatste overnachting. (ca. 50 km)

dag 19: Managua – Amsterdam

We worden naar de luchthaven van Managua gebracht voor de terugvlucht via Atlanta naar Amsterdam. (ca. 10 km)

dag 20: Aankomst Schiphol

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)Naar Vervoer & Verblijf

Naar boven

Reisinformatie

 • middenklasse-accommodaties
 • 18x ontbijt en 12x diner
 • route 2.260 km

1 van 10

KLM

Vluchtschema

Amsterdam – Panama-Stad 11.25 – 16.40 uur
Managua – Atlanta 08.35 – 13.15 uur
Atlanta – Amsterdam 15.55 – 06.00 uur #

# Aankomst volgende dag


Vluchtschema vertrek 15 oktober

Amsterdam – Panama-Stad 12.55 – 16.45 uur
Managua – Atlanta 07.35 – 13.15 uur
Atlanta – Amsterdam 18.50 – 08.15 uur #

# Aankomst volgende dag


Let op: dit is het standaard vluchtschema dat geldt voor de meeste vertrekdata. Het is mogelijk dat het vluchtschema voor uw specifieke vertrekdatum afwijkt van het bovenstaande schema. Tijdens het boekingsproces ziet u het vluchtschema dat op dat moment bekend is. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.


Lees meer over uw vlucht met KLM.

Reis naar Schiphol

Schiphol Travel Taxi

Kunt u niet (op tijd) op Schiphol komen? Dan is de Schiphol Travel Taxi wellicht iets voor u! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel 050 – 3 123 123 of vul dit formulier in. Wij regelen het graag voor u!

Schiphol Hotel A4

Wilt u uitgerust uw vakantie beginnen of eindigen? Boek dan bij uw reis een verblijf voor en/of na uw vakantie in het Schiphol Hotel A4 bij. Dit comfortabele 4-sterrenhotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Meer weten? Bekijk de extra informatie en het prijzenoverzicht van Schiphol Hotel A4.

Hotels

U verblijft in middenklasseaccommodaties, vaak met gratis wifi. Niet alle accommodaties beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.


Clarion Victoria Hotel – Panama-Stad

Clarion Victoria Hotel – Panama-Stad

Het hotel ligt in het centrum van Panama-Stad en beschikt onder andere over een klein zwembad op het dakterras, vanwaar u een mooi uitzicht over de stad heeft. De ruime kamers zijn modern ingericht en beschikken over airconditioning. Met de taxi bent u binnen een kwartier in Casco Viejo, het historische hart van de stad. Bekijk de websites van Clarion Victoria Hotel.


Best Western Plus – Panama-Stad (vanaf vertrek 1 januari 2018)

Het hotel ligt in het centrum van Panama-Stad en beschikt onder andere over een zwembad op het dakterras, vanwaar u een mooi uitzicht over de stad heeft. De ruime kamers zijn modern ingericht en beschikken over airconditioning. Met de taxi bent u binnen 20 minuten in Casco Viejo, het historische hart van de stad. Bekijk de website van Best Western Plus.


Hotel Bambito & Resort

Hotel Bambito & Resort

In de schaduw van de vulkaan Barú in een weelderige omgeving ligt Hotel Bambito & Resort, dat onder andere over een restaurant, bar, lounge, binnenzwembad en sauna beschikt. In deze omgeving wordt de beste koffie ter wereld verbouwd en het hotel vormt dan ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan een koffieplantage. Bekijk de website van Hotel Bambito & Resort.


Hotel Bahia – Bocas del Toro

Hotel Bahia – Bocas del Toro

Op Isla Colon, het hoofdeiland van de eilandenarchipel Bocas del Toro, bevindt zich het kleinschalige hotel Bahia. Dit kleurrijke, historische gebouw met Caribisch karakter ligt aan de levendige hoofdstraat van het plaatsje, met uitzicht op de baai en nabijgelegen eilandjes. Bekijk de websites van Hotel Bahia.


Ara Ambigua Lodge – Sarapiqui

Ara Ambigua Lodge – Sarapiqui

Deze door een familie gerunde lodge ligt in het laaglandregenwoud van Sarapiquí en wordt omringd door tropische vegetatie. Met een beetje geluk kunt u rondom de lodge dieren spotten. Een heerlijk zwembad nodigt uit tot een verfrissende duik! Bekijk de website van Bekijk de websites van Ara Ambigua Lodge.


Natural Lodge Caño Negro – Caño Negro

Natural Lodge Caño Negro – Caño Negro

Deze lodge ligt midden in de natuur en de kamers liggen verspreid over een mooi aangelegde tuin waar u veel vogels kunt spotten. Ook brengen aapjes vaak een bezoek aan de lodge. Het mooie zwembad nodigt zeker uit tot een verfrissende duik! Bekijk de website van Bekijk de websites van Natural Lodge Caño Negro.


Villas Eco Arenal – La Fortuna

Villas Eco Arenal – La Fortuna

Het kleinschalige hotel ligt ongeveer twee kilometer buiten La Fortuna. De bungalows liggen in een mooi aangelegde tuin. Er loopt een rivier langs het terrein waar diverse vogelsoorten en de ‘blue jeans frog’ gespot kunnen worden. Bij mooi weer is de Arenalvulkaan te bewonderen vanuit de tuin! Bekijk de website van Bekijk de websites van Villas Eco Arenal.


Samara Beach Hotel – Samara

Samara Beach Hotel – Samara

Het hotel ligt aan de hoofdstraat van ‘surfers paradise’ Samara, aan de Pacifische kust. Het paradijselijke strand bevindt zich op slechts 50 meter. In de nabije omgeving vindt u een ruime keuze aan restaurantjes. De kleurrijke kamers zijn in tropische stijl ingericht. Bekijk de websites van Samara Beach Hotel.


Cañon de la Vieja Lodge – Rincon de la Vieja

Cañon de la Vieja Lodge – Rincon de la Vieja

Genesteld in de Costa Ricaanse jungle op 5 kilometer van het nationale park Rincon de la Vieja ligt Cañon de la Vieja Lodge. De lodge beschikt over een restaurant dat in lokale gerechten gespecialiseerd is, en een buitenzwembad. Bekijk de websites van Cañon de la Vieja Lodge.


Hotel Alhambra – Granada

Hotel Alhambra – Granada

Dit oudste hotel van Granada is zeer centraal gelegen, in het hart van de stad, ten westen van Parque Central. Het historische gebouw is in koloniale stijl gebouwd en beschikt over stijlvol ingerichte kamers. In de bruisende omgeving van het hotel vindt u vele restaurantjes en barretjes. Bekijk de websites van Hotel Alhambra.

NB

SRC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites. U kunt bij ons geen rechten ontlenen aan de inhoud van externe websites. Ontdekt u een dode link? Meld het ons s.v.p. op info@srcreizen.nl.

Landinformatie Panama, Costa Rica en Nicaragua

Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Bijvoorbeeld praktische informatie over geldzaken of leuke culturele weetjes? Bekijk de informatie over Panama en de Costa Rica en Nicaragua.

Reisblogs Midden-Amerika

Onze reisleiders nemen u mee over de wereld met boeiende, grappige, spannende en interessante verhalen. Lees hun blogs over Midden-Amerika!Bekijk de extra’s

Naar boven

Vertrekdatum Reisduur Prijs per persoon   Vertrekgarantie Groepssamenstelling
12.11.2017 20 dagen € 3.098,00 boek  
17.12.2017 20 dagen € 3.398,00 boek  
14.01.2018 20 dagen € 3.149,00 boek  
18.02.2018 20 dagen € 3.149,00 boek  
18.03.2018 20 dagen € 3.149,00 boek  
Legenda
Prijs
= Deze vertrekdatum is boekbaar.
Haken
= Deze vertrekdatum is gegarandeerd.
Prijs
= Deze vertrekdatum is niet meer boekbaar.
toon!
= Bekijk de groepssamenstelling van de reis.

* De reissom is per persoon. Per reservering betaalt u € 2,50 voor het Calamiteitenfonds. U betaalt géén reserveringskosten!

De toeslag die u betaalt bij verblijf in een 1-persoonskamer is verrekend in de reissom die staat vermeld op het tabblad ‘1-persoonskamer’.


programma-invulling

Met dit balkje kunt u in een oogopslag zien, hoeveel ruimte er binnen het excursieprogramma is om uw eigen keuzes te maken. Het blauw gevulde percentage in dit balkje geeft weer in hoeverre het excursieprogramma van de reis van te voren al is bepaald. Meer informatie over de programma-invulling vindt u op de pagina informatie over uw reis.

Zorgeloos boeken bij SRC met de:

SRC-prijsgarantie

Vroege boekers hebben bij SRC Reizen altijd gegarandeerd de laagste prijs: uw reissom gaat niet meer omhoog, maar kan door een inkoopvoordeel nog wel omlaag gaan! Meer informatie over de SRC-prijsgarantie vindt u hier.

SRC-omboekgarantie

Wanneer u deze groepsreis van SRC boekt, kunt u tot 60 dagen voor het vertrek van uw vakantie kosteloos omboeken naar een andere vertrekdatum en of een andere reis. Meer informatie over de SRC-omboekgarantie vindt u hier.

Vertrekinformatie en groepsgrootte

De dag van vertrek is een zondag.

Minimaal 12 deelnemers (57 dagen voor vertrek).

Maximaal 20 deelnemers.

Extra opties bij deze reis

 • Korting reis zonder vluchten, vanaf € 800,-. Deze optie is niet online boekbaar, bel tijdens kantooruren 050 – 3 123 123.

Inclusief

 • Lijnvluchten Amsterdam – Panama-Stad met KLM en Managua – Amsterdam met Delta Airlines, met op de terugvlucht een overstap in Atlanta.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Ruimbagage.
 • Vervoer tijdens de reis in een lokale touringcar of minibus met airconditioning. In alle drie de landen reist u met een andere touringcar of minibus.
 • Verblijf in middenklassehotels.
 • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad en/of douche en toilet. Als u alleen reist, dan verblijft u in een 2-persoonskamer voor alleengebruik.
 • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner), beginnend met het ontbijt op dag 2 en eindigend met het ontbijt op dag 19. Op dag 11, 12, 13, 16 en 17 is de verzorging op basis van logies en ontbijt.
 • De excursies zoals omschreven.
 • Begeleiding tijdens de reis door een deskundige Nederlandssprekende reisleider, soms bijgestaan door een lokale Engelssprekende gids.

Exclusief

 • Verplichte elektronische reistoestemming (ESTA) voor het reizen naar de Verenigde Staten. De kosten hiervoor, circa US$ 14,-, moet u online met een creditcard betalen. Deze toestemming kunnen wij niet voor u regelen. U kunt de ESTA zelf aanvragen via de website van de douane van de VS. Informatie over de procedure voor het verkrijgen van toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen vindt u op de pagina grensdocumenten.
 • Grensgelden, circa US$ 30,-.
 • Kosten optionele excursies.
 • Fooien.

Toeslag

 • Calamiteitenfonds, € 2,50 (verplicht)

Inenting gele koorts

Voor deze reis is een inenting tegen gele koorts verplicht, ook al reist u niet door gebieden waar gele koorts heerst. Echter bij de grensovergang tussen Costa Rica en Nicaragua wordt iedereen die recent Panama heeft bezocht, gevraagd naar een bewijs van inenting tegen gele koorts. Zonder dit inentingsbewijs loopt u het risico dat u Nicaragua niet in komt.

Algemene informatie

U vindt hier meer informatie over de algemene voorwaarden en de overige reisinformatie, zoals informatie over grensdocumenten en vervoer.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze reizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Vluchttoeslag

De hierboven vermelde reissom is gebaseerd op een vlucht in een bepaalde boekingsklasse. Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Hoogtepunten van deze reis

 • Panama-Stad en -kanaal, Granada
 • Arenal en boottocht Bocas del Toro
 • laaglandregenwoud Sarapiquí

1 van 10

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die nóg meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze cultuurvakantie onderstaande optionele excursie(s) aan. Houdt u er rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U kunt op uw vakantiebestemming bij de reisleider aangeven dat u aan een excursie wilt deelnemen. Ook kunt u de excursie ter plaatse betalen.


Het Panamese nevelwoud – dag 4

Op dag 4 kunt u ontspannen bij het hotel. Of neemt u deel aan een van de optionele excursies (kosten niet inbegrepen)? Door de ligging en de vruchtbare grond zijn er in deze regio veel koffieplantages. Tijdens een koffietour drinkt u, volgens sommigen, de beste koffie van de wereld! Of maakt u een wandeling door de orchideeënkwekerij Finca Dracula en ontdekt u de meest kleurrijke orchideeën? Er is genoeg te doen in dit prachtige gebied!

Orchideeënkwekerij Finca Dracula

U kunt een bezoek brengen aan een bijzondere orchideeënkwekerij. Door een ‘uit de hand gelopen hobby’ van een orchideeënliefhebber kunt u hier meer dan 2.500 soorten prachtige orchideeën bewonderen, waaronder de zeldzame Dracula-orchidee. Gaat u mee?


Minimaal 6 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 20,-

De beste koffie ter wereld – dag 4

In Chiriquí wordt de beste koffie van Panama verbouwd. Volgens kenners is deze koffie zelfs de beste ter wereld! De hellingen, het gunstige klimaat en de rijke vulkanische grond zorgen voor de perfecte omstandigheden voor de verbouw van koffie. Een tour over een plantage in deze omgeving is dan ook bijzonder interessant. U krijgt uitleg over de koffieboon, de oogst en het branden van de koffie. Natuurlijk mag u ook proeven!


Minimaal 6 deelnemers

Duur: 3 uur

Prijs: circa US$ 42,- per persoon

Het laaglandregenwoud van Sarapiquí – dag 8

Op dag 8 kunt u ’s middags verschillende excursies maken in de omgeving van Sarapiquí. Dit gebied ligt in de provincie Heredia en staat bekend om zijn rijke biodiversiteit. Ook voor avonturiers is er in deze omgeving veel te doen.

Ananasplantage

Tijdens uw bezoek aan een ananasplantage gaat u met een gids de ananasvelden in. U ziet onder andere van dichtbij hoe de ananas groeit en hoe deze vrucht wordt geoogst. U krijgt een compleet beeld van het gehele proces. Erg interessant! Na afloop mag u natuurlijk proeven.


Minimaal 6 deelnemers

Duur: circa 3 uur

Prijs: circa US$ 30,- per persoon

Raften

Als u zin heeft in wat meer avontuur, kunt u raften op de Sarapiquí-rivier. Het is een leuke tocht stroomafwaarts, die ook geschikt is voor beginners. De tocht gaat door een prachtig stuk natuur, waarin u met een beetje geluk dieren langs de waterkant kunt zien, zoals apen, vogels en schildpadden. Een nat pak halen is gegarandeerd, dus u kunt beter geen camera mee nemen!


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 50,- per persoon

Canopytour

Als u op een andere manier sportief bezig wilt zijn, is een canopytour een leuke excursie. Dit is een van de populairste sportieve activiteiten in Costa Rica. U gaat ongetwijfeld een middag vol plezier tegemoet! U ‘zweeft’ via stalen kabels van platform naar platform en beleeft zo een spectaculaire tocht tussen de boomtoppen van het regenwoud.


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 50,- per persoon

In de omgeving van de Arenal – dag 11

In La Fortuna kunt u op dag 11 tijdens uw vrije dag kiezen uit enkele leuke excursies in de nabije omgeving van het gezellige plaatsje.

Wandelen over gestolde lavastromen

U kunt een wandeling maken door het vulkanische landschap en lopen over gestolde lavastromen, vanwaar u een spectaculair uitzicht heeft op de omgeving.


Minimaal 6 deelnemers

Duur: circa 1,5 uur

Prijs: circa US$ 15,- per persoon

Wandeltocht regenwoud

U kunt ook een schitterende wandeltocht maken door het vlak bij gelegen regenwoud. U loopt via wandelpaden en hangbruggen tussen het overweldigende groen van de vele planten en bomen, langs een waterval en zelfs tussen de hoge boomtoppen. Bij helder weer heeft u op sommige punten een spectaculair uitzicht op de vulkaan! Onderweg kunt u, met een beetje geluk, dieren als reptielen, vogels en brulapen zien.


Minimaal 8 deelnemers

Duur: circa 3 uur

Prijs: circa US$ 30,- per persoon

‘Twilight walk’

Aan het einde van de middag kunt u deelnemen aan een spannende excursie. Als de schemering in valt, maakt u een wandeltocht door het vlak bij gelegen regenwoud. Rond deze tijd zoeken de dagdieren hun slaapplaats op en ontwaken de nachtdieren. Dit is het ideale tijdstip voor een avontuurlijke wandeling door de jungle! Tijdens deze ‘twilight walk’ volgt u de deskundige gids die u met een zaklamp voorgaat en veel vertelt over de flora en fauna. Hopelijk spot u verschillende junglebewoners.


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 25,- per persoon

Dolfijnen spotten – dag 13

Dag 13 staat in het teken van zon, zee en strand. Mocht u toch nog iets willen ondernemen op deze vrije dag, behalve het maken van een lange strandwandeling en het zwemmen in de oceaan, dan kunt u met een vissersbootje de zee op gaan om dolfijnen te spotten. Soms worden ook walvissen en zeeschildpadden gezien!


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 3 uur

Prijs: circa US$ 55,- per persoon

De Masaya-vulkaan – dag 17

Op dag 17 kunt u een optionele excursie boeken naar de actieve Masaya-vulkaan en haar omgeving. Het gelijknamige nationaal park is het eerste en grootste nationale park van het land. De vulkaan torent hier hoog boven de stad uit. Ooit beschouwde de bevolking de Masaya-vulkaan als een god, waaraan onder andere kinderen geofferd moesten worden. Uniek is dat u vlak bij de kraterrand kunt worden afgezet en zo diep de kratermond in kunt kijken. De ongereptheid van het landschap en de indringende zwaveldampen zorgen dat u de krachten van de natuur ultiem beleeft. Verder ziet u de karakteristieke witte dorpjes, pueblos blancos, met hun unieke traditionele ambachten. U luncht met een schitterend uitzicht over Laguno de Apoyo: een kratermeer omringd door groene heuvels en valleien. Tot slot brengt u een bezoek aan de bedrijvige, fleurige Mercado de Artesanías, een markt waar u leuke souvenirs kunt kopen. Neemt u bijvoorbeeld een gekleurde hangmat mee naar huis?


Minimaal 8 deelnemers

Duur: circa 6 uur

Prijs: circa US$ 50,- per persoon


NB Wanneer het minimumaantal deelnemers niet behaald wordt, kan de excursie alsnog uitgevoerd worden. De prijs van de excursie zal dan wel hoger zijn.

Boottocht Lago de Nicaragua – dag 18

Op dag 18 kunt u een boottochtje maken over het gigantische Lago de Nicaragua. Door een vulkaanuitbarsting, duizenden jaren geleden, hebben zich voor de kust van Granada meer dan 300 eilandjes gevormd, allemaal verschillend in grootte. U vaart over het meer langs de vele, soms door vissers bewoonde eilandjes, en geniet van het plaatselijke leven en de flora en fauna. Bij mooi weer ziet u in de verte de Mombacho-vulkaan liggen. Natuurlijk zijn er veel watervogels te spotten, zoals jacanas, fraaie langhalzige moerasvogels die door hun zeer lange tenen en nagels over de waterplanten kunnen lopen.


Minimaal 2 deelnemers

Duur: circa 1 uur

Prijs: circa US$ 25,- per persoon


NB De bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve informatie.Bekijk de verlengingsmogelijkheden

Naar boven

Verlenging

Deze reis kunt u individueel verlengen op de ongerepte Corn Islands. U verblijft drie nachten op Big Corn Island en één nacht in Managua. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. Deze verlenging is nog niet online boekbaar, bel tijdens kantooruren 050 – 3 123 123.

Corns Islands

Big Corn Island

Big en Little Corn Island zijn twee eilanden die op ongeveer twee uur vliegen van de Atlantische kust van Nicaragua liggen. De eilanden zijn vernoemd naar het populairste gewas, maïs, en zijn bekend vanwege hun ongereptheid en de uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden. U vindt hier dichtbegroeide jungle, witte palmstranden, kristalhelder water, kleurrijk koraal en heerlijke Nicaraguaanse rum. Doordat de Britse kolonisten aan het einde van de 18e eeuw Afrikaanse slaven hiernaar toe brachten, wordt er nu Engels gesproken en heerst er een ontspannen Caribische sfeer. U kunt op deze eilanden heerlijk bijkomen van uw prachtige rondreis: lekker relaxen, snorkelen, duiken, fietsen huren… er zijn tal van mogelijkheden!

Programma

dag 19: Vroeg in de ochtend wordt u naar de luchthaven van Managua gebracht voor uw vlucht naar de Corn Islands. In verband met de vroege aankomst is de kamer nog niet beschikbaar. U kunt wel alvast de omgeving verkennen en een duik nemen!

dag 20 en 21: Vrije dagen op Big Corn Island.

dag 22: Binnenlandse vlucht naar Managua en transfer naar het hotel.

dag 23: Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht, via Atlanta naar Amsterdam.

dag 24: Aankomst op Schiphol.

Arenas Beach Hotel – Big Corn Island

Arenas Beach Hotel – Big Corn Island

Ligging

Dit kleinschalige hotel ligt op Big Corn Island, een eiland van 10 km² groot met 6.000 inwoners. Op dit eiland bevinden zich meerdere restaurants en barretjes, waar u heerlijk kunt eten en genieten van de Flor de Caña-rum. Het hotel ligt aan het strand, waar ligbedden en romantische loungezitjes tot uw beschikking staan. Op ongeveer 2 kilometer van het hotel bevindt zich een oud Spaans scheepswrak, dat bescherming biedt aan vele kleurrijke vissen. U kunt hier uitstekend snorkelen.

Faciliteiten

Het hotel heeft 29 kamers en beschikt over een restaurant, waar onder andere heerlijke visgerechten geserveerd worden. Ook heeft het een sfeervolle bar met uitzicht over het mooie zandstrand, vanwaar u onder het genot van een tropische cocktail prachtige zonsondergangen kunt bewonderen. Natuurlijk kan het personeel u assisteren bij het boeken van diverse activiteiten. Er is gratis wifi aanwezig.

Kamer

De eenvoudige, maar nette kamers beschikken over een tv, airconditioning, een balkon of een veranda met een zitje en soms een hangmat, en een badkamer met een douche, een toilet en een föhn.


Bekijk de websites van Arenas Beach Hotel.


De laatste nacht in Managua verblijft u in Best Western Las Mercedes, dat het laatste hotel van de rondreis is. Bekijk de website van Best Western Las Mercedes.


De prijzen zijn per persoon voor drie nachten in Arenas Beach Hotel en één nacht in Best Western Las Mercedes op basis van logies en ontbijt. De binnenlandse vlucht en overige transfers zijn bij de prijs inbegrepen.

Prijzen

Vertrekdatum rondreis 2-pk 1-pk toeslag
April t/m december € 580,00 € 170,00
Januari t/ maart 2018 € 595,00 € 170,00

NB1 Op de binnenlandse vluchten mag u maximaal 14 kilo bagage meenemen. Iedere extra kilo kost US$ 2,75. U kunt eventueel een deel van uw bagage achterlaten in het hotel in Managua.

NB2 De prijzen zijn onder voorbehoud.

NB3 SRC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites. U kunt bij ons geen rechten ontlenen aan de inhoud van externe websites. Ontdekt u een dode link? Meld het ons s.v.p. op info@srcreizen.nl.


Naar boven

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze reis hebben we tot nu nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Enthousiast? Help andere reizigers met hun vakantiekeuze!

Help andere reizigers met hun vakantiekeuze: deel hier uw mening over de reis op onze website!

Pieter Dercksen

Pieter Dercksen

SRC-reisleider sinds 2011

Reizen is al sinds mijn jeugd belangrijk voor me. Ik ben vroeg, na mijn studie, naar het buitenland vertrokken. Vooral Azië en Latijns-Amerika trokken mij zeer aan. Dat zijn de gebieden waaraan ik, hoe verschillend ze ook zijn, mijn hart verpand heb. Nu heb ik mijn pijlen gericht op het overdragen van mijn kennis van de aarde. Ook wil ik mijn ervaring met het leven in vreemde landen en culturen met anderen delen. Aanvankelijk deed ik deed ik dit door reizen voor vakgenoten en liefhebbers van aardwetenschappen te organiseren. Vervolgens kwam ik terecht in de reiswereld. Daarin voel ik mij als een vis in het water.

In de landen van Centraal-Amerika wordt u meegesleept door de magische tropische wereld, die, naast indrukwekkend natuurschoon, ook een historie heeft die uniek en spannend is. Of het nu gaat om de muziek en de dansen, het voedsel en de gastvrijheid, de tropische vruchten en de vrolijkheid van de Cariben of om de toewijding waarmee de boeren in de hooglanden hun koffie produceren: overal valt er wel weer wat te leren of is er wel iets om van te genieten. Ik nodig u van harte uit om dit avontuur met mij te beleven!

Lees meer over deze reisleider