Volg ons via Pinterest Volg ons via youtube Volg ons via Google+ SRC-Blog Website Aanmelden nieuwsbrief
Boek uw reis online
• Reserveer uw reis eenvoudig online en betaal na ontvangst van de bevestiging.

• Heeft u vragen? Bel ons op 050 - 3 123 123
of vul dit formulier in.


Terug

Panama en Costa Rica

groene cultuurvakantie Panama en Costa Rica

21 dagen v.a. € 3.098,00

Reisnummer: PAVR01 Printen Bewaar
Waardering
8,2
Pluspunten
 • rechtstreekse vluchten KLM
 • ruimbagage
 • middenklasse-accommodaties
 • 19x ontbijt, 1x lunch en 18x diner
 • Panama-Stad en Panamakanaal
 • boottocht Caño Negro
 • boottocht Bocas del Toro
 • verblijf Panamese nevelwouden
 • cacao-excursie
 • regenwoud Sarapiquí
 • Irazúvulkaan
 • S.Gerardovallei
 • stadswandeling San José
 • omgeving Arenalvulkaan
 • relaxen in Dominical
 • de beste SRC-reisleider

Hoogtepunten van deze reis

 • Panama-Stad, Panamakanaal
 • boottocht Caño Negro, Bocas del Toro
 • Irazúvulkaan en S.Gerardovallei

1 van 8

Dampende nevelwouden en vulkanen


Reisleider Pieter Dercksen Reisleider Pieter Dercksen:

‘Groen in alle kleurschakeringen, majestueuze vulkanen en de felle kleuren van toekans en aardbeigifkikkers: de natuur van Panama en Costa Rica is overdonderend mooi! Laat mij u meevoeren door deze twee Midden-Amerikaanse landen, die de biologische en culturele brug vormen tussen Noord- en Zuid-Amerika. Uw reis begint in Panama, bekend om het Panamakanaal, waar jaarlijks zo’n 14.000 schepen de doorsteek maken. Maar Panama biedt meer! U geniet van mooie nevelwouden, prachtige koraalriffen en de eilandenarchipel Bocas del Toro.


De verrassende natuurrijke schoonheid van Panama combineren we met een land dat de meest intense biodiversiteit ter wereld heeft: Costa Rica. Dit is een weelderige oase vol natuurlijke schatten. Hier vindt u bossen in alle mogelijke tinten groen: van mangrovebossen en laaglandjungle tot mystieke nevelwouden en eikenbossen in het hoogland. En koraalriffen en eindeloze, paradijselijke stranden onder een weldadige zon. Kortom, iedereen wordt in deze twee groene landen natuurfanaat! Reist u met mij mee?


Wilt u meer over mij weten? Kijk dan op het tabblad “Reisleiders”. Bent u benieuwd welke reisleider deze reis gaat begeleiden? Kijk dan of uw vertrekdatum al vermeld staat op de reisleidersplanning.’

Reisverhalen Midden-Amerika

Onze reisleiders brengen met hun verhalen de mooiste plaatsen tot leven. Kom alvast in de vakantiestemming met hun blogs over Midden-Amerika.


Bekijk het programma


Hoogtepunten van deze reis

 • Panama-Stad, Panamakanaal
 • boottocht Caño Negro, Bocas del Toro
 • Irazúvulkaan en S.Gerardovallei

1 van 9

De reis in het kort

dag 1: Vlucht Amsterdam – Panama

dag 2: Panamakanaal en het oude centrum van Panama-Stad

dag 3: Naar het Panamese nevelwoud van Chiriquí

dag 4: Vrije dag: mogelijkheid tot het maken van optionele excursies

dag 5: Per speedboot naar de eilandengroep Bocas del Toro

dag 6: Verkenning van de eilandenarchipel

dag 7: Op weg naar Puerto Viejo in Costa Rica

dag 8: Het laaglandregenwoud van Sarapiquí

dag 9: Cacaoplantage en vrije middag:optionele excursies

dag 10: Boottocht door Caño Negro

dag 11: Vrije dag bij de Arenalvulkaan: optionele excursies

dag 12: Naar San José en bezoek aan een lokale boer

dag 13: Stadswandeling hoofdstad

dag 14: Excursie Irazúvulkaan en op zoek naar de quetzal

dag 15 t/m 17: Zon, zee en strand in surfparadijs Dominical

dag 18: Terug naar Panama

dag 19: Bezoek archeologisch park en naar Panama-Stad

dag 20: Cerro Ancon, Panama Viejo en terugvlucht

dag 21: Aankomst op Schiphol

dag 1: Amsterdam – Panama

Transfer naar het hotel, waar we twee nachten verblijven. (ca. 30 km)

dag 2: Panamakanaal

Al sinds de tijd van Columbus droomden de mensen ervan om een kanaal te graven door de jungle van Panama, om zo de Caribische Zee met de Stille Oceaan te verbinden. De gevaarlijke reis langs Kaap Hoorn werd zo overbodig en het traject werd met maar liefst 12.000 kilometer verkort. We zien op deze ochtend het beroemde Panamakanaal en bezoeken het bijbehorende museum. Vanaf de Miraflores-sluizen bewonderen we dit moderne wereldwonder. Hierna verkennen we het oude centrum van Panama-Stad: Casco Viejo. Vanaf de ‘paseo’ in het koloniale hart van de stad heeft u een geweldig uitzicht op de skyline van het nieuwe deel van Panama-Stad, dat gekenmerkt wordt door de imposante wolkenkrabbers. (ca. 60 km)

dag 3: Het Panamese nevelwoud

Deze lange reisdag voert ons naar het nevelwoud van Chiriquí. De vruchtbare hooglanden van Chiriquí zijn vooral bekend vanwege de vele koffieplantages. Rondom Boquete wordt zelfs de beste koffie ter wereld geproduceerd! We verblijven twee nachten in een mooie bergachtige omgeving. (ca. 480 km)

dag 4: Vrije dag

Op deze vrije dag kunt u ontspannen bij het hotel of een wandeling door de bergen maken. U kunt ook deelnemen aan verschillende optionele excursies (kosten niet inbegrepen). Zo kunt u tijdens een tocht door het weelderige nevelwoud genieten van de schoonheid van de omgeving. Als u geluk heeft, kunt u onderweg vogels als trogons en kolibries spotten.

dag 5: Eilandengroep Bocas del Toro

Door de bergen reizen we naar Almirante, een plaats aan de Caribische kust. Van hieruit varen we met een speedboot naar de exotische eilandengroep Bocas del Toro. Deze eilanden staan bekend om hun uitgestrekte stranden, een azuurblauwe zee en de rijke flora en fauna. We verblijven twee nachten op het hoofdeiland Isla Colon, waar een ontspannen Caribische sfeer heerst. (ca. 115 km)

dag 6: Dolphin Bay en Red Frog Beach

Met de boot verkennen we meerdere van de eilanden die de eilandenarchipel Bocas del Toro rijk is. Een mooie tocht brengt ons naar Dolphin Bay, waar vaak dolfijnen te zien zijn. Ook heeft u de gelegenheid om te snorkelen en de prachtige kleurrijke onderwaterwereld te aanschouwen. Doordat het water kristalhelder is, kunt u ook vanaf de boot zien wat er onder het wateroppervlak leeft, zoals kleurrijke zeesterren, grote stukken koraal en scholen vissen. Op het adembenemende Red Frog Beach kunt u de bijzondere, kleine aardbeigifkikkers bewonderen. Vergeet ook niet in de bomen te kijken, waar soms luiaards te spotten zijn!

dag 7: Naar Costa Rica

Bij de grens lopen we over de brug die Panama en Costa Rica met elkaar verbindt. Aan de overkant stappen we in onze Costa Ricaanse (mini)bus en reizen we verder naar Puerto Viejo, waar ons hotel staat. In de middag kunt u een heerlijke duik in de Caribische Zee nemen of een strandwandeling maken. (ca. 120 km)

dag 8: Regenwoud Sarapiquí

Sarapiquí is een laaglandregenwoud. Met een beetje geluk zien we hier meerdere vogelsoorten en andere dieren, zoals uilen, spechten, gifkikkers, leguanen en basilisken. In de middag kunt u ontspannen bij het zwembad of een wandeling maken in de mooie omgeving van ons hotel in Sarapiquí, waar we twee nachten verblijven. (ca. 215 km)

dag 9: Cacao-excursie en vrije middag

Tijdens een wandeling door het tropisch regenwoud wandelen we langs vele cacaoplanten. We krijgen uitleg over het gehele productieproces van de chocolade: van de bewerking van de pure cacao tot de geliefde lekkernij in de winkel. Natuurlijk mag u ook proeven! Onderweg wordt u door de gids geattendeerd op de rijke flora en fauna. De middag is vrij, maar u kunt kiezen uit een aantal optionele excursies (kosten niet inbegrepen). Bezoekt u een ananasplantage, waar u de inpakkerij ziet en meerdere ananasproducten kunt proeven, of gaat u liever raften op de Sarapiquírivier?

dag 10: Caño Negro

Caño Negro is een echte ‘must’ voor de natuur- en vogelliefhebber. Het park is 9.970 hectare groot en herbergt een grote verscheidenheid aan dieren, zoals kaaimannen, watervogels, leguanen, apen en kroonbasilisken. Vanuit Los Chiles maken we een boottocht over de Rio Frio door het schitterende natuurgebied. Ons hotel voor de komende twee nachten staat in La Fortuna, aan de voet van de Arenalvulkaan. (ca. 210 km)

dag 11: Vrije dag in de omgeving van de Arenalvulkaan

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt bij het zwembad ontspannen, genieten van de nabijgelegen warmwaterbronnen of een tocht maken over hangbruggen tussen de boomtoppen van het regenwoud (kosten niet inbegrepen). De omgeving van La Fortuna is schitterend. Waar u ook bent, bij helder weer heeft u een prachtig uitzicht op de imposante Arenalvulkaan. Hoewel de vulkaan nog steeds actief is, zijn er momenteel geen lavastromen te zien. Als dit wel weer het geval is, gaan we in de namiddag naar de vulkaan en kunnen we bij mooi weer dit bijzondere fenomeen bewonderen. (ca. 20 km)

dag 12: Naar San José

Onderweg naar San José bezoeken we de lokale boer don Juan. Hij zal u van alles vertellen over de gewassen die in dit gebied worden verbouwd, zoals suikerriet en cassave. In de namiddag komen we aan in ons hotel, dat in het gezellige centrum van San José ligt. We verblijven hier twee nachten. (ca. 160 km)

dag 13: Stadswandeling San José

We maken een stadswandeling in de hoofdstad. We bezoeken de lokale markt, die is gesticht in 1880, waar de ‘tico’s’ en ‘ticas’, zoals de Costa Ricanen zichzelf noemen, hun inkopen doen: groente en fruit vanuit het hele land wordt hier verkocht. Verder zien we het nationale theater, het goudmuseum en het nationale museum, dat u later op de dag eventueel op eigen gelegenheid kunt bezoeken. We sluiten de dag af met een korte, swingende salsales en een heerlijk diner in een lokaal restaurant.

dag 14: Irazúvulkaan en S.Gerardo

We bekijken de beroemde Irazúvulkaan, die 3.432 meter boven zeeniveau ligt. De gifgroene kleur van het water wordt veroorzaakt door een mix van fosfor en zwavel. Het maanlandschap om ons heen is indrukwekkend! Ook bezoeken we een van de mooiste kerken van Costa Rica: de Onze-Lieve-Vrouwe der Engelen, een belangrijk bedevaartsoord. We vervolgen onze route naar de S.Gerardovallei, waar de schitterende quetzal voorkomt. Deze beroemde vogel laat zich niet makkelijk zien, maar de kans is groot dat we hier een glimp kunnen opvangen van deze vogel die voor de Maya’s heilig was. (ca. 90 km)

dag 15 t/m 17: Zon, zee en strand in Dominical

We verblijven drie nachten in Dominical, waar u heerlijk kunt ontspannen. Het hotel met zwembad ligt in een prachtig aangelegde tuin waarin veel vogelsoorten leven, waaronder de toekan. U kunt hier enkele optionele excursies maken (kosten niet inbegrepen). Bezoekt u een van de mooiste parken van Costa Rica, het nationaal park Corcovado, geniet u van het beeldschone natuurreservaat Manuel Antonio of gaat u onder begeleiding van een gids in de buurt exotische vogels spotten? (ca. 85 km)

dag 18: Terug naar Panama

We rijden naar de stad David in Panama, waar we overnachten. De weg die we nemen, was vroeger de handelsroute van de indianen naar Panama-Stad. (ca. 205 km)

dag 19: Panama-Stad

Onderweg naar Panama-Stad bezoeken we het archeologische park El Caño. Tijdens vrij recente opgravingen ontdekte men verschillende graftombes van krijgslieden, rijkelijk gevuld met goud: het maakte deze vondst tot een van de rijkste van Latijns-Amerika! We bewonderen de precolumbiaanse overblijfselen, die stammen uit 400-900 na Chr., toen de Mayacultuur de hoogste staat van ontwikkeling kende. Aan het einde van de middag bereiken we de hoofdstad van Panama voor de overnachting. (ca. 440 km)

dag 20: Naar huis

We bezoeken Panama Viejo, waar we de restanten zien van de vroegere hoofdstad. Als de omstandigheden het toelaten, rijden we naar Cerro Ancon, vanwaar we na een korte, pittige klim een schitterend uitzicht hebben over de stad. Aan het einde van de middag gaan we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 30 km)

dag 21: Aankomst op Schiphol

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)Naar Vervoer & Verblijf

Naar boven

Reisinformatie

 • middenklasse-accommodaties
 • 19x ontbijt, 1x lunch en 18x diner
 • route 2.260 km

1 van 8

KLM

Vluchtschema

Amsterdam – Panama-Stad 11.25 – 16.40 uur
Panama-Stad – Amsterdam 18.55 – 11.00 uur #

# Aankomst volgende dag


Let op: dit is het standaard vluchtschema dat geldt voor de meeste vertrekdata. Het is mogelijk dat het vluchtschema voor uw specifieke vertrekdatum afwijkt van het bovenstaande schema. Tijdens het boekingsproces ziet u het vluchtschema dat op dat moment bekend is. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.


Lees meer over uw vlucht met KLM.

Reis naar Schiphol

Schiphol Travel Taxi

Kunt u niet (op tijd) op Schiphol komen? Dan is de Schiphol Travel Taxi wellicht iets voor u! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel 050 – 3 123 123 of vul dit formulier in. Wij regelen het graag voor u!

Schiphol Hotel A4

Wilt u uitgerust uw vakantie beginnen of eindigen? Boek dan bij uw reis een verblijf voor en/of na uw vakantie in het Schiphol Hotel A4 bij. Dit comfortabele 4-sterrenhotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Meer weten? Bekijk de extra informatie en het prijzenoverzicht van Schiphol Hotel A4.

Hotels en accommodaties

U verblijft in middenklasseaccommodaties, vaak met gratis wifi. Niet alle accommodaties beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met bad en/of douche en toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.


Hotel Torres de Alba – Panama-Stad

Hotel Torres de Alba (t/m december 2015) – Panama-Stad

Het hotel ligt in het centrum van Panama-Stad en beschikt onder andere over een zwembad met ligbedden. De kamers bieden uitzicht op de wolkenkrabbers van Panama-Stad en hebben airconditioning. Met de taxi bent u binnen een kwartier in Casco Viejo, het historische hart van de stad. Bekijk de website van Hotel Torres de Alba.


Clarion Victoria Hotel – Panama-Stad

Clarion Victoria Hotel – Panama-Stad

Het hotel ligt in het centrum van Panama-Stad en beschikt onder andere over een klein zwembad op het dakterras, vanwaar u een mooi uitzicht over de stad heeft. De ruime kamers zijn modern ingericht en beschikken over airconditioning. Met de taxi bent u binnen een kwartier in Casco Viejo, het historische hart van de stad. Bekijk de website van Clarion Victoria Hotel.


Hotel Bambito & Resort

Hotel Bambito & Resort

In de schaduw van de vulkaan Barú in een weelderige omgeving ligt Hotel Bambito & Resort, dat onder andere over een restaurant, bar, lounge, binnenzwembad en sauna beschikt. In deze omgeving wordt de beste koffie ter wereld verbouwd en het hotel vormt dan ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan een koffieplantage. Bekijk de website van Hotel Bambito & Resort.


Hotel Bahia – Bocas del Toro

Hotel Bahia – Bocas del Toro

Op Isla Colon, het hoofdeiland van de eilandenarchipel Bocas del Toro, bevindt zich het kleinschalige hotel Bahia. Dit kleurrijke, historische gebouw met Caribisch karakter ligt aan de levendige hoofdstraat van het plaatsje, met uitzicht op de baai en nabijgelegen eilandjes. Bekijk de website van Hotel Bahia.


Hotel Bugabutik - Puerto Viejo

Hotel Bugabutik - Puerto Viejo

Gelegen in Puerto Viejo in een weelderige omgeving, op slechts enkele minuten wandelen van de Caribische Zee, ligt het sfeervolle Hotel Bugabutik. Het hotel beschikt over een buitenzwembad en een terras, waar u lekker buiten kunt zitten.

Bekijk de website van Hotel Bugabutik.


Ara Ambigua Lodge – Sarapiqui

Ara Ambigua Lodge – Sarapiqui

Deze door een familie gerunde lodge ligt in het laaglandregenwoud van Sarapiquí en wordt omringd door tropische vegetatie. Met een beetje geluk kunt u rondom de lodge dieren spotten. Een heerlijk zwembad nodigt uit tot een verfrissende duik! Bekijk de website van Ara Ambigua Lodge.


Villas Eco Arenal – La Fortuna

Villas Eco Arenal – La Fortuna

Het kleinschalige hotel ligt ongeveer twee kilometer buiten La Fortuna. De bungalows liggen in een mooi aangelegde tuin. Er loopt een rivier langs het terrein waar diverse vogelsoorten en de ‘blue jeans frog’ gespot kunnen worden. Bij mooi weer is de Arenalvulkaan te bewonderen vanuit de tuin! Bekijk de website van Villas Eco Arenal.


Gran Hotel Costa Rica – San José

Gran Hotel Costa Rica – San José

Het hotel ligt op een plein in het centrum van San José, tegenover het mooie gebouw van het nationale theater. Het hotel kent een rijke historie en heeft in het verleden veel beroemde gasten gehuisvest, zoals bijvoorbeeld president Kennedy. Bekijk de website van Gran Hotel Costa Rica.


Savegre Hotel – San Gerardovallei

Savegre Hotel – San Gerardovallei

Midden in het nevelwoud van de Quetzal, op 2200 meter hoogte, omgeven door weelderig groen en 35 kilometer aan wandelpaden, bevindt zich het Savegre Hotel. Vanuit het hotel kunnen verschillende wandelingen gemaakt worden, onder andere naar een waterval. Rondom de lodge vindt u vele bloemen, planten en kolibries. Bekijk de website van Savegre Hotel.


Villas Rio Mar – Dominical

Villas Rio Mar – Dominical

De bungalows van Villas Rio Mar liggen verspreid over een schitterend aangelegde tuin, waar onder meer toekans, luiaards en leguanen gespot kunnen worden. Het hotel beschikt over een sfeervol openluchtrestaurant met een bar en een uitnodigend zwembad. Op 20 minuten wandelen bevindt zich Dominical met zijn ongerepte strand. Bekijk de website van Villas Rio Mar.


Hotel Castilla – David

Hotel Castilla – David

Onderweg naar Panama-Stad verblijven we in het sfeervol gedecoreerde stadshotel in het centrum van David. In de gezellige bar kunt u genieten van een verkoelend drankje na de reisdag. Het hotel heeft geen website.

Bekijk de website van Hotel Castilla.NB

SRC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites. U kunt bij ons geen rechten ontlenen aan de inhoud van externe websites. Ontdekt u een dode link? Meld het ons s.v.p. op info@srcreizen.nl.

Landinformatie Panama en Costa Rica

Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Bijvoorbeeld praktische informatie over geldzaken of leuke culturele weetjes? Bekijk de informatie over Panama en de informatie over Costa Rica.

Reisblogs Midden-Amerika

Onze reisleiders nemen u mee over de wereld met boeiende, grappige, spannende en interessante verhalen. Lees hun blogs over Midden-Amerika!Bekijk de extra’s

Naar boven

Deze reis is niet meer boekbaar, bekijk ons actuele aanbod reizen naar Panama en Costa Rica.


* De reissom is per persoon. Per reservering betaalt u € 2,50 voor het Calamiteitenfonds. U betaalt géén reserveringskosten!

De toeslag die u betaalt bij verblijf in een 1-persoonskamer is verrekend in de reissom die staat vermeld op het tabblad ‘1-persoonskamer’.

Zorgeloos boeken met de SRC-omboekgarantie

Wanneer u deze groepsreis van SRC boekt, kunt u tot 60 dagen voor het vertrek van uw vakantie kosteloos omboeken naar een andere vertrekdatum en zelfs naar een andere reis. Boek dus zorgeloos uw groepsreis bij SRC Reizen!

Vluchttoeslag

De hierboven vermelde reissom is gebaseerd op een vlucht in een bepaalde boekingsklasse. Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Landarrangement

U kunt deze reis ook zonder vluchten boeken (korting circa € 530,-). Dit landarrangement is niet online boekbaar, bel tijdens kantooruren 050 - 3 123 123.

Algemene informatie

U vindt hier meer informatie over de algemene voorwaarden en de overige reisinformatie, zoals informatie over grensdocumenten en vervoer.

Zwaarte van de reis

Voor al onze reizen is een goede conditie gewenst. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Vertrekinformatie en groepsgrootte

De dag van vertrek is een vrijdag.

Minimaal 12 deelnemers (57 dagen voor vertrek).

Maximaal 20 deelnemers.

Inclusief

 • Lijnvlucht Amsterdam – Panama-Stad en vice versa met KLM.
 • Luchthavenbelastingen en heffingen.
 • Ruimbagage.
 • Vervoer tijdens de reis in een lokale touringcar of minibus met airconditioning. In Costa Rica reist u met een andere touringcar of minibus.
 • Verblijf in middenklassehotels.
 • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad en/of douche en toilet.
 • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner), beginnend met het ontbijt op dag 2 en eindigend met het ontbijt op dag 20.
 • Lunch op dag 10.
 • De excursies zoals omschreven.
 • Begeleiding tijdens de reis door een deskundige Nederlandssprekende reisleider.

Exclusief

 • Kosten optionele excursies.
 • Fooien.
 • Entreegelden, circa US$ 38,-
 • Grensgelden Panama, circa US$ 7,-.
 • Vertrekbelasting Costa Rica, circa US$ 7,-.

Toeslag

 • Calamiteitenfonds, € 2,50 (verplicht)

Let op!

Voor de grensovergang van Panama naar Costa Rica en vice versa geldt dat het volgende overlegd moet kunnen worden:

1. Geldig paspoort, dat bij vertrek uit Panama of Costa Rica nog minimaal 6 maanden geldig is;

2. Bewijs dat u Panama of Costa Rica ook weer binnen 90 dagen verlaat, bijvoorbeeld door het laten zien van het originele vliegticket;


Wanneer u op dag 18 de grens overgaat van Costa Rica naar Panama, dan kunnen de Panamese douaniers om een bewijs vragen dat u over US$ 500,- beschikt. Daarom is het raadzaam om US$ 500,- te kunnen overleggen. Wij begrijpen dat dit een vervelende situatie is, aangezien u op dag 20 reeds naar huis vliegt en u deze US$ 500,- dan de gehele reis bij zich moet dragen. Bovendien wordt er niet altijd op gecontroleerd. In overleg met ons lokale agentschap hebben wij daarom naar alternatieve oplossingen gekeken. Mogelijke opties zijn:

 • zorg ervoor dat u het bedrag in euro’s bij zich heeft. Dan hoeft u in elk geval geen extra dollars te wisselen tegen een ongunstige wisselkoers;
 • print een overzicht van uw creditcard uit (van diezelfde week), zodat men kan zien dat u nog voldoende bestedingsruimte heeft;
 • maak met uw smartphone een screenshot van uw creditcardoverzicht (van diezelfde week), zodat men kan zien dat u nog voldoende bestedingsruimte heeft.

Hoogtepunten van deze reis

 • Panama-Stad, Panamakanaal
 • boottocht Caño Negro, Bocas del Toro
 • Irazúvulkaan en S.Gerardovallei

1 van 8


dag 4: Op pad in de Panamese hooglanden

Wandeltocht nevelwoud

Op dag 4 kunt u in de omgeving van Chiriquí onder begeleiding van een (meestal Engelssprekende) gids een wandeltocht maken door het weelderige nevelwoud. U zult zeker genieten van de tocht: de schoonheid van de omgeving is indrukwekkend! Mogelijk ziet u tijdens deze tocht bijzondere vogels, zoals kleurrijke trogons, kleine kolibries of zelfs de beroemde quetzal.


Minimaal 6 deelnemers

Duur: circa 4 uur

Prijs: circa US$ 40,- per persoon, vanaf 2016 circa US$ 45,- per persoon


N.B. Er zijn twee wagens met een capaciteit van maximaal 6 personen per wagen. Als er meer belangstellenden zijn, dan wordt er een extra wagen (taxi) geregeld. De meerkosten hiervan worden over alle deelnemers aan de excursie verdeeld. Het kan dus zijn dat de prijs iets hoger uitvalt dan hier is vermeld.

dag 4: Vrije dag

Op deze vrije dag kunt u ontspannen bij het hotel of een wandeling door de bergen maken. U kunt ook deelnemen aan verschillende optionele excursies (kosten niet inbegrepen). Door de ligging en de vruchtbare grond zijn er in deze regio veel koffieplantages. Tijdens een koffietour drinkt u, volgens sommigen, de beste koffie van de wereld! Of maakt u een wandeling door het ‘Finca Dracula’ en ontdekt u de meest kleurrijke orchideeën? Er is genoeg te doen in dit prachtige gebied!

Orchideeënkwekerij ‘Finca Dracula’

Op dag 4 kunt u een bezoek brengen aan een bijzondere orchideeënkwekerij. Door een ‘uit de hand gelopen hobby’ van een orchideeën-liefhebber kunt u hier meer dan 2.500 soorten prachtige orchideeën bewonderen, waaronder de zeldzame ‘Dracula’-orchidee. Gaat u mee?


Minimaal 6 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 20,-

Koffietour

Op dag 4 kunt u ook een koffietour maken. In Chiriquí wordt de beste koffie van Panama verbouwd. Volgens kenners is deze koffie zelfs de beste ter wereld! De hellingen, het gunstige klimaat en de rijke vulkanische grond zorgen voor de perfecte omstandigheden voor de verbouw van koffie. Een tour over een plantage in deze omgeving is dan ook bijzonder interessant. U krijgt uitleg over de koffieboon, de oogst, het branden van de koffie. Natuurlijk mag u ook proeven!


Minimaal 6 deelnemers

Duur: 3 uur

Prijs: circa US$ 38,- per persoon, vanaf 2016 circa US$ 42,- per persoon

dag 9: Het laaglandregenwoud van Sarapiquí

Op dag 9 kunt u ’s middags verschillende excursies maken in de omgeving van Sarapiquí. Dit gebied ligt in de provincie Heredia en staat bekend om zijn rijke biodiversiteit. Ook voor avonturiers is er in deze omgeving veel te doen.

Ananasplantage

U kunt een ananasplantage bezoeken. Met een gids gaat u de ananasvelden in. U ziet onder andere van dichtbij hoe de ananas groeit en hoe deze vrucht wordt geoogst. U krijgt een compleet beeld van het gehele proces. Erg interessant! Na afloop mag u natuurlijk proeven.


Minimaal 6 deelnemers

Duur: circa 3 uur

Prijs: circa US$ 30,- per persoon

Raften

Als u zin heeft in wat meer avontuur, kunt u gaan raften op de Sarapiquírivier. Het is een leuke tocht stroomafwaarts, die ook geschikt is voor beginners. De tocht gaat door een prachtig stuk natuur, waarin u met een beetje geluk dieren langs de waterkant kunt zien, zoals apen, vogels en schildpadden. Een nat pak halen is gegarandeerd, dus het is niet aan te raden om een camera mee te nemen!


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 45,- per persoon, vanaf 2016 circa US$ 50,- per persoon

Canopytour

Als u op een andere manier sportief bezig wilt zijn, is een canopytour een leuke excursie. Dit is een van de populairste sportieve activiteiten in Costa Rica. U gaat ongetwijfeld een middag vol plezier tegemoet! U ‘zweeft’ via stalen kabels van platform naar platform en beleeft zo een spectaculaire tocht tussen de boomtoppen van het regenwoud.


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 2 uur

Prijs: circa US$ 45,- per persoon, vanaf 2016 circa US$ 50,- per persoon

dag 11: In de omgeving van de Arenal

In La Fortuna kunt u op dag 11 tijdens uw vrije ochtend twee leuke excursies in de nabije omgeving maken.

Wandeltocht regenwoud

U kunt een schitterende wandeltocht maken door het vlakbij gelegen regenwoud. U loopt via wandelpaden en hangbruggen tussen het overweldigende groen van de vele planten en bomen, langs een waterval en zelfs tussen de hoge boomtoppen. Bij helder weer heeft u op sommige punten een spectaculair uitzicht op de vulkaan! Onderweg kunt u, met een beetje geluk, dieren als reptielen, vogels en brulapen zien.


Minimaal 8 deelnemers

Duur: circa 3 uur

Prijs: circa US$ 30,- per persoon

Thermale baden

U kunt uw vrije ochtend ook ontspannen beginnen in de thermale baden van Baldi Hot Springs. In de omgeving van dit complex zijn in een prachtige tuin enkele baden aangelegd, die worden verwarmd door de Arenalvulkaan. Een heerlijk begin van de dag!


Minimaal aantal deelnemers n.v.t.

Duur: circa 2 uur

Prijs warmtebronnen: circa US$ 30,- per persoon

Huur kluisje: US$ 7,-

Borg handdoek: US$ 10,-

dag 16 en 17: Aan de Pacifische kust

Op dag 16 of 17 kunt u aan de Pacifische kust verschillende excursies doen, waarbij u kunt genieten van de prachtige flora en fauna van dit gebied.

Nationaal Park Corcovado

Het nationale park Corcovado is het meest ruige en ongerepte natuurgebied van Costa Rica en een van de beste parken om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Het is een enorm gebied, bestaande uit regenwoud, moerassen en mangrovebossen. Het park telt maar liefst 500 boomsoorten, 140 verschillende zoogdieren en 370 vogelsoorten. Daarnaast vindt u er reptielen en zoetwatervissen. Deze excursie is inclusief een lunch, een Engelstalige gids en vervoer per bus en boot. U vertrekt ’s ochtends om 7.00 uur en u bent om circa 18.00 uur terug in uw hotel.


Aangeraden wordt om een setje droge kleding en een waterdichte tas voor waardevolle spullen mee te nemen, aangezien het tijdens de boottocht wel eens voorkomt dat een golf over de boot slaat.


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 11 uur

Prijs: circa US$ 115,- per persoon, vanaf 2016 circa US$ 120,- per persoon

Manuel Antonio

Het nationale park Manuel Antonio ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Dominical en op dag 15, 16 of 17 kunt u een bezoek brengen aan dit relatief kleine, maar beeldschone reservaat. Wandelend over de brede paden van dit tropische regenwoud ziet u mogelijk wasberen, luiaards en andere junglebewoners. We eindigen onze wandeling op de hagelwitte stranden en zien idyllische baaien, waar de zeldzame, brutale doodskopaapjes vaak een kijkje komen nemen. Wie wil, kan hier een duik nemen in de Stille Oceaan.


Minimaal 8 deelnemers

Duur: circa 7 uur (vertrek 07.30u)

Prijs: circa US$ 30,- per persoon, vanaf 2016 circa US$ 35,- per persoon, inclusief transport, entreegelden en een flesje water

Hacienda Barú

Vogelliefhebbers komen ook in de omgeving van Dominical weer goed aan hun trekken. U kunt een excursie maken naar Hacienda Barú. Dit 330 hectare grote gebied is erg gevarieerd: van moerassen en secundair regenwoud in de laaglanden tot primair regenwoud in de aan de kust grenzende hooglanden. Het park heeft 7 kilometer aan wandelpaden, een 3 kilometer lang maagdelijk strand en een schitterende orchideeën- en vlindertuin. In dit gebied komen meer dan 350 vogelsoorten voor. U maakt een wandeling onder begeleiding van een deskundige gids, die probeert vele vogels voor u te vinden.


Minimaal 4 deelnemers

Duur: circa 3 uur

Prijs: circa US$ 45,- per persoon, inclusief lunch


N.B. De bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve informatie.


Naar boven

Verlenging

Deze reis kunt u individueel verlengen met 3 of 4 nachten. U kunt kiezen voor een verblijf van 2 nachten aan de Caribische Zee (en 1 nacht Panama-Stad). U verblijft in het kleine plaatsje Puerto Lindo. Enkele excursies onder begeleiding van een Engelssprekende gids zijn hierbij inbegrepen. Let op! Voor de verlenging in Puerto Lindo geldt een minimumaantal deelnemers van 2 personen! Als u alleenreizend bent, neem dan telefonisch contact met ons op via 050 – 3 123 123. U kunt ook kiezen voor een verblijf van 2 nachten op de paradijselijke Pearl Islands, gecombineerd met 2 nachten in Panama-Stad. Tijdens beide verlengingsmogelijkheden is er geen reisleider aanwezig.

Programma Puerto Lindo

Puerto Lindo

dag 20: Panama-Stad

Nadat u afscheid heeft genomen van uw medereizigers, wordt u naar het hotel in Panama-Stad gebracht voor de overnachting.

dag 21: Per trein via Colón naar Puerto Lindo

U begint vroeg aan uw bijzondere reis naar Colon, een plaats aan de Caribische kust van Panama. Per trein reist u langs het Panamakanaal en door de adembenemende landschappen van het nationaal park Chagres: een spectaculair treintraject! Na aankomst in Colón wordt u naar het Bambu Guesthouse in Puerto Lindo gebracht. Vervolgens staat er een boottocht op het programma. U vaart door het mangrovekanaal naar de paradijselijke eilandjes Isla Mamey en Isla Grande. Op het laatste eiland kunt u op eigen gelegenheid genieten van een lunch en van de zon, de zee en het strand.

dag 22: Portobelo

U brengt een bezoek aan de havenstad Portobelo en wordt ondergedompeld in de historie van zeerovers en piraten. U bekijkt de ruïnes van Spaans-koloniale gebouwen. Een lokale gids geeft u inzicht in de levendige geschiedenis van het plaatsje, vanwaar de conquistadores grote schatten aan goud en edelmetalen naar Spanje vervoerden. ’s Middags is het goed toeven in de tropische tuin van het guesthouse. Of neemt u liever een bootje naar een klein eiland aan de overkant, waar een prachtig strand op u wacht?

dag 23: Terug naar Panama-Stad

De ochtend is ter vrije besteding. U kunt met een gids een avontuurlijke wandeling door de prachtige jungle rondom het guesthouse maken (kosten niet inbegrepen). Na de wandeling heeft u tijd om u op te frissen, waarna u naar de luchthaven in Panama-Stad wordt gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

dag 24: Aankomst op Schiphol

(Wijzigingen in het programma voorbehouden.)

Bambu Guesthouse

Bambu Guesthouse

Ligging

Dit zeer charmante, kleinschalige guesthouse ligt in het vissersplaatsje Puerto Lindo en is gebouwd op een bergflank die grenst aan het nationaal park Portobelo. Het guesthouse heeft slechts drie comfortabele kamers, die óf uitzicht hebben op het kristalheldere water van de Caribische Zee, óf op de prachtig aangelegde tropische tuin, waar vaak aapjes, luiaards en vele vogelsoorten te zien zijn.

Faciliteiten

Het guesthouse heeft een kleine receptie. De maaltijden worden geserveerd op een dakterras met uitzicht op zee. In de tropische tuin rondom de lodge bevindt zich een groot terras met hangmatten en loungebanken.

Kamer

De kamers bevinden zich op de begane grond en zijn voorzien van een 2-persoonsbed, een ventilator, een eigen terras en een badkamer met douche en toilet.


Bekijk de website van Bambu Guesthouse.


Inclusief

 • Treintraject Panama-Stad – Colon.
 • Alle (taxi)transfers.
 • 1 overnachting in een 2-persoonskamer in een hotel in Panama-Stad.
 • 2 overnachtingen in een 2-persoonskamer in het Bambu Guesthouse in Puerto Lindo.
 • Late uitcheck op de dag van vertrek.
 • Verzorging op basis van logies in het hotel in Panama-Stad.
 • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner) in de Bambu Guesthouse.
 • De excursies zoals omschreven.
 • Begeleiding tijdens de excursies door een Engelssprekende gids.

De prijzen zijn per persoon voor 2 nachten op basis van halfpension in Puerto Lindo, en een nacht op basis van logies in Panama-Stad. Bij deze prijs zijn de transfers inbegrepen.

Let op! Voor deze verlenging geldt dat een minimumaantal deelnemers van 2 personen! Als u alleenreizend bent, neem dan telefonisch contact met ons op via 050 – 3 123 123.

Prijzen Puerto Lindo

Vertrekdatum cultuurvakantie 2-pk 1-pk-toeslag
11 november € 495,00 € 130,00
December t/m maart 2017 € 520,00 € 120,00

Programma Isla Contadora (Pearl Islands)

Isla Contadora

dag 20: Panama-Stad

Nadat u afscheid heeft genomen van uw medereizigers, wordt u naar het hotel in Panama-Stad gebracht voor de overnachting.

dag 21 en 22: Isla Contadora

Op dag 21 vertrekt u vroeg in de ochtend naar de luchthaven voor uw twintig minuten durende vlucht naar Isla Contadora. Vanwege de vroege vlucht kunt u helaas geen gebruik maken van het ontbijtbuffet in het hotel in Panama-Stad. Na aankomst op het eiland wordt u naar Gerald’s Bed & Breakfast gebracht, waar u twee nachten verblijft. Verken deze dagen het paradijselijke Isla Contadora! Dit eiland behoort tot de eilandengroep ‘Pearl Islands’ en is bekend om zijn prachtige zandstranden. De Spaanse veroveraars gebruikten het eiland als tussenstop voordat ze naar Spanje terugkeerden. U kunt hier genieten van de zon, de zee en de prachtige zandstranden. Zwemmen, snorkelen en vissen behoren tot de mogelijkheden!

dag 23: Naar Panama-Stad

’s Morgens wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht naar Panama-Stad. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht voor de laatste overnachting in Panama-Stad. Deze middag kunt u op uw gemak nog door het oude centrum van Panama-Stad dwalen en dineren in een van de vele gezellige restaurantjes.

dag 24: Afscheid van Panama

U wordt naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

dag 25: Aankomst op Schiphol

(Wijzigingen in het programma voorbehouden.)

Gerald’s Bed & Breakfast

Gerald’s Bed & Breakfast

Ligging

Dit kleinschalige en sfeervolle Bed & Breakfast ligt op een prachtige locatie, aan de noordkust van het eiland. Het hotel beschikt over 8 kamers, een dakterras met uitzicht op zee en een buitenzwembad. Een prachtig strand ligt op circa 500 meter afstand.

Faciliteiten

Er is een restaurant, waar het ontbijt wordt geserveerd. Ook kunt u hier dineren en genieten van diverse visgerechten. Verder beschikt het hotel over een bar, een buitenzwembad en een dakterras met uitzicht op zee.

Kamer

De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over airconditioning, gratis wifi, een koelkast, een tv en een kluis en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.


Bekijk de website van Gerald’s Bed & Breakfast.

Inclusief

 • Binnenlandse vlucht van Albrook Airport (Panama-Stad) naar Isla Contadora en vice versa.
 • 14 kilo ruimbagage en 4 kilo handbagage tijdens de binnenlandse vlucht.
 • Alle (taxi)transfers.
 • 2 overnachtingen in een 2-persoonskamer in een hotel in Panama-Stad.
 • 2 overnachtingen in een tweepersoonskamer in Gerald’s Bed & Breakfast op Isla Contadora.
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt. Op de eerste dag is de verzorging op basis van logies.

De prijzen zijn per persoon voor 4 nachten op basis van logies en ontbijt (met uitzondering van dag 1). Bij deze prijs zijn de transfers inbegrepen.

Prijzen Isla Contadora (Pearl Islands)

Vertrekdatum cultuurvakantie 2-pk 1-pk-toeslag
11 november € 440,00 € 250,00
16 december € 480,00 € 230,00
Januari t/m maart 2017 € 460,00 € 230,00

N.B.1 De prijzen zijn onder voorbehoud.

N.B.2 SRC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites. U kunt bij ons geen rechten ontlenen aan de inhoud van externe websites. Ontdekt u een dode link? Meld het ons dan s.v.p. op info@srcreizen.nl.


Naar boven

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!


Prachtige reis met bijzondere flore en fauna. Zelden zulke bijzondere kleuren gezien.

Beoordeling reis: 8

Beoordeling reisleider: 8

mevrouw Chr. Drenth

Enthousiast? Help andere reizigers met hun vakantiekeuze!

Help andere reizigers met hun vakantiekeuze: deel hier uw mening over de reis op onze website! Wilt u nog meer ervaringen en reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan ook eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Pieter Dercksen

Pieter Dercksen

SRC-reisleider sinds 2011

Reizen is al sinds mijn jeugd belangrijk voor me. Ik ben vroeg, na mijn studie, naar het buitenland vertrokken. Vooral Azië en Latijns-Amerika trokken mij zeer aan. Dat zijn de gebieden waaraan ik, hoe verschillend ze ook zijn, mijn hart verpand heb. Nu heb ik mijn pijlen gericht op het overdragen van mijn kennis van de aarde. Ook wil ik mijn ervaring met het leven in vreemde landen en culturen met anderen delen. Aanvankelijk deed ik deed ik dit door reizen voor vakgenoten en liefhebbers van aardwetenschappen te organiseren. Vervolgens kwam ik terecht in de reiswereld. Daarin voel ik mij als een vis in het water.

In de landen van Centraal-Amerika wordt u meegesleept door de magische tropische wereld, die, naast indrukwekkend natuurschoon, ook een historie heeft die uniek en spannend is. Of het nu gaat om de muziek en de dansen, het voedsel en de gastvrijheid, de tropische vruchten en de vrolijkheid van de Cariben of om de toewijding waarmee de boeren in de hooglanden hun koffie produceren: overal valt er wel weer wat te leren of is er wel iets om van te genieten. Ik nodig u van harte uit om dit avontuur met mij te beleven!

Lees meer over deze reisleider
Ellen Paap

Ellen Paap

SRC-reisleider sinds 2007

Betrouwbare bronnen (mijn ouders) vermelden, dat ik op mijn 7de al wist dat ik ‘later’ reisleidster ging worden. En inderdaad ben ik vers na mijn opleiding het toerisme ingedoken, om er vervolgens nooit meer uit te komen. Zeker nadat ik in 2007 lid ben geworden van de ‘SRC-familie’, ben ik ervan overtuigd dat het reisleiderschap het mooiste vak ter wereld is. Bij deze organisatie voel ik mij heel erg thuis. SRC doet niet aan oppervlakkigheid, het biedt waar het voor staat: cultuur!

In Mexico, Belize en Guatemala, cultuurlanden bij uitstek, kun je dan natuurlijk ook fijn de dingen uitdiepen. Het is de bakermat van de Maya´s. Nu zijn alle volkeren bijzonder, maar slechts enkele legendarisch. De Maya´s zijn tot ongekende hoogten gekomen. Hun machtige tempelsteden zijn daar de stille getuigen van. Die moet je gewoon eens in je leven hebben gezien. Maar minstens zo boeiend is de hedendaagse cultuur. Want mysterieus zijn de Maya´s nog steeds. In bonte klederdracht worden nog steeds (in onze ogen) bizarre rituelen uitgevoerd, waarvan de raadselen u beetje bij beetje ontsluierd zullen worden.

Oude en nieuwe Maya´s…. genoeg stof voor twee weken van prachtige verhalen en mooie ervaringen, goed voor jarenlang nagenieten! Daarnaast nee ik u ook graag mee op reis om het natuurschoon wereldwijd te bewonderen, zoals in Panama en Costa Rica. Twee landen die u niet mag missen!

Lees meer over deze reisleider