Volg ons via Pinterest Volg ons via youtube Volg ons via Google+ Download SRC-app Aanmelden nieuwsbrief
Nieuws
(Telefonische) openingstijden SRC in december
Beperktere bereikbaarheid in de feestmaand Meer info
Unieke paasreizen!
Kleurrijke paastradities geven een bijzonder inkijkje in een land!  Meer info

Reisdocumenten

Grensdocumenten

Voor een reis naar het buitenland heeft u grensdocumenten en soms ook een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden! Wij attenderen u erop dat de in dit document vermelde gegevens uitsluitend gelden voor Nederlanders. In de praktijk is gebleken dat de informatie betreffende grensdocumenten sterk aan veranderingen onderhevig is. Bovendien kunnen er aanvullende eisen zijn, bijvoorbeeld als u met minderjarige kinderen reist. Wij adviseren u dan ook om voor de meest actuele informatie de desbetreffende instantie te raadplegen.

Let op: Per 1 januari 2015 wordt de Turkse regelgeving voor de geldigheidsduur van reisdocumenten aangepast: u dient in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart die na afloop van de visumperiode nog minimaal 60 dagen geldig is.

Voor actuele informatie verwijzen wij u naar: www.anvr.nl

Aanvullende eisen

Het kan zijn dat voor het bezoek aan bepaalde landen aanvullende eisen worden gesteld onder specifieke omstandigheden. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het reizen met minderjarigen. Meer informatie over deze aanvullende eisen, zoals deze bij SRC bekend zijn, vindt u hier. Informeert u vooraf bij de desbetreffende instantie of u aanvullende maatregelen moet treffen.

Visum

Voor een aantal bestemmingen waarvoor u een visum nodig heeft, kan SRC Reizen deze voor u verzorgen. U kunt dit aanvinken in het boekingsproces. Wij adviseren u in die gevallen het visum door ons te laten regelen; dit is het meest praktisch en veelal uiteindelijk ook de voordeligste oplossing. Uiteraard bent u niet verplicht het visum door SRC te laten verzorgen. Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en voor bepaalde bestemmingen, kunnen wij het visum niet verzorgen. Meer informatie over het zelf verzorgen van uw visum vindt u hier.

Visum Turkije

Vanaf 1 november 2014 is het niet meer mogelijk ter plaatse een visum te kopen, maar moet u van te voren online een visum aanschaffen. Dit kan op twee manieren. U kunt via www.evisa.gov.tr een E-visum kopen. U heeft hiervoor wel een creditcard nodig. De kosten hiervoor zijn US$ 20,- (circa € 15,-). Deze website is (nog) niet in het Nederlands beschikbaar, maar er is wel een Nederlandstalige instructiefolder beschikbaar dat u door het aanschafproces van het visum leidt.

Betaalt u liever niet met een creditcard, en wilt u ook uw visum op een Nederlandstalige website aanschaffen? Dat kan. Voor € 24,50 kunt u via www.visa4turkey.nl/src eenvoudig online een visum kopen.

Reizigers van SRC ontvangen bij de reisbescheiden de op dat moment bij ons bekende actuele informatie over het Turkse visum. Wij raden u aan om te reizen met een paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst nog 6 maanden geldig is.

Visum Iran

Voor een reis naar Iran heeft u een visum nodig. Wij kunnen dit visum niet voor u verzorgen. U kunt het visum alleen rechtstreeks via het consulaat van Iran in Den Haag regelen.

LET OP!
Uw paspoort moet op de dag dat u uw visum aanvraagt nog minstens 6 maanden geldig zijn. Daarnaast mogen in uw paspoort geen stempels staan die verwijzen naar een bezoek aan Israël, dus ook geen stempels van een grenspost tussen Jordanië en Israël.

Om een visum aan te kunnen vragen, heeft u een ‘officiële uitnodiging’ van een inwoner van Iran nodig. SRC regelt dit wel voor u: onze lokale vertegenwoordiger zorgt voor deze uitnodiging, en regelt een persoonlijk ‘autorisatienummer’ voor u, dat u nodig heeft bij de visumaanvraag.

Om deze uitnodiging aan te kunnen vragen, hebben we een duidelijke scan van de persoonsgegevenspagina van uw paspoort in jpg-formaat nodig, en een scan van het ingevulde formulier die u bij de factuur ontvangt (ook jpg). Als u eerder in Iran bent geweest, moet u ook een scan van uw oude visum opsturen. Kunt u niet scannen? Dan mag u deze gegevens ook per post sturen. De afhandeling duurt dan wel iets langer. Deze gegevens moeten uiterlijk 10 weken voor uw vertrek in ons bezit zijn. Als we uw gegevens binnen hebben, krijgt u zo snel mogelijk uw autorisatienummer.

U dient daarna zelf langs te gaan bij het consulaat, om de aanvraag in te dienen. Voor dit bezoek kunt u geen afspraak maken. U moet voordien het aanvraagformulier van de website van het consulaat downloaden en invullen. U moet dit formulier samen met twee pasfoto’s in kleur met een lichte/witte achtergrond meenemen. U dient ook een kopie mee te brengen van de pagina met persoonsgegevens van uw paspoort en het autorisatienummer dat u van SRC heeft gekregen. Ook moet u uw zorgverzekeringspas meenemen, en daar van te voren al een kopie van de voor- en achterzijde van hebben gemaakt.

Op het consulaat zal er ook een vingerafdruk worden afgenomen. U krijgt hier ook te horen wanneer u het visum persoonlijk kunt afhalen. Ook bestaat er de mogelijkheid om uw paspoort aangetekend terug te laten sturen naar uw huisadres. De extra kosten hiervoor, € 10,-, dient u ter plaatse en per pin te voldoen. De aanvraagduur is ongeveer 1-2 weken. De kosten voor het visum zijn op dit moment € 50,-. U moet deze kosten per pin betalen.

Meer informatie over het visum vindt u op de website van het consulaat.

De aanvraag in het kort:
• u stuurt SRC de gegevens die we nodig hebben om een ‘officiële uitnodiging’ voor u aan te vragen (scans paspoort, formulier en eventueel eerder visum)
• SRC neemt contact op met onze lokale vertegenwoordiger in Iran om deze uitnodiging, voor u te regelen. Een ‘autorisatiecode’ is het bewijs van deze uitnodiging.
• u krijgt van SRC zo snel mogelijk nadat we uw gegevens hebben ontvangen, deze code.
• u maakt een afspraak met het consultaat van Iran in Den Haag.
• u downloadt voor de afspraak het aanvraagformulier van de site van het consulaat.
• u gaat zelf naar het consulaat en neemt het eerder genoemde formulier mee, samen met twee pasfoto’s met een witte/lichte achtergrond en een kopie van uw paspoort.
• u vraagt op het consulaat uw visum aan. Hier wordt een vingerafdruk van u afgenomen.
• u haalt het visum persoonlijk af bij het consulaat van Iran in Den Haag, of u laat het in een gefrankeerde envelop terugsturen.

Visum India

Voor een reis naar India heeft u een visum nodig. Wij kunnen dit visum niet voor u verzorgen. Graag informeren wij u hierbij over de visumprocedure die voor India geldt. Deze procedure is uitgebreid en dit jaar zijn de eisen nog weer strikter geworden. Voor het verkrijgen van een toeristenvisum voor India moet u niet alleen uw paspoort opsturen en een aanvraagformulier invullen, maar u dient ook allerlei bijlagen toe te voegen die aan strikte eisen moeten voldoen. Daarnaast is het sinds 28 april 2014 verplicht om biometrische gegevens (vingerafdrukken, gezichtsscan) af te laten nemen bij een Visa Application Centre van BLS Global. Op blsindia-nl.com kunt u precies nagaan wat de eisen zijn voor de verstrekking van een visum. Via deze (Engelstalige) site kunt u ook zelf uw visum regelen. Op anvr.nl vindt u uitgebreide Nederlandstalige informatie over de grensdocumenten voor India. Deze informatie is aangeleverd door CIBTvisas. CIBTvisas verzorgt visa voor reizigers. U kunt uw visumaanvraag voor India door CIBTvisas laten verzorgen. Kijk voor meer informatie over het visum, de vereisten en de begeleiding op visum.nl/india-visum. Wij adviseren u sterk de inschakeling van een bureau als CIBTvisas te overwegen.

Visum voor individuele reizen

Bij een individuele reis bent u zelf verantwoordelijk voor uw visum. De kosten van een visum zijn niet inclusief in de reissom. Wanneer u een individuele reis boekt naar een land waarvoor een visum verplicht is, ontvangt u bij uw boekingsbevestiging informatie over hoe u het visum voor uw reis zelf kunt regelen. SRC adviseert u bij welke instantie u hiervoor terecht kunt, maar u bent uiteraard vrij om daar van af te wijken.

Heeft u vragen?

Onder veel gestelde vragen vindt u op heel veel vragen een antwoord geformuleerd. Heeft u het antwoord op uw vraag hier niet kunnen vinden, stel dan uw vragen via dit formulier. We proberen uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.