050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Rusland

Door reisleider Johan | 05-12-2019

Gouden koepels, houten kerken, overdadige paleizen, eenvoudige boerenhuizen en wereldsteden vol kunstschatten: dat is Rusland. Dit immense land van tsaren, kozakken en de uitgestrekte taiga kent vele uitersten. Reis met de SRC-reisleiders dwars door dit grootse land langs de mooiste steden om uiteindelijk bij de parel van Siberië te kunnen zeggen: ik denk dat ik Rusland een beetje ken!

Hieronder vindt u de tien mooiste bezienswaardigheden die u op uw reis door Rusland echt moet bezoeken. Ga mee!

De 3 grootste steden

1. Machtig Moskou

Sommige gebouwen lijk je al je hele leven te kennen: het Witte Huis, de Chinese Muur, en natuurlijk het Kremlin! Hoewel de meeste oude Russische steden een kremlin hadden (het betekent versterkte stadskern) moet je voor hét Kremlin in (1) Moskou zijn. Hier ziet u dat Rusland een kruispunt is van culturen op de grens van Europa en Azië. En naast het Kremlin vindt u natuurlijk die andere twee bekenden: het Rode Plein en de veelkleurige Basiliuskathedraal!

2. Sint Petersburg, stad van tsaar Peter

Tsaar Peter de Grote bouwde zijn stad als een venster op het Westen aan de Neva vlak bij de Oostzee. Talloze Romanovs hebben sindsdien Sint Petersburg getooid met de mooiste paleizen, kerken en theaters. Het Winterpaleis is natuurlijk de bekendste. Nu kunt u hier de kunstverzameling van de Romanovs bewonderen. Maak wel vooraf een keuze! De collectie van de Hermitage is zo groot dat als je ieder object twintig seconden zou willen bekijken, je negen jaar non-stop bezig zou zijn...

3. Novgorod

Ruslands oudste stad, gesticht in 859, is van een ongekende schoonheid. De rijke geschiedenis van Novgorod zie je terug in de zeven kerken op het Yaroslav-hof, in het kremlin en in de 11e-eeuwse Sophiakathedraal. Hoogtepunt is het monument ‘1.000 jaar Rusland’. Alle personen, die voor de Russische geschiedenis (tot 1859) belangrijk zijn geweest, zijn terug te zien in dit indrukwekkende bronzen monument! Behalve tsaar Ivan de Verschrikkelijke: hij heeft Novgorod teveel kwaad gedaan…


Moskou, Rusland
Zicht op het Kremlin
Het Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland
De Hermitage
Sofiakathedraal in Novgorod, Rusland
Sofiakathedraal

De steden van de Gouden Ring

4. Soezdal in de Gouden Ring

Minder bekend zijn de oude steden van de Gouden Ring ten noordoosten van Moskou. Deze Russische vorstendommen waren al machtig ver voor dat Moskou en Sint Petersburg dat werden. Talloze kerken en kloosters hebben de strijd tegen de Tataren overleefd. (4) Soezdal, volgens velen een van de mooiste stadjes, ligt op een hoge oever van het kronkelende riviertje Kamenka. Tientallen torens en uivormige koepels steken boven de groene velden en de houten huisjes uit.

5. Witte pracht in Vladimir

Als hoofdstad van het vorstendom Rostov-Soezdal was Vladimir al in de 12e eeuw één van de mooiste steden in Europa, waar talrijke witte kerken verrezen. De wondermooie Uspenski-kathedraal overleefde gelukkig de allesverwoestende Mongoolse horde en zou voor zo’n 400 jaar de grootste kerk van Rusland zijn. De witte buitenmuren zijn gedecoreerd met fraai snijwerk, terwijl de binnenmuren gesierd worden door wandschilderingen van grote Russische meesters.

6. De kerken van Sergejev Posad

Naast fraaie middeleeuwse handelssteden ligt in de Gouden Ring ook het oude centrum van de Russisch-orthodoxe kerk: Sergejev Posad. Het Drievuldigheidsklooster en het Sergiusklooster met de markante Maria Hemelvaartkerk zijn de highlights van dit bedevaartsoord. Hier wordt duidelijk dat de orthodoxe kerk na jaren van onderdrukking en vervolging inmiddels weer springlevend is. Het aantal leden is in enkele jaren gegroeid tot meer dan 60 miljoen.


Soezdal, Rusland
Zicht op de stad
Uspenski-kathedraal in Vladimir, Rusland
Uspenski-kathedraal
Sergejev Posad, Rusland
De koepels van de Maria Hemelvaartkerk

Richting het oosten

7. Het kremlin van Kazan

Een van de oudste steden in het oosten van Europees Rusland en de hoofdstad van de regio Tatarstan is ontstaan als fort aan de rivier Kazanka. Het kremlin van Kazan is een uniek complex van grote architectonische en historische schoonheid. In 2000 werd deze highlight zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Wat het fort zo bijzonder maakt? Twee geloven komen hier samen in een islamitische moskee en in een Russisch-orthodoxe kathedraal!

8. Jekatarinaburg en de Romanovs

De geboortestad van Boris Jeltsin heeft een zwaarbeladen geschiedenis. Hier werd het laatste tsarenpaar, de tsarevitsj en hun vier dochters na de Russische revolutie in juli 1918 vermoord. Op een half uurtje rijden van Jekatarinaburg, op een serene plek in het bos, staat het klooster van Ganina Yama. De lichamen van het tsarengezin zijn na hun executie door de bolsjewieken hiernaartoe gebracht en gedumpt in een oude mijnschacht.


Kazan, Rusland
Het kremlin
Zicht op Kazan, Rusland
Zicht op de stad
Klooster van Ganina Yama, Rusland
Klooster van Ganina Yama

Het uitgestrekte Siberië

9. Irkoetsk, het hart van Rusland

Na een paar dagen treinen met slechts uitzicht op het oneindige landschap van de uitgestrekte taiga en de vele naaldbomen en berken is het een verademing om uit te stappen in Irkoetsk. Dit is het hart van Rusland! Deze grote Russische stad heeft echt een eigen karakter: overal staan houten huisjes, sommige oud en wat vervallen, anderen kleurrijk opgeknapt. Behalve de fotogenieke huisjes is ook het Znamenski-klooster een aanrader om te bezoeken.

10. Baikalmeer, de parel van Siberië

Het oudste, diepste en grootste zoetwatermeer ter wereld is een populaire vakantieplaats voor de Russen. Door de ongerepte natuur, de idyllische landschappen met houten datsja’s en de uitgestrekte bossen met dennen en berken wordt het Baikalmeer terecht de parel van Siberië genoemd. Hoewel de watertemperatuur in de zomer gemiddeld niet boven de 10 graden uitkomt, nemen regelmatig mensen een duik in het glasheldere blauwe water. Durft u het aan?


Siberië, Rusland
Uitgestrekte berkenbossen
Irkoetsk, Rusland
Huitenhuisjes
Baikalmeer, Rusland
De parel van Siberië

Maak de mooiste reizen naar Rusland

Wilt u ook de ziel van Rusland ontdekken en bovenstaande bezienswaardigheden bewonderen? Maak dan een groepsreis of een privéreis van SRC Reizen en zie méér van uw vakantieland!

Bekijk alle reizen naar Rusland

Meer reisverhalen

Reisleider Johan
Rusland moet je ervaren! Dit land van tsaren, gouden koepels, houten huisjes en eindeloze toendra’s laat zich niet makkelijk beschrijven. Alleen tijdens een SRC-rondreis kunt u de ziel van het uitgestrekte grootse Rusland ontdekken!