050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Een Zuid-Italiaans ABC’tje voor levensgenieters

Door reisleidster Marjorie | 22-06-2022

Ten zuiden van Rome begint volgens de Italianen het échte Italië: la vera Italia. Hier in het zuiden van de Italiaanse laars is het leven nog puur, de natuur betoverend, de dorpjes authentiek en de eenvoudige keuken verrukkelijk. Een paradijs voor de vakantieganger die al wijn proefde in Toscane, slenterde door de steegjes van Venetië en de Griekse tempels op Sicilië al bewonderde.

Een vakantie is Zuid-Italië is ultiem genieten. U toert door dit bel paese over glooiende heuvels en langs groene olijfgaarden naar schilderachtige dorpjes met kronkelende straatjes en beschaduwde pleintjes. U proeft plaatselijke lekkernijen, bewondert de mooiste cultuur en besluit de dag met een mooie streekwijn op een beschaduwd terras. Ga mee naar het land van la dolce vita en laat u verrassen door Apulië, Basilicata en Campanië!

Bekijk alle reizen naar Zuid-Italië

Levendig Campanië

Goethe zei het al ‘Eerst Napels zien en dan sterven’, zo mooi vond hij deze stad. Start daarom uw kennismaking met Zuid-Italië in de hoofdstad van Campanië. De overweldigende schoonheid en het volkse karakter van Napels zullen u gegarandeerd verrassen! Het levendige stadshart is de Spaccanapoli. Ga niet op zoek naar een straat die zo heet, want het is de bijnaam voor een reeks van straten. Struin langs kerken en winkels en ervaar het passionele Italiaanse leven. Toe aan koffie? Op de terrassen van Piazza San Domenico serveren de barrista’s geurige cappuccini.

Als u in Napels bent, kunt u niet om de machtige Vesuvius heen. U beklimt deze vulkaan via een steile slingerende weg met tussen de bomen nog lavasporen. Het laatste stuk wandelt u omhoog naar de kraterrand. Een adembenemend uitzicht over de Golf van Napels is uw beloning. Moe? Stop voor de lunch en trakteer uzelf op een glas Lacrima Christi, de wijn die afkomstig is van de wijngaarden op de vulkaanhellingen.

Aan de voet van de Vesuvius liggen de restanten van het antieke Pompeï. Hier kunt u de ‘macht’ van de vulkaan met eigen ogen zien: in 79 na Christus werd deze Romeinse stad na een vulkaanuitbarsting bedolven onder een metersdikke laag as en puimsteen. Dwaal door de straten van deze eens zo rijke stad langs badhuizen, villa’s, theaters, winkels en bars. De Romeinen hadden alles om van het goede leven te genieten!

Ten zuiden van Napels toert u langs één van de mooiste kustlijnen ter wereld: de prachtige Amalfikust met zijn kleurrijke dorpjes die tegen de bergen liggen aangeplakt en de talloze terrassen met citroenbomen. Stop in het dorpje Amalfi voor een bezoek aan de duomo en dwaal door steile steegjes en ontelbare trappen voor een eindeloos uitzicht op de strakblauwe Tyrreense Zee. Geniet daarna op een terrasje van een glas versgeperst vruchtensap. Dit is la dolce vita in optima forma!

Authentiek Apulië en Basilicata

Toer vervolgens dwars door de welbekende laars over glooiende heuvels met groene olijfgaarden naar Basilicata om de fascinerende grotwoningen van Matera te bewonderen. Al jarenlang is Matera een geliefd decor voor filmmakers, recent reed James Bond hier nog. En dat is niet vreemd, want deze uit de rotsen gehouwen stad is zeer fotogeniek. De fascinerende grotwoningen (sassi), die ooit als schuilplaats voor gevluchte monniken dienden, werden pas in de vorige eeuw door de inwoners verlaten.

Besluit uw vakantie in het authentieke Apulië (of Puglia op z’n Italiaans) in de hak van Italië. Een ongerept paradijs dat nog amper door toeristen bezocht wordt. Hier kunt u genieten van heerlijke wijnen en de eenvoudige maar voortreffelijke streekgerechten. De regio is gezegend met een ruige kustlijn met kliffen en rotspartijen, een azuurblauwe zee en sfeervolle steden en dorpjes. Dwaal bijvoorbeeld door Bari, de stad van onze Sint Nicolaas, of laat u verrassen door de barokke pracht van Lecce. Deze heerlijke stad vol goudgekleurde architectuur, mooie monumenten en witte straatjes is één groot barokfestijn. En tussen deze pracht vindt u stijlvolle bars, cafés en restaurantjes, net als fijne winkeltjes met slow food, delicatessen, handwerk en design.

Apulië is vooral bekend om de talloze trulli: sprookjesachtige leistenen huisjes met kegelvormige daken die u in het hart van de streek vindt. De hoofdstad van de trulli is Alberobello. In het oude centrum dwaalt u door kronkelige straatjes met meer dan duizend witte huisjes. Betoverend! Toer ook langs de fraaie kust van Apulië met dramatische rotspartijen, prachtige stranden en sfeervolle stadjes. Maak een koffiestop in Otranto en proef een espressino, een soort minicappuccino waar een scheutje vloeibare chocolade aan wordt toegevoegd: verrukkelijk! Alleen in Apulië serveert men nog deze koffie. Flaneer vervolgens over de promenade en geniet van een geweldig uitzicht op zowel de kust als het mooie oude centrum. La vita è bella in Zuid-Italië!

Ontdek het échte Italië!

U ziet, Zuid-Italië is een paradijs voor de culturele levensgenieter! Wilt u dit ook ontdekken? Boek een fly drive of een culturele groepsreis en beleef een bella vacanza!

Bekijk alle reizen naar Zuid-Italië

Meer reisverhalen

Reisleidster Marjorie
Hier in het zuiden van de Italiaanse laars is het leven nog puur, de natuur betoverend, de dorpjes authentiek en de eenvoudige keuken verrukkelijk.