050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De kunst van de Leipziger Schule

Reisleider Stephan:
‘De levendige universiteitsstad Leipzig in het zuidoosten van Duitsland met zijn mooi gerenoveerde binnenstad, is een aanrader voor iedere cultuurliefhebber. Leipzig is dé stad van Johann Sebastian Bach, het is de geboortestad van Richard Wagner en van de kunst van Leipziger Schule. In het meer recente verleden is het de stad van de omwenteling in 1989, waardoor uiteindelijk de DDR als staat verdween.

Tijdens deze bijzondere kunstreis gaat onze aandacht voornamelijk uit naar de realistische kunst van de Leipziger Schule. Binnen de regels van het zogenaamde socialistische realisme neemt deze kunststroming een speciale positie in. Het werk kenmerkt zich weliswaar door een realistische weergave van de werkelijkheid, maar bevat ook ‘verborgen’ boodschappen. Bedenkingen ten opzichte van de staat en een maatschappijkritische houding werden verpakt in parabels, allegorieën of christelijke symboliek, waarbij voor de goed verstaander duidelijk was wat er werd bedoeld.

We bezoeken onder meer het galeriecomplex die Spinnerei, waar een groot aantal kunstenaars uit de Leipziger Schule zoals Neo Rauch werken en exposeren. Ook bekijken we in het Museum der bildenden Künste en in Galerie Schwind de collecties realistische kunst. Tot slot gaan we naar het Panorama Museum in Bad Frankenhausen, waar we het adembenemende panoramaschilderij over de Boerenoorlog van Werner Tübke bewonderen, dat hem bijna twaalf jaar van zijn leven heeft gekost. Ga mee op deze zoektocht naar de drie generaties van de Leipziger Schule!’

Neo Rauch in het Drents Museum
Van 9 oktober 2022 tot en met 26 maart 2023 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers gericht op het werk van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Neo Rauch. Rauch is een van de toonaangevende kunstenaars uit de derde generatie van de Leipziger Schule. Al eerder was werk van Rauch te zien in Assen tijdens de tentoonstelling ‘Realisme uit Leipzig’ (2009). In de overzichtstentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr ligt de focus volledig op Rauchs werk op papier. In totaal omvat de tentoonstelling ongeveer honderd werken die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn. Het gaat om indrukwekkende grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier, maar ook om litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een intiemere blik op het werkproces van Rauch bieden. Deze tentoonstelling past in de serie die het Drents Museum heeft georganiseerd met kunst van de Neue Leipziger Schule. Eerder waren in deze serie onder andere solotentoonstellingen te zien van Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer en Kristina Schuldt. Neo Rauch kan het boegbeeld van deze kunstbeweging genoemd worden en zijn tentoonstelling is zodoende een kroon op de reeks. Tevens is er tot en met 8 januari 2023 een tentoonstelling aan Rauch gewijd in Museum De Fundatiein Zwolle.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
uitstekend middenklassehotel in Leipzig
3x ontbijt en 1x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Museum der bildenden Künste
Galeriecomplex die Spinnerei
Galerie Schwind
Panorama Museum in Bad Frankenhausen
Thomaskirche en Nikolaikirche
Mädlerpassage en Augustusplatz
SRC-reisleider Stephan
SRC-reisleider sinds 2017
Tijdens het bezoek aan het galeriecomplex die Spinnerei kunt u ateliers van kunstenaars van de Leipziger Schule bekijken.
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Naar Leipzig
Stadswandeling en Leipziger Schule in Galerie Schwind
Museum der bildende Künste en die Spinnerei
Panorama Museum in Bad Frankenhausen en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Leipzig

Vanuit Amersfoort rijden we via Oldenzaal naar Saksen. Aan het einde van de middag komen we aan in Leipzig, waar ons hotel staat. Het diner is op deze eerste avond inbegrepen. (ca. 600 km)

dag 2: Leipzig en Galerie Schwind

We starten deze ochtend met een stadswandeling in het levendige Leipzig. Wie een grauwe Oost-Duitse stad verwacht komt bedrogen uit: Leipzig is een hippe stad vol (moderne) kunst en met een rijke historie. De stad heeft veel te lijden gehad onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en de DDR-tijd erna, maar inmiddels straalt Leipzig weer in volle glorie. We starten de wandeling bij de Augustusplatz. Aan dit plein liggen bijzondere moderne gebouwen zoals het Opernhaus, het Gewandhaus en het karakteristieke Paulinum-universiteitsgebouw van de Nederlandse architect Erick van Egeraat. Hiervandaan wandelen we zo het oude centrum in naar het Marktplatz met het fraaie Altes Rathaus. Na een bezoek aan de 12e-eeuwse Thomaskirche en het graf van Bach wandelen we via de Mädlerpassage naar de Nikolaikirche. Op diverse maandagen in de herfst van 1989 vonden in en rondom deze kerk vreedzame protestacties plaats, die wezenlijk hebben bijgedragen aan de Duitse hereniging. In de middag bezoeken we Galerie Schwind, de belangrijkste galerie met een collectie werken van de Leipziger Schule. De galerie bevindt zich in het voormalige huis van Werner Tübke, waar ook de Tübke Stiftung gevestigd is. Deze stichting stelt op de tweede verdieping van dit Künstlerhaus een bijzondere collectie schilderijen en andere werken van Tübke tentoon. Op de eerste verdieping bewonderen we de doorlopende expositie van stukken uit de Leipziger Schule uit de privécollectie van mecenas Fritz P. Mayer. Na het bezoek aan deze prachtige collectie kunt u op eigen gelegenheid Leipzig verder verkennen. Een leuke stop is de oudste bruine kroeg van de stad: Auerbachs Keller. De beroemde schrijver en filosoof Goethe kwam hier regelmatig een biertje drinken!

De Leipziger Schule
Binnen de regels van het zogenaamde socialistische realisme neemt de Leipziger Schule een bijzondere positie in. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit niet een homogene groep kunstenaars met een gemeenschappelijk doel die in min of meer dezelfde stijl werkten, maar waren het individuele kunstenaars die elkaar hadden ontmoet op de Hogeschool voor Grafiek en Boekdrukkunst. Aanvankelijk kregen de studenten hier een technische opleiding in grafische vakken. Pas in 1961 wordt hieraan een nieuwe tak toegevoegd: Bernard Heisig start dan zijn schildersklas en samen met de mededocenten Werner Tübke en Wolfgang Mattheuer wordt hij tot de grote drie van het Leipziger realisme gerekend.

De kunst van deze drie heren kan worden gezien als een eerste gelukte poging om los te komen van de geïndoctrineerde kunst die door het regime was opgedragen. Hun werk kenmerkt zich weliswaar door een realistische weergave van de werkelijkheid, maar bevatte ook ‘verborgen’ boodschappen. Bedenkingen ten opzichte van de staat en een maatschappijkritische houding werden verpakt in parabels, allegorieën en/of christelijke symboliek, waarbij voor de goede verstaander duidelijk was wat er werd bedoeld. Inmiddels staat de kunst uit Leipzig internationaal hoog aangeschreven: het realistische dan wel figuratieve karakter wordt bewonderd, en de Leipziger Schule – inmiddels aangekomen bij de zogenaamde derde generatie – reist de wereld over. Gelukkig zijn er in Leipzig zelf nog meer dan genoeg werken om van te genieten.

dag 3: Kunst in een museum en in een spinnerij

We beginnen de dag met een bezoek aan Museum der bildenden Künste. Hier bewonderen we onder andere de grote collectie werken van de Leipziger Schule. Tevens bezoeken we vandaag de Spinnerei. Daterend uit 1884 was deze katoenspinnerij ooit de grootste op het Europese continent. Tot wel vierduizend werknemers spinden hier katoen, totdat de draadproductie werd stopgezet in 1993. Na de Wende zagen een paar jonge ondernemers de potentie van het complex en veranderden het in een bruisend epicentrum voor kunst en cultuur. Diverse kunstenaars hebben in dit industrieel erfgoed hun atelier en eigen expositieruimte. Een van de eerste was Neo Rauch, maar ook Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer en Kristina Schuldt zijn hier gevestigd met hun ateliers. In de middag heeft u tijd om Leipzig verder te ontdekken. Een aanrader is een bezoek aan het herdenkingsmuseum ‘Runde Ecke’, gevestigd in het oude hoofdkwartier van de Oost-Duitse geheime dienst. Hier krijgt u een bijzonder kijkje in de geschiedenis van DDR en de Stasi en wordt u mee terug genomen naar het onderdrukte Oost-Duitsland. (ca. 15 km)

dag 4: Bad Frankenhausen en terugreis naar Nederland

Aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw besloot de DDR-regering op de Schlachtberg bij Bad Frankenhausen een gedenkteken voor de Duitse Boerenoorlog op te richten. Werner Tübke werd uitgenodigd om een panoramaschildering te maken over de bloedigste veldslag uit de Boerenoorlog in 1525. Het resultaat is een immens schilderij van 14 meter hoog en 123 meter in de omtrek met de titel ‘Vroegburgerlijke revolutie in Duitsland’ waar Tübke twaalf jaar aan gewerkt heeft. In het Panorama Museum in Bad Frankenhuis bewonderen we dit epische werk. Met meer dan 3.000 figuren op het doek en maar liefst 75 scenès is deze weergave van de Bauernkrieg zeer indrukwekkend. Na ons bezoek keren we terug naar Nederland. (ca. 650 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 10.00 uur Station NS
Station NS, Stationsstraat

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Pentahotel in Leipzig, Duitsland
Hotel Penta Leipzig - Leipzig
Het Pentahotel Leipzig bevindt zich op slechts 1.200 meter lopen van het stadscentrum en 800 meter van het hoofdstation. Beroemde attracties als de Nicholaikirche en het museum voor beeldende kunst, maar ook de opera zijn allemaal op loopafstand van het hotel. Het stijlvolle hotel heeft een 24-uurs receptie, een lift, een bar en een restaurant. Andere horecagelegenheden zijn in de directe omgeving van het hotel eveneens volop aanwezig. In het hotel vindt u verder een binnenzwembad en een fitness- en wellnessruimte met een sauna. De ruime (27 m²) airconditioned kamers hebben een badkamer met een een föhn, een toilet en een douche. Overal in het hotel is gratis wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Pentahotel Leipzig

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 30 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.