050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Johan Stalknecht

SRC-Reisleider Johan Stalknecht

Een land leer je kennen door de mensen die er wonen en door de steden die ze bouwen. Ik ben architect en stedenbouwkundige en na een carrière in dat vak ben ik nu weer reisleider, net als in mijn studietijd.

Ik probeer u tijdens de reizen die ik begeleid te laten zien hoe de cultuur van een land de aard van de mensen weerspiegelt. De architectonische hoogtepunten die dat heeft opgeleverd, maar ook de charme van het alledaagse. Met die invalshoek begeleid ik graag reizen naar verschillende landen. Rusland, omdat ik de taal spreek en veel weet van de oude en de nieuwe geschiedenis van het land. Amerika, omdat de wordingsgeschiedenis van die staat zo uniek is en tot zulke prachtige hoogtepunten (en verbazingwekkende dieptepunten!) heeft geleid. Polen, het land dat in de afgelopen twintig jaar als een feniks uit de as is herrezen, en waar het dilemma van de keuze tussen de herbeleving van de oude glorie en de nieuwe moderniteit zo duidelijk is te zien. Ik reis graag. Wijze mensen maken reizen, maar meer nog: reizen maakt je tot een wijzer mens!

Bestemmingen: Polen, Rusland, Amerika

Johan Stalknecht
Reisleider sinds 2013

Dit zijn de reizen die ik ga begeleiden. Gaat u mee?

Naam reis
Vertrek
Reisduur
Vervoer
Prijs p.p.
Pasen in Rusland
Zaterdag 20 april 2019
10 dagen
1769,-Boek
Hoogtepunten Rusland
Zaterdag 25 mei 2019
10 dagen
1679,-Boek
Moskou en Sint Petersburg
Maandag 08 juli 2019
7 dagen
998,-Boek
Wijzingen in de reisplanning zijn voorbehouden.

Reisverhalen van Johan

Le Corbusier in Moskou
Door reisleider Johan Stalknecht | 19-01-2019
Onderuitgezakt op zijn bankje zit hij voor het gebouw uit 1933 dat hij mocht ontwerpen voor het Centraal Comité van de USSR, het hoogste regeringsorgaan in communistisch Rusland. Le Corbusier was een bekende modernistische architect die de jonge Sovjet-Unie een gezicht moest geven, en dit gebouw was zijn eerst grote gerealiseerde opdracht in Rusland.
Insidertips New York
Door reisleider Johan Stalknecht | 07-01-2019
Bij New York City denken de meeste mensen aan bezienswaardigheden als het Empire State Building, Times Square en het vrijheidsbeeld. Met deze insidertips zult u zien dat er méér te ontdekken valt in de stad die nooit slaapt. New York is een van de belangrijkste wereldsteden omdat de stad een leidinggevende en zeer invloedrijke rol heeft in de kunst, de mode, educatie, handel, financiën en media. Ik hoop dat u met mijn tips een goede impressie krijgt van het indrukwekkende New York waar genoeg vertier is!
Architectuur en stadsvernieuwing in Polen
Door reisleider Johan Stalknecht | 24-08-2017
Wie in deze tijd de Poolse steden bezoekt die veel hebben geleden onder het oorlogsgeweld tijdens de tweede wereldoorlog, is verbaasd en verrast door de wijze waarop de vaak grotendeels vernietigde steden zijn gereconstrueerd en gerestaureerd.
Moskou by night
Door reisleider Johan Stalknecht | 20-08-2017
Bij een bezoek aan Moskou hoort sinds enige tijd een rondrit door de stad in de avond en nacht. Dat is interessant, omdat de stad zich ingespannen heeft om, door middel van een doordacht verplichtingsplan, ook ’s avonds de bezoekers te verbazen. Vooral de monumentale gebouwen zijn prachtig uitgelicht. Niet alleen de oude monumenten, zoals het historisch museum en het warenhuis GUM aan het rode plein, maar ook de bouwwerken uit de Stalintijd en de moderne wolkenkrabberwijk ‘Moskou-City’ zijn prachtig verlicht.
High Line park New York
Door reisleider Johan Stalknecht | 06-08-2017
New York, en dan vooral Manhattan, wordt getypeerd door de vaak snelle opvolging van stedelijke functies. Wijken gebouwd voor de gegoede burgerij of voor bedrijvigheid komen na verloop van tijd als gevolg van veranderde economische omstandigheden in een fase van achteruitgang en sommige wijken verloederen tot achterbuurt. Na een periode als achterbuurt betrekken vaak kunstenaars, studenten en andere nieuwe hippe gebruikers de (goedkope) gebouwen.
Witte nachten in St.Petersburg
Door reisleider Johan Stalknecht | 27-06-2017
De relatie tussen Nederland en de tsarenstad bestaat al vanaf de tijd van Peter de Grote. Deze tsaar, die Sint Petersburg heeft gesticht, sprak vloeiend Nederlands. Hij kwam naar Nederland om te leren over scheepsbouwkunde. Het zal u niet verbazen dat woorden als matroos en wimpel vanuit de Nederlandse taal overgenomen zijn in het Russisch! In Sint Petersburg heet een gebied nabij de haven zelfs Novaja Gollandija (Nieuw Nederland).
De fonteinen van Tsaar Peter de Grote
Door reisleider Johan Stalknecht | 11-06-2017
Het ‘Versailles van het Noorden’ wordt Petrodvoretz ook wel genoemd. Een paleis met een grandeur die niet onderdoet voor de pracht en praal van het onderkomen van de Franse Zonnekoning. Peter had het niet zo op grote paleizen. Zelf woonde hij het liefst in een klein huisje met een laag plafond, zo ongeveer als het huisje waar hij woonde in Zaandam toen hij daar in de leer was als scheepstimmerman. Ondanks zijn lengte van meer dan twee meter voelde hij zich het prettigst in kleine ruimten.