050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Van de VOC tot de Westfriese Omringdijk

Reisleidster Marlies:
‘Als u door het Noord-Hollandse landschap rijdt, passeert u molens, dijken, polders, sluisjes met binnenwateren, pittoreske dorpjes met fraaie stolpboerderijen en wordt u verrast door prachtige oude stadjes, die een rijk verleden weerspiegelen. Dit samengaan van natuur en historie is zo karakteristiek, zo mooi en precies de reden waarom ik hier woon! Tijdens deze SRC-reis, in ons eigen Nederland, gaan we terug naar een tijd die deze regio gevormd heeft. Een tijd waarin watermanagement al op een hoog niveau plaatsvond en de overzeese handel voor een groeiende welvaart en culturele rijkdom zorgde in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Logisch startpunt van de reis is het Scheepvaartmuseum, waar een van de curatoren van het museum ons tijdens een korte lezing meer vertelt over de Gouden Eeuw, waarbij ook aandacht is voor de discussie die deze term met zich meebrengt. Wandelingen door de Amsterdamse Gouden Reael, het historische Hoorn, charmant Medemblik en de stad van de victorie Alkmaar voeren ons langs statige oude woonhuizen, fraaie pakhuizen, intieme hofjes, oude bruggen en ooit belangrijke havens. In het mooiste dorp van Noord-Holland, De Rijp, is het ene straatje nog fotogenieker dan het andere. En in het Westfries Museum en het Stedelijk Museum van Alkmaar duiken we nog verder de geschiedenis in en bewonderen we meesterlijke schilderijen en bijzondere objecten.

Natuurlijk verdiepen we ons in de beheersing van en strijd tegen het water, waarbij we een watermolen van dichtbij bekijken en zicht krijgen op de inpolderingen en de Westfriese Omringdijk, die al sinds de 13e eeuw een groot deel van de regio tegen het water moest beschermen en dat tegenwoordig nog steeds doet. Een wonder van menselijke hand! Kortom: een heel boeiende reis die ons brengt naar de hoofdstad en langs het mooiste van West-Friesland, met het scheepvaartverleden, de VOC, cultuur en het mooiste aan natuur. Een regio waar ik ooit door werd gegrepen en nog steeds zó enthousiast over ben, dat ik u graag laat zien waarom!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
toeristenklassehotel in centrum Hoorn
2x ontbijt
korte lezing Gouden Eeuw
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Scheepvaartmuseum Amsterdam
Hoorn, De Rijp en Medemblik
Westfries Museum in Hoorn
de Gouden Reael in Amsterdam
kasteel Radboud in Medemblik
Alkmaar, stad van de victorie
Stedelijk Museum Alkmaar
SRC-reisleidster Marlies
SRC-reisleidster sinds 2000
De ontvangst in het Scheepvaartmuseum met een kop koffie, wat lekkers én een boeiende lezing is een geweldige start van deze reis!
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleidster Marlies
Reisleidster sinds 2000

De reis in het kort

Bezoek aan het Scheepvaartmuseum met lezing, wandeling Westelijke eilanden en naar Hoorn
Stadswandeling Hoorn, bezoek Westfries Museum, de Westfriese Omringdijk en kasteel Radboud in Medemblik
Bezichtiging Schermermolen, wandeling door het ‘mooiste dorp van Nederland’, De Rijp en bezoek aan Alkmaar en het Stedelijk Museum

Reisbeschrijving

dag 1: Republiek aan zee…

Het startpunt van onze verkenning van met name ‘Holland boven Amsterdam’ is in de hoofdstad zelf. Tijdens deze reis zien we het mooiste van de regio, een gebied dat tot bloei kwam in de 17e eeuw. Waar steden floreerden door de internationale handel en waar een dappere strijd tegen het water gevoerd werd. Dat wij onze reis beginnen in het Scheepvaartmuseum, dat gevestigd is in een 17e-eeuws zeemagazijn, is dus ook niet gek. Hier ontdekken we 500 jaar maritieme geschiedenis. De handel in graan en haring in Europa en de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie zorgden voor een explosief groeiende welvaart. Pas later keek men terug op deze periode als de Gouden Eeuw, een term die nu ter discussie staat. We worden ontvangen met een kop koffie met gebak en luisteren naar een boeiende lezing van een curator van het museum. Aansluitend bekijken we onder andere de tentoonstelling ‘Republiek aan Zee’, dat zowel de opkomst en bloei van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden als de keerzijde van de economische welvaart en culturele rijkdom belicht. Hierna maken we een wandeling over de 17e-eeuwse Westelijke eilanden in de Gouden Reael, waar fraaie pakhuizen, oude scheepswerven en historische straatnamen herinneren aan vervlogen tijden. Een uniek stukje Amsterdam! Hierna rijden we naar Hoorn, waar we twee nachten in het centrum verblijven. (ca. 100 km)

dag 2: Prachtig West-Friesland

Waar de Westelijke eilanden in dienst stonden van de West-Indische Compagnie, was Hoorn een machtig bolwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Op elke straathoek van deze havenstad aan het Markermeer en tevens de hoofdstad van West-Friesland, zijn nog sporen van het rijke verleden te vinden. We wandelen langs statige panden, imposante pakhuizen en de historische haven, waar de scheepsjongens van de Bontekoe over het water uitkijken. In het hart van de stad zien we De Roode Steen, een voormalige publieke schandplaats waar vele straten en steegjes samenkomen. Deze plek maakt deel uit van de Westfriese Omringdijk. Ver voor de Gouden Eeuw werd in de regio al een strijd gevoerd tegen het water, waarop men besloot bestaande stukken dijk met elkaar te verbinden. Het resultaat: een 125 kilometer lange ringdijk, die het hart van West-Friesland omsluit, waardoor plaatsen als Alkmaar, Schagen, Medemblik en Hoorn beschermd werden tegen het dreigende water. Na de wandeling bezoeken we het Westfries Museum, gevestigd in een van de belangrijkste monumenten van Hoorn: het 17e-eeuwse Statencollege. Hier betreden we de wereld van de Gouden Eeuw. Onderweg naar Medemblik genieten we van de prachtige omgeving. We zien alles waar het Noord-Hollandse landschap zo beroemd om is: oude molens, bijzondere stolpboerderijen, die vaak prachtig gerestaureerd zijn, schattige kerkjes en historische woonhuizen. We sluiten de dag af in het charmante Medemblik, de oudste stad van West-Friesland en van onmisbaar belang in de Gouden Eeuw, waar we het middeleeuwse kasteel Radboud bezoeken. Hierna keren we terug naar ons hotel in Hoorn. (ca. 60 km)

dag 3: De Rijp en stad van de victorie

In de Schermer bezoeken we de museummolen, die er samen met 51 andere molens voor zorgde dat het Schermeer werd drooggemalen tussen 1633 en 1635. Veel rijke kooplieden investeerden in die tijd in droogmakerijen, die bijdroegen aan het typische Hollandse landschap van nu. Een uniek staaltje watermanagement! En nu, bijna 400 jaar later, werkt de molen nog steeds! Wanneer we hierna door de pittoreske straten van De Rijp wandelen, wanen we ons in de 17e eeuw. Ieder kiekje dat u hier schiet is ansichtkaartwaardig! Het dorp kwam tot bloei door de haringvangst en de walvisvaart. Helaas verwoestte een grote brand een belangrijk deel van het dorp, maar de kerk en het raadhuis bleven behouden. Bij het standbeeld van Jan Janszn. Weltevree horen we het bijzondere verhaal van de jonge Hollander die het tot persoonlijk adviseur van de Koreaanse koning schopte. Dan rijden we naar kaasstad Alkmaar, waar we na een korte stadswandeling een bezoek brengen aan het Stedelijk Museum. Alkmaar is de stad van de victorie, waar de Spanjaarden als eerste werden verslagen in de Gouden Eeuw. Deze overwinning luidde een periode van beginnend zelfbestuur en grote welvaart in en wordt heden ten dage nog steeds jaarlijks gevierd tijdens het Alkmaars Ontzet. In het Stedelijk Museum komt de ‘Gouden Eeuw van Alkmaar’ echt tot leven! We zien prachtige topstukken, onder andere een grote collectie van Alkmaars trots Caesar van Everdingen. Met dit bezoek komt een einde aan een mooie reis door de geschiedenis van Noord-Holland. (ca. 530 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 9.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Amsterdam | aankomst 10.30 uur Station NS Amsterdam Amstel
Bushalte voorzijde MEININGER Hotel, Julianaplein 6

Omdat deze reis start in Amsterdam kunt u ook hier uw vakantie beginnen. In dat geval kiest u voor de opstapplaats Amsterdam. Let op: op de terugreis wordt Amsterdam als uitstapplaats niet aangedaan! U kunt in dat geval uitstappen op Station Alkmaar.

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel De Keizerskroon, Hoorn, Nederland
Hotel De Keizerskroon - Hoorn NH
Midden in het historische hart van het prachtige Hoorn ligt dit prettige hotel. Op 500 meter ligt de Roode Steen, het centrale plein van de stad. Door de huiselijke sfeer en het gastvrije personeel voelt u zich hier direct thuis! Het hotel beschikt over een lift, een bar, een restaurant en gratis wifi. De kamers zijn niet groot, maar netjes en beschikken over een ventilator, airconditioning, een tv, een waterkoker, een bureau met stoel en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel De Keizerskroon

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.