050 - 3 123 123

Building sky high

Reisleider Job:
‘Chicago is een geweldige architectuurstad! Na de grote brand van 1871 ontstond er een ongekende bouwwoede met opvallende hoogbouw. De 19e-eeuwse architecten Dankmar Adler en Louis Sullivan, die worden beschouwd als de scheppers van de moderne wolkenkrabber en als ‘vaders’ van het modernisme, waren hierbij zeer belangrijk. Niet voor niets is de First Chicago School, een stijlvorm die uit deze bouwwoede voortkwam, nog steeds een begrip. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Second Chicago School op gang, met de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe als grote aanjager.

Ook aan het einde van de 20e eeuw bleef Chicago op architectuurgebied vooruit lopen. De vele spectaculaire wolkenkrabbers van Skidmore, Owings & Merrill, het Millennium Park met het Pritzker Paviljoen van Frank O.Gehry en de uitbreiding van het Chicago Art Institute van Renzo Piano zijn hier schitterende voorbeelden van. Maar ook vandaag de dag bloeit de architectuur in Chicago, met sinds een paar jaar de architectuurbiënnale van Chicago. Deze kunstreis biedt u de unieke kans om in Chicago de ontwikkeling van de architectuur van vroeger tot morgen te zien én te beleven.

Deze unieke kunstreis, die is georganiseerd in samenwerking met KaperGerlings Instituut, neemt u mee naar de belangrijkste gebouwen in Chicago. Hiermee krijgt u een goed beeld van de architectuurontwikkeling vanaf de eerste wolkenkrabbers tot en met de nieuwste plannen en de gebouwen van morgen. Zo bezoekt u de Beaux-Art architectuur van Louis Sullivan, het Robie House van Frank Lloyd Wright, het Farnsworth House van Ludwig Mies van der Rohe en gebouwen van Rem Koolhaas en Frank Gehry. Ik zal met prachtige verhalen de verbanden tussen de verschillende gebouwen, stijlen, architecten en de geschiedenis leggen, waardoor uw bezoek aan Chicago nog meer verdieping krijgt! Mijn collega Ralph Kaper, uw reisbegeleider, zorgt voor een prettig verblijf in deze bruisende stad. Gaat u met ons mee?

Samenwerking SRC Reizen en KaperGerlings Instituut
SRC Reizen en KaperGerlings zijn vaste partners, waarbij de kunst- en cultuurreizen van SRC worden versterkt met lezingen en cursussen van KaperGerlings. Jaarlijks organiseren beide partijen gezamenlijk een aantal reizen, waarbij KaperGerlings lezingen en gidswerk verzorgt en SRC de reis organiseert. De gezamenlijk georganiseerde reizen worden altijd begeleid door een reisleider, Job Gerlings, met wie u de verdieping opzoekt en een aparte reisbegeleider Ralph Kaper.
KaperGerlings Instituut organiseert colleges, lezingen, cursussen en excursies op het gebied van kunst, architectuur, geschiedenis en cultuur, ecologie, maatschappij en technologie. Uw reisleider Job Gerlings is mede-eigenaar van het instituut. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Als hoofddocent en gids stelt hij de programma’s voor hedendaagse kunst, kunstgeschiedenis en architectuur samen bij KaperGerlings.

Pluspunten
rechtstreekse vluchten met de KLM
ruimbagage
transfer luchthaven – hotel en vice versa
middenklassehotel in Chicago
7x ontbijt
entree en rondleiding Historic Skyscraper
entree en rondleiding Robie House
entree en rondleiding Mies & Modernisme
entree Farnsworth House.
entree Chicago Architectural Centre
openbaar vervoerkaart voor 7 dagen
audiosysteem
de reisleider van KaperGerlings
reisbegeleider van KaperGerlings
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
architectuurbiënnale van Chicago
Chicago Cultural Centre
Rookery en Auditorium Building
Historic Skyscraper en Millennium Park
Frederick C. Robie House
Farnsworth House
Illinois Institute of Technology
Chicago Architectural Centre
Art Institute van Chicago
Job van kunstinstituut KaperGerlings
SRC-reisleider sinds 2017
U bezoekt uitgebreid de architectuurbiënnale in het Chicago Cultural Centre zodat u niet alleen de architectuur van vroeger maar ook van de toekomst ontdekt!
Ontmoet onze beste reisleiders in Amerika
Job van kunstinstituut KaperGerlings
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Naar Chicago en aankomst in hotel
Bezoek architectuurbiënnale. Middag ter vrije besteding
Tour in het teken van First Chicago School
Bezoek Illinois Institute of Technology (ITT)
Farnsworth House in Plano, Illinois
Bezoek Art Institute van Chicago
Millennium Park en Chicago Architectural Centre
Vrije ochtend en terugvlucht naar Nederland
Terugkomst in Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Chicago

We vliegen rechtstreeks naar Chicago. Na aankomst op de luchthaven worden we naar het hotel La Quinta Inn & Suites Downtown Chicago gebracht, waar we de komende nachten verblijven. (ca. 30 km)

dag 2: Architectuurbiënnale van Chicago

We starten onze kennismaking met Chicago met een bezoek aan de 3e editie van de architectuurbiënnale in het Chicago Cultural Centre. Deze biënnale met de titel ‘…and other such stories’ is opgebouwd rondom vier thema’s die kijken naar een meer eco-vriendelijke manier van bouwen, met aandacht voor tradities en herinneringen, betaalbaarheid en maatschappelijke doelen. De reisleider neemt ons mee over de expositie en zorgt voor de nodige extra context. In de middag heeft u een vrij om Chicago op eigen gelegenheid te verkennen.

dag 3: De First Chicago School

Na de grote brand van 1871 werd het centrum van Chicago in razend tempo opgebouwd door echte architectuurpioniers als Adler & Sullivan, Burnham, Holabird en Wright. Vandaag ontdekken wij de vooruitstrevende wolkenkrabbers en architectuur uit deze periode die bekend is geworden onder de naam First Chicago School. Met een lokale gids maken we een tour langs de verschillende hoogtepunten van de late 19e-eeuwse en vroege 20e-eeuwse architectuur. Onder andere de Rookery met een atriumhal van Frank Lloyd Wright en het Auditorium Building van Adler & Sullivan passeren de revue. In de middag bezoeken wij in Hyde Park het vroeg 20e-eeuwse Frederick C. Robie House, een echt hoogtepunt van het ‘prairiehuisconcept’ van Frank Lloyd Wright. Dit is een van de beroemdste ontwerpen van Wright dat de gehele woonarchitectuur heeft veranderd.

dag 4: De Second Chicago School

Vandaag verkennen wij de Second Chicago School. Deze school wordt gedomineerd door Ludwig Mies van der Rohe, die als oud-directeur van het Bauhaus de Europese moderne architectuur naar de Verenigde Staten bracht. We brengen een bezoek aan de beroemde universiteit van Chicago, het Illinois Institute of Technology (ITT). Hier staat vooral het werk van Ludwig Mies van der Rohe centraal. Hij heeft niet alleen de campus en diverse universiteitsgebouwen ontworpen, maar heeft hier ook jarenlang lesgegeven. We bekijken de schitterende State Street Village van Helmut Jahn, en het McCormick Tribune Campus Center, ontworpen door Rem Koolhaas.

dag 5: Farnsworth House van Ludwig Mies van der Rohe

Om in de sferen van de Second Chicago School te blijven, rijden we met de touringcar naar Plano in Illinois, waar we het Farnsworth House (1946-1950) bezoeken. Dit is het beroemdste huis van de hand van Ludwig Mies van der Rohe en is ontworpen voor dokter Edith Farnsworth. Farnsworth House is één van de hoogtepunten van de International Style, een uitvloeisel van de architectuur van het Bauhaus, de Nederlandse Nieuwe Zakelijkheid en de villa’s van Le Corbusier. Het controversiële, minimalistische en transparante huis ligt prachtig in het groen en was al een icoon voordat het was gebouwd. Het heeft vele architecten in de jaren erna geïnspireerd. (ca. 200 km)

dag 6: Art Institute van Chicago

Vandaag bezoeken wij even geen architectuur. Deze dag staat in het teken van het Art Institute van Chicago. Dit grote kunstmuseum bevat bijzondere werken van onder andere Georges Seurat, Edward Hopper, Grant Wood, El Greco, Claude Monet, Marc Chagall, Francisco Goya, Rembrandt, Fra Bartolommeo en vele anderen meesters. Ook vindt u hier de grootste collectie van Franse impressionisten buiten Frankrijk. Overigens heeft Renzo Piano in 2009 dit museum voorzien van een nieuwe vleugel. Voor de echte architectuurliefhebber valt er dus ook vandaag genoeg te genieten.

dag 7: Hedendaagse architectuur in Chicago

Dat spraakmakende architectuur en Chicago onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, werd ruim 15 jaar geleden wederom benadrukt. In het midden van de stad werd een stuk groen op schitterende wijze ontwikkeld tot het Millennium Park, dat we vandaag bezoeken. Anish Kapoor maakte er zijn beroemde Cloud Gate (2006), Kathryn Kustafson was verantwoordelijk voor het groenconcept en niemand minder dan Frank Gehry realiseerde er het Jay Pritzker Pavilion (2004). Daarna bezoeken wij het Chicago Architectural Centre, waar meer verdieping wordt gegeven aan de oude en nieuwe architectuur van de stad.

dag 8: Vrije tijd en terugvlucht Chicago – Amsterdam

De ochtend is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld het Museum of Contemporary Art bezoeken of een mooie wandeling langs de rivier maken. In de middag worden we naar de luchthaven van Chicago gebracht voor onze rechtstreekse terugvlucht naar Nederland. (ca. 30 km)

dag 9: Aankomst Nederland

Met onze aankomst op de luchthaven van Amsterdam komt deze architectuurreis ten einde.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Chicago 12:40 - 14:30 uur
Chicago - Amsterdam16:30 - 07:10 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

La Quinta Inn & Suites Downtown Chicago, Amerika
Hotel La Quinta Inn & Suites Downtown - Chicago
Het hotel ligt in het centrum van Chicago, in The Loop, op loopafstand van de Biennale, Millenium Park en het Art Institute van Chicago. Het Quincy Metro Station ligt op 6 minuten loopafstand. Dit rookvrije hotel beschikt over fitnessfaciliteiten, een koffiebar/café, gratis wifi in de gemeenschappelijke ruimtes en een 24-uurs businesscentrum. Elke ochtend wordt er een gratis ontbijtbuffet geserveerd. De 241 kamers beschikken over gratis wifi, gratis kabelinternet, roomservice, een flatscreen-tv met kabelzenders en een koffiezetapparaat/waterkoker.


Bekijk de website van hotel La Quinta Inn & Suites Downtown Chicago

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog!