050 - 3 123 123
Wij reizen veilig en verantwoord, bekijk ons coronaprotocol
In deze PDF vindt u informatie over het coronavirus en uw SRC-reis

De mooiste panden uit het constructivisme

Reisleider Johan:
‘Moskou is voor architectuurliefhebbers een stad om van te smullen. Toch kennen weinigen de vele ontwerpen uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie, de periode van het constructivisme. Gedreven door sociale motieven en engagement ontstond er een nieuwe architectuur met nieuwe bouwmaterialen als glas en beton voor een nieuw tijdperk. Met steun van Lenin en het politbureau verschenen in hoog tempo in Moskou gebouwen in de constructivistische stijl. Maar net zo snel als de stroming in gratie gekomen was, trok Stalin in de jaren ’30 zijn steun in.

Op deze nieuwe kunstreis neem ik u mee naar de mooiste panden uit het constructivisme. U maakt een uitgebreide stadstour langs de vele parels die deze stroming bracht. En in een daarvan, het huis aan de Kade, bezoekt u het museum en hoort u de macabere verhalen van de Sovjet-dictatuur, waaronder ook de vooraanstaande bewoners van dit huis zuchtten. Ook is er volop aandacht voor de bekendste exponent van de bouwstroming: Konstantin Melnikov. Ik neem u mee naar het woonhuis van Melnikov en u ziet ook enkele van de andere gebouwen die hij ontwierp.

Natuurlijk maakt u ook kennis met het Moskou van vóór de 20e eeuw en ziet u hoe het bouwen in de stad zich na 1945 ontwikkelde. Zo zijn de zeven zusters, de typische gebouwen in Stalins suikerbakkerstijl, niet te missen in de skyline van de stad. Maar u ziet ook hoe er in Moskou een gloednieuw zakencentrum met wolkenkrabbers verscheen. Na deze indrukwekkende reis heeft de architectuur van Moskou voor u geen geheimen meer. Mag ik u rondleiden?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
ruimbagage
goed toeristenklassehotel
5x ontbijt en 1x diner
audiosysteem
lokale gidsen tijdens excursies
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Kremlin en Rode Plein
metrostations Moskou
de Stalinistische zeven zusters
Moskou City
GES-2 en Zaryadye Park
constructivistisch Moskou
Huis op de Kade
woonhuis Konstantin Melnikov
SRC-reisleider Johan
SRC-reisleider sinds 2013
U ziet een keur aan constructivistische gebouwen, zoals het Centrosoyuz-gebouw van Le Corbusier en het Mosselprom-gebouw met de prachtige reclameslogans!
Ontmoet onze beste reisleiders in Rusland
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Frits
Reisleider sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
Reisleider Sven
Reisleider sinds 1995

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Moskou en stadsrondrit langs de highlights van de stad
Excursie met de metro en bezoek aan het Kremlin
Stadstour langs diverse constructivistische gebouwen
Gebouwen Konstantin Melnikov en museum in Huis aan de Kade
De zeven zusters en Moscow City
Terugvlucht Moskou – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Moskou

We vliegen naar de Russische hoofdstad. Na aankomst in Moskou worden we naar ons hotel gebracht. Na het diner maken we een stadsrondrit waarbij we ook stoppen bij de Vorobievyheuvels. Hiervandaan hebben we een prachtig uitzicht over de skyline van Moskou met zijn zeven typisch Stalinistisch-gotische gebouwen. Afdalend naar het centrum voert onze kennismaking ons langs het Witte Huis waar Boris Jeltsin geschiedenis schreef en andere hoogtepunten van de stad als het Bolshoitheater, het oude KGB-gebouw en natuurlijk het Rode Plein. Ingesloten door het Kremlin met het Leninmausoleum, het warenhuis Gum en de Basiliuskathedraal, vormt het plein een van ’s werelds mooiste panorama’s. (ca. 95 km)

dag 2: Machtig Moskou

De Moskouse metro brengt ons naar het centrum. Vele stations zijn ware paleizen die werden gebouwd onder het bewind van Stalin en die door de communistische partij voor propagandadoeleinden werden gebruikt. Maar ook in de metro is de scherpe breuk in architectuurvoorkeur van het politbureau zichtbaar. Want voordat men zich te buiten ging aan de uitbundig met kroonluchters versierde stations, werd ook ondergronds strak en functioneel gebouwd. Op deze reis slaan we die stations natuurlijk niet over. Eenmaal bovengronds bezoeken we het Russische centrum van de macht: het Rode Plein en het Kremlin. We maken een uitgebreide wandeling over het terrein en bezoeken een van de kathedralen. Op het Rode Plein staan we stil bij het mausoleum van Lenin, misschien wel het bekendste constructivistische gebouw ter wereld. De rest van de middag is vrij te besteden, dus liefhebbers kunnen in de rij aansluiten om het lichaam van de oude revolutionair zelf te bekijken.

dag 3: Avantgardistisch Moskou

Heel langzaam begint Moskou zich bewust te worden van de waardevolle culturele architectuurerfenis uit het interbellum. Daar waar sommige gebouwen als het Pravda-kantoor er nog geruïneerd bijstaan, worden er ook steeds meer gebouwen opgeknapt. Het Narkomfin-gebouw en het Gemeenschappelijk Huis van het Textiel Instituut zijn prachtige voorbeelden hiervan. De komende twee dagen zien we een keur aan constructivistische gebouwen als het Centrosoyuz-gebouw van Le Corbusier en het Mosselprom-gebouw, met de prachtige reclameslogans waar onder andere Vladimir Mayakovsky verantwoordelijk voor was. (ca. 45 km)

dag 4: Moskou van Konstantin Melnikov

Natuurlijk komen ook de gebouwen van misschien wel de beroemdste exponent van het constructivisme, Konstantin Melnikov, aan bod op deze reis. We zien de Gosplan-garage en enkele van de werkclubs die hij ontwierp voor Moskouse bedrijven. Deze projecten getuigen van de socialistische idealen van de periode: binnen of bij een bedrijf werd een ruimte gerealiseerd waarin de arbeider zich kon ontspannen en waar hij met cultuur in aanraking kon komen om zijn energie op peil te brengen na een vermoeiende arbeidsdag. Sommige van deze gebouwen blijven overigens met hun huidige theaterfunctie dicht bij hun oorspronkelijke rol. Als de staat van renovatie het toestaat, brengen we ook een bezoek aan het bijzondere woonhuis dat Melnikov voor zichzelf ontwierp. We sluiten de dag af in het enorme Huis aan de Kade, een wooncomplex waar vooraanstaande partijbonzen woonden. Dat een bevoorrechte positie ook niet alles was, leren we in het museum dat hier gevestigd is. Tijdens Stalins zuivering had het huis de dubieuze eer om het hoogste arrestatie- en executiepercentage in de stad te hebben. (ca. 55 km)

dag 5: De zeven zusters en het nieuwe Moskou

We hebben ze de afgelopen dagen al veel gezien en zijn sommige ook van dichtbij gepasseerd: de zeven zusters van Moskou. Vandaag staan we uitgebreider stil bij deze wolkenkrabbers, waarmee Stalin de Verenigde Staten naar de kroon wilde steken. Al in 1937 werd duidelijk dat de constructivisten afgedaan hadden voor de dictator. Bij de inschrijving voor het nooit gebouwde paleis van de Sovjets werden alle ontwerpen van die stroming aan de kant geschoven, ook die van topontwerpers als Le Corbusier. Vanwege de oorlog duurde het echter tot de jaren ’50 voordat deze ‘suikertaarten’ gebouwd werden. Eigenlijk vergooide Stalin hiermee Ruslands leidende positie waar het op ontwerp en architectuur aankwam. In het Rusland van vandaag is die ambitie echter weer volop terug, en aan het einde van deze architectuurreis richten we dan ook de schijnwerper op de hedendaagse bouwwoede die van Moskou weer een vooruitstrevende metropool moet maken. We bezoeken Moskou City en nemen een kijkje bij het GES-2 project van architect Renzo Piano. Ook bezoeken we Zaryadye Park, gerealiseerd op de plaats waar ooit hotel Rossiya stond. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven en de winnaar mocht, voor het eerst in 70 jaar in Moskou, een prachtig park aanleggen. (ca. 55 km)

dag 6: Moskou – Amsterdam

Met onze terugvlucht naar Amsterdam komt er een einde aan deze bijzondere architectuurreis. (ca. 48 km)

Constructivisme in Rusland
Vooruitstrevende stromingen in de politiek en kunst in Europa werden op brute wijze de pas afgesneden door de Eerste Wereldoorlog. Toen deze echter afgelopen was en de bestaande orde vernietigd, was de urgentie van vernieuwing ineens sterker nog dan daarvoor: honger, armoede en woningnood vereisten actie van politici, maar ook van kunstenaars en architecten. In Rusland had het vernietigen van de bestaande orde natuurlijk nog een dramatischer effect gekregen door de revolutie van 1917. Maar ondanks het optimisme dat de revolutie bracht, was ook hier de sociale misère enorm. In dit krachtenveld, waaruit in Nederland De Stijl en in Duitsland Bauhaus zich ontwikkelden, kwam ook in Rusland een avantgardistische stroming op gang in kunst en architectuur, dit laatste in de vorm van het constructivisme. Gedreven door sociale motieven en engagement kwam een nieuwe architectuur voor een nieuw tijdperk van de grond. Nieuwe bouwmaterialen als glas en beton voor functionele woningen dicht bij de werkplek raakten in zwang. En ook die werkplek werd vaak met een nieuwe blik op functionaliteit ontworpen. Net als in Duitsland waar Bauhaus letterlijk een school was, kreeg ook Rusland haar kunst- en technische school: Vkhutemas. Belangrijk verschil met Duitsland, waar de nazi’s Bauhaus uiteindelijk de nek omdraaiden, was dat Vkhutemas gesteund werd door Lenin en het politbureau. In hoog tempo verschenen in Moskou gebouwen in de constructivistische stijl. Maar net zo snel als de stroming in gratie gekomen was, trok Stalin in de jaren ’30 zijn steun in. Op radicale wijze werd een andere weg ingeslagen en werd gekozen voor de Stalinistische staatsarchitectuur, ook wel bekend als de suikerbakkerstijl. Het is puur te danken aan het chronisch geldgebrek van Sovjet Rusland dat de constructivistische gebouwen niet zijn gesloopt maar, wel vaak als bouwval of drastisch veranderd, nu nog bestaan.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Moskou11:50 - 16:05 uur
Moskou - Amsterdam17:00 - 19:30 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Delta
Hotel Delta - Moskou
Het goede toeristenklassehotel Izmailovo Delta ligt nabij het Izmailovskypark in Moskou en beschikt over diverse restaurants en bars, een grote lobby, een lift, een sauna en een binnenzwembad. De eenvoudig ingerichte standaardkamers (21 m²) hebben airconditioning, een koelkast, een kluisje, gratis wifi en een badkamer hebben een toilet en een bad of een douche. Op korte loopafstand van het hotel bevindt zich metrostation Partizanskaya, vanwaar u in 15 minuten zonder overstap het centrum bereikt.

Bekijk de website van Hotel Delta

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.