
Nederlandse kunst en architectuur rond 1900
Reisleider Bart:
‘De Nederlandse kunstenaars aan het einde van de 19e eeuw hadden een drijfveer: een nieuwe stijl creëren die modern was en de eigen cultuur verbeeldde. Bovendien moest de aandacht gevestigd worden op de oude ambachten als tegenhanger van de massaproductie. Met de gotische en romaanse kunst en architectuur als inspiratiebronnen ontstond de sierlijke kunststijl art nouveau. Maar ook in de architectuur wilde men niet langer de oude bouwstijlen imiteren en ging men op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen.
Terwijl de art nouveau floreerde ontwikkelden de Amsterdamse architect en stedenbouwkundige Berlage een nieuwe, sobere en rationale bouwstijl gebaseerd op de middeleeuwse romaanse architectuur. De jonge generatie na Berlage vond echter dat niet het verstand, maar simpelweg de wil om kunst te maken tot echte schoonheid leidde en ontwikkelde als tegengeluid een nieuwe, abstractere bouwstijl waarin verschillende vormen samenkwamen: de succesvolle Amsterdamse School. De in 1901 aangenomen Woningwet bood Berlage en de architecten van de Amsterdamse School een prachtige kans: Amsterdamse krottenwijken werden gesloopt en maakten plaats voor grootse bouwprojecten van de idealistische architecten. De Amsterdamse School-architecten decoreerden het straatbeeld met uitbundige, dynamische en rijkversierde architectuur. En dat bleek zelfs buiten Amsterdam een succes: ook de rijkere bovenlaag van Den Haag tot in Groningen wilde een huis in de stijl van de Amsterdamse School.
Op deze korte kunstreis ontdekt u in ons eigen land de kunst en architectuur van de Amsterdamse School en de art nouveau. Uw reis begint in dé art nouveau-hoofdstad van Nederland, Den Haag, waar u tijdens een stadswandeling de goed bewaarde art nouveau-huizen bewondert. Op de Veluwe maakt u vervolgens kennis met het werk van Berlage, de man die we kunnen zien als voorloper van de Amsterdamse School. Het bijzondere Jachthuis Hubertus, de woning van het echtpaar Kröller-Muller, is grotendeels van zijn hand. In het noorden van Nederland maakt u daarna kennis met de art nouveau en de Amsterdamse School die de stad Groningen rijk is. Ook gaat u in de provincie op zoek naar typische Amsterdamse School-woningen en -gebouwen. Uw reis is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Amsterdam. Hier brengt u een bezoek aan het Amsterdamse School-museum Het Schip en wandelt u door de beroemde Spaarndammerbuurt vol prachtige voorbeelden van de Amsterdamse School. Met de Beurs van Berlage komt er een einde aan deze heerlijke korte kunsttrip zo dicht bij huis.”
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Art nouveau in Den Haag en Jachthuis Sint Hubertus
Rond 1900 werden er in Den Haag binnen een tijdsbestek van 25 jaar maar liefst 120 art nouveau-gebouwen voltooid, waarvan een kwart tot de absolute top van de kunststroming behoren. Gebouwen werden kunstwerken met rijk versierde gevels, prachtige glas-in-loodramen met bladmotieven en sierlijke gietijzeren balkonnetjes. Het bleef niet alleen bij de buitenzijde, ook interieurs werden aangepakt met decoratieve trapleuningen, muurschilderingen met bloemen, vogels en vrouwelijk naakt, elegante meubels en lampen. Tijdens een wandeling door Den Haag bekijken we een aantal van deze sierlijk versierde panden en leren we meer over de verschillende kenmerken van de art nouveau. Ook maakt u kennis met het werk van de architecten Bosboom, De Wolf en Mutters, die een belangrijke bijdrage leverden aan art nouveau in Nederland. Gedurende de wandeling staan we ook stil bij enkele ontwerpen van Berlage en de Bijenkorf van P.L. Kramer als topper binnen de Amsterdamse School. Na de stadswandeling rijden we naar het Nationale Park de Hoge Veluwe, waar ons picknickpakket voor de lunch klaarstaat. Met een gids brengen we een bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buiten- en woonverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. In opdracht van Helene Kröller-Müller bouwde de architect Berlage het Jachthuis, maar door hoogoplopende spanningen tussen beide, stapte Berlage vlak voor het einde op. De Belgische architect, ontwerper en kunstschilder Henry van de Velde, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau, voltooide het project. Het buitenverblijf bevat de kenmerkende elementen van Berlage, aangevuld met beeldhouwwerk van onder anderen Hildo Krop en Lambertus Zijl en de typische De Stijl-kleuren van Bart van der Leck. We overnachten in de omgeving van Apeldoorn. (ca. 240 km)
dag 2: Art nouveau en Amsterdamse School in Groningen
We rijden naar de thuisbasis van SRC Reizen, Groningen, waar we een stadswandeling maken. Tijdens de wandeling wisselen de art nouveau-kunstwerken en de Amsterdamse School-bouwwerken elkaar af. We zien onder andere het bijzondere gebouw Huize Tavenier, in Groningen bekend als de voormalige kraamkliniek. Het huis heeft prachtige art nouveau-details zoals houtsnijwerken, glas-in-loodramen en geëtst glas. Op het oude gebouw van het Nieuwsblad van het Noorden bewonderen we de prachtige tegeltableaus met bloemmotieven. Aan het monumentale pand van het kantoor Gemeentewerken, vroeger een kantoorgebouw met politiepost, zien we de typische Amsterdamse School-stijl terug. Het pand is ontworpen door de architect S.J. Bouwma, die verantwoordelijk is voor de bouw van transformatorstations tot scholen en van brugwachtershuisjes tot lantaarnpalen. In 1903 ontwierp ingenieur Mulock Houwer een uitbreidingsplan voor de stad Groningen dat moest zorgen voor een betere leef- en woonomstandigheden voor de arbeiders. Na advies van stedenbouwkundige Berlage werd het plan in 1906 goedgekeurd. De Oosterparkwijk werd pas tussen 1925 en 1935 gebouwd, als een model arbeiderswijk, ruim opgezet met veel groen en voorzieningen en aandacht voor de architectuur. Dit zien we dan ook allemaal terug tijdens een wandeling door deze wijk. We voelen de ‘dorpse sfeer’ en bekijken niet alleen de woonhuizen, maar ook de scholen die geheel in de Amsterdamse School-stijl gebouwd zijn. Na het bezoek aan de Oosterparkwijk brengen we een bezoek aan het Wiebengacomplex in de Korrewegwijk. Van de buitenzijde is dit in eerste instantie niet een typisch Amsterdamse School-gebouw: er is hier gekozen voor ‘het nieuwe bouwen’, skeletbouw in beton en staal. Maar in het interieur vinden we overduidelijk nog een aantal Amsterdamse School-elementen terug. Dicht bij het complex ligt het woningencomplex Bernoulliplein, ontworpen door architect Jo Boer. Volgens velen een van zijn hoogtepunten! We zien hier verschillende metselvormen, een afwisseling van soorten daken en een opvallend kleurgebruik. In meerdere bouwwerken zien we dat de kleuren worden gebruikt als vormgevend element. De architecten hebben zich hier duidelijk laten inspireren door de kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’, waarmee zij nauwe contacten onderhielden. Na een prachtige dag vol architectuur rijden we naar het hotel in Groningen, waar we twee nachten verblijven. (ca. 200 km)
dag 3: Het Hogeland en een architectuurwandeling door Usquert
De Amsterdamse School-architectuur beperkte zich dus niet alleen tot Amsterdam, al bouwden de Amsterdamse School-architecten niet voor de provincie. De meeste bouwwerken werden gebouwd door architecten uit de provincie zelf, die hun opleiding in Amsterdam hadden gevolgd of de ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouw in de hoofdstad in de gaten hielden. Vandaag zien we op het Hogeland dan ook een aantal prachtige boerderijen, villa’s en kerken in Amsterdamse School-stijl ontworpen zijn door architecten uit de provincie. In Appingedam bezoeken we de gereformeerde kerk ontworpen door Egbert Reitsma. Deze architect was tevens de ontwerper van de muurschilderingen in de kerk. Hier zien we weer een duidelijke kruisbestuiving tussen schilders van ‘De Ploeg’ en de architecten. Dezelfde architect Reitsma ontwierp ook een aantal woonhuizen in deze omgeving. Via Loppersum en Middelstum rijden we naar het villadorp Usquert. Rond 1900 werden er veel villa’s als rentenierswoningen gebouwd voor de rijke boeren en dat zien we hier zeker terug! We starten onze architectuurwandeling door het dorp met een rondleiding door een karakteristieke villa in art nouveau-stijl, waar de vrouw des huizes meer vertelt over haar bijzondere woning. We eindigen het dorpsbezoek met een rondleiding door een villa in Amsterdamse School-stijl. En uiteraard zien we ook het Raadhuis, dat gebouwd is door Berlage! (ca. 90km)
dag 4: Museum Het Schip en Amsterdamse School in Amsterdam
We rijden naar Amsterdam, naar de oorsprong van de Amsterdamse School. We starten met een bezoek aan museum Het Schip, het centrum van én een van de beste voorbeelden van de Amsterdamse School. We krijgen een uitgebreide rondleiding door het museum, het bijbehorende postkantoor en de museumwoning. Het Schip is ontworpen door de architect Michel de Klerk en samen met Piet Kramer en Jo van der Mey legde hij de basis voor de Amsterdamse School. Het gebouwencomplex bevat alle elementen die de Amsterdamse School zo typeert, met het bijzondere metselwerk, de golvende gevels, uitstekende ramen en erkers en het gebruik van beeldhouwkunst in de gevels en het interieur. Het museum bevat ook een grote collectie meubels, die de allesomvattendheid van de kunst- en architectuurstijl goed weergeven. Aansluitend maken we een wandeling door de Spaarndammerbuurt. Deze arme buurt werd door de Woningwet van 1901 opgebouwd met goede woningen voor de arbeiders die in de nieuwe havens werkten. Er was veel aandacht voor groen in de wijk, zo werden er meerdere plantsoenen aangelegd. De wijk telt naast Het Schip ook andere voorbeelden van de Amsterdamse School én enkele woonblokken die gebaseerd zijn op de latere art nouveau-stijl binnen Nederland. Vervolgens brengen we een kort bezoek aan de nieuwe wijk De Houthavens, die tegen de Spaarndammerbuurt is gebouwd. Hier ontdekken wij de nieuwste architectuur, geïnspireerd op de Amsterdamse School. Vervolgens gaan wij naar de Prins Hendrikkade, waar we het voormalige en imposante Scheepvaarthuis bewonderen. Dit tegenwoordige Grand hotel Amrat is één van de belangrijkste gebouwen in de Amsterdamse School-stijl. Voor dit project werkten vele beeldhouwers, glaskunstenaars en architecten samen met als doel een herinnering te geven aan de historie van onze zeevaart. De rijk gedecoreerde gevels verbeelden een schip in de wilde zee. Na het Scheepvaarthuis wandelen wij via de Wallen naar de Beurs van Berlage. Dit hoogtepunt aan het begin van Berlages carrière inspireerde alle architecten na hem. De strakke gevels, de verwijzingen naar historische gebouwen, de kenmerkende beeldhouwwerken van Lambertus Zijl en de moderne toepassing van baksteen en natuursteen vinden wij terug in dit gebouw. Met de touringcar reizen we vanaf de Beurs over de Berlage-as in de Rivierenbuurt met woonblokken in de Amsterdamse School-stijl naar het Amstelstation, waar deze kunsttrip tot een einde komt. (ca. 240 km)
Opstapplaatsen | Uitstapplaatsen
De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.00 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Den Haag | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, Busplatform CS, Rijnstraat
De uitstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amsterdam | Station NS Amsterdam Amstel
Bushalte voorzijde MEININGER Hotel, Julianaplein 6
Amersfoort | station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Let op: op de terugreis wordt Den Haag als uitstapplaats niet aangedaan!
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Hotel Van der Valk hotel Apeldoorn

Bekijk de website van Martini Hotel
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons