050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Nederlandse kunst en architectuur rond 1900

Reisleidster Marjorie:
‘De Nederlandse kunstenaars aan het einde van de 19e eeuw hadden een drijfveer: een nieuwe stijl creëren die modern was en de eigen cultuur verbeeldde. Bovendien moest de aandacht gevestigd worden op de oude ambachten als tegenhanger van de massaproductie. Met de gotische en romaanse kunst en architectuur als inspiratiebronnen ontstond de sierlijke kunststijl art nouveau. Maar ook in de architectuur wilde men niet langer de oude bouwstijlen imiteren en ging men op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen.

Terwijl de art nouveau floreerde ontwikkelden de Amsterdamse architect en stedenbouwkundige Berlage een nieuwe, sobere en rationale bouwstijl gebaseerd op de middeleeuwse romaanse architectuur. De jonge generatie na Berlage vond echter dat niet het verstand, maar simpelweg de wil om kunst te maken tot echte schoonheid leidde en ontwikkelde als tegengeluid een nieuwe, abstractere bouwstijl waarin verschillende vormen samenkwamen: de succesvolle Amsterdamse School. De in 1901 aangenomen Woningwet bood Berlage en de architecten van de Amsterdamse School een prachtige kans: Amsterdamse krottenwijken werden gesloopt en maakten plaats voor grootse bouwprojecten van de idealistische architecten. De Amsterdamse School-architecten decoreerden het straatbeeld met uitbundige, dynamische en rijkversierde architectuur. En dat bleek zelfs buiten Amsterdam een succes: ook de rijkere bovenlaag van Den Haag tot in Groningen wilde een huis in de stijl van de Amsterdamse School.

Op deze korte kunstreis ontdekt u in ons eigen land de kunst en architectuur van de Amsterdamse School en de art nouveau. Uw reis begint in dé art nouveau-hoofdstad van Nederland, Den Haag, waar u tijdens een stadswandeling de goed bewaarde art nouveau-huizen bewondert. Op de Veluwe maakt u vervolgens kennis met het werk van Berlage, de man die we kunnen zien als voorloper van de Amsterdamse School. Het bijzondere Jachthuis Hubertus, de woning van het echtpaar Kröller-Muller, is grotendeels van zijn hand. In het noorden van Nederland maakt u daarna kennis met de art nouveau en de Amsterdamse School die de stad Groningen rijk is. Ook gaat u in de provincie op zoek naar typische Amsterdamse School-woningen en -gebouwen. Uw reis is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Amsterdam. Hier brengt u een bezoek aan het Amsterdamse School-museum Het Schip en wandelt u door de beroemde Spaarndammerbuurt vol prachtige voorbeelden van de Amsterdamse School. Met de Beurs van Berlage komt er een einde aan deze heerlijke korte kunsttrip zo dicht bij huis.”

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
middenklassehotel in omgeving Apeldoorn
centraal gelegen hotel in Groningen
3x ontbijt en 1x lunch (picknick)
rondleiding met gids door Jachthuis Sint Hubertus
rondleiding twee villa’s in Usquert
rondleiding met gids in museum Het Schip
voorbereidende live online lezing
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
art nouveauwijk in Den Haag
Jachthuis Sint Hubertus in Otterlo
art nouveau in Groningen
museum Het Schip in Amsterdam
villadorp Usquert met raadhuis van Berlage
Oosterparkwijk en Korrewegwijk in Groningen
Spaarndammerbuurt in Amsterdam
Scheepvaarthuis in Amsterdam
Beurs van Berlage in Amsterdam
Huize Tavenier in Groningen
pand Nieuwsblad van het Noorden in Groningen
Reisleidster Marjorie
SRC-reisleidster sinds 2013
De rondleidingen door Jachthuis Sint Hubertus en museum Het Schip en het bezoek aan het villadorp Usquert zijn de spreekwoordelijke kers op de taart!
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Job
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Art nouveau in Den Haag en Jachthuis Sint Hubertus in het Nationale Park de Hoge Veluwe
Art nouveau en Amsterdamse School in Groningen: binnenstad, Oosterparkwijk, Wiebengacomplex en Bernouilleplein
Het Hogeland en architectuurwandeling door Usquert
Museum Het Schip, Amsterdamse School en Beurs van Berlage in Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Art nouveau in Den Haag en Jachthuis Sint Hubertus

Rond 1900 werden er in Den Haag binnen een tijdsbestek van 25 jaar maar liefst 120 art nouveau-gebouwen voltooid, waarvan een kwart tot de absolute top van de kunststroming behoren. Gebouwen werden kunstwerken met rijk versierde gevels, prachtige glas-in-loodramen met bladmotieven en sierlijke gietijzeren balkonnetjes. Het bleef niet alleen bij de buitenzijde, ook interieurs werden aangepakt met decoratieve trapleuningen, muurschilderingen met bloemen, vogels en vrouwelijk naakt, elegante meubels en lampen. Tijdens een wandeling door Den Haag bekijken we een aantal van deze sierlijk versierde panden en leren we meer over de verschillende kenmerken van de art nouveau. Ook maakt u kennis met het werk van de architecten Bosboom, De Wolf en Mutters, die een belangrijke bijdrage leverden aan art nouveau in Nederland. Gedurende de wandeling staan we ook stil bij enkele ontwerpen van Berlage en de Bijenkorf van P.L. Kramer als topper binnen de Amsterdamse School. Na de stadswandeling rijden we naar het Nationale Park de Hoge Veluwe, waar ons picknickpakket voor de lunch klaarstaat. Met een gids brengen we een bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buiten- en woonverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. In opdracht van Helene Kröller-Müller bouwde de architect Berlage het Jachthuis, maar door hoogoplopende spanningen tussen beide, stapte Berlage vlak voor het einde op. De Belgische architect, ontwerper en kunstschilder Henry van de Velde, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau, voltooide het project. Het buitenverblijf bevat de kenmerkende elementen van Berlage, aangevuld met beeldhouwwerk van onder anderen Hildo Krop en Lambertus Zijl en de typische De Stijl-kleuren van Bart van der Leck. We overnachten in de omgeving van Apeldoorn. (ca. 240 km)

dag 2: Art nouveau en Amsterdamse School in Groningen

We rijden naar de thuisbasis van SRC Reizen, Groningen, waar we een stadswandeling maken. Tijdens de wandeling wisselen de art nouveau-kunstwerken en de Amsterdamse School-bouwwerken elkaar af. We zien onder andere het bijzondere gebouw Huize Tavenier, in Groningen bekend als de voormalige kraamkliniek. Het huis heeft prachtige art nouveau-details zoals houtsnijwerken, glas-in-loodramen en geëtst glas. Op het oude gebouw van het Nieuwsblad van het Noorden bewonderen we de prachtige tegeltableaus met bloemmotieven. Aan het monumentale pand van het kantoor Gemeentewerken, vroeger een kantoorgebouw met politiepost, zien we de typische Amsterdamse School-stijl terug. Het pand is ontworpen door de architect S.J. Bouwma, die verantwoordelijk is voor de bouw van transformatorstations tot scholen en van brugwachtershuisjes tot lantaarnpalen. In 1903 ontwierp ingenieur Mulock Houwer een uitbreidingsplan voor de stad Groningen dat moest zorgen voor een betere leef- en woonomstandigheden voor de arbeiders. Na advies van stedenbouwkundige Berlage werd het plan in 1906 goedgekeurd. De Oosterparkwijk werd pas tussen 1925 en 1935 gebouwd, als een model arbeiderswijk, ruim opgezet met veel groen en voorzieningen en aandacht voor de architectuur. Dit zien we dan ook allemaal terug tijdens een wandeling door deze wijk. We voelen de ‘dorpse sfeer’ en bekijken niet alleen de woonhuizen, maar ook de scholen die geheel in de Amsterdamse School-stijl gebouwd zijn. Na het bezoek aan de Oosterparkwijk brengen we een bezoek aan het Wiebengacomplex in de Korrewegwijk. Van de buitenzijde is dit in eerste instantie niet een typisch Amsterdamse School-gebouw: er is hier gekozen voor ‘het nieuwe bouwen’, skeletbouw in beton en staal. Maar in het interieur vinden we overduidelijk nog een aantal Amsterdamse School-elementen terug. Dicht bij het complex ligt het woningencomplex Bernoulliplein, ontworpen door architect Jo Boer. Volgens velen een van zijn hoogtepunten! We zien hier verschillende metselvormen, een afwisseling van soorten daken en een opvallend kleurgebruik. In meerdere bouwwerken zien we dat de kleuren worden gebruikt als vormgevend element. De architecten hebben zich hier duidelijk laten inspireren door de kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’, waarmee zij nauwe contacten onderhielden. Na een prachtige dag vol architectuur rijden we naar het hotel in Groningen, waar we twee nachten verblijven. (ca. 200 km)

dag 3: Het Hogeland en een architectuurwandeling door Usquert

De Amsterdamse School-architectuur beperkte zich dus niet alleen tot Amsterdam, al bouwden de Amsterdamse School-architecten niet voor de provincie. De meeste bouwwerken werden gebouwd door architecten uit de provincie zelf, die hun opleiding in Amsterdam hadden gevolgd of de ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouw in de hoofdstad in de gaten hielden. Vandaag zien we op het Hogeland dan ook een aantal prachtige boerderijen, villa’s en kerken in Amsterdamse School-stijl ontworpen zijn door architecten uit de provincie. In Appingedam bezoeken we de gereformeerde kerk ontworpen door Egbert Reitsma. Deze architect was tevens de ontwerper van de muurschilderingen in de kerk. Hier zien we weer een duidelijke kruisbestuiving tussen schilders van ‘De Ploeg’ en de architecten. Dezelfde architect Reitsma ontwierp ook een aantal woonhuizen in deze omgeving. Via Loppersum en Middelstum rijden we naar het villadorp Usquert. Rond 1900 werden er veel villa’s als rentenierswoningen gebouwd voor de rijke boeren en dat zien we hier zeker terug! We starten onze architectuurwandeling door het dorp met een rondleiding door een karakteristieke villa in art nouveau-stijl, waar de vrouw des huizes meer vertelt over haar bijzondere woning. We eindigen het dorpsbezoek met een rondleiding door een villa in Amsterdamse School-stijl. En uiteraard zien we ook het Raadhuis, dat gebouwd is door Berlage! (ca. 90km)

dag 4: Museum Het Schip en Amsterdamse School in Amsterdam

We rijden naar Amsterdam, naar de oorsprong van de Amsterdamse School. We starten met een bezoek aan museum Het Schip, het centrum van én een van de beste voorbeelden van de Amsterdamse School. We krijgen een uitgebreide rondleiding door het museum, het bijbehorende postkantoor en de museumwoning. Het Schip is ontworpen door de architect Michel de Klerk en samen met Piet Kramer en Jo van der Mey legde hij de basis voor de Amsterdamse School. Het gebouwencomplex bevat alle elementen die de Amsterdamse School zo typeert, met het bijzondere metselwerk, de golvende gevels, uitstekende ramen en erkers en het gebruik van beeldhouwkunst in de gevels en het interieur. Het museum bevat ook een grote collectie meubels, die de allesomvattendheid van de kunst- en architectuurstijl goed weergeven. Aansluitend maken we een wandeling door de Spaarndammerbuurt. Deze arme buurt werd door de Woningwet van 1901 opgebouwd met goede woningen voor de arbeiders die in de nieuwe havens werkten. Er was veel aandacht voor groen in de wijk, zo werden er meerdere plantsoenen aangelegd. De wijk telt naast Het Schip ook andere voorbeelden van de Amsterdamse School én enkele woonblokken die gebaseerd zijn op de latere art nouveau-stijl binnen Nederland. Vervolgens brengen we een kort bezoek aan de nieuwe wijk De Houthavens, die tegen de Spaarndammerbuurt is gebouwd. Hier ontdekken wij de nieuwste architectuur, geïnspireerd op de Amsterdamse School. Vervolgens gaan wij naar de Prins Hendrikkade, waar we het voormalige en imposante Scheepvaarthuis bewonderen. Dit tegenwoordige Grand hotel Amrat is één van de belangrijkste gebouwen in de Amsterdamse School-stijl. Voor dit project werkten vele beeldhouwers, glaskunstenaars en architecten samen met als doel een herinnering te geven aan de historie van onze zeevaart. De rijk gedecoreerde gevels verbeelden een schip in de wilde zee. Na het Scheepvaarthuis wandelen wij via de Wallen naar de Beurs van Berlage. Dit hoogtepunt aan het begin van Berlages carrière inspireerde alle architecten na hem. De strakke gevels, de verwijzingen naar historische gebouwen, de kenmerkende beeldhouwwerken van Lambertus Zijl en de moderne toepassing van baksteen en natuursteen vinden wij terug in dit gebouw. Met de touringcar reizen we vanaf de Beurs over de Berlage-as in de Rivierenbuurt met woonblokken in de Amsterdamse School-stijl naar het Amstelstation, waar deze kunsttrip tot een einde komt. (ca. 240 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen | Uitstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.00 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Den Haag | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, Busplatform CS, Rijnstraat

De uitstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amsterdam | Station NS Amsterdam Amstel
Bushalte voorzijde MEININGER Hotel, Julianaplein 6
Amersfoort | station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein

Let op: op de terugreis wordt Den Haag als uitstapplaats niet aangedaan!

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Van der Valk Apeldoorn
Hotel Van der Valk Apeldoorn - Apeldoorn
Dit hotel is 2018 gebouwd aan de rand van Apeldoorn. Het moderne en knusse hotel beschikt over een restaurant, een hotelbar, een tuin, een zwembad en een welness- en fitnesscentrum. Alle comfortabele kamers beschikken over koffie-en theefaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Van der Valk hotel Apeldoorn
Martini Hotel in Groningen, Nederland
Hotel Martini - Groningen
Het Martini Hotel is gevestigd in een monumentaal pand in het gezellige centrum van Groningen, op zo'n 10 minuten lopen van het treinstation. Tegen betaling kunt u gebruikmaken van parkeergelegenheid op het terrein. Op loopafstand vindt u het Groninger Museum en de Martinitoren, maar ook verschillende winkels en restaurants. Voor een maaltijd kunt u tevens terecht in het sfeervolle restaurant van het hotel, WEEVA. U kunt gebruikmaken van de lift en in het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar. Uw hotelkamer is voorzien van een een bureau, een tv en een badkamer met een douche en een toilet. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Martini Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.