
De Amerikaanse geschiedenis in het voetspoor van de Pilgrim Fathers
Reisleider Johan:
‘De recente jaren waren in de Amerikaanse politiek misschien wel de meest turbulente uit de moderne geschiedenis. De regeerperiode van Donald Trump was op zijn zachtst gezegd onvoorspelbaar, en omdat Amerika nog steeds geldt als een van ’s werelds grootmachten, was ook de invloed hiervan op ons dagelijks leven voelbaar. Inmiddels is Joe Biden alweer een jaar aan de macht, maar kunnen we nog steeds niet met een gerust hart zeggen dat alle turbulentie achter ons ligt. Een deel van de Republikeinen toont zich een slecht verliezer en aast op een terugkeer van Trump en de Democraten tonen zich verre van doortastende bestuurders. Het Amerikaanse systeem lijkt zich dan ook nog steeds midden in de belangrijkste stress-test uit haar historie te bevinden.
In 2020 was het precies 400 jaar geleden dat op een andere wijze in Amerika geschiedenis werd geschreven. Nadat een groep religieus vervolgde Engelsen ervoer dat ook in hun toevluchtsoord Leiden hun puriteinse principes dreigden te verwateren tegen de meer libertijnse Hollandse waarden besloot een deel van hen in de Nieuwe Wereld hun geluk te beproeven. In het najaar van 1620 voeren zij met de Mayflower vanuit Southampton naar Amerika waar ze in november aan land kwamen op wat ze zelf Cape Cod noemden. Ze staken de baai over naar Plymouth en stichtten daar de tweede Engelse vestiging in Amerika. Deze kolonie in Plymouth geldt als basis voor de Engelse kolonisatie van Amerika en de Pilgrim Fathers zijn nog steeds een belangrijk referentiepunt in de geschiedenis van Amerika.
Tijdens deze reis duiken we diep in de Amerikaanse geschiedenis. We gaan naar Boston, Plymouth, Philadelphia en Washington, waar we een tijdreis maken langs de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse kolonisatie door de Pilgrim Fathers, via de onafhankelijkheidsstrijd onder leiding van de Founding Fathers naar het huidige politieke stelsel. We bezoeken de Mayflower en de Plimoth Plantation, wandelen de Freedom Trail in Boston en bezoeken in Philadelphia de Independence Hall, de plek waar de Onafhankelijkheidsverklaring en de grondwet tot stand kwamen. In Boston leren we op de Black Heritage Trail ook de geschiedenis kennen van de grootste vrije African American gemeenschap, voorafgaand aan de burgeroorlog. De reis eindigt in Washington DC, het politieke hart van Amerika. Hier bezoeken we The Mall, het Capitool, het Supreme Court en de begraafplaats Arlington met onder meer het graf van John F. Kennedy. Oh, en onderweg passeren we natuurlijk New York. Niet echt een historische plaats in deze geschiedenisreis, maar vanzelfsprekend brengen we wel een heerlijke dag door in The Big Apple en bezoeken we er hét monument van de vrijheid: The Statue of Liberty. Kortom, een enerverende reis door de Amerikaanse geschiedenis waarop ik u graag méér dan welkom heet!’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Boston
Met Delta Airlines vliegen we van Amsterdam naar de Amerikaanse oostkust. Na aankomst op de luchthaven van Boston worden we naar ons hotel in het centrum van de stad gebracht, waar we drie nachten verblijven. (ca. 10 km)
dag 2: Pilgrim Fathers
Hoewel de Pilgrim Fathers in het aan de andere kant van de baai gelegen Cape Cod in 1620 aan land kwamen, geldt Plymouth als de eerste nederzetting van de religieuze vluchtelingen. Daarmee is het stadje ook de bakermat van de moderne Verenigde Staten. We bezoeken hier de Plimoth Plantation, een zogenaamd levend historisch museum. Het museum is gelieerd aan het Smithsonian en geeft een goed beeld van het 17e-eeuwse leven van de pilgrims. Bij het museum horen ook de, in het hart van Plymouth voor anker liggende, replica van de Mayflower en de graanmolen van kolonist John Jenney. Natuurlijk bezoeken we beide waarna de rest van de dag vrij te besteden is in Plymouth. Behalve een historische plek is Plymouth ook vooral een typisch, vriendelijk kustplaatsje in New England met gezellige restaurantjes en prachtige vergezichten over zee. U krijgt ruim de tijd hiervan te genieten. Vroeg in de avond rijden we terug naar Boston. (ca. 130 km)
dag 3: Boston Tea Party
Waar we gisteren de roots van de Engelse kolonisten bezochten, gaan we vandaag terug naar de wortels van het huidige Amerika als onafhankelijke natie. In en rond Boston vonden de eerste veldslagen plaats van de Amerikaanse revolutie en natuurlijk is Boston de naamgever van de beroemde boycotactie van Engelse producten, waaronder thee. Met een gids volgen we in Boston een deel van de Freedom Trail, een route die de belangrijkste bezienswaardigheden uit die tijd met elkaar verbindt. We zien onder andere het Old South Meeting House, een van de belangrijkste verzamelplekken in revolutionair Boston. We zullen ook een aantal locaties bezoeken van de Black Heritage Trail. Omdat Massachusetts de eerste staat was die slavernij illegaal verklaarde, was Boston jarenlang een geliefd einddoel van de zogenaamde Underground Railroad, een vluchtroute voor zuidelijke slaven. De vrije zwarte gemeenschap in de stad speelde dan ook een belangrijke rol in de strijd om de afschaffing van de slavernij.
dag 4: Naar ‘The Big Apple’
We verlaten Boston en gaan nog even terug in de koloniale tijd als we stoppen in Newport, Rhode Island. Hier maken we een korte wandeling door het historisch district voor we doorreizen naar New York. Hoewel geen hotspot op de Amerikaanse politieke historische kaart, mag een bezoek aan de stad op deze reis niet ontbreken. Uw tijd in New York is volledig ter vrije besteding. Vanuit ons centraal gelegen hotel op Manhattan kunt u gemakkelijk de stad verkennen. Geniet u van het geweldig uitzicht over de stad vanaf het Rockefeller Center? Of maakt u toch u liever een wandeling over Brooklyn bridge? (ca. 410 km)
dag 5: New York, New York
Een hele dag in The city that never sleeps! Wat gaat u vandaag doen? De mogelijkheden zijn ontelbaar in een stad als New York! Laat u zich verleiden door het enorme winkelaanbod? Of bezwijkt u toch voor een van de vele prachtige musea van de stad? Natuurlijk helpt uw reisleider u graag met tips.
dag 6: Lady Liberty en Philadelphia
We pikken onze reis door de historie van de Amerikaanse democratie weer op als we naar Philadelphia rijden, maar niet voordat we dat unieke monument van de vrijheid, het Statue of Liberty, hebben bekeken. Na ons bezoek aan deze grande dame van de hand van Gustave Eiffel richten we de steven op Philadelphia, waar we twee nachten verblijven in een downtown hotel, op loopafstand van de bekendste bezienswaardigheden van ‘Philly’. Als u de stad wilt proeven, is een bezoek aan de Reading Terminal Market een absolute aanrader! In deze hal met vele eetkraampjes worden onder andere Amish-specialiteiten verkocht. (ca. 160 km)
dag 7: Philadelphia, stad van Founding Fathers
Philadelphia, gesticht door Quaker William Penn, ademt de geschiedenis van het land: hier kwamen de Declaration of Independence en de Amerikaanse grondwet tot stand. We maken een stadswandeling langs de vele historische gebouwen en bezoeken natuurlijk de Independence Hall. In het Liberty Bell Center horen we het verhaal van de beroemde klok en wandelend naar de begraafplaats van Benjamin Franklin passeren we het huis waar Betsy Ross de eerste Stars and Stripes fabriceerde. Een indrukwekkend overzicht van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse onafhankelijkheid krijgen we in het Museum of the American Revolution.
dag 8: Naar Washington DC
We rijden naar Washington, het politieke epicentrum van Amerika waar we aan de Virginiakant van de Potomac rivier eerst een korte stop maken bij het 9/11 Memorial en het Pentagon. Hierna brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Arlington National Cemetery. Met een plaatselijke gids maken we een tour over de begraafplaats en staan onder andere stil bij de graven van de onbekende soldaat en van de Kennedy’s. In de middag steken we de Potomac over en rijden we het District of Columbia binnen. Middels een combinatie van een bus- en wandeltour maken we kennis met The Mall. We zien het Witte Huis, het Washington Monument, de reflecting pool en de belangrijkste memorials zoals die van Martin Luther King, Thomas Jefferson en Abraham Lincoln. Omdat de memorials alleen te voet te bezoeken zijn, zal een belangrijk deel van deze excursie wandelend verlopen. Liefhebbers kunnen vanavond op eigen gelegenheid terugkeren naar The Mall om de diverse monumenten prachtig uitgelicht te zien. We logeren drie nachten in een hotel op loopafstand van het Witte Huis. (ca. 250 km)
dag 9: Het hart van de Amerikaanse democratie
Vanochtend maken we met een gids een wandeling door de wijk Georgetown. Dit historische deel van de stad was de thuisbasis voor tal van beroemde Amerikanen, zoals Jacky en John F. Kennedy. We zien de diverse villa’s en horen de bijbehorende verhalen over hun bewoners. Zowel de politieke samenzweringen als ook de scabreuze details van hun vaak onwelvoeglijke gedrag komen royaal aan bod. 's Middags keren we terug naar Capitol Hill. Bij velen zullen de beelden van 6 januari 2021 nog op het netvlies gebrand staan. Het land dat zichzelf ziet als baken voor alle democratieën in de vrije wereld, kreeg te maken met wat door velen wordt beschouwd als een poging tot een coup. Hoewel de geest van de gebeurtenissen nog volop rondwaart, de onderzoeken nog niet zijn afgerond en de discussies niet verstomd, is bij de gebouwen zelf de rust weergekeerd. Wij brengen natuurlijk een bezoek aan dit fundament van de democratie: het Capitool, zetel van het congres, bestaande uit de senaat en het Huis van Afgevaardigden. Tijdens de rondleiding met gids zien we onder andere de Rotunda met zijn kleurrijke plafondschilderingen en de National Statuary Hall. Ook brengen we een bezoek aan het Supreme Court, het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten.
dag 10: Museum African American History and Culture en vrije middag
Vanochtend brengen we een bezoek aan het National Museum of African American History and Culture. Dit bijzondere gebouw aan The Mall werd in 2016 geopend door de presidenten Obama en Bush en geeft een indrukwekkend beeld van de rijke, maar zwaar beladen geschiedenis van de zwarte Amerikaanse gemeenschap. De middag is vrij te besteden. Brengt u een bezoek aan een van de andere musea aan The Mall? Het zal niet meevallen een keuze te maken uit het enorme hoogkwalitatieve aanbod.
dag 11: Washington – Amsterdam
Ruim 400 jaar na de aankomst van de Mayflower in Amerika besluiten wij onze reis door Amerikaanse democratische geschiedenis als wij de route in omgekeerde richting aanvaarden. Aan het eind van de middag vliegen we vanaf Washington terug naar Amsterdam. (ca. 40 km)
dag 12: Aankomst in Nederland
In de ochtend landen we op Schiphol.
Vluchtschema


Amsterdam - Boston | 10:55 - 12:45 uur |
Washington - Amsterdam | 17:25 - 07:10 uur |

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Hotel Wyndham Boston Beacon Hill

Bekijk de website van Hotel Hampton Inn Manhattan-Madison Square Garden Area

Bekijk de website van Hotel Holiday Inn Express New York City - Chelsea

Bekijk de website van Fairfield Inn & Suites Philadelphia Downtown/Center City

Bekijk de website van Hotel Hampton Inn Washington-Downtown-Convention Center

Bekijk de website van Holiday Inn Washington-Central/White House
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.

Volg ons