
De Duitse roots van ons koningshuis
Reisleidster Wendy:
‘Bij iedere nationale herdenking wordt het gezongen Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitsen bloed. Niet iedereen zal er bij stilstaan als hij meezingt, maar de Duitse roots zijn sinds Willem van Oranje diep verankerd in ons koningshuis. Door familiebanden en door huwelijken is de band van de Oranjedynastie met Duitsland sterk. Zo heeft onze huidige koning een Duitse vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootmoeder. Er heeft dus altijd veel ‘Duitsen bloed’ in de familie gezeten.
Op deze themareis neem ik u mee naar de verschillende plekken in Duitsland die aan de wieg hebben gestaan van de Oranjedynastie. Zo kan een bezoek aan Dillenburg, de plek waar Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, in 1533 werd geboren, natuurlijk niet ontbreken. Als zoon van Willem de Rijke, graaf van Nassau en gravin Juliana van Stolberg erfde hij op 11-jarige leeftijd van een oom bezittingen in de Nederlanden en Frankrijk, inclusief de titel ‘Prins van Oranje’. Hiermee werd de basis gelegd voor de langlopende relatie tussen ons koningshuis en Duitsland.
Maar u bezoekt meer historische locaties die in de geschiedenis van de Oranjes een rol hebben gespeeld. Zo bezoekt u in Diez en Fulda twee prachtige barokke paleizen, waar u meer te weten komt over de familiegeschiedenis en in Braunfels ontmoet u de stammoeder van het Nederlandse koningshuis. Ook gaat u naar Siegen, dat tot 1815 aan het huis van Oranje-Nassau toebehoorde, maar na het Congres van Wenen aan Pruisen werd geruild voor Luxemburg. Kortom, op deze boeiende reis ontdekt u de Duitse oorsprong van ons vorstenhuis. Mag ik u in Duitsland welkom heten?'
Reisbeschrijving
dag 1: Stadswandeling door Siegen
Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar Duitsland. Onderweg naar ons hotel in Giessen stoppen we in Siegen. Tijdens een stadswandeling hier horen we meer over de rol die deze stad speelde in de geschiedenis van de familie Oranje-Nassau. We bezichtigen het Untere en Obere Schloss en ook de Nikolaikirche. In deze kerk, waar Willem van Oranje regelmatig kwam, bevindt zich de grafkapel van de familie Nassau-Siegen. In de namiddag komen we aan in Giessen, waar we de komende vier nachten verblijven. (ca. 375 km)
dag 2: Bad Ems en Schloss Braunfels
'Kaiserbad', 'Klein Nice', 'wereldkuuroord': dergelijke woorden vallen vaak als Bad Ems beschreven wordt. Het prachtige plaatsje staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We volgen het romantische Lahndal, tussen het Taunusgebergte en het Westerwald, als we naar Bad Ems rijden. Onderweg zien we de ruïnes liggen van de burcht van Nassau. Tijdens een wandeling in Bad Ems genieten we van de prachtige architectuur en de fraaie uitzichten over de rivier. Hierna gaan we naar Braunfels, een schilderachtig stadje met vakwerkhuizen. Het prachtig kasteel met opvallende torens torent hoog boven het romantische Braunfels uit. Hier werd in 1602 Amalia von Solms-Braunfels geboren, de latere vrouw van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje. Hun vijfde dochter, Emilie Albertine Agnes, trouwde met Frederik Willem van Nassau-Diez. Zij werd stammoeder van het Nederlandse koningshuis. (ca. 180 km)
dag 3: Schloss Oranienstein in Diez
We rijden naar Diez, een schilderachtig plaatsje aan de Lahn, waar het grootse paleis Oranienstein de belangrijkste publiekstrekker is. Dit stamslot van de familie Oranje-Nassau werd eind 17e eeuw gebouwd op initiatief van vorstin Albertine Agnes van Nassau, die toen als regentes optrad voor haar minderjarige zoon Hendrik Casimir II, de erfstadhouder van Groningen en Leeuwarden. De vrouw van Hendrik Casimir gaf Schloss Oranienstein het huidige barokke aanzien. Na de verbouwing door de Franse architect Daniël Marot telde het paleis ruim 300(!) kamers. De tuinen van het kasteel zijn een initiatief van prins Willem V, vader van koning Willem I, die tussen 1801-1806 hier als banneling woonde. In de middag verkennen we Diez tijdens een uitgebreide stadswandeling in de voetsporen van het Nederlandse koningshuis. We zien in het charmante centrum vol met pittoreske vakwerkhuizen onder meer de grafkelder van het huis Nassau-Diez in de Stiftskirche. (ca. 130 km)
dag 4: Schloss Fasanerie en Fulda
Voordat hij in 1813 werd ingehuldigd als koning Willem I koos Willem Frederik van Oranje Fulda als de residentiestad van zijn Duitse staatjes. Tussen 1802 en 1806 heerste hij als Fürst over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda. Er wordt wel beweerd dat de prins daar het 'vak' heeft geleerd. Als zijn zomerresidentie koos Willem Frederik het even buiten Fulda gelegen barokke jachtslot Fasanerie. De prachtige zalen van het paleis geven een goed beeld van de cultuur aan het hof. Tijdens zijn regeerperiode veranderde de barokke tuin van het slot in een Engels landschapspark. Maar niet alleen op Schloss Fasanerie drukte Willem Frederik zijn stempel. Ook investeerde hij in de gezondheidszorg van Fulda door het Wilhelmshospitaal te openen en bracht hij met vijftien nieuwe huizen in de Wilhelmstraße verlichting bij de woningnood. Na ons bezoek aan het kasteel verkennen we dan ook Fulda dat met een middeleeuwse Altstadt vol vakwerkhuizen en een barokke dom voldoende highlights biedt voor een aangename middag. (ca. 224 km)
dag 5: Dillenburg en terug naar huis
Voordat we Duitsland verlaten en terugkeren naar onze opstapplaatsen maken we in Dillenburg nog een laatste stop op onze Oranjeroute. Dit gezellig stadje aan de Dill wordt gezien als de bakermat van het Nederlandse koningshuis omdat hier in het plaatselijke slot Willem van Oranje in 1533 werd geboren. Tijdens onze stadswandeling zien we de prachtige vakwerkhuizen en de ruïnes van slot Dillenburg, dat in 1760 door de Fransen tijdens de Zevenjarige Oorlog volledig werd verwoest. Om de herinnering aan de geboorteplek van de Vader des Vaderlands toch levend te houden werd in de 19e eeuw met Nederlandse steun een toren gebouwd op de plek waar eens het slot stond. Aan de voet van deze 40 meter hoge Wilhelmsturm bekijken we de Sankt Johanniskirche. In deze evangelische kerk liggen meerdere leden van het huis van Nassau-Dillenburg begraven, waaronder de ouders van Willem van Oranje. In de loop van de namiddag komen we aan in Nederland. (ca. 370 km)
Opstapplaatsen / uitstapplaatsen
De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur station NS
Stationsplein, voorzijde station
Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.
Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotel
Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Best Western Plus Hotel Steinsgarten
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons