050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De Duitse roots van ons koningshuis

Reisleidster Wendy:
‘Bij iedere nationale herdenking wordt het gezongen Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitsen bloed. Niet iedereen zal er bij stilstaan als hij meezingt, maar de Duitse roots zijn sinds Willem van Oranje diep verankerd in ons koningshuis. Door familiebanden en door huwelijken is de band van de Oranjedynastie met Duitsland sterk. Zo heeft onze huidige koning een Duitse vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootmoeder. Er heeft dus altijd veel ‘Duitsen bloed’ in de familie gezeten.

Op deze themareis neem ik u mee naar de verschillende plekken in Duitsland die aan de wieg hebben gestaan van de Oranjedynastie. Zo kan een bezoek aan Dillenburg, de plek waar Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, in 1533 werd geboren, natuurlijk niet ontbreken. Als zoon van Willem de Rijke, graaf van Nassau en gravin Juliana van Stolberg erfde hij op 11-jarige leeftijd van een oom bezittingen in de Nederlanden en Frankrijk, inclusief de titel ‘Prins van Oranje’. Hiermee werd de basis gelegd voor de langlopende relatie tussen ons koningshuis en Duitsland.

Maar u bezoekt meer historische locaties die in de geschiedenis van de Oranjes een rol hebben gespeeld. Zo bezoekt u in Diez en Fulda twee prachtige barokke paleizen, waar u meer te weten komt over de familiegeschiedenis en in Braunfels ontmoet u de stammoeder van het Nederlandse koningshuis. Ook gaat u naar Siegen, dat tot 1815 aan het huis van Oranje-Nassau toebehoorde, maar na het Congres van Wenen aan Pruisen werd geruild voor Luxemburg. Kortom, op deze boeiende reis ontdekt u de Duitse oorsprong van ons vorstenhuis. Mag ik u in Duitsland welkom heten?'

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
uitstekend middenklassehotel in Giessen
4x ontbijt en 4x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Dillenburg en Braunfels
Fulda, Diez en Siegen
Schloss Oranienstein
Wilhelmsturm Dillenburg
Bad Ems
Schloss Braunfels
Museum Schloss Fasanerie
SRC -reisleidster Wendy
SRC-reisleidster sinds 2008
Vanuit een uitstekend hotel in Giessen ontdekt u de historische locaties die aan de wieg hebben gestaan van de Oranjedynastie!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Antoon
Reisleider sinds 2002
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Via Siegen naar Giessen
Bad Ems en Schloss Braunfels
Diez met Schloss Oranienstein en een stadswandeling
Schloss Fasanerie en Fulda
Dillenburg en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Stadswandeling door Siegen

Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar Duitsland. Onderweg naar ons hotel in Giessen stoppen we in Siegen. Tijdens een stadswandeling hier horen we meer over de rol die deze stad speelde in de geschiedenis van de familie Oranje-Nassau. We bezichtigen het Untere en Obere Schloss en ook de Nikolaikirche. In deze kerk, waar Willem van Oranje regelmatig kwam, bevindt zich de grafkapel van de familie Nassau-Siegen. In de namiddag komen we aan in Giessen, waar we de komende vier nachten verblijven. (ca. 375 km)

dag 2: Bad Ems en Schloss Braunfels

'Kaiserbad', 'Klein Nice', 'wereldkuuroord': dergelijke woorden vallen vaak als Bad Ems beschreven wordt. Het prachtige plaatsje staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We volgen het romantische Lahndal, tussen het Taunusgebergte en het Westerwald, als we naar Bad Ems rijden. Onderweg zien we de ruïnes liggen van de burcht van Nassau. Tijdens een wandeling in Bad Ems genieten we van de prachtige architectuur en de fraaie uitzichten over de rivier. Hierna gaan we naar Braunfels, een schilderachtig stadje met vakwerkhuizen. Het prachtig kasteel met opvallende torens torent hoog boven het romantische Braunfels uit. Hier werd in 1602 Amalia von Solms-Braunfels geboren, de latere vrouw van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje. Hun vijfde dochter, Emilie Albertine Agnes, trouwde met Frederik Willem van Nassau-Diez. Zij werd stammoeder van het Nederlandse koningshuis. (ca. 180 km)

dag 3: Schloss Oranienstein in Diez

We rijden naar Diez, een schilderachtig plaatsje aan de Lahn, waar het grootse paleis Oranienstein de belangrijkste publiekstrekker is. Dit stamslot van de familie Oranje-Nassau werd eind 17e eeuw gebouwd op initiatief van vorstin Albertine Agnes van Nassau, die toen als regentes optrad voor haar minderjarige zoon Hendrik Casimir II, de erfstadhouder van Groningen en Leeuwarden. De vrouw van Hendrik Casimir gaf Schloss Oranienstein het huidige barokke aanzien. Na de verbouwing door de Franse architect Daniël Marot telde het paleis ruim 300(!) kamers. De tuinen van het kasteel zijn een initiatief van prins Willem V, vader van koning Willem I, die tussen 1801-1806 hier als banneling woonde. In de middag verkennen we Diez tijdens een uitgebreide stadswandeling in de voetsporen van het Nederlandse koningshuis. We zien in het charmante centrum vol met pittoreske vakwerkhuizen onder meer de grafkelder van het huis Nassau-Diez in de Stiftskirche. (ca. 130 km)

dag 4: Schloss Fasanerie en Fulda

Voordat hij in 1813 werd ingehuldigd als koning Willem I koos Willem Frederik van Oranje Fulda als de residentiestad van zijn Duitse staatjes. Tussen 1802 en 1806 heerste hij als Fürst over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda. Er wordt wel beweerd dat de prins daar het 'vak' heeft geleerd. Als zijn zomerresidentie koos Willem Frederik het even buiten Fulda gelegen barokke jachtslot Fasanerie. De prachtige zalen van het paleis geven een goed beeld van de cultuur aan het hof. Tijdens zijn regeerperiode veranderde de barokke tuin van het slot in een Engels landschapspark. Maar niet alleen op Schloss Fasanerie drukte Willem Frederik zijn stempel. Ook investeerde hij in de gezondheidszorg van Fulda door het Wilhelmshospitaal te openen en bracht hij met vijftien nieuwe huizen in de Wilhelmstraße verlichting bij de woningnood. Na ons bezoek aan het kasteel verkennen we dan ook Fulda dat met een middeleeuwse Altstadt vol vakwerkhuizen en een barokke dom voldoende highlights biedt voor een aangename middag. (ca. 224 km)

dag 5: Dillenburg en terug naar huis

Voordat we Duitsland verlaten en terugkeren naar onze opstapplaatsen maken we in Dillenburg nog een laatste stop op onze Oranjeroute. Dit gezellig stadje aan de Dill wordt gezien als de bakermat van het Nederlandse koningshuis omdat hier in het plaatselijke slot Willem van Oranje in 1533 werd geboren. Tijdens onze stadswandeling zien we de prachtige vakwerkhuizen en de ruïnes van slot Dillenburg, dat in 1760 door de Fransen tijdens de Zevenjarige Oorlog volledig werd verwoest. Om de herinnering aan de geboorteplek van de Vader des Vaderlands toch levend te houden werd in de 19e eeuw met Nederlandse steun een toren gebouwd op de plek waar eens het slot stond. Aan de voet van deze 40 meter hoge Wilhelmsturm bekijken we de Sankt Johanniskirche. In deze evangelische kerk liggen meerdere leden van het huis van Nassau-Dillenburg begraven, waaronder de ouders van Willem van Oranje. In de loop van de namiddag komen we aan in Nederland. (ca. 370 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur station NS
Stationsplein, voorzijde station

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Steinsgarten
Hotel Steinsgarten - Giessen
Het viersterrenhotel Steinsgarten ligt in een rustige wijk op ongeveer 950 meter lopen van het centrum van de universiteitsstad Giessen. Het hotel beschikt over een gezellige bar en een restaurant. In de stad Giessen vindt u ook verschillende cafés en eetgelegenheden. Het hotel beschikt over een lift en heeft diverse wellnessfaciliteiten, waarvan het zwembad en de sauna gratis te gebruiken zijn. De kamers (minimmaal 16m²) zijn modern ingericht en beschikken over koffie- en theefaciliteiten, een kluisje, gratis wifi en een badkamer met een bad en een douche.

Bekijk de website van Best Western Plus Hotel Steinsgarten

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien