050 - 3 123 123

Historie aan de Oostzee

Reisleider Cees:
‘De Baltische staten met hun drie prachtige hoofdsteden, Vilnius, Riga en Tallinn, voelen zo bekend aan, zo Europees! Dat zal u echt verrassen. De landen delen hun geschiedenis, maar zijn ieder zo verschillend. De barok van Vilnius is overweldigend, de jugendstil in Riga is van een bijzondere schoonheid, terwijl de invloed van de Hanze in de kronkelige straten van Tallinn voelbaar is.

En alle prachtige monumenten vertellen hun eigen verhalen, die weergeven hoe de mensen door de eeuwen heen hier geleefd hebben. Wat mij fascineert is hoe trots de mensen zijn op hun eigen land. Die trots gaat gepaard met een vriendelijkheid, waardoor u zich als gast direct thuis voelt!

En dan Sint Petersburg: een meer Europese stad kunt u in Rusland niet vinden. En dat is ook logisch, want tsaar Peter de Grote bouwde in de 18e eeuw deze stad als een venster op West-Europa, en nodigde de beste architecten van dat moment uit om de stad vorm te geven. Alsof u zich in Amsterdam waant, of kijkt naar een prachtig Italiaans palazzo. Deze reis toont u de schoonheid van de Baltische landen en de pracht van de oude Russische hoofdstad. Gaat u met mij mee?’

Pluspunten
vluchten Air Baltic
ruimbagage
goede toeristenklassehotels
13x ontbijt en 9x diner
inclusief entreegeld Hermitage
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Vilnius, Tallinn en Riga
Kaunas en Klaipeda
kruisberg Siauliai
Hermitage in Sint Petersburg
Petrus- en Paulusvesting in Sint Petersburg
art nouveau in Riga
Sigulda en Turaidakasteel
KUMU-kunstmuseum in Tallinn
Lahemaa nationaal park
zandduinen van Nida
SRC -reisleider Cees
SRC-reisleider sinds 1999
Wat mij fascineert in de Baltische staten is hoe trots de mensen zijn op hun eigen land. Die trots gaat gepaard met een vriendelijkheid, waardoor u zich als gast direct thuis voelt!
Ontmoet onze beste reisleiders in Litouwen
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Frits
Reisleider sinds 2006
Reisleider Frans
SRC-reisleider sinds 2019

De reis in het kort

Vlucht naar Amsterm – Vilnius, transfer naar hotel in Vilnius
Stadswandeling Vilnius en bezoek Trakaikasteel
Bezoek Kaunas, naar Klaipeda voor overnachting
Bezoek Klaipeda, in de middag naar de zandduinen van Nida
Kruisberg Siauliai en bezoek Rundalepaleis, naar Riga
Uitgebreide stadswandeling Riga, in de middag vrije tijd
Turaida en bezoek atoomschuilkelder van de Letse communistische partij
Kort bezoek Pärnu, ’s middags rondrit en -wandeling Tallinn
Bezoek KUMU-kunstmuseum, ’s middags vrije tijd in Tallinn
Bezoek herenhuis, in de middag natuurwandeling
Naar Rusland, stadsrondrit Sint Petersburg
Bezoek Hermitage en vrije middag
Bezoek Petrus- en Paulusvesting en facultatieve excursie Peterhof
Terugvlucht Sint Petersburg – Riga – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Vilnius

We vliegen naar Litouwen. Na aankomst op de luchthaven van Vilnius worden we naar ons hotel in Vilnius gebracht, waar we twee nachten verblijven. (ca. 15 km)

dag 2: Veelzijdig Vilnius

We maken een rondrit in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, die wordt gedomineerd door de achthoekige Gediminotoren. We verkennen de benedenstad tijdens een stadswandeling, waar we de Poort der Dageraad en de imposante kathedraal zien. Voor de kathedraal ligt de beroemde wondersteen. Hier eindigde op 23 augustus 1989 een onafgebroken menselijke keten van 600 kilometer, waarmee werd gedemonstreerd voor de vrijheid. Ook bekijken we de 16e-eeuwse universiteit en de gotische Sint Annakerk. Op een eiland in het Galvemeer bewonderen we het Trakaikasteel. (ca. 80 km)

dag 3: Fraai Kaunas

Het prachtige Baltische landschap glijdt aan ons voorbij als we naar Kaunas rijden. Tijdens ons bezoek aan het fraaie centrum wandelen we door de oude stad en de autovrije Laisvesstraat. Ook zien we de kasteelruïnes. Vervolgens rijden we naar Klaipeda, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 320 km)

dag 4: Klaipeda en zandduinen van Nida

Na een wandeling door het oude centrum van Klaipeda, met haar herkenbare Duitse vakwerkhuizen, rijden we naar de prachtige zandduinen van Nida. Alleen van dichtbij kunt u zien hoe machtig en mooi de duinen zijn! (ca. 100 km)

dag 5: Kruisberg in Siauliai en Rundalepaleis

We bekijken bij Siauliai de intrigerende Kruisberg, die een eeuwenoude religieuze én politieke betekenis heeft. Hier staan op een heuvel vele duizenden kruizen dicht tegen elkaar. Al zeven eeuwen lang worden er nieuwe bijgeplaatst. In de Sovjettijd werd dit symbool van verzet tegen de onderdrukking meermaals platgewalst, maar ondanks bewaking groeide de Kruisberg door. Na een bezoek aan het prachtige Rundalepaleis rijden we naar Riga voor de komende twee overnachtingen. (ca. 360 km)

dag 6: Jugendstil in Riga

Het silhouet van Riga verraadt de rijkdom die we in het oude centrum aantreffen. We maken een uitgebreide stadswandeling en zien de dom van Riga, het vrijheidsmonument en de 14e-eeuwse Kruittoren. We genieten uiteraard van de beroemde jugendstilarchitectuur. Vanaf de Sint Peterskerk hebben we een prachtig uitzicht op deze voormalige Hanzestad aan de Daugaval-rivier. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 7: Kasteel van Turaida, schuilkelder en naar Pärnu

We bezoeken het imposante middeleeuwse kasteel van Turaida. Niet ver van Turaida ligt een atoomschuilkelder van de top van de Letse communistische partij. De kelder is nog helemaal intact. Een uniek bezoek! We rijden naar de gezellige kustplaats Pärnu voor de overnachting. (ca. 240 km)

dag 8: Het oude centrum van Tallinn

Na een rustig begin van de dag, waarbij u een wandeling naar het strand of naar het stadscentrum van Pärnu kunt maken, rijden we naar Tallinn, waar we twee nachten verblijven. In de middag wandelen we door de sfeervolle straatjes van het oude centrum. We zien onder andere de Toomkirik, het 14e-eeuwse raadhuis en het parlementsgebouw met de robuuste Pikk Herman, de Lange Hermantoren. Ook bekijken we de oude vestingsmuren. Een van de torens heet Kiek-in-de-Kök, kijkje in de keuken, wat verwijst naar het uitzicht op de oude benedenstad. (ca. 130 km)

dag 9: KUMU-kunstmuseum en vrije tijd in Tallinn

We bezoeken het KUMU-kunstmuseum, een van de grootste en belangrijkste musea in Noord-Europa. De permanente collectie concentreert zich op Estse kunst vanaf de 18e eeuw, inclusief werken uit de bezettingsperiode (1940 – 1991). In de middag heeft u de tijd om het sfeervolle centrum van Tallinn op eigen gelegenheid te verkennen. (ca. 10 km)

dag 10: Lahemaa Nationaal Park

We maken een excursie naar het mooie Lahemaa nationaal park. Na een bezoek aan het prachtige Palmse Herenhuis, een van de grootste en mooiste barokke herenhuizen in Estland, maken we een natuurwandeling van ongeveer 3,5 kilometer door de Estse natuur. We verblijven in of nabij Lahemaa nationaal park. Bij vertrek in juni rijden we na ons bezoek aan Lahemaa nationaal park circa twee uur oostwaarts voor de overnachting. Dit betekent dat de reistijd op dag 11 twee uur korter is. (ca. 120 km)

dag 11: Naar Rusland

We rijden oostwaarts door de Estse natuur en passeren de grens met Rusland. Afhankelijk van de grensformaliteiten komen we halverwege de middag aan in de stad van Peter de Grote, Sint Petersburg. Indien de tijd het toelaat maken we een rondrit en bewonderen we hoogtepunten als de Nevsky Prospect, de Smolnykathedraal en de markante verlosserkerk. (ca. 320 km)

dag 12: Hermitage en vrije tijd

We vervolgen onze kennismaking met Sint Petersburg, waar een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage uiteraard niet kan ontbreken! Met een oppervlakte van meer dan 100.000 m², 360 expositieruimten en bijna drie miljoen kunstvoorwerpen is dit het mekka van de kunst! De collectie varieert van werken uit de klassieke oudheid tot die van Hollandse meesters. Ook het gebouw zelf is een waar kunstwerk. Na de rondleiding langs de belangrijkste hoogtepunten kunt u op eigen gelegenheid dwalen langs de vele schilderijen. In de middag kunt u Sint Petersburg op eigen gelegenheid verkennen. Bezoekt u de indrukwekkende Sint Isaakkathedraal of wandelt u over de gezellige en mooie Nevsky Prospekt? (ca. 10 km)

dag 13: Petrus- en Paulusvesting en vrije tijd

Vanochtend bezoeken we de Petrus- en Paulusvesting, die nooit is gebruikt voor militaire doeleinden. In het tsaristische Rusland was de vesting een politieke gevangenis. In de vestingkathedraal vonden vrijwel alle Russische tsaren hun laatste rustplaats, van Peter de Grote tot de laatste tsaar Nicolaas. De middag is vrij. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een facultatieve excursie naar Peterhof (Petrodvorets). Dit buitenpaleis wordt terecht het Russische Versailles genoemd! In het uitgestrekte park is het heerlijk wandelen langs vergulde beelden, fonteinen en de Finse Golf. Uiteraard bewondert u ooik de binnenkant van het sprookjesachtige paleis. (ca. 10 km)

dag 14: Sint Petersburg – Amsterdam

Na wat vrije tijd wordt u naar de luchthaven van Sint Petersburg gebracht voor de terugvlucht via Riga naar Nederland. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Bezoek Petrodvoretz
Bezoek Peterhof (Petrodvorets)
Wonderschone architectuur buiten Sint Petersburg
Duur: circa 6 uur
Minimaal 15 deelnemers
Prijs: € 68,- per persoon, inclusief vervoer, gids en entreekosten, te voldoen in euro’s.
U kunt kennismaken met Peterhof (Petrodvorets). Dit prachtige buitenpaleis steekt Versailles wat betreft schoonheid naar de kroon! U bewondert het fraai aangelegde park, dat vergulde beelden, fonteinen en waterpartijen heeft. Ook ziet u de beroemde fontein van Samson die, omringd door dolfijnen, een leeuw verscheurt. Uiteraard bezoekt u het majestueuze paleis ook van binnen.

Vluchtschema
air_baltic.png

Amsterdam - Vilnius10:20 - 13:40 uur
Sint Petersburg - Riga14:25 - 15:45 uur
Riga - Amsterdam16:30 - 17:50 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in goede toeristenklassehotels met een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een douche en een toilet. Houdt u er rekening mee dat gemeenschappelijke ruimtes als restaurants en bars in sommige hotels alleen via trappen te bereiken zijn. Hieronder vindt u de gegevens van de hotels die op deze reis gebruikt worden. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Panorama Hotel
Hotel Panorama - Vilnius
Dit hotel ligt in het centrum van Vilnius. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft u vanuit het hotel een mooi uitzicht op de oude stad. Het hotel beschikt over een lift, een bar en een restaurant. U kunt in het hele hotel gratis gebruikmaken van wifi. De kamers zijn eenvoudig ingericht.

Bekijk de website van Hotel Panorama
Hotel Amberton
Hotel Amberton Klaipeda - Klaipeda
Het moderne hotel ligt mooi centraal, op 10 tot 15 minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel beschikt over een fitnesscentrum en een sauna en heeft een eigen spacentrum (tegen betaling).

Bekijk de website van Hotel Amberton
Days Hotel
Hotel Days Riga VEF - Riga
Dit kleurrijke hotel ligt op circa 4 kilometer van het centrum van Riga. Het hotel beschikt over een restaurant, een muziekbar en een terras. De kamers zijn comfortabel ingericht en hebben een minibar en wifi.

Bekijk de website van Hotel Days Riga VEF
Hotel Strand Pärnu
Hotel Strand - Pärnu
Het hotel ligt op 10 minuten loopafstand van zowel het strand als het stadscentrum van Pärnu. Het hotel beschikt over spafaciliteiten (tegen betaling) en elegante comfortabele kamers en serveert een goed ontbijtbuffet.

Bekijk de website van Hotel Strand
Seaport Hotel Tallinn, Estland
Hotel Seaport - Tallinn
Het moderne hotel Seaport ligt gunstig in Tallinn, bij de passagiershaven van Tallinn. In een kwartiertje loopt u naar het oude middeleeuwse centrum.

Bekijk de website van Hotel Seaport
Hotel Wesenbergh in Rakvere, Estland
Hotel Wesenbergh - Rakvere
Hotel Wesenbergh is een kleinschalig maar modern en gezellig hotel gelegen in het centrum van Rakvere. De kamers zijn erg comfortabel en voorzien van onder andere een tv en wifi.

Bekijk de website van Wesenbergh
Sagadi Monar hotel in Sagadi, Estland
Hotel Sagadi Manor - Sagadi
Het mooie oude landhuis bevindt zich midden in het nationale park Lahemaa. De kamers in het stijlvolle hotel bevinden zich in de voormalige stallen. De tuin en omgeving van het beboste gebied nodigen uit tot een wandeling.

Bekijk de website van Sagadi Manor
Hotel Ladoga
Hotel Ladoga - Sint Petersburg
Dit goede toeristenklassehotel ligt in Sint Petersburg, op circa 10 minuten lopen van de Alexander Nevskibrug. Op 5 minuten loopafstand van het hotel bevindt zich het metrostation Novocherkasskaya. Het hotel beschikt over een restaurant, een lobby en een bar. De kamers zijn voorzien van een telefoon, een tv en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Het kan zijn dat we gebruik maken van een ander, gelijkwaardig hotel.

Bekijk de website van Hotel Ladoga
Okhtinskaya hotel in Sint Petersburg, Rusland
Hotel Okhtinskaya - Sint Petersburg
Het grote hotel ligt aan de Neva, op een kwartier loopafstand van het centrum. Vanaf het platform op de 13e verdieping heeft u een prachtig panoramisch uitzicht over de rivier de Neva, de Smolnykathedrqal en de rest van de stad. Het hotel heeft een lobbybar en een restaurant.

Bekijk de website van hotel Okhtinskaya

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.