050 - 3 123 123
Informatie over 't coronavirus en uw SRC-reis
Reis veilig en verantwoord met 't coronaprotocol

100 jaar vooruitstrevende architectuur in Weimar, Dessau en Berlijn

Reisleider Stephan:
‘In 2019 stond heel Duitsland met uitgebreid stil bij 100-jarig jubileum van Bauhaus. Met nieuwe en hernieuwde exposities, de renovatie van diverse Bauhausmonumenten en de opening van nieuwe musea in de Bauhaussteden Weimar en Dessau wordt gevierd dat het 100 jaar geleden is dat het Bauhaus door architect Walter Gropius werd opgericht. Ondanks dat deze stroming slechts 14 jaar heeft bestaan, wordt het tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke architectuur- en designstromingen van de 20e eeuw. Er zijn zelfs mensen die zeggen: zonder Bauhaus geen Ikea!

Op deze kunstreis bewondert u de monumenten van de modernistische architectuur van het Bauhaus. Natuurlijk gaat u naar Weimar, de geboorteplaats van het Bauhaus, waar u het hoofdgebouw van de Bauhausuniversiteit bezoekt. Samen met een student van deze universiteit wandelt u langs diverse Bauhausmonumenten en maakt u kennis met het huidige studentenleven in Weimar. In Dessau bewondert u het Bauhausgebouw, tegenwoordig hét symbool van het Bauhaus, en de pas gerestaureerde Meisterhäuser van Kandinsky en Klee, twee van de vele grote kunstenaars die les hebben gegeven aan het Bauhaus. Tot slot bekijkt u in Berlijn de collectie van het Bauhausarchief en gaat u naar de Berlijnse wijken Hufeisensiedlung en Hansaviertel, waar u ziet hoe de idealen van het Bauhaus in de praktijk werden gebracht.

Kortom, Bauhaus 100 biedt u een prachtige gelegenheid om de modernistische architectuur en het bijzondere design van het Bauhaus te bewonderen.’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
middenklassehotels in Gera en Berlijn
5x ontbijt en 2x diner
rondleidingen met gids in Dessau
begeleide Bauhauswandeling in Weimar
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
nieuwe Bauhausmuseum in Weimar
het Bauhausgebouw in Dessau
de Meisterhäuser in Dessau
diverse Bauhauswoonwijken Berlijn
hoofdgebouw Bauhausuniversiteit in Weimar
Bauhaus woonwijk Törten in Dessau
nieuwe Bauhausmuseum Dessau
SRC-reisleider Stephan
SRC-reisleider sinds 2017
Bauhaus 100 biedt u een prachtige gelegenheid om de modernistische architectuur en het bijzondere design van het Bauhaus te bewonderen!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Naar Gera in Thüringen
Bauhauswandeling en nieuwe Bauhausmuseum Weimar
Hét Bauhaus, de Meisterhäuser en de wijk Törten in Dessau
Bauhauswijken Hufeisensiedlung, Onkel-Toms-Hütte en Weisse Stadt in Berlijn
Hansaviertel Berlijn en vrije middag
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar het Thüringse Gera

We reizen naar ons hotel in Gera, waar we de eerste twee nachten verblijven. (ca. 615 km)

dag 2: Weimar, geboorteplaats van het Bauhaus

Deze dag bezoeken we de geboorteplaats van het Bauhaus: Weimar. Een van de (Duitssprekende) studenten aan de Bauhausuniversiteit laat ons aan de hand van een wandeling langs diverse Bauhausmonumenten kennismaken met het huidige studentenleven in Weimar. We bezoeken het hoofdgebouw van de universiteit waar we onder andere de directeurskamer van Walter Gropius bewonderen. ’s Middags brengen we een bezoek aan het nieuwe Bauhausmuseum, waar we meer leren over de ontstaansgeschiedenis van het Bauhaus. (ca. 100 km)

Het Bauhaus
Al voor de Eerste Wereldoorlog waren er diverse stromingen die streefden naar hervormingen op politiek en cultureel gebied. Maar het was pas het ineenstorten van de traditionele orde door diezelfde oorlog die echt ruimte maakte voor verandering. Sociale problemen als honger, woningnood en armoede eisten antwoorden; van de politiek, maar ook van de kunst en de architectuur. Het was in deze omstandigheden dat in 1919 in Duitsland het Bauhaus opgericht werd. Het Bauhaus was een school voor architectuur en design volgens het idee dat architecten en kunstenaars konden bijdragen aan een nieuwe maatschappij door het creëren van een nieuwe omgeving. De afzonderlijke disciplines in de kunsten en ambachten zoals schilderkunst, meubelmakerij en bouw moesten verenigd worden in de architectuur. De eerste zin van het manifest van het Bauhaus, geschreven door oprichter Walter Gropius, weerspiegelde dit ideaal: ‘Das Eindziel alles bildnerischen Tätigkeit is der Bau!’ Dat dit bij conservatieve en rechts-radicale krachten weerzin opwekte, was geen verrassing: in 1932 verordenden de Nazi’s sluiting van het Bauhaus, waarna in 1933 opheffing volgde. Maar ondanks het slechts 14-jarig bestaan wordt het Bauhaus tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke stromingen van de 20e eeuw binnen architectuur en design.

dag 3: Avantgarde in Dessau

We rijden naar Dessau, waar het Bauhaus zich noodgedwongen vestigde na politieke druk in Weimar uit conservatieve hoek. In Dessau kreeg Gropius de kans de architectonische ideeën van het Bauhaus in praktijk te brengen. Hij ontwierp de nieuwe school, een directeurswoning en drie zogenaamde Meisterhäuser; twee-onder-één-kapwoningen bedoeld voor de belangrijkste Formmeister, zoals de docenten van het Bauhaus werden genoemd. We brengen een bezoek aan het Bauhausgebouw, waar we meer horen over het gebouw en de architectonische uitgangspunten. Natuurlijk bezoeken we de Meisterhäuser van Kandinsky en Klee. Ook deze huizen zijn ter ere van het jubileumjaar gerestaureerd. Na de lunch rijden we naar de wijk Dessau-Törten, waar Gropius de ideeën van het Bauhaus over de sociale woningbouw kon tonen. De rondleidingen in het Bauhausgebouw en de Meiserhäuser worden begeleid door een lokale Duits- of Engelssprekende gids van het Bauhaus. ’s Middags brengen we ook nog een bezoek aan het nieuwe Bauhausmuseum van de stad. Daarna rijden we door naar Berlijn, waar we de laatste drie nachten verblijven. (ca. 270 km)

dag 4: Bauhausstad Berlijn

De vraag is vaak gesteld of Berlijn zich wel een echte Bauhausstad mag noemen. Nadat druk uit politieke hoek ertoe geleid had dat Gropius’ opvolger, de socialist Hannes Meyer, het veld moest ruimen voor Ludwig Mies van der Rohe, bleef het Bauhaus het opkomende nationaal socialisme een doorn in het oog. In 1932 verhuisde Mies van der Rohe het hoofdkwartier van de Bauhausopleiding naar Berlijn, waar het niet lang daarna door de nazi’s definitief gesloten werd. Maar vele Bauhausprominenten werkten en woonden tijdens de Bauhausperiode in Berlijn, sommigen zelfs ook al vóór de Eerste Wereldoorlog. En in 1979 werd het officiële Bauhausarchief gevestigd in een modern, markant wit gebouw in Berlijn. Het archief zal tijdens ons bezoek in restauratie zijn en we zullen, voor zover mogelijk, slechts de buitenzijde kunnen bekijken. De collectie zien we wel tijdens een bezoek aan het tijdelijk plaatsvervangend archief. Verder telt de Duitse hoofdstad vele modernistische woonwijken die direct of indirect aan het Bauhaus te koppelen zijn. Een aantal daarvan staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We bezoeken deze dag de Hufeisensiedlung, Onkel-Toms-Hütte en de Weisse Stadt, drie prachtige voorbeelden van modernistische architectuur en stedenbouwkunde. (ca. 50 km)

dag 5: Berlijn Hansaviertel

Vandaag bezoeken we de West-Berlijnse wijk Hansaviertel. Hier realiseerde Gropius een woonblok voor de Interbau, de legendarische bouwtentoonstelling in 1957. Naast Gropius werden verschillende architecten uit allerlei landen uitgenodigd om een nieuwe woonwijk te ontwerpen, onder wie ook Le Corbusier, Oscar Niemeyer en Van den Broek en Bakema. In de middag kunt u zelf op ontdekkingstocht gaan in Berlijn en genieten van de Duitse hoofdstad. (ca. 30 km)

dag 6: Terug naar huis

Vele Bauhaus-ervaringen rijker keren we terug naar Nederland. (ca. 620 km)


(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar| vertrek 10.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Penta Hotel Gera
Hotel Penta Gera - Gera
Het middenklassehotel Penta Gera ligt in het centrum van Gera, vlak bij het theater en op ongeveer twee kilometer afstand van de historische binnenstad. Het hotel heeft een receptie, een restaurant, een bar, een terras en een lift. Tegen betaling kunt u van een sauna, een whirlpool en een solarium gebruikmaken. De kamers zijn voorzien van een tv, een telefoon, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. In het hele hotel is wifi gratis beschikbaar.

Bekijk de website van Penta Hotel Gera
Hotel Sylter Hof in Berlijn, Duitsland
Hotel Sylter Hof Berlin - Berlijn
Het hotel Sylter Hof ligt in de Berlijnse wijk Tiergarten, op slechts 10 minuten lopen vanaf de Kurfürstendamm. Rondom het hotel treft u een keur aan restaurants, bars en winkels en het is de ideale uitvalsbasis om Berlijn te verkennen. Op 700 meter lopen van het hotel vindt u een metrostation, en Bahnhof Zoo met metro-, tram- en treinverbindingen bevindt zich op 1.100 meter. De kamers zijn voorzien van airconditioning, tv, telefoon en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Het hotel beschikt over gratis wifi.

Bekijk de website van Sylter Hof Berlin

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.