Een sprookjesachtige ontdekking

Reisleider Bob van der Linden:
‘Bent u op zoek naar een prachtige nieuwe reisbestemming die garant staat voor avontuur, betoverend mooie vergezichten en eeuwenoude tradities, dan heeft SRC Reizen een unieke cultuurvakantie voor u: Mongolië! De majestueuze leegheid, de uitgestrekte woestijnen, eindeloze steppes en besneeuwde heuvels betoveren elke bezoeker. De rijke cultuur van het land vindt zijn oorsprong in de nalatenschap van Dzjengis Khan, de leider van het Mongoolse rijk in de 12e eeuw. Onder zijn bewind werden veel nomadische stammen in Noordoost-Azië verenigd en ontstond er een machtig rijk.

Uiteraard maakt u kennis met de grote hoofdstad Ulaanbaatar, waar u het hectische stadsleven en ook stille kloosters en tuinen vindt. Daarna trekken we snel met 4-wheel drives het eindeloze land in. Om Mongolië op zijn puurst te ervaren, verblijft u in traditionele ger-tenten (yurt): een bijzondere ervaring! Uiteraard ontdekt u uitgebreid de grootste woestijn van Azië: de Gobi-woestijn. Hier bewondert u de unieke flora en fauna, en ervaart u de gastvrijheid van de nomadencultuur. U besluit dit avontuur in het mooie Terelj nationaal park, met groene valleien en ruige rotsformaties. Bent u flexibel ingesteld en wilt u de gebaande paden verlaten om een onbekende cultuur te ontdekken? Dan is Mongolië de perfecte bestemming voor u!’

Mongolië: een unieke belevenis!
Een bezoek aan Mongolië is een onvergetelijke belevenis. In dit prachtige land staat het toerisme echter nog behoorlijk in de kinderschoenen. Voordeel is dat u als een van de eersten kunt genieten van een nog amper door toerisme aangetast land, maar een flexibele instelling is wel vereist! Zo is de lokale keuken buiten de hoofdstad niet aangepast aan de westerse toerist en zal er veel vlees en weinig groente geserveerd worden.

U overnacht buiten Ulaanbaatar in ger-tenten (yurt) die naar omstandigheden zeer comfortabel zijn en bijdragen aan de authentieke ervaring. In de ger-kampen worden de toilet- en badkamerfaciliteiten meestal gedeeld. Het kan zijn dat er af en toe iets niet werkt of het water niet goed warm wordt. Aangezien het ’s nachts koud kan worden, raden wij u aan om warme kleding mee te nemen.

U moet er ook rekening mee houden dat de wegen buiten Ulaanbaatar niet geschikt zijn voor grotere touringcars. Daarom leggen we het grootste deel van de reis af in comfortabele 4-wheel drives. De afstanden lijken op papier niet zo groot, maar in Mongolië reist u ongeveer 50 kilometer in een uur. Wij zullen er alles aan doen om uw vakantie in Mongolië tot een succes te maken. Wanneer u rekening houdt met bovenstaande en een flexibele instelling heeft, zult u optimaal genieten van de unieke charme van dit land!

Pluspunten
vluchten Turkish Airlines
ruimbagage
goed middenklassehotel Ulaanbaatar
9x overnachting in ger-tenten
12x ontbijt, 9x lunch en 11x diner
afscheidsdiner in een restaurant
lunch met nomadenfamilie
inclusief entreegelden
lokale Engelssprekende gids
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
Bezienswaardigheden
Ulaanbaatar en Terelj nationaal park
Midden-Gobi en Gobi-woestijn
vlammende kliffen van Bayanzag
Kharkhorin op de Zijderoute
zingende duinen Khongoriin Els
Bogd Khan winterpaleis
Khustai nationaal park
Erdene Zuu-klooster
bezoek paardenhouderij
tocht door de Yolvallei
Reisleider Bob van der Linden
SRC-reisleider sinds 2006
Favoriete plek: Gobi-woestijn
Bent u flexibel ingesteld en wilt u de gebaande paden verlaten om een onbekende cultuur te ontdekken? Dan is Mongolië de perfecte reisbestemming voor u!
Ontmoet onze beste reisleiders in Mongolië
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleider Bob van der Linden
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Domitilla Nijenhuis
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Vlucht naar Mongolië
Aankomst Ulaanbaatar, folkloristisch optreden
Stadsrondrit Ulaanbaatar, bezoek geschiedenismuseum en winterpaleis
Bezoek Khustai nationaal park met przewalskipaarden
Natuur van Bayangobi en Erdene Khambyn Khuree-klooster
Oude hoofdstad Kharkhorin aan de Zijderoute en bezoek Erdene Zuu-klooster
Mongoolse barbecue en Ongi-klooster
Vlammende kliffen van Bayanzag, naar de Gobi-woestijn
Zingende zandduinen van Khongoriin Els in de Gobi-woestijn
Yol-vallei en Gurvan Saikhan nationaal park
Tocht langs steppen en nomadenvolken
Rotsformaties van Baga Gazriin Chuluu en bezoek Terelj nationaal park
Standbeeld van Dzjengis Khan en vrije tijd in Ulaanbaatar
Terugreis

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Istanbul – Ulaanbaatar

We vliegen via Istanbul naar Mongolië.

dag 2: Aankomst in Mongolië

In de ochtend landen we in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, waar we twee nachten verblijven. Grote delen van de stad kenmerken zich door het hectische stadsleven, maar wanneer u verder kijkt vindt u verschillende plaatsen van rust. Nadat we de tijd hebben genomen om bij te komen van de heenreis, genieten we in de middag van een kleurrijk folkloreoptreden in het dramatheater. (ca. 30 km)

dag 3: kennismaking Ulaanbaatar

Op deze dag maken we uitgebreid kennis met Ulaanbaatar. We bezichtigen het grootste nog functionerende boeddhistische klooster van Mongolië, het Gandan-klooster. Ook bezoeken we het nationaal museum van de Mongoolse geschiedenis, waar we meer te weten komen over de prehistorische en de recente geschiedenis van het land. Tijdens een stadrondrit zien we het Dzjengis Khan-plein met het standbeeld van Damdin Sükhbataar, ‘held van de revolutie’, de staatsopera en het cultuurpaleis. Hierna bewonderen we het Bogd Khan-paleis, het winterpaleis van de laatste monarch van Mongolië. (ca. 10 km)

dag 4: Khustai nationaal park

We verlaten Ulaanbaatar en rijden naar Khustai nationaal park. Nadat we onze intrek hebben genomen in het ger-kamp en hebben geluncht, maken we een tocht door het nationaal park. In Khustai leven de beroemde wilde przewalskipaarden. De met uitsterven bedreigde dieren werden in 1992 uitgezet in het park: momenteel leven er meer dan 200 paarden in dit prachtige natuurgebied. We overnachten in Khustai. (ca. 120 km)

dag 5: Bayangobi en Khambyn Khuree-klooster

We rijden naar Bayangobi, een unieke plek met een keur aan landschapsvormen. Hier vindt u zandduinen, bossen en rotsachtige heuvels. Tussen de bergen bezoeken we het 17e-eeuwse klooster van Erdene Khambyn Khuree. Dit klooster is gebouwd ter ere van de lama Erdene, een beroemd filosoof en religieus leraar. Ons kamp staat in Bayangobi. (ca. 160 km)

dag 6: Kharkhorin en Erdene Zuu-klooster

Kharkhorin, de oude hoofdstad van het Mongoolse rijk, was een belangrijke tussenstop op de legendarische Zijderoute. De stad, gelegen in de vallei van de Orkhon-rivier, was in 1220 de hoofdstad van het rijk, totdat de kleinzoon van Dzjengis Khan zijn residentie verhuisde naar Beijing. We bezoeken het eeuwenoude Erdene Zuu-klooster, waar we unieke boeddhistische schilderijen, kleding en iconen kunnen bewonderen. Vanmiddag bezoeken we een familie die paarden fokt. Hier krijgen we te zien hoe airag gemaakt wordt, een traditionele Mongoolse drank gemaakt van paardenmelk. (ca. 100 km)

dag 7: Mongoolse barbecue en Ongi-klooster

We rijden naar de halfwoestijn Midden-Gobi. Onderweg genieten we van een traditionele Mongoolse barbecue bij een nomadische familie. In de middag bezoeken we de ruïnes van het Ongi-klooster. Op zijn hoogtepunt leefden hier 1.000 monniken en was het klooster het belangrijkste boeddhistisch centrum van Mongolië. (ca. 250 km)

dag 8: Vlammende kliffen van Bayanzag

Op weg naar de Gobi-woestijn ontdekken we de kliffen van Bayanzag, die 60 tot 70 miljoen jaar geleden gevormd werden. De kliffen worden door hun felrode kleur ook wel vlammende kliffen genoemd. In dit gebied zijn grote hoeveelheden fossielen, eieren en botten van dinosauriërs gevonden. We overnachten in Goviin in de Gobi-woestijn. (ca. 250 km)

dag 9: Zingende duinen van Khongoriin Els

Op deze dag trekken we verder de Gobi-woestijn in, waar we de zandduinen van Khongoriin Els bewonderen. De duinen strekken zich uit over een afstand van meer dan 100 kilometer en zijn soms wel 20 kilometer breed. Het geluid van het door de wind verplaatste zand is op grote afstand te horen, waardoor de duinen ook de zingende duinen genoemd worden. Bij ons ger-kamp kunnen we een ritje op een kameel maken (kosten niet inbegrepen). We overnachten nabij Khongoriin Els. (ca. 175 km)

dag 10: Yol-vallei en Gurvan Saikhan nationaal park

We rijden naar het Gobi Gurvan Saikhan nationaal park. Na een lunch bij het ger-kamp, waar we overnachten, maken we een rit door de Yol-vallei. Deze zeer nauwe kloof is gevormd door een rivier die door de Zuun Saikhan-bergen stroomt. We eindigen de dag met een bezoek aan een lokaal flora- en faunamuseum. Ons kamp ligt in Gurvan Saikhan. (ca. 200 km)

dag 11: Steppes en nomaden

Onze route noordwaarts brengt ons langs uitgestrekte steppes waar we vast en zeker nomaden tegenkomen die rondtrekken met hun schapen, paarden en vee. Onderweg gaan we picknicken. We overnachten in het Erdene Ukhaa ger-kamp. (ca. 400 km)

dag 12: Baga Gazriin Chuluu en Terelj nationaal park

We rijden een prachtige route langs de rotsformaties van Baga Gazriin Chuluu. De spectaculaire granieten rotsformaties doen denken aan een maanlandschap. Het beschermde gebied herbergt verschillende soorten wilde dieren, waaronder gazelles, steenbokken en wilde schapen. We brengen de nacht door bij Terelj nationaal park, een prachtig park bekend om haar mooie heuvels en groene valleien. We bezoeken het natuurgebied met de beroemde‘schildpadrots en het meditatiecentrum Aryabal. (ca. 300 km)

dag 13: Terug naar Ulaanbaatar

Op de weg terug naar de hoofdstad bezoeken we het 40 meter grote standbeeld van Dzjengis Khan op zijn paard, aan de oever van de Tuul-rivier. Liefhebbers kunnen het beeld beklimmen tot het hoofd van het paard: uw inspanning wordt beloond met een adembenemend uitzicht. In de middag heeft u vrije tijd in Ulaanbaatar. We sluiten de reis af met een diner in een Mongools restaurant in de stad. (ca. 65 km)

dag 14: Ulaanbaatar – Istanbul - Amsterdam

Vroeg in de ochtend worden we naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam. (ca. 20 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
turkish_airlines.png

Amsterdam - Istanbul11:10 - 15:40 uur
Istanbul - Ulaanbaatar19:10 - 10:05 uur
Ulaanbaatar - Istanbul11:05 - 17:25 uur
Istanbul - Amsterdam19:30 - 22:15 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel en ger-kampen

In Ulaanbaatar verblijft u in een goed middenklassehotel. In de publieke ruimtes en in de hotelkamers heeft u wifi. Buiten de hoofdstad verblijft u in ger-kampen. Dit zijn ruim opgezette groepen tenten (yurts), waarvan de bouw en uitstraling gebaseerd is op de traditionele nomadencultuur van het land. De kampen bestaan meestal uit een centraal gedeelte met een centrale tent, waar de maaltijden plaatsvinden, omringd door circa 20 tot 50 tenten voor de gasten. In elke tent staan 2 tot 4 bedden. Wij hebben voor u de beste kwaliteit kampen geselecteerd. Houdt u er echter rekening mee dat de tenten een andere kwaliteitsstandaard hebben dan de hotelkamers. Op twee plaatsen na zijn de douche- en badkamerfaciliteiten gedeeld. In de ger-kampen is geen wifi beschikbaar. Hieronder vindt u informatie over het hotel en de ger-kampen die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Bayangol in Ulaanbaatar
Hotel Bayangol - Ulaanbaatar
Het grote, comfortabele hotel ligt in het centrum van de stad. Het hotel heeft verschillende restaurants, een wijnbar, een receptie, een sauna en een fitnessclub (beide tegen betaling).
Khustai Ger Camp in Khustai
Lodge Khustai Ger Camp - Khustai
Het kamp ligt bij de ingang van het Khustai nationaal park, thuis van de wilde przewalskipaarden. Het kamp heeft 14 tenten met 2 tot 4 bedden. De inrichting is traditioneel kleurrijk en comfortabel. Het kamp beschikt over een restaurant, een souvenirwinkel, een sauna en een gedeelde ruimte met toilet- en badkamerfaciliteiten.
Hoyor Zagal ger camp, Mongolië
Lodge Hoyor Zagal Ger Camp - Ulaanbaatar
De unieke locatie van het Hoyor Zagar ger-kamp maakt deze overnachting een onvergetelijke ervaring. Het kamp ligt op een open vlakte met prachtige vergezichten van zandduinen, oases en rotsformaties. U verblijft in een van de 40 traditionele en comfortabele ger-tenten met 2 tot 4 bedden. Verder beschikt het kamp over een souvenirwinkel en een aantal bars in de buitenlucht.

Bekijk de website van Hoyor Zagar Ger Camp
Urguu Ger Camp, Mongolië
Lodge Urguu Ger Camp - Kharkhorin
Nabij de eeuwenoude stad Kharkhorin ligt het Urguu ger-kamp, bestaande uit 41 ger-tenten met 2 tot 4 bedden. U dineert in het ruim opgezette ger-restaurant en verder kunt u gebruik maken van de andere faciliteiten die het kamp biedt, zoals een bar en een souvenirwinkel. Deze accommodatie heeft geen website.
Ongiin Nuuts Ger Camp, Mongolië
Lodge Ongiin Nuuts Ger Camp - Ongiin Khiid
Gelegen op een open vlakte en omgeven door indrukwekkende bergen en prachtige vergezichten, ligt het Ongiin Nuuts ger-kamp. Het kamp bestaat uit 45 traditioneel ingerichte ger-tenten en het diner vindt plaats in het hoofdgebouw van het kamp. Deze accommodatie heeft geen website.
Goviin Naran Ger Camp, Mongolië
Lodge Goviin Naran Ger Camp - Gobi Woestijn
Dit kleinschaligere kampement, bestaande uit 24 ger-tenten, ligt in de bijzondere en grootste woestijn van Azië, de Gobi. De traditionele tenten zijn comfortabel en modern ingericht. Tijdens uw overnachting verblijft u in een superior ger-tent en beschikt u over een eigen badkamer. Deze accommodatie heeft geen website.
Gobi Discovery 2 Camp, Mongolië
Lodge Gobi Discovery 2 camp - Dalandzadgad
Nabij de prachtige en unieke zandduinen van Khongor, verblijft u een van de traditioneel ingerichte ger-tenten. Het kamp heeft in totaal 30 ger-tenten met 2 of 3 bedden. Verder is het kamp ruim opgezet en voorzien van een sauna, een restaurant, een wasserette en een souvenirwinkel. U ervaart optimaal de natuurschoon van de woestijn, onder andere door het spectaculaire uitzicht op de Khongor zandduinen. Deze accommodatie heeft geen website.
Erdene Ukhaa Ger Camp, Mongolië
Lodge Erdene Ukhaa Ger Camp - Dalandzadgad
U verblijft deze nacht in een van de traditioneel ingerichte 15 ger-tenten waarover het kamp beschikt. Deze avond dineert u in een traditioneel ingerichte ger-restaurant.
Alungoo Ger Camp, Mongolië
Lodge Alungoo Ger Camp - Terelj
Bij de ingang van het Terelj nationaal park ligt dit vrij recent geopende ger-kamp. De 27 traditionele ger-tenten zijn modern en comfortabel ingericht en beschikken over een eigen badkamer met een wastafel, een toilet en een douche. U dineert in een van de 3 aaneengeschakelde ger-restaurants.

Bekijk de website van Alungoo Ger Camp

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Dit is een unieke reis! Na de stadse hectiek van Ulaanbaatar trekken we met 4-wheel drives over steppes en door de woestijn van ger-kamp naar ger-kamp. We ontdekken de meest prachtige natuurgebieden. Reisleider Bob van der Linden leidde ons van de droge Mongoolse steppes terug naar de groene, malse Hollandse weiden! Ik kijk terug op een mooie, boeiende, avontuurlijke, gezellige reis. Ik hoop dat er nog veel mensen mijn voorbeeld zullen volgen en een reis naar Mongolië maken. Mij zal de reis nog lang bijblijven! Nieuwsgierig? Lees mijn reisverhaal!
Nellie Vos
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!