
Market Gardens Hell’s Highway
Reisleider Dirk:
‘In de volksmond wordt Market Garden de slag om Arnhem genoemd. In werkelijkheid was de operatie veel groter en was het veroveren van de brug bij Arnhem slechts onderdeel van een enorm militair plan om de overtocht van de vele waterwegen in Nederland in handen te krijgen en een bruggenhoofd te vestigen op de Veluwe voor de definitieve slag om Duitsland. En hoewel Market Garden als een mislukking de boeken in ging, werden tijdens de actie grote delen van Zuid-Nederland bevrijd.
De oorlogsjaren in Nederland bestonden niet uit vijf jaar gevechtshandelingen. Na de capitulatie was er natuurlijk sprake van bombardementen en vuurgevechten al was het maar bij acties van en tegen het verzet. Maar na de geallieerde invasie in Normandië werd dit anders en veranderden grote delen van Nederland letterlijk in een slagveld. Op deze reis bezoeken we de belangrijkste strijdtonelen van operatie Market Garden, in vredestijd behorend tot de mooiste streken van Nederland. Reizend van Eindhoven via Nijmegen naar Arnhem staan we stil bij de verschrikkingen van de bezetting en de tragiek en vreugde die de bevrijding met zich mee bracht. We genieten in vrijheid van een prachtig stukje van ons vaderland en realiseren ons dat het herdenken nooit mag ophouden. Een reis dicht bij huis en na aan ons hart. Maakt u het met ons mee?
Reisbeschrijving
dag 1: Hell’s Highway
Op 17 september 1944 startte operatie Market Garden met grootscheepse luchtlandingen rond Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. De parachutisten die bij Eindhoven landden, moesten daar in de regio 7 bruggen veilig stellen. De brug bij Son werd voor de ogen van de geallieerden opgeblazen, al bleven de pijlers grotendeels onbeschadigd. Vanaf station Eindhoven rijden wij over de meest recente incarnatie van deze brug naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best. In de verschillende hallen van het museum zien we de grote collectie materieel gebruikt tijdens Market Garden en horen we de eerste verhalen over deze enorme operatie. Na de middag gaan we richting Nijmegen waarbij we zoveel mogelijk de route van Hell’s Highway volgen. Deze weg lag gedurende Market Garden doorlopend onder Duits vuur. We passeren onder andere Mariaheide, Veghel en Uden en steken bij Grave de Maas over via de brug die de naam draagt van zijn veroveraar: luitenant John S. Thompson. Hierna rijden we door naar Nijmegen waar we twee nachten verblijven. (ca. 165 km)
dag 2: Groesbeek en Nijmegen
We beginnen de dag met een bezoek aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Hoewel ook dit museum nabij een luchtlandingszone van Market Garden ligt, is de insteek van de collectie geheel anders dan van het museum in Best. Het verhaal wordt hier weer breder getrokken naar de gehele Tweede Wereldoorlog en de vele oorzaken daarvan. Daarnaast ligt het accent vooral op het thema vrijheid en gaat men ook een link naar de huidige tijd niet uit de weg. Na de middag rijden we via een prachtige route langs Beek Ubbergen, waar we het verhaal van Rose Jacobs horen, terug naar Nijmegen. De stad werd bevrijd tijdens Market Garden, maar werd door de gedeeltelijke mislukking ervan tevens frontstad met alle gevolgen van dien. En dat terwijl Nijmegen in februari 1944 al zo vreselijk getroffen was door het vergissingsbombardement van de geallieerden. We brengen een bezoek aan het Infocentrum WO2 en maken met een gids een wandeling door de keizerstad. Aansluitend heeft u nog wat vrije tijd om zelf Nijmegen in te gaan. In de avond kunnen liefhebbers vanaf de Waalkade de Sunset March bekijken of zelfs meelopen. Dit dagelijks eerbetoon vindt vanaf 2014 plaats en herdenkt de militairen die sneuvelden tijdens de oversteek van de Waal op 20 september 1944. (ca. 25 km)
dag 3: Een brug te ver
Zo snel en soepel als we vandaag zullen reizen, ging het in september 1944 niet. We steken de Waal over en komen in het felst bevochten gebied van Market Garden, het gebied ook waar de operatie uiteindelijk zou stranden. Via Elst rijden we naar Driel. Hier horen we het verhaal van de Poolse militairen, hun schrijnende behandeling door de Britse legerleiding en de weg naar uiteindelijk eerherstel. Over de Drielse Dijk rijden we richting Arnhem, dat we na een korte stop bij het Royal Engineers Memorial, via de wereldberoemde John Frost-brug binnen rijden. De brug werd, mede door het boek en de film ‘A Bridge Too Far’, het boegbeeld van operatie Market Garden. En hoewel de operatie veel meer inhield dan de slag bij Arnhem, spreken het verhaal en de getoonde moed van de vele hoofdrolspelers nog steeds enorm tot de verbeelding. In het onder de brug gelegen Airborne at the Bridge museum horen we dit verhaal nog eens vanuit Duits, Nederlands en Brits perspectief. In het hoofdgebouw van het Airborne museum in Oosterbeek heeft u de gelegenheid in de voetsporen te treden van een luchtlandingssoldaat middels de bekroonde, zéér indrukwekkende Airborne Experience. Even indrukwekkend, en een waardige afsluiting van onze reis langs operatie Market Garden, is het bezoek aan de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. (ca. 100 km)
Opstapplaatsen
De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Eindhoven | vertrek 11.00 uur Station NS
John F Kennedylaan 2, 300 meter van station
Op de terugweg zal Eindhoven niet aangedaan worden. In plaats daarvan wordt, naast Amersfoort, gestopt in Arnhem bij het station NS aan de Sonsbeekzijde.
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotel
Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Mercure Hotel Nijmegen Centre
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Volg ons