050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Market Gardens Hell’s Highway

Reisleider Dirk:
‘In de volksmond wordt Market Garden de slag om Arnhem genoemd. In werkelijkheid was de operatie veel groter en was het veroveren van de brug bij Arnhem slechts onderdeel van een enorm militair plan om de overtocht van de vele waterwegen in Nederland in handen te krijgen en een bruggenhoofd te vestigen op de Veluwe voor de definitieve slag om Duitsland. En hoewel Market Garden als een mislukking de boeken in ging, werden tijdens de actie grote delen van Zuid-Nederland bevrijd.

De oorlogsjaren in Nederland bestonden niet uit vijf jaar gevechtshandelingen. Na de capitulatie was er natuurlijk sprake van bombardementen en vuurgevechten al was het maar bij acties van en tegen het verzet. Maar na de geallieerde invasie in Normandië werd dit anders en veranderden grote delen van Nederland letterlijk in een slagveld. Op deze reis bezoeken we de belangrijkste strijdtonelen van operatie Market Garden, in vredestijd behorend tot de mooiste streken van Nederland. Reizend van Eindhoven via Nijmegen naar Arnhem staan we stil bij de verschrikkingen van de bezetting en de tragiek en vreugde die de bevrijding met zich mee bracht. We genieten in vrijheid van een prachtig stukje van ons vaderland en realiseren ons dat het herdenken nooit mag ophouden. Een reis dicht bij huis en na aan ons hart. Maakt u het met ons mee?

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
middenklassehotel in Nijmegen
2x ontbijt
rondleiding met gids in Bevrijdende Vleugels
rondleiding met gids in Vrijheidsmuseum
stadswandeling met gids in Nijmegen
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
museum Bevrijdende Vleugels in Best
Vrijheidsmuseum in Groesbeek
infocentrum WO II Nijmegen
Airborne at the bridge Arnhem
Airborne museum Oosterbeek
oorlogsbegraafplaats Oosterbeek
Reisleider Dirk
SRC-reisleider sinds 2009
Op deze reis bezoeken we de belangrijkste strijdtonelen van operatie Market Garden, in vredestijd behorend tot de mooiste streken van Nederland.
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
Reisleider Dirk
Reisleider sinds 2009
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Museum Bevrijdende Vleugels in Best en via Hell’s Highway naar Nijmegen
Vrijheidsmuseum Groesbeek en Nijmegen
Via de Betuwe naar Arnhem en Oosterbeek

Reisbeschrijving

dag 1: Hell’s Highway

Op 17 september 1944 startte operatie Market Garden met grootscheepse luchtlandingen rond Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. De parachutisten die bij Eindhoven landden, moesten daar in de regio 7 bruggen veilig stellen. De brug bij Son werd voor de ogen van de geallieerden opgeblazen, al bleven de pijlers grotendeels onbeschadigd. Vanaf station Eindhoven rijden wij over de meest recente incarnatie van deze brug naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best. In de verschillende hallen van het museum zien we de grote collectie materieel gebruikt tijdens Market Garden en horen we de eerste verhalen over deze enorme operatie. Na de middag gaan we richting Nijmegen waarbij we zoveel mogelijk de route van Hell’s Highway volgen. Deze weg lag gedurende Market Garden doorlopend onder Duits vuur. We passeren onder andere Mariaheide, Veghel en Uden en steken bij Grave de Maas over via de brug die de naam draagt van zijn veroveraar: luitenant John S. Thompson. Hierna rijden we door naar Nijmegen waar we twee nachten verblijven. (ca. 165 km)

dag 2: Groesbeek en Nijmegen

We beginnen de dag met een bezoek aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Hoewel ook dit museum nabij een luchtlandingszone van Market Garden ligt, is de insteek van de collectie geheel anders dan van het museum in Best. Het verhaal wordt hier weer breder getrokken naar de gehele Tweede Wereldoorlog en de vele oorzaken daarvan. Daarnaast ligt het accent vooral op het thema vrijheid en gaat men ook een link naar de huidige tijd niet uit de weg. Na de middag rijden we via een prachtige route langs Beek Ubbergen, waar we het verhaal van Rose Jacobs horen, terug naar Nijmegen. De stad werd bevrijd tijdens Market Garden, maar werd door de gedeeltelijke mislukking ervan tevens frontstad met alle gevolgen van dien. En dat terwijl Nijmegen in februari 1944 al zo vreselijk getroffen was door het vergissingsbombardement van de geallieerden. We brengen een bezoek aan het Infocentrum WO2 en maken met een gids een wandeling door de keizerstad. Aansluitend heeft u nog wat vrije tijd om zelf Nijmegen in te gaan. In de avond kunnen liefhebbers vanaf de Waalkade de Sunset March bekijken of zelfs meelopen. Dit dagelijks eerbetoon vindt vanaf 2014 plaats en herdenkt de militairen die sneuvelden tijdens de oversteek van de Waal op 20 september 1944. (ca. 25 km)

dag 3: Een brug te ver

Zo snel en soepel als we vandaag zullen reizen, ging het in september 1944 niet. We steken de Waal over en komen in het felst bevochten gebied van Market Garden, het gebied ook waar de operatie uiteindelijk zou stranden. Via Elst rijden we naar Driel. Hier horen we het verhaal van de Poolse militairen, hun schrijnende behandeling door de Britse legerleiding en de weg naar uiteindelijk eerherstel. Over de Drielse Dijk rijden we richting Arnhem, dat we na een korte stop bij het Royal Engineers Memorial, via de wereldberoemde John Frost-brug binnen rijden. De brug werd, mede door het boek en de film ‘A Bridge Too Far’, het boegbeeld van operatie Market Garden. En hoewel de operatie veel meer inhield dan de slag bij Arnhem, spreken het verhaal en de getoonde moed van de vele hoofdrolspelers nog steeds enorm tot de verbeelding. In het onder de brug gelegen Airborne at the Bridge museum horen we dit verhaal nog eens vanuit Duits, Nederlands en Brits perspectief. In het hoofdgebouw van het Airborne museum in Oosterbeek heeft u de gelegenheid in de voetsporen te treden van een luchtlandingssoldaat middels de bekroonde, zéér indrukwekkende Airborne Experience. Even indrukwekkend, en een waardige afsluiting van onze reis langs operatie Market Garden, is het bezoek aan de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. (ca. 100 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Eindhoven | vertrek 11.00 uur Station NS
John F Kennedylaan 2, 300 meter van station

Op de terugweg zal Eindhoven niet aangedaan worden. In plaats daarvan wordt, naast Amersfoort, gestopt in Arnhem bij het station NS aan de Sonsbeekzijde.

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Mercure Hotel Nijmegen Centre, Nederland
Hotel Mercure Nijmegen Centre - Nijmegen
Mercure Hotel Nijmegen Centre ligt op 800 meter lopen van het eeuwenoude stadscentrum van Nijmegen. Het treinstation vindt u op 250 meter van het hotel. Het hotel biedt gratis wifi in alle ruimtes en beschikt over een 24-uursreceptie, een fitnessruimte, een bar, een ontbijtruimte en fietsverhuur. In het stadscentrum van Nijmegen vindt u op loopafstand diverse restaurants en bars. De rookvrije kamers (vanaf 18 m²) zijn alle voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar, een kluisje, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een inloopdouche en een toilet.

Bekijk de website van Mercure Hotel Nijmegen Centre

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.