050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De mooiste kunsttentoonstellingen in Hanzestad Hamburg

Reisleidster Adriënne:
‘Caspar David Friedrich was tijdens zijn leven een van de populairste romantische schilders in Duitsland. Deze populariteit liep gedurende de 19e eeuw echter terug en ook in onze tijd gold Friedrich niet als een van de bekendste schilders onder het grote publiek. U als SRC-reiziger wist de kunstenaar echter wél op waarde te schatten, want toen wij in 2009 een reis naar Noord-Duitsland organiseerden naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, boekte u in groten getale. Het doet ons daarom des te meer plezier dat wij u dit jaar opnieuw een kunstreis kunnen aanbieden rond deze Duitse schilder.

Ter gelegenheid van de 250e verjaardag van Caspar David Friedrich presenteert de Hamburger Kunsthalle vanaf 15 december 2023 de jubileumtentoonstelling Caspar David Friedrich: Kunst für eine neue Zeit. Met meer dan 100 schilderijen en tekeningen geldt deze expositie als de meest uitgebreide overzichtstentoonstelling van de belangrijkste kunstenaar van de Duitse Romantiek sinds vele jaren. Alle reden dus om deze winter naar de geweldige Hanzestad Hamburg af te reizen! Maar er is meer: ook het Bucerius Kunst Forum en Ernst Barlach Haus presenteren verschillende bijzondere exposities die kleur geven aan uw winter. Combineer dit met de bijzondere transformatie van de Hamburgse binnenstad, waarbij moderne nieuwbouw en de fraaie architectuur van het begin van de 20e eeuw hand in hand gaan, en u heeft alle ingrediënten voor een heerlijke kunstreis! Gaat u met mij mee op deze fantastische cultuurboost?'

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
centraal middenklassehotel in Hamburg
2x ontbijt
entree Caspar David Friedrich in Kunsthalle
rondleiding Caspar David Friedrich in Kunsthalle
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Speicherstadt en Kontorhausviertel
Caspar David Friedrich in Kunsthalle
Bucerius Kunst Forum en Ernst Barlach Haus
Kaleidoskop der Moderne in Ernst Barlach Haus (dec/jan)
Werner Scholz in Ernst Barlach Haus (feb/mrt)
Geniale Frauen in Bucerius Kunst Forum
SRC -reisleidster Adriënne
SRC-reisleider sinds 2006
We bezoeken de expositie over Caspar David Friedrich in Hamburger Kunsthalle met een gids zodat u een goede indruk krijgt van het werk van deze grootste Duitse kunstenaar uit de Romantiek!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleidster Jessy
Reisleidster sinds 2017
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleider Jaap
Reisleider sinds 2019

De reis in het kort

Naar Hamburg en avondwandeling Speicherstadt en Kontorhausviertel
Expositie in het Bucerius Kunst Forum en Caspar David Friedrich in de Hamburger Kunsthalle
Ernst Barlach Haus en naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Hanzestad Hamburg

Via Amersfoort en Oldenzaal rijden we naar Hamburg. Zelfs als de schemering vroeg inzet is een wandeling langs de prachtige gebouwen van het Kontorhausviertel en Speicherstadt zeer zeker de moeite waard. Beide wijken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan het eind van de 19e eeuw besloot de vrijhaven Hamburg dat het capaciteit nodig had voor opslag van tolvrije goederen en begon het met de bouw van pakhuizen in Speicherstadt. Die bouw liep door tot in de jaren 20 van de vorige eeuw en kende een uitbreiding in het Kontorhausviertel: een administratieve wijk waarin al die goederen bureaucratisch verwerkt moesten worden. Hoewel de prachtige gebouwen in donkerrood en bruin baksteen misschien wat minder luchtig aandoen dan hun modernistische tijdgenoten van bijvoorbeeld het Bauhaus, zien we hier veel terug van de toentertijd heersende idealen en technieken. Oude en moderne architectuur ontmoeten elkaar in het indrukwekkende stadsvernieuwingsproject HafenCity met de bijzondere Elbphilharmonie. (ca. 430 km)

dag 2: Bucerius Kunst Forum en Caspar David Friedrich

Het Bucerius Kunst Forum, gevestigd in hartje Hamburg, is een cultureel platform waar ruimte is voor exposities, voorstellingen, concerten en lezingen. Het Forum heeft een goede internationale reputatie en kan bogen op indrukwekkende samenwerkingen en kunstuitleenprojecten. Men is er steeds op zoek naar nieuwe, vaak verrassende context en verbanden rond de kunst. Zo bezoeken we in december en januari de expositie Geniale Frauen. Künstlerinnen und ihre Weggefährten. Voor het eerst wordt de familiale context waarin vrouwelijke kunstenaars hun carrière ontwikkelden aan de orde gesteld en zichtbaar gemaakt door de vergelijking met werken van hun vaders, broers, echtgenoten en collega-schilders. De tentoonstelling presenteert ongeveer 100 werken van vooraanstaande vrouwelijke kunstenaars zoals Sofonisba Anguissola, Judith Leyster, Marietta Robusti (dochter van Tintoretto), Artemisia Gentileschi en Angelika Kauffmann. Het Forum heeft de aansluitende expositie voor februari nog niet onthuld, maar de reputatie van Bucerius staat ook voor die bezoeken garant voor een boeiende kunstochtend (zodra het tentoonstellingsprogramma voor 2024 bekend is, zal dat hier vermeld worden). In de middag gaan we naar de Kunsthalle voor het hoofdprogramma van onze reis: de tentoonstelling rond Caspar David Friedrich. Tijdens een rondleiding met een Duits- of Engelssprekende gids bezoeken we uitgebreid deze jubileumtentoonstelling. Daarna kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling en de Hamburger Kunsthalle verder ontdekken. Omdat het museum op donderdag een avondopenstelling heeft, kunt u naar gelieve veel tijd in het museum doorbrengen en er zelfs voor kiezen uw diner te genieten in het museumrestaurant.

Caspar David Friedrich in de Kunsthalle
Ter gelegenheid van de 250e verjaardag van Caspar David Friedrich (1774 Greifswald – 1840 Dresden) presenteert de Hamburger Kunsthalle de jubileumtentoonstelling Caspar David Friedrich: Kunst für eine neue Zeit. Met meer dan 100 schilderijen en tekeningen geldt deze expositie als meest uitgebreide overzichtstentoonstelling van de belangrijkste kunstenaar van de Duitse Romantiek sinds vele jaren. Daarnaast is er een selectie kunstwerken te zien van Friedrichs vrienden en tijdgenoten. Het centrale thema is de nieuwe relatie tussen mens en natuur in Friedrichs uitbeeldingen van landschappen. Onder patronage van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier zullen er in 2024 in de Berlijnse Alte Nationalgalerie en in de Dresdener Staatliche Kunstsammlungen nog twee tentoonstellingen rond Friedrich volgen, elk met de focus op een ander thema.

dag 3: Ernst Barlach Haus en naar huis

Hamburg is gelukkig niet al te ver van Nederland en dus kunnen we de ochtend van deze laatste dag benutten om nog een museum te bezoeken. Het in 1962 geopende Ernst Barlach Haus herbergt een unieke collectie van de expressionist Ernst Barlach en organiseert daarnaast wisselende tijdelijke exposities. In december en januari bewonderen we hier de expositie Kaleidoskop der Moderne met kunst uit het interbellum uit de collectie van verzamelaar Fritz Niescher. We zien werken van onder anderen Ernst Barlach, Otto Dix, Paul Klee, Oskar Kokoschka en Emil Nolde. In februari en maart genieten we, naast de vaste collectie van het Barlach Haus, van werken van expressionist Werner Scholz. Werken van Scholz werden door de nationaalsocialisten, net als die van tijdgenoten Dix en Grosz, bestempeld als ‘entartete Kunst’. Zo ging een van Scholz’ werken door de handen van de kunsthandelaar Gurlitt, bij wiens zoon in 2012 een kleine 1.300 kunstwerken uit de nazitijd werden gevonden. Helaas zat het bewuste schilderij er niet bij en is de verblijfplaats ervan nog steeds onbekend. Na ons bezoek aan het Ernst Barlach Haus rijden we terug naar Nederland, waar we aan het eind van de middag in onze opstapplaatsen arriveren. (ca. 430 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 10.00 uur station NS
Voorzijde station, Stationsstraat

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Leonardo Hotel Hamburg Elbbrücken
Hotel Leonardo Elbbrücken - Hamburg
Leonardo Hotel Elbbrücken ligt zo’n 4 kilometer van het centrum van Hamburg, op een steenworp afstand van de Elbe. Op 900 meter van het hotel vindt u S-bahnstation Veddel waar vandaan u in 7 minuten naar het oude centrum reist. Het hotel heeft een lift, een 24-uursreceptie, gratis wifi, een sauna, een bar en een restaurant met een bescheiden kaart. In de directe omgeving van het hotel vindt u nog een beperkt aantal restaurants. De comfortkamers (21 m²) hebben een kluisje, een minikoelkast, een tv en koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Leonardo Hotel Hamburg Elbbrücken

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien