050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol

Gebaseerd op de bestseller van Bart van Loo

Reisleider Bart:
‘Ik heb altijd een passie gehad voor Frankrijk en voor geschiedenis en beide werden aangewakkerd bij het lezen van het fantastische boek ‘De Bourgondiërs’ van Bart van Loo. Hierin vertelt hij vol vuur en enthousiasme over de Bourgondische hertogen en betoogt overtuigend dat niet Willem van Oranje maar Filips de Goede de eigenlijke stamvader van de Nederlanden is. En dat de lage landen al een gouden eeuw kenden voor de, nu enigszins onder vuur liggende, 17e eeuw.

Het boekt leest als een thriller waarin schizofrene koningen en ambitieuze hertogen huwelijken arrangeren om zoveel mogelijk land en macht te bundelen. Van Loo vertelt over veldslagen, riddertoernooien, brandstapels en natuurlijk ook de banketten waarmee wij de Bourgondiërs vaak associëren. Maar ook de kunstenaars, een grootheid als Jan van Eyck net zozeer als een vergeten meester als Klaas Sluter, worden prachtig neergezet.

En heel veel moois uit deze periode is nog te bewonderen in steden als Dijon, Brugge en Gent. Op deze themareis neem ik u op prachtige locaties mee naar de geschiedenis van de Bourgondische hertogen en de ontstaansgeschiedenis der Nederlanden. Onderweg in de touringcar komt Bart van Loo digitaal aan het woord en laten we ons meevoeren op zijn enthousiasme. Ik hoop van harte u te mogen verwelkomen op deze indrukwekkende themareis!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
verblijf in middenklassehotels
7x ontbijt en 1x diner
diverse stadsrondleidingen met gids
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Dijon, Parijs en Gent
Mechelen, Brugge en Brussel
Musée des Beaux Arts in Dijon
Tour Jean-sans-Peur in Parijs
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck
Sint-Baafskathedraal in Gent
Lakenhalle en Belfort van Gent
Hof van Busleyden in Mechelen
Museum KBR in Brussel
Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge
Stadhuis in Brugge
SRC -reisleider Bart
SRC-reisleider sinds 2006
Reis mee door een geschiedenis vol schizofrene koningen en ambitieuze hertogen, die aan de basis stonden van de Nederlanden!
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006

De reis in het kort

Naar Dijon
Dijon, Klaas Sluter en praalgraven van de hertogen
Via Montereau-Fault-Yonne naar Parijs, moord op Jan zonder Vrees
Naar Gent in Vlaanderen
De Aanbidding van het Lam Gods van Jan van Eyck in Gent
Politieke geboorte der Nederlanden in Brugge
Musea in Mechelen en Brussel
Terug naar Nederland.

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Dijon, hoofdstad van de Bourgondiërs

Vanuit Amersfoort rijden we via Breda naar Dijon, waar we twee nachten verblijven. Onderweg zullen ongetwijfeld de eerste verhalen uit het grootse epos over de hertogen van Bourgondië de revue passeren. (ca. 710 km)

dag 2: Klaas Sluter en de hertogen Van Bourgondië

Hoewel de economische basis van de macht van de Bourgondiërs in de Vlaamse steden lag, wordt toch vooral Dijon met de hertogen geassocieerd. Filips de Stoute stichtte er in 1377 het klooster van Champmol als beoogd grafkerk voor zijn dynastie. Als de staat van restauratie het toelaat, brengen we een bezoek aan de resten van het klooster om het beroemde portaal van de kapel te bekijken en de prachtige mozesput met beelden van de Haarlemmer meester Klaas Sluter te bewonderen. In het centrum van Dijon zien we het paleis van de hertogen van Bourgondië, waarin nu het Musée des Beaux-Arts gevestigd is. Hier bekijken we de praalgraven van Filips de Stoute, Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren. Indrukwekkend zijn de beelden van de pleurants, de rouwenden, ook gemaakt door Sluter. De middag is vrij te besteden. Geniet u onder de klanken van de klok van de Notre-Dame, die Filips de Stoute uit Kortrijk roofde, van een glas bourgondische wijn op een terrasje? Voor een deel van het programma van vandaag maken we gebruik van de tram.

dag 3: Het einde van Jan zonder Vrees

We verlaten Dijon en rijden richting Parijs. Onderweg maken we een korte stop in Montereau-Fault-Yonne, waar we de brug zien over de samenkomst van de Seine en de Yonne. Op deze brug werd in 1419 Jan zonder Vrees, de vader van Filips de Goede, vermoord. Jan zelf had eerder in 1407 in Parijs Lodewijk van Orléans laten vermoorden, de opmaat naar de burgeroorlog tussen Armagnacs en Bourgondiërs. Aan de Impasse des Arbalétriers in Parijs herinnert een historische mijlpaal hieraan. We bezoeken in de Franse hoofdstad ook de Tour Jean-sans-Peur, het laatste overblijfsel van het ooit indrukwekkende Hôtel de Bourgogne. Voor het bezoek aan het centrum van Parijs maken we gebruik van de metro. (ca. 345 km)

dag 4: Naar Vlaanderen

We verlaten Frankrijk en gaan richting Vlaanderen. Onderweg kruisen we de wegen van de Bourgondische geschiedenis diverse malen als we langs Compiègne en Rijsel rijden. Ongetwijfeld zullen dan de verhalen van Jeanne d’Arc en van het spectaculaire Banket van de Fazant verteld worden. We komen aan in Gent, waar we vier nachten verblijven. (ca. 347 km)

dag 5: Jan van Eyck, hofschilder van Filips de Goede

Gent en Brugge vormden met hun lakenproductie en -handel de pijlers onder de welvaart van het Bourgondische rijk. Dat dit niet altijd van harte ging, blijkt uit de diverse opstanden van de Vlaamse steden. Toch zijn Brugge en Gent onlosmakelijk verbonden met de hoogconjunctuur van de Bourgondiërs. Vandaag zien we een van de belangrijkste uitingen hiervan: De Aanbidding van het Lam Gods door Jan van Eyck, de hofschilder van Filips de Goede. Na een jarenlange restauratie die begin 2020 werd afgerond, is het altaarstuk van de Sint-Baafskathedraal weer in volle glorie te bewonderen.

dag 6: Brugge, bakermat der Staten Generaal

Toen Filips de Goede van plan was op kruistocht te gaan, maakte hij zich zorgen over zijn vervanging in het hertogdom. De relatie met zijn zoon was op dat moment niet goed en Filips besloot een vertegenwoordiging van alle gebieden waarover hij heerste bij elkaar te roepen om de kwestie te bespreken. Deze vergadering in 1464 wordt gezien als de eerste bijeenkomst van de Staten Generaal en hoewel niet democratisch verkozen, is dit de eerste politieke vorm van de lage landen. Wij bezoeken het stadhuis waar de vergadering plaatsvond. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk bewonderen we de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. De middag is vrij te besteden, een mooie gelegenheid om wat te drinken in het huis Craenenburg. Vanuit dit etablissement volgde Margaretha van York de ridderspelen op de Markt, ter ere van haar huwelijk met Karel de Stoute. (ca. 128 km)

dag 7: Musea in Mechelen en Brussel

Na het ontbijt rijden we naar Mechelen. Met name Karel de Stoute had een voorkeur voor Mechelen als centrum van de politieke macht en de stad werd een van de belangrijkste steden van de Nederlanden. We bezoeken hier het museum Hof van Busleyden, voordat we doorrijden naar Brussel. Helaas ging het Paleis op de Koudenberg dat hier ooit stond verloren tijdens een grote brand. Het paleis gold als een van de mooiste van Europa en was ook de vergaderplaats voor de Orde van het Gulden Vlies, opgericht door Filips de Goede. Wat gelukkig wel bewaard is gebleven, zijn vele geschriften en miniaturen uit die periode. Want naast grootheden als Van Eyck en Rogier van der Weyden heeft de periode ook hoogstaand schilderwerk op miniatuurformaat voortgebracht. We bezoeken het museum KBR en zien de fraaiste exemplaren. (ca. 161 km)

dag 8: Terug naar Nederland

Overladen met indrukken en verhalen over de Bourgondiërs en onze eigen geschiedenis keren we terug naar Nederland. (ca. 208 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. BIj vertrek in 2021 verblijft u in Parijs in hotel Ibis Paris Bastille Opera, bij vertrek in 2020 verblijft u in de Franse hoofdstad in hotel Ibis Styles Paris Bercy. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Ibis Budget Dijon Centre Clemenceau, Frankrijk
Hotel Ibis Budget Dijon Centre Clemenceau - Dijon
Hotel Ibis Budget Dijon Centre Clemenceau ligt op slechts 900 meter van het historische centrum van Dijon. Op 100 meter van het hotel vindt u een tramhalte vanwaar u in 2 stops in het centrum bent. In het hotel vindt u een bar en ook in de directe omgeving van het hotel zijn verschillende bars en restaurants. Het hotel beschikt over een lift. De moderne geluidsgeïsoleerde kamers (minimaal 14 m²) zijn voorzien van airconditioning, een koffiezetapparaat, een flatscreen-tv en gratis wifi. De badkamers hebben een bad of een douch, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Ibis Budget Dijon Centre Clemenceau
Hotel Ibis Styles Paris Bercy  in Parijs, Frankrijk
Hotel Ibis Styles Paris Bercy - Parijs
Hotel Ibis Styles Parijs Bercy ligt in het 12e arrondissement van Parijs, op zo’n 2,5 kilometer van het Île de la Cité. Op 200 meter van het hotel vindt u de metrohalte Bercy, vanwaar u in 2 stops (10 minuten) met lijn 14 naar hartje stad reist. Het hotel heeft een bar en een restaurant met een terras aan het Parc de Bercy, en ook in de directe omgeving van het hotel zijn diverse horecagelegenheden en winkels. Zo staat u, als u 600 meter langs het park loopt, in het gezellige wijkje Bercy Village. Het hotel beschikt over een lift. De compacte airconditioned kamers (minimaal 14 m²) hebben een flatscreen-tv, gratis wifi en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Alle kamers hebben geluidsisolatie.

Bekijk de website van Hotel Ibis Styles Paris Bercy
Ibis Paris Bastille Opera, Frankrijk
Hotel Ibis Paris Bastille Opéra 11ème - Parijs
Hotel Ibis Paris Bastille Opera 11ème heeft een centrale ligging in de wijk Bastille. Het hotel ligt op 700 meter van het fraaie Place des Vosges, het oudste en een van de mooiste pleinen van Parijs in de sfeervolle wijk Le Marais. In de buurt van het hotel vindt u unieke winkeltjes, gezellige restaurantjes en levendige cafés. Ook zijn er meerdere metrostations nabij het hotel, zodat u ook snel in andere delen van de stad bent. Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie, een restaurant en een bar. In het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar en er is een lift aanwezig. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Paris Bastille Opera
Chamade hotel in Gent, België
Hotel Best Western Chamade - Gent
Best Western Hotel Chamade ligt in de vroegere residentiële buurt van Gent, op zo’n 1.500 meter van het historisch centrum. Voor de deur van hotel stopt tramlijn 1 die u in 11 minuten (5 haltes) naar het hartje van de stad brengt. Op 300 meter van het hotel is treinstation Sint Pieters vanwaar u in een half uurtje Brugge en in 40 minuten Brussel bereikt. Het hotel verhuurt ook fietsen. Om de hoek is het Citadelpark. Hotel Chamade heeft een bar en in de directe omgeving vindt u een een ruime keuze aan restaurants. Het hotel beschikt over een lift. De kamers in Chamade zijn voorzien van een minibar, een flatscreen-tv, thee- en koffiefaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Chamade

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De deluxe kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.