Herinneringen aan een roemrijk geslacht

Reisleidster Wendy Fossen:
‘De roemrijke familie De' Medici heeft mij altijd gefascineerd! Als mecenas van vele kunstenaars hebben illustere leden van dit geslacht, zoals Lorenzo il Magnifico, bijgedragen aan de mooiste en bekendste kunstwerken. Deze Toscaanse bankiersfamilie had als eerste Europese multinational zaakgelastigden in verschillende Vlaamse steden, Londen en Parijs, waardoor hun invloed op Europese politiek steeds groter werd. Door slimme huwelijken en een goede verstandshouding met twee pauzen wisten de De’ Medici’s hun machtspositie te waarborgen. Én hun aanzienlijke vermogen uit te bouwen, waar Florence en Toscane van profiteerden.

Tijdens deze themareis geniet u van schitterende bezienswaardigheden die dankzij deze familie tot stand zijn gebracht. Zo verkent u de Toscaanse streek Mugello, waar het geslacht De' Medici zijn oorsprong heeft, en bezichtigt u diverse renaissancevilla’s van de familie. In Florence treedt u in de voetsporen van Cosimo Il Vecchio en Lorenzo Il Magnifico. Natuurlijk krijgen ook de andere familieleden als Guiliano, Francesco en Cosimo I de nodige aandacht. U bezoekt het Palazzo Vecchio en Palazzo Medici Riccardi, twee markante stadspaleizen die normaal niet worden bezocht! Uiteraard brengt u ook een uitgebreid bezoek aan de Uffizi, een van de mooiste museumcomplexen ter wereld met schilderijen van onder andere Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci. Deze themareis is een uitgelezen kans om in het prachtige Toscane de erfenis van deze roemrijke familie te ontdekken! Reist u met mij mee?’

De’ Medici’s
Kijkend naar de gigantische kunstcollectie in de Uffizi, kunt u zich nauwelijks voorstellen dat Cosimo De' Medici zich ooit liet vervoeren op een ezel. Door zichzelf niet te laten voorstaan op zijn toenemende rijkdom, heeft deze schrandere politicus ongemerkt zijn invloed in Florence kunnen vergroten. Il Vecchio (om hem te onderscheiden van Cosimo I) was dan wel niet in naam de baas in Florence, maar speelde wel een cruciale rol. Zijn zoon Piero de Jichtige heeft niet zo'n impact gehad, en miste het talent van zijn vader. Lorenzo, de kleinzoon, daarentegen werd niet voor niets Il Magnifico genoemd. Als kind leerde hij de fijne kneepjes van het bankiersvak van zijn grootvader, en keek hij toe hoe Cosimo langs alle politieke slangkuilen heen laveerde. Lorenzo liet het fortuin van de familie groeien en leende geld aan menig Europees vorst en paus. Deze eerste multinational had zaakgelastigden in de Vlaamse steden, in Londen maar natuurlijk ook in Parijs, waarmee hun invloed op de gang van geopolitieke aangelegenheden steeds verder toenam. Tevens bouwde Lorenzo de kunstcollectie uit en verleende vele opdrachten. Net als zijn grootvader was hij een mecenas, niet in de laatste plaats om de zielenheil van de familie veilig te stellen.

De familie gaat bijna ten onder aan het einde van de 15e eeuw, wanneer ze uit Florence worden verbannen. Echter, ze weten grootser dan ooit terug te komen en met de laatste telg uit de tak van Cosimo Il Vecchio, wordt Florence zelfs een hertogdom. De greep naar de macht gaat door slimme huwelijken te sluiten en zich daardoor in de Europese vorstenhuizen wringen. Vooral het huwelijk van Catherina De' Medici met Hendrik II was een goede zet (tenminste vanuit een machtsoogpunt gezien). Maar ook met twee pauzen in de gelederen (Leo X en Clemens VII) hebben de De' Medici's hun invloed kunnen doen gelden. Helaas gaat het in de 18e eeuw langzaam bergafwaarts en eindigt de invloed van de familie met het sterven van de laatste De' Medici-telg, Gian Gastone De'Medici. Na bijna driehonderd jaar een machtsfactor te zijn geweest, komt er einde aan deze eerste Europese multinational.

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
3x treinretour Montecatini – Florence
goed toeristenklassehotel in Montecatini Terme
7x ontbijt en 5x diner
entreegeld Uffizi-museum
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Uffizi-museum in Florence
Medici-villa van Careggi
Medici-villa van Castello
de’ Medici-kapellen in Florence
San Lorenzobasiliek in Florence
Palazzo Medici Riccardi in Florence
Palazzo Vecchio in Florence
Medici-villa Poggio a Caiano
Medici-villa La Petraia
vallei van Mugello
Reisleidster Wendy Fossen
SRC-reisleider sinds 2008
Favoriete plek: De’ Medici-kapellen in Florence
De roemrijke familie de' Medici heeft mij altijd gefascineerd. Tijdens deze reis vertel ik u graag meer over deze machtige familie!
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleidster Wendy Fossen
Reisleidster sinds 2008

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Pisa en naar Montecatini Terme
De oorsprong in de vallei van Mugello
Het Florence van de De’ Medici’s: stadswandeling, Palazzo Medici Riccardi, en Palazzo Vecchio
Villa Poggio a Caiano en Villa La Petraia
Biblioteca Laurenziana en San Lorenzo
Villa di Careggi en de tuin van Villa Medicea
Bezoek aan de wereldberoemde Uffizi en vrije tijd
Vlucht Pisa - Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Pisa

We vliegen naar Italië. Na aankomst op de luchthaven van Pisa worden we naar ons hotel gebracht. We verblijven deze week in het gezellige Montecatini Terme. Dit levendige kuurstadje heeft een gezellig centrum met gezellige bars, winkels en terrasjes. (ca. 60 km)

dag 2: Villa’s in de vallei van Mugello

We starten onze kennismaking met de familie De’ Medici in een minder bekend stukje Toscane: het mooie gebied rond de vallei van Mugello. Het is niet verwonderlijk dat de De’ Medici’s hier verscheidene villa’s, kastelen en forten hebben laten bouwen: de vallei is erg vruchtbaar en wondermooi. In San Piero a Sieve bezoeken we het Castello di Trebbio. Dit imposante kasteel is gebouwd op een heuvel met prachtig uitzicht op de vallei van Mugello. Omgeven door statige cipressen en voorzien van een typische Italiaanse tuin is het een prachtplek. Ook in de tijd van de De’ Medici’s was het een geliefde verblijfplaats voor verschillende familieleden. Vervolgens bezoeken we een van de oudste kloosters van Toscane, het klooster van Bosco ai Frati. De architectonische structuur weerspiegelt, net als bij het Trebbio-kasteel, een combinatie van middeleeuwse en renaissance-invloeden. We bewonderen de geschenken die de familie De’ Medici het klooster heeft nagelaten, waaronder een kostbaar houten crucifix. In de middag bezoeken we Scarperia, het ‘nieuwe land’, vanaf de 15e eeuw een administratief centrum van dit deel van de Florentijnse Republiek. We bewonderen het Palazzo dei Vicari, het meest markante paleis van het stadje, met een mooie façade. (ca. 150 km)

dag 3: Het Florence van de De’ Medici’s

Vandaag reizen we met de trein van Montecatini Terme naar Florence. In ongeveer 45 minuten zijn we in de stad die, met name door de invloed van de familie De’ Medici, op cultureel en financieel gebied, grote faam verwierf. We beginnen met een stadswandeling, waarbij we ons oriënteren op de belangrijke plekken die verbonden zijn met de familie De’ Medici. Aansluitend bezoeken we het Palazzo Medici Riccardi, hét paleis van de familie De’ Medici in Florence in de begindagen van hun bewind. De architect Michelozzo kreeg de opdracht van Cosimo Il Vecchio om een stadspaleis te bouwen en voltooide dit robuuste paleis rond 1444. We bewonderen hier in de Capella dei Magi het beroemde fresco van Benozzo Gozzoli. Vanmiddag brengen we een bezoek aan het Palazzo Vecchio, tijdens de renaissance het belangrijkste overheidsgebouw van Florence. Tegenwoordig doet het markante gebouw dienst als museum. Het diner vanavond is niet inbegrepen en reist u op eigen gelegenheid met de trein terug naar Montecatini. Ook op culinair gebied heeft de hoofdstad van de renaissance de fijnproever genoeg te bieden. Vraagt u uw reisleider voor een goede restauranttip! (ca. 100 km)

dag 4: Poggio a Caiano en Villa La Petraia

In de provincie Prato bezoeken we het paleis van Poggio a Caiano, ontworpen door de architect Giuliano da Sangallo in opdracht van Lorenzo Il Magnifico. We bewonderen het mooie gebouw met imposante trappen aan de buitenzijde. Ook zien we de unieke maniëristische fresco’s van Andrea del Sarto, Alessandro Allori en Pontormo, invloedrijke kunstenaars uit de hoog-renaissance. Vanmiddag bezoeken we de prachtige villa La Petraia, gekocht door de familie De’ Medici in de 16e eeuw. Vele eeuwen later was de villa ook de residentie van koning Vittorio Emanuele II. Naast het mooie 19e-eeuwse interieur bewonderen we ook de prachtige tuin ontworpen door de renaissance-architect en beeldhouwer Tribolo. (ca. 110 km)

dag 5: Medici kapellen, Biblioteca Laurenziana en San Lorenzo

We gaan vandaag opnieuw met de trein naar Florence en bezoeken de De’Medici kapellen. Hier bevinden zich de grafmonumenten van een aantal prominente leden van de familie De’ Medici gemaakt door onder andere Michelangelo. Tevens bewonderen we de Biblioteca Laurenziana, bekend om zijn prachtige interieur van Michelangelo, waar de De’ Medici’s regelmatig studeerden. Aansluitend bekijken we natuurlijk ook de naastgelegen thuiskerk van de familie, de veel bezochte San Lorenzo. Hier zien we de Oude Sacristie ontworpen door Brunelleschi en het graf van Cosimo Il Vecchio. Naast hem ligt Donatello, zijn favoriete kunstenaar. De kansels in de kerk zijn van zijn hand. Ook op deze avond is het diner niet inbegrepen. Een uitstekend egelegenheid om nogmaals van het culinaire Florence te proeven. U keert op eigen gelegenheid met de trein terug naar Florence. (ca. 100 km)

dag 6: Villa di Careggi en de tuin van Villa Medicea di Castello

Op deze dag brengen we een bezoek aan de Villa di Careggi, gelegen aan de rand van Florence. Hier verdiepte Lorenzo Il Magnifico, omringd door geleerden van de Accademia Platonica, zich in de filosofie en de dichtkunst. Vervolgens bezoeken we de inspirerende tuin nabij de Villa Medicea di Castello. Deze prachtige 14e-eeuwse tuin heeft als voorbeeld gediend voor talloze tuinontwerpen, waaronder die van de wereldberoemde Boboli-tuinen bij het Palazzo Pitti. (ca. 100 km)

dag 7: De Uffizi en vrije tijd

Met de trein reizen we weer de Florence. We nemen vandaag uitgebreid de tijd om een van de mooiste musea ter wereld, de Uffizi, te bekijken. Eeuwenlang werd Florence bestuurd door de machtige bankiersfamilie De’ Medici. Zij waren het die de kunst een grote stimulans gaven. Vooral Lorenzo Il Magnifico was een groot liefhebber en verzamelaar. In de Uffizi krijgt u een heel mooi overzicht van de ontwikkeling van de kunstgeschiedenis. U ziet werken van Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël en nog vele andere grootheden. We keren gezamenlijk terug naar het hotel voor ons laatste diner in Toscane. (ca. 100 km)

dag 8: Pisa - Amsterdam

We rijden naar de luchthaven van Pisa. Met de terugvlucht naar Nederland komt er een einde aan deze bijzondere themareis.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
transavia.png

Amsterdam - Pisa14:00 - 15:55 uur
Pisa - Amsterdam16:40 - 18:50 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Brennero
Hotel Brennero e Varsavia - Montecatini Terme
Het goede toeristenklassehotel Brennero e Varsavia ligt op enkele minuten loopafstand van het gezellige centrum van Montecatini Terme. Het comfortabele hotel beschikt over een lift, een terras, verzorgde lounge, een bar en een restaurant. De kamers zijn voorzien van een tv, een telefoon en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Brennero e Varsavia

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!