050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol

Beleef het museum voor 100 dagen

Reisleider Theo:
‘Slechts één keer in de vijf jaar wordt de Documenta georganiseerd en is Kassel hét epicentrum van de kunst: een must voor elke kunstliefhebber! Tijdens dit “museum voor 100 dagen” worden talloze bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. En u kunt daar één van zijn! Deze unieke kunstreis biedt u de mogelijkheid om deze belangrijkste tentoonstelling op het gebied van hedendaagse kunst te bezoeken.

In 2022 wordt de Documenta al weer voor de 15e keer georganiseerd. De artistieke leiding van deze editie is in handen van ruangrupa (Indonesisch voor kunstruimte of ruimtelijke vorm), een in Jakarta gevestigde kunstenaarscollectief. Zij hebben de basis van hun Documenta gebouwd op de kernwaarden en ideeën van lumbung (de Indonesische term voor een gemeenschappelijke rijstschuur). “We willen een wereldwijd georiënteerd, collaboratief en interdisciplinair kunst- en cultuurplatform creëren dat ook na de 100 dagen van Documenta 15 van kracht blijft.” Ruangrupa wil met kunst en culturele interventies een kritische reflectie bieden op de eigentijdse stedelijke vraagstukken. In 2016 was dit team verantwoordelijk voor de zeer goed ontvangen Sonsbeek Manifestatie in Arnhem. Nu is het eindelijk zover dat u het eindresultaat van vijf jaar voorbereiding kunt gaan zien. Dat u er spraakmakende objecten zult aantreffen, spreekt voor zich!

Tijdens deze kunstreis heeft u de gelegenheid om de Documenta te beleven én te genieten van Kassel dat iedere vijf jaar weer zindert en bruist! Als toegift bezoekt u op de terugreis een van de meest betoverende kunstplekken van Europa: het Museum Insel Hombroich. In dit bijzondere natuurpark met moderne kunstpaviljoens hebben de bedenkers een dialoog gecreëerd tussen kunst, architectuur en natuur. Kortom: liefhebbers van hedendaagse kunst mogen deze reis niet missen!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
middenklassehotel in Kassel
3x ontbijt
entreekaart Documenta 2 dagen
voorbereidende live online lezing
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Documenta 15 Kassel
Fridericianum en ruruHaus
Künstler‐Nekropole Habichtswald
bergpark Wilhelmshöhe
Museum Insel Hombroich
SRC-reisleider Theo
SRC-reisleider sinds 2007
Met de entreekaart heeft u twee dagen de tijd om de verschillende locaties van de Documenta te ontdekken!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-Reisleidster Saskia
Reisleidster sinds 1996
Reisleider Ralph
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Naar Duitsland en eerste kennismaking met Kassel
Bezoek aan de Documenta
Kunstenaarsnecropolis in Habichtswald en bergpark Wilhelmshöhe of tweede dag Documenta
Museum Insel Hombroich en naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Kassel

We rijden naar Kassel, waar we in de middag al kennismaken met deze Hessense universiteitsstad. Ooit was het een pittoresk stadje aan de rivier de Fulda, maar na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog is daar helaas nauwelijks meer iets van over. Tijdens onze kennismakingswandeling zien we echter dat Kassel erin geslaagd is van de nood een deugd te maken. Er zijn vele voorbeelden van moderne architectuur en ook eerdere Documenta’s hebben hun sporen in de stad achtergelaten: op veel plaatsen zijn opmerkelijke objecten te zien. Aan het einde van de middag rijden we naar het hotel, waar we de komende drie nachten verblijven. (ca. 385 km)

dag 2: Documenta 15

Vandaag bezoeken we de Documenta. We worden naar het centrum van Kassel gebracht, waar dicht bij elkaar de belangrijkste locaties van de Documenta liggen: het hoofdgebouw Fridericianum, de documenta-Halle en het speciaal voor deze editie ingerichte ruruHaus, de woonkamer voor Kassel. De reisleider vertelt ons over de verschillende locaties en wat u waar kunt bekijken. Vervolgens kunt u zelf uw dag indelen. Met uw entreekaart kunt de verschillende ruimtes bezoeken en genieten van de talloze kunstuitingen. Ook ’s avonds bruist Kassel van de evenementen tijdens de 100 dagen van de Documenta. (ca. 10 km)

dag 3: Künstler‐Nekropole en Wilhelmshöhe

We beginnen de dag met een merkwaardig bezoek. Aan de rand van het Habichtswald vinden we een kunstenaarsnecropolis. Verschillende kunstenaars die ooit geëxposeerd hebben op de Documenta, hebben in hun testament laten opnemen dat ze op deze Künstler‐Nekropole begraven willen worden. Het is uiteindelijk een combinatie geworden van een begraafplaats en een kunstproject. Wandelend over het oneffen terrein zien we de opvallendste objecten. Vervolgens brengen we een bezoek aan een belangrijke bezienswaardigheid in Kassel: het bergpark Wilhelmshöhe, een prachtig landschapspark. ’s Middags heeft u de keuze: bezoekt u in slot Wilhelmshöhe de galerie van oude meesters om zo het contrast te ervaren met de hedendaagse kunst? Of brengt u een bezoek aan de Neue Galerie, waar u een tentoonstelling over Arnold Bode, de kunstenaar die de Documenta heeft opgericht, kunt bewonderen? U kunt u natuurlijk ook nog een keer onderdompelen in het enorme aanbod van de Documenta! (ca. 10 km)

TIP Brengt u liever de hele dag door op de Documenta dan kan dat natuurlijk ook! Vanuit uw hotel kunt u te voet of met het openbaar vervoer de verschillende locaties van de Documenta bezoeken. Uw entreekaart is nog de hele dag geldig.

dag 4: Museum Insel Hombroich en naar Nederland

We verlaten Kassel, maar voor we terugkeren naar Nederland brengen we eerst een bezoek aan een van de meest betoverende kunstplekken van Europa: het Museum Insel Hombroich. In het begin van de jaren tachtig kocht de Düsseldorfer kunstverzamelaar Karl-Heinz Müller, rijk geworden met de handel in onroerend goed, een reusachtige terrein in de buurt van Neuss. Het omvatte een eilandje in een bocht van het riviertje de Erft – met erop een classicistische villa, een vervallen orangerie, wat bossen, weiden en velden. Samen met kunstenaars Gotthard Graubner, Erwin Heerich en Anatol Herzfeld vormde hij het om tot een ideale wereld voor zijn kunstverzameling en opende het in 1987 voor het grote publiek. In de verschillende moderne paviljoens die tussen het groen op duiken kunt u genieten van werken van onder andere Gustav Klimt, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Rembrandt en Kurt Schwitters. 20e-eeuwse schilderkunst wordt gecombineerd met beelden van de Khmer en Chinees terracotta. Een bijzondere ervaring. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in Nederland. (ca. 450 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar| vertrek 09.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Pentahotel Kassel Duitsland
Hotel Penta Kassel - Kassel
Het Pentahotel Kassel ligt in de wijk Wilhelmshöhe in Kassel, tussen het stadscentrum en het historische Bergpark en op slechts 50 meter afstand van het intercitystation Kassel-Wilhelmshöhe. Te voet is het 4 kilometer naar het Museum Fridericianum en 3 kilometer naar de Neue Gallerie. Het hotel beschikt over een sauna, een moderne fitnessruimte, een lounge, een bar en een restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar in alle ruimtes. De smaakvol ingerichte standaardkamers (20 m²) beschikken over een flatscreen-tv, verwarming en een badkamer met een douche of een bad, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Pentahotel Kassel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol