050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol

Baanbrekende bouwkunst aan het begin van de 20e eeuw

Reisleider Johan:
'In 2019 stond Duitsland uitgebreid stil bij het Bauhaus-jubileum. Honderd jaar eerder vormde de oprichting van deze rijksschool voor architectuur en design door architect Walter Gropius de start van een korte doch zeer bloeiende kunststroming. Want ondanks dat het Bauhaus slechts 14 jaar heeft bestaan, wordt het tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke architectuur- en designstromingen van de 20e eeuw. Er zijn zelfs mensen die zeggen: zonder Bauhaus geen Ikea!

Behalve in Weimar en Dessau, de epicentra van het Bauhaus, timmerden ook in andere steden modernistische architecten aan de weg. Zowel in woningbouw als in industrie werden de prachtigste, zeer functionele gebouwen neergezet. Denk bijvoorbeeld aan de schitterende, nog altijd in bedrijf zijnde, Fagusfabriek in Alfeld. En de stroming zelf is onmogelijk los te zien van andere bouwstijlen uit dezelfde periode. Zo werden in Hamburg enorme kantoor- en pakhuiscomplexen opgetrokken in prachtig rood baksteen. Wijken die, net als de beroemde Bauhausexponenten, inmiddels beschermd zijn door UNESCO. Tijdens deze nieuwe kunstreis laat ik u de mooiste pareltjes van de Duitse modernistische architectuur zien.

En op een reis waarin de Duitse architectuur centraal staat, kunnen we ook niet voorbijgaan aan de gebouwen uit de donkere periodes van de Duitse geschiedenis. Mogen we de door de nationaalsocialisten gebouwde luchthaven Tempelhof in Berlijn wel bewonderen als bijzondere architectonische prestatie? Of zijn dergelijke gebouwen door de geschiedenis toch te beladen? En dat in het zwaar gehavende, naoorlogse Europa de ideeën en idealen van sociale en functionele bouw hun waarde weer bewezen, zien we in de Duitse hoofdstad aan beide kanten van de muur.

Kortom, een fascinerende reis door de Duitse bouwgeschiedenis wacht ons. Ik hoop u te mogen begroeten op deze indrukwekkende tour.’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
middenklassehotels
verblijf in Gera/Osterfeld, Berlijn en Hamburg
7x ontbijt en 2x diner
Bauhaus-rondleidingen met gids in Dessau
begeleide Bauhauswandeling in Weimar
stadsrondleiding met gids in Hamburg
entreegeld Bauhausuniversiteit in Weimar
entreegeld Bauhaus en Meisterhäuser in Dessau
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Weimar, Dessau, Berlijn en Hamburg
hoofdgebouw Bauhausuniversiteit in Weimar
het Bauhausgebouw in Dessau
luchthaven Tempelhof in Berlijn
Fagusfabriek in Alfeld
Speicherstadt en Kontorhausviertel in Hamburg
nieuwe Bauhausmuseum in Weimar
de Meisterhäuser in Dessau
diverse modernistische woonwijken Berlijn
Reisleider Johan
SRC-reisleider sinds 2013
Begin 20e eeuw werden in Duitsland zowel in de woningbouw als in de industrie de prachtigste, zeer functionele gebouwen neergezet!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Naar Gera of Osterfeld in voormalig Oost-Duitsland
Bauhauswandeling en Bauhausmuseum in Weimar
Hoofdgebouw Bauhaus en de Meisterhäuser in Dessau, overnachting in Berlijn
Luchthaven Tempelhof en Bauhauswijken Hufeisensiedlung en Onkel-Toms-Hütte in Berlijn
Bauhauswijk Siemensstadt, Hansaviertel en Karl Marx Allee in Berlijn
Via Fagusfabriek in Alfeld naar Hamburg
Speicherstadt, het Kontorhausviertel en het moderne Hafencity in Hamburg
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Duitsland

Vanuit de opstapplaatsen in Amersfoort en Zevenaar reizen we naar ons hotel in voormalig Oost-Duitsland. We verblijven twee nachten in Gera of Osterfeld. (ca. 592 km)

dag 2: Weimar, geboorteplaats van het Bauhaus

Deze dag bezoeken we Weimar; de geboorteplaats van het Bauhaus, een van de bekendste ontwerpstromingen uit het begin van de 20e eeuw. We worden rondgeleid door een (Duitssprekende) student van de Bauhausuniversiteit en maken tijdens een wandeling langs diverse Bauhausmonumenten ook kennis met het huidige studentenleven in Weimar. Tijdens de wandeling bezoeken we het hoofdgebouw van de universiteit, waar we onder andere de directeurskamer van Walter Gropius bewonderen. In de middag brengen we een bezoek aan het nieuwe Bauhausmuseum, waar we meer leren over de ontstaansgeschiedenis van de stroming. (ca. 135 km)

Het Bauhaus
Al voor de Eerste Wereldoorlog waren er diverse stromingen die streefden naar hervormingen op politiek en cultureel gebied. Maar het was pas het ineenstorten van de traditionele orde door diezelfde oorlog die echt ruimte maakte voor verandering. Sociale problemen als honger, woningnood en armoede eisten antwoorden; van de politiek, maar ook van de kunst en de architectuur. Het was in deze omstandigheden dat in 1919 in Duitsland het Bauhaus opgericht werd. Het Bauhaus was een school voor architectuur en design volgens het idee dat architecten en kunstenaars konden bijdragen aan een nieuwe maatschappij door het creëren van een nieuwe omgeving. De afzonderlijke disciplines in de kunsten en ambachten zoals schilderkunst, meubelmakerij en bouw moesten verenigd worden in de architectuur. De eerste zin van het manifest van het Bauhaus, geschreven door oprichter Walter Gropius, weerspiegelde dit ideaal: ‘Das Eindziel alles bildnerischen Tätigkeit is der Bau!’ Dat dit bij conservatieve en rechts-radicale krachten weerzin opwekte, was geen verrassing: in 1932 verordenden de nazi’s sluiting van het Bauhaus, waarna in 1933 opheffing volgde. Maar ondanks het slechts 14-jarig bestaan wordt het Bauhaus tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke stromingen van de 20e eeuw binnen architectuur en design.

dag 3: Avantgarde in Dessau

We rijden naar Dessau, waar het Bauhaus zich na politieke druk in Weimar uit nationaalsocialistische hoek noodgedwongen vestigde. In Dessau kreeg Walter Gropius de kans de architectonische ideeën van het Bauhaus in praktijk te brengen. Hij ontwierp de nieuwe school, een directeurswoning en drie zogenaamde Meisterhäuser; twee-onder-één-kapwoningen bedoeld voor de belangrijkste Formmeister, zoals de docenten van het Bauhaus werden genoemd. We brengen een bezoek aan het Bauhausgebouw en de Meisterhäuser van Kandinsky en Klee, die ter ere van het jubileumjaar 2019 gerestaureerd werden. De rondleidingen in het Bauhausgebouw en de Meiserhäuser worden begeleid door een Duits- of Engelssprekende gids van het Bauhaus. Alvorens we naar Berlijn rijden brengen we nog een bezoek aan het nieuwe Bauhausmuseum van de stad. We verblijven drie nachten in de Duitse hoofdstad. (ca. 280 km)

dag 4: Berlijnse Bouwhistorie

De luchthaven Tempelhof in Berlijn ontlokt op zijn zachtst gezegd gemengde gevoelens. De luchthaven is gebouwd door en onder architectuur van de nazi’s en in de daar gevestigde fabriek van Junckers werden dwangarbeiders uit bezette gebieden ingezet. Toch appelleert het vliegveld ook aan een positief gevoel vanwege de bijzondere rol die het vervulde bij de luchtbrug die het communistisch isolement in 1948 en 1949 verbrak. Voor velen is het daardoor zelfs een symbool van de vrijheid. En hoewel de nazi’s pronkten met het complex, weten we nu dat hun architect Sagebiel grote delen van het concept en de structuur afkeek van zijn joodse werkgever Erich Mendelsohn, een van de grote namen uit de modernistische architectuur. De huidige rol van de luchthaven is ook positief te noemen: de Berlijners gebruiken het vliegveld nu voor sport en andere ontspanning. Na ons bezoek aan deze bijzondere landmark van Berlijn bezoeken we ook de Hufeisensiedlung en Onkel-Toms-Hütte, twee prachtige voorbeelden van modernistische architectuur en stedenbouwkunde. (ca. 54 km)

dag 5: Veerkrachtig functionalisme

De Berlijnse wijk Siemensstadt kwam tot stand in de periode dat het Bauhaus op zijn hoogtepunt was. In het team dat de wijk ontwierp zat onder andere ook Walter Gropius. We maken een wandeling door de wijk die inmiddels tot het UNESCO-werelderfgoed behoort. Kort na de voltooiing van Siemensstadt werd de Bauhausschool door de nazi’s gesloten en kwam de architectuur in de stad steeds nadrukkelijker onder invloed van de nationaalsocialisten. Dat het functionalistische gedachtengoed daarmee slechts tijdelijk onderdrukt zouden worden, blijkt als we een bezoek brengen aan de West-Berlijnse wijk Hansaviertel. Deze wijk kwam voort uit het project Interbau 1957, een legendarische bouwtentoonstelling waarvoor verschillende architecten uit allerlei landen werden uitgenodigd een bijdrage te leveren. Behalve grootheden als Le Corbusier, Oscar Niemeyer en Alvar Aalto droeg ook Walter Gropius een steentje bij. Interbau ’57 gold als antwoord op de architectuur aan de andere kant van de muur, want ook in de naoorlogse DDR vonden de sociale ideeën achter het modernistisch bouwen nog duidelijk weerklank. Dit is nu nog te zien als we een bezoekje brengen aan de voormalige Stalinallee, later genoemd naar Karl Marx. De koude oorlog werd ook nadrukkelijk in de architectuur uitgevochten. (ca. 33 km)

dag 6: Bauhaus in bedrijf

We verlaten Berlijn en rijden westwaarts naar een volgend hoogtepunt op deze architectuurreis: de Fagusfabriek in Alfeld. Reeds in 1911 kreeg de jonge Walter Gropius de opdracht voor het ontwerp van de fabriek en veel van zijn latere ideeën zien we erin terug. We krijgen een rondleiding door de nog steeds in gebruik zijnde fabriek. ’s Middags arriveren we in Hamburg, waar we twee nachten zullen doorbrengen. (ca. 508 km)

dag 7: Historisch Hamburg

Het modernistische bouwen kende, ondanks de gemeenschappelijke eraan ten grondslag liggende idealen, vele gezichten. Denk behalve het Bauhaus ook aan Nederlandse uitingen als de wijk Betondorp of de stromingen van De Stijl en de Amsterdamse School. Het imposante gebruik van baksteen uit die laatste stroming zien we ook terug bij ons bezoek aan Hamburg. Aan het einde van de 19e eeuw besloot de vrijhaven van de stad dat het capaciteit nodig had voor opslag van tolvrije goederen en begon met de bouw van de wijk Speicherstadt. De bouw liep door tot in de jaren ’20 van de vorige eeuw en kende een uitbreiding met het Kontorhausviertel: een administratieve wijk waarin al die goederen bureaucratisch verwerkt moesten worden. Hoewel de prachtige gebouwen in donkerrood en bruin baksteen misschien wat minder luchtig aandoen dan hun modernistische tijdgenoten, zien we hier veel terug van de toentertijd heersende idealen en technieken. En hier, bijna aan het eind van onze reis, slaan we ook een brug naar de hedendaagse bouwkunst in het aangrenzende Hafencity. Vandaag bekijken we alle drie deze wijken tijdens een uitgebreide stadswandeling.

dag 8: Terug naar Nederland

Verrijkt met vele verhalen en indrukken over de Duitse bouwkunst en geschiedenis keren we terug naar Nederland. (ca. 475 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar| vertrek 10.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

Op de terugreis zal Zevenaar niet aangedaan worden. In plaats daarvan wordt, naast Amersfoort, gestopt in Groningen bij het station NS.

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bij vertrek in 2022 verblijft u in Gera. Bij vertrek in oktober 2021 overnacht u in Osterfeld.

Mercure Hotel Gera City in Duitsland
Hotel Mercure Gera City - Gera
Het middenklassehotel Mercure Gera (voorheen bekend als Penta Gera) ligt in het centrum van Gera, vlak bij het theater en op ongeveer twee kilometer afstand van de historische binnenstad. Het hotel heeft een receptie, een restaurant, een bar, een terras en een lift. Tegen betaling kunt u van een sauna, een whirlpool en een solarium gebruikmaken. De kamers zijn voorzien van een tv, een telefoon, een minibar en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. In het hele hotel is wifi gratis beschikbaar.

Bekijk de website van Mercure Hotel Gera
Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz, Berlijn, Duitsland
Hotel Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz - Berlijn
In het centrum van Berlijn, aan de rand van de populaire wijken Mitte en Prenzlauer Berg, ligt het Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz. Op 220 meter van het hotel is een bus- en tramhalte en op 980 meter is het metrostation Schillingstrasse. Op zo’n 1400 meter van het hotel vindt u Alexanderplatz met de markante Fernsehturm en in de directe omgeving van het hotel zijn diverse cafés en restaurants. Ook het hotel zelf beschikt over een bar en een restaurant. Er is een receptie, een lift en overal is gratis wifi. De kamers beschikken over airco, een kluisje, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Leonardo Royal Berlin Alexanderplatz
NH Hotel Kurfürstendamm in Berlijn, Duitsland
Hotel Berlin Kurfürstendamm - Berlijn
In hartje West-Berlijn, gelegen tussen de Kurfürstendamm (170 meter) en de Savignyplatz (190 meter), vindt u NH hotel Kurfürstendamm. Het moderne middenklassehotel beschikt over een restaurant en een bar en ook in de directe omgeving vindt u een overvloed aan horecagelegenheden en winkels. Er is een fitnesscenter en een sauna in het hotel en bij mooi weer kunt u genieten op twee zonterrassen. Het hotel heeft een 24-uurs receptie en een lift en overal is gratis wifi beschikbaar. De airconditioned kamers (v.a. 16 m2) hebben een badkamer met een bad of een douche en een toilet en in alle kamers vindt u een kluisje en koffie- en theefaciliteiten.

Bekijk de website van NH Hotel Kurfürstendamm
Novotel Suites Hamburg City, Duitsland
Hotel Novotel Suites Hamburg City - Hamburg
Het moderne Novotel Suites Hamburg City ligt aan de rand van het centrum van Hamburg op circa 1.100 meter lopen van het centraal station. Voor het hotel vindt u een metrostation en in enkele minuten bent u in het oude centrum. In de directe omgeving van het hotel vindt u ook een aantal restaurants en bars. Het hotel heeft een restaurant, een bar en een lift. De ruime airconditioned kamers (ongeveer 30 m²) zijn modern ingericht en voorzien van een flatscreen-tv, een koelkast, een magnetron, koffie- en theezetfaciliteiten en een badkamer met een douche en/of een bad en een toilet. U kunt in het gehele hotel gebruikmaken van gratis wifi.

Bekijk de website van Novotel Suites Hamburg City

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol