050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Maak kennis met de bijzondere prinses Theophanu

Reisleider Theo:
‘Een Byzantijnse prinses in Nijmegen? Wie zou nu verwachten dat bij ons in Nederland of net over de grens in Aken en Keulen een echte Byzantijnse prinses heeft geleefd? Toch is niets minder waar: prinses Theophanu (letterlijk ‘door wie God zich toont’) verlaat in 972 op zeer jonge leeftijd haar geboortestad Constantinopel om te trouwen met de eveneens jonge keizer Otto II. Met groot gevolg zet het nichtje van de Byzantijnse keizer voet in Ravenna, waarna in de Sint Pieterbasiliek in Rome het huwelijk wordt ingezegend. Nog diezelfde dag wordt Theophanu tot keizerin van het Heilige Roomse Rijk gekroond. Samen met haar man zou ze door het uitgestrekte Ottoonse rijk reizen, van palts naar palts. Zo verbleef ze in Keulen en Aken en hield ze hof in Nijmegen, waar ze uiteindelijk zou sterven.

Door tijdgenoten werd Theophanu omschreven als intelligent, knap en welbespraakt. Tegelijkertijd werd ze beschuldigd van luxe en decadentie, droeg ze zijden kleding en gouden sieraden en at ze met mes en vork. Ze ging maar liefst één keer in de week in bad, als dat niet het toppunt van decadentie was! Er is weinig concreets over Theophanu bekend, maar de verhalen over deze bijzondere Byzantijnse prinses en latere keizerin van het Ottoonse rijk spreken absoluut tot de verbeelding. Zo heeft Georg Friedrich Händel zich laten inspireren door haar huwelijk met Otto II en er een opera aan gewijd: ‘Ottone’, destijds een ware kaskraker!

Tijdens deze korte themareis maakt u kennis met deze unieke dame en de tijd waarin zij leefde. U reist van de plaats waar Theophanu stierf, via het woud waar ze is bevallen van haar zoon, naar Keulen waar ze is begraven. In Nijmegen bewondert u een groots modern kunstwerk waarop het leven van keizerin Theophanu op schitterende wijze is uitgebeeld. In Keulen bekijkt u naast haar sarcofaag in de Sint- Pantaleonkerk ook de prachtige gotische dom. En in Aken bezoekt u de fraaie Paltskapel, waar het graf van haar zoon keizer Otto III zich bevindt. Aan het einde van de reis zult u Theophanu, de machtigste vrouw van West-Europa in het laatste decennium van het vorige millennium, een beetje beter kennen. Gaat u mee op deze unieke reis?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
centraal gelegen middenklassehotel in Aken
2x ontbijt
kunsthistorisch boek ‘De leefwereld van Theophanu’
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Museum Het Valkhof in Nijmegen
Sint-Pantaleonkerk in Keulen
Paltskapel in dom van Aken
Waalpainting – De prinses uit het Oosten
Sint Nicolaaskapel in Nijmegen
Centre Charlemagne in Aken
Kolumba Museum in Keulen
dom van Keulen
Museum Schnütgen in Keulen
SRC-reisleider Theo
SRC-reisleider sinds 2007
Reis mee in het voetspoor van de Byzantijnse prinses Theophanu, die de vork in het westen introduceerde en Sint Nicolaas naar Nederland bracht!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
Reisleidster Diane
Reisleidster sinds 1999
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Nijmegen met de ‘Waalpainting – De prinses uit het Oosten’ en Museum Het Valkhof, via het Ketelwoud naar Aken
Keulen met bezoek aan graf Theophanu, musea voor kerkelijke kunst en de dom
Aken met het Centre Charlemagne en de dom van Aken met de beroemde Paltskapel, naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: Theophanu in Nijmegen en naar Aken

Vanuit Amersfoort rijden we met de touringcar naar Nijmegen, waar al sinds de tijd van Karel de Grote een Kaiserpfalz was. Hier op het Valkhof overleed Theophanu in 991 na enkele weken ziekbed. Ter ere van de prinses heeft Studio Hartebeest op de zijgevel van het Holland Casino de ‘Waalpainting – De prinses uit het Oosten’ vervaardigd. Hierop wordt het leven van Theophanu op een schitterende wijze uitgebeeld. In het midden zien we de prinses in de stijl van een Byzantijns icoon omringd door taferelen uit haar leven. Het is als het ware één grote miniatuur! Theophanu kijkt in de richting van de Sint Nicolaaskapel die haar zoon Otto III aan zijn moeder heeft opgedragen. Omgekeerd vormt het balkon voor de Sint Nicolaaskapel de perfecte locatie om de muurschildering te bekijken. Aansluitend brengen we een bezoek aan het nabijgelegen Museum Het Valkhof, een spraakmakend gebouw naar een ontwerp van Ben van Berkel. Hier gaat onze aandacht natuurlijk uit naar de collectie vroegmiddeleeuwse archeologische schatten. Via het Ketelwoud rijden we in de richting van Aken. Hier, in het Ketelwoud (sommigen beweren in Groesbeek) beviel Theophanu in 980 van een tweeling, Otto III en een zusje dat bij de geboorte is overleden. Otto III was slechts 3 toen zijn vader overleed en Theophanu zichzelf benoemde als keizerin-regentes. Zo kon het gebeuren dat een 25-jarige vrouw de scepter over een groot deel van Europa zwaaide. Aan het eind van de dag komen we aan in ons hotel in Aken, waar we twee nachten zullen verblijven. (ca. 230 km)

dag 2: Theophanu in Keulen

In Keulen brengen we een bezoek aan het graf van Theophanu in de Sint-Pantaleonkerk, waar ze naar haar wens werd begraven. Na haar dood in Nijmegen werd haar lichaam in een plechtige optocht over de Waal en de Rijn naar Keulen gevaren. De romaanse Sint-Pantaleonkerk in Keulen is de oudste kerk gebouwd ter ere van de heilige Pantaleon, beschermheilige van de artsen en de vroedvrouwen, ten westen van Byzantium. Zijn relieken zijn zeer waarschijnlijk samen met Theophanu naar West-Europa gekomen en de prinses heeft de kerk meermaals begunstigd. In Museum Schnütgen bekijken we vervolgens kerkelijke en middeleeuwse kunst die bijzonder mooi is opgesteld in de romaanse kerk van de Heilige Cecilia. In de middag bezoeken we Kolumba, een museum van kerkelijke kunst gevestigd in de ruïne van de Sint-Columbakerk. Het moderne bekroonde museumgebouw, ontworpen door de gerenommeerde Zwitserse architect Peter Zumthor, respecteert de bestaande structuren. Bijzondere aandacht is gegeven aan de lichtinval in de zalen en de trappenhuizen. Tenslotte bezichtigen we de gotische dom van Keulen, ooit gebouwd om de kostbare reliekschrijn met de resten van de Drie Koningen een waardig huis te bieden. (ca. 180 km)

dag 3: Theophanu in Aken en naar huis

We starten de dag in het Centre Charlemagne, het stadsmuseum van Aken. Hier komt de geschiedenis van de stad tot leven, met verhalen uit de tijd dat Aken de hoofdstad was van het Frankische rijk. De focus ligt op het leven en de legendes rond Karel de Grote, de man die zo’n grote stempel op de stad heeft gedrukt. Hierna bezoeken we de dom van Aken met de beroemde Paltskapel, gebouwd in opdracht van Karel de Grote en geïnspireerd op de San Vitale in Ravenna, die op haar beurt de Sergius en Bacchuskerk in Constantinopel als voorbeeld had. Al deze gebouwen heeft Theophanu in haar leven met eigen ogen kunnen aanschouwen. In de Paltskapel ligt niet alleen Karel de Grote begraven maar ook de zoon van Theophanu, Otto III. Na wat vrije tijd in het centrum van het gezellige Aken aanvaarden we de terugreis naar Amersfoort, waar een ieder weer zijn of haar weegs zal gaan. (ca. 220 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaats voor deze reis is:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u meer informatie over het hotel dat meestal voor deze reis wordt gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Mercure Hotel Achen am Dom in Aken, Duitsland
Hotel Mercure Aachen am Dom - Aken
Het Mercure Hotel ligt in het historische centrum van Aken. De beroemde dom van Aken met de Paltskapel bevindt zich 400 meter van het hotel. In de buurt van het hotel zijn verschillende gezellige restaurants waar u heerlijk kunt dineren. Er is een lift aanwezig en het hotel beschikt over gratis wifi. Alle kamers zijn voorzien van een tv, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Mercure Hotel Aachen am Dom

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol