050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Unieke kunst en werelderfgoed in Drenthe

Reisleider Bart:
‘Corona stelde ons geduld flink op de proef, maar het wachten blijkt de moeite meer dan waard: de expositie “Viva la Frida!” laat wederom zien dat het Drents Museum een gouden hand heeft als aankomt op het organiseren van bijzondere tentoonstellingen. Frida Kahlo is een van ’s werelds meest aansprekende kunstenaars en in een tijd waarin er een (meer dan noodzakelijke) herijking plaatsvindt in de kunst ten faveure van vrouwelijke artiesten kon “Viva la Frida!” eigenlijk niet op een beter moment komen. Op de expositie worden stukken uit de twee meest prestigieuze Frida Kahlo collecties samengevoegd: natuurlijk kunstwerken van de hand van de artiest, maar ook persoonlijke bezittingen van Kahlo die een indrukwekkend licht laten schijnen over het leven van deze bijzondere kunstenaar. Voorafgaand aan de tentoonstelling krijgen we een boeiende inleiding van een museumdocent van het Drents Museum.

En om aan te tonen dat er eigenlijk toch maar heel weinig boven het prachtige Drenthe gaat, werd in de zomer van 2021 bekend gemaakt dat de Koloniën van Weldadigheid, waarvan de belangrijkste zich in deze provincie bevinden, de status van UNESCO-werelderfgoed hadden verworven. Voor velen was het gevangenismuseum in Veenhuizen al wel bekend, maar plaatsen als Frederiksoord en Wilhelminaoord bleven (te) lang een onbekende voor de meeste Nederlanders. In 2008 kwam hier al verandering in met het verschijnen van het boek Het pauperparadijs van Suzanna Jansen. Inmiddels in zijn 65e druk liet het boek en later ook de erop gebaseerde theatervoorstelling velen kennismaken met dit unieke sociale experiment in de vaderlandse geschiedenis. Volgens een conservatieve schatting stammen meer dan een miljoen Nederlanders af van voorouders die in een van de koloniën hebben gewoond. Ik neem u een volle dag mee in de voetsporen van deze vrijwillige en onvrijwillige kolonisten. Gaat u mee op deze unieke themareis in eigen land?’

Op pad met Suzanna Jansen

Kiest u voor vertrek op 14 februari of 21 maart dan zult u ook schrijver Suzanna Jansen ontmoeten als zij u hoogstpersoonlijk door Veenhuizen zal gidsen. Zij laat u deze kolonie zien aan de hand van haar voorouders, de personages in 'Het pauperparadijs', en haar ervaringen met het maken van het boek. Kortom, een persoonlijk verhaal over Veenhuizen.

Suzanna Jansen en ‘Het pauperparadijs’
In januari 2008 verschijnt onder de titel 'Het pauperparadijs' het eerste boek van Suzanna Jansen. De freelance journalist en researcher die onder andere werkte als correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en incidenteel voor NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij, was bij onderzoek naar haar familiegeschiedenis gestuit op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat onverwacht een bestseller wordt. Inmiddels zijn er meer dan 325.000 exemplaren verkocht en is het ook vertaald in het Duits en het Spaans.

Suzanna is als dramaturg ook nauw betrokken bij de bewerking van haar boek tot de theatervoorstelling ‘Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk’ van regisseur en scenarist Tom de Ket. De voorstelling speelt voor uitverkochte zalen in de zomers van 2016 en 2017 in Veenhuizen, en in 2018 in Carré in Amsterdam. Suzanne verzorgt ook randprogrammering in de vorm van lezingen en inleidingen, themawandelingen in Veenhuizen en de Jordaan, en een themarondleiding in het Rijksmuseum.

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar op dag 2
uitstekend middenklassehotel in Assen
2x ontbijt
deskundige inleiding expositie Frida Kahlo
rondrit Veenhuizen met gids
lezing Koloniën van Weldadigheid
inclusief entreegelden
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
Bezienswaardigheden
voormalige dwangkolonie Veenhuizen
Frederiksoord en Wilhelminaoord
expositie Viva la Frida! in Drents Museum
Gevangenismuseum Veenhuizen
SRC-reisleider Bart
SRC-reisleider sinds 2006
Op de expositie laten kunstwerken van de hand van de artiest, maar ook persoonlijke bezittingen van Kahlo een indrukwekkend licht schijnen over het leven van deze bijzondere kunstenaar.
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017
SRC-reisleider Jaap
Reisleider sinds 2019

De reis in het kort

Ontvangst in Assen en lezing over de Koloniën van Weldadigheid
Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen
Viva la Frida! en naar huis

Reisbeschrijving

dag 1: Ontvangst in Assen

U reist vandaag op eigen gelegenheid naar Assen, waar u het City hotel De Jonge vindt op 700 meter lopen van het station vlak bij de Brink en het Drents Museum. Vanaf 3 uur heet uw reisleider u hier van harte welkom. Na de kennismaking met uw reisleider en reisgenoten heeft u de gelegenheid om in het hotel of in de binnenstad van Assen te gaan dineren. Zorg wel dat u op tijd terug bent voor de lezing die uw reisleider vanavond verzorgt over de Koloniën van Weldadigheid.

dag 2: Koloniën van Weldadigheid

Meer dan twee eeuwen geleden richtte Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op met als doel arme gezinnen, bedelaars en zwervers te verheffen uit hun staat van armoede. Dit moest gebeuren door te werken op een eigen stukje grond, voor velen van hen ver van de plek waar ze in die armoede leefden: Drenthe. Hier had de Maatschappij grond aangekocht waar de paupers hun eigen huisje kregen en ze de schrale grond gingen bewerken, maar waar ze ook onderwijs genoten. Daarnaast was er sprake van een verplichte kerkgang. Een sociaal experiment, zeker niet alleen uit nobele motieven: de steden in het westen waren zo verlost van een deel van hun zwervers en bedelaars. De eerste kolonisten vertrokken vrijwillig, maar het barre bestaan en het aan de opname verbonden stigma leidden tot het opdrogen van de stroom vrijwilligers en het op gang komen van een grotere stroom onvrijwillige kolonisten. Deze laatste stroom zou ertoe leiden dat Veenhuizen uiteindelijk het gevangenisdorp van Nederland zou worden. We gaan vandaag naar de eerste kolonie Frederiksoord en het nabijgelegen Wilhelminaoord en zien de kolonistenhuisjes en andere nog bestaande koloniegebouwen. In Veenhuizen brengen we natuurlijk een bezoek aan het gevangenismuseum en we maken er een rondrit langs de vele monumenten (Veenhuizen kent er meer dan 120!) uit de geschiedenis van de onvrijwillige kolonie. (ca. 110 km)

Op pad met Suzanna Jansen
Wanneer u deze reis maakt met vertrek op 14 februari of 21 maart dan zult u ook schrijver Suzanna Jansen ontmoeten als zij u hoogstpersoonlijk door Veenhuizen zal gidsen. Zij laat u deze kolonie zien aan de hand van haar voorouders, de personages in 'Het pauperparadijs', en haar ervaringen met het maken van het boek. Kortom, een persoonlijk verhaal over Veenhuizen.

dag 3: Viva la Frida!

Het zou wellicht wat te ver gaan een directe relatie te zien tussen de Drentse koloniën en Frida Kahlo, maar toch staat ook de Mexicaanse kunstenaar bekend om haar enorme sociale engagement. Bij Kahlo waren het toch vooral passie en emotie die haar bewogen en haar ook tot een overtuigd communist maakten. Vandaag komen we dichter bij zowel de artiest als bij de mens Frida Kahlo als we in het Drents Museum eerst meegenomen worden in een boeiende presentatie en vervolgens zelf de tentoonstelling bezoeken. Frida Kahlo werd slechts 47 jaar, maar wat een bewogen leven heeft ze geleid en wat een fascinerend verhaal heeft ze ons nagelaten. U kiest zelf het moment dat u het Drents Museum weer verlaat en op dat moment is ook de reis ten einde.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

City Hotel De Jonghe in Assen, Nederland
Hotel City De Jonge - Assen
City hotel De Jonge ligt in hartje Assen op zo’n 100 meter van de Brink, het centrale plein van de stad. Op 700 meter van het hotel vindt u het centraal station en naar het Drents Museum is het slechts 200 meter lopen. In het hotel zijn een gezellige bar en een restaurant en ook in de directe omgeving vindt u volop andere horecagelegenheden. De ruime airconditioned comfort kamers (28 m²) hebben koffie- en theezetfaciliteiten, gratis wifi en een badkamer met een toilet en een regendouche. Het hotel heeft een 24-uurs receptie en er is een lift.

Bekijk de website van City Hotel De Jonge

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (15 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?