050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

De meester van het licht

Reisleider Johan:
‘Dichter, dromer, vreemdeling – gedurende zijn lange leven was de rol van buitenstaander en artistiek zonderling Marc Chagall (1887-1985) op het lijf geschreven. Zijn werk is moeilijk te typeren en wordt vaak geassocieerd met de kunst van het surrealisme. Maar eigenlijk valt zijn werk onder verschillende stromingen, al maakt het nergens volledig deel van uit.

Chagall had een heel eigen stijl die dromerig en mysterieus aandoet. Woorden als poëzie en symboliek worden dan ook dikwijls gebruikt om zijn werk te beschrijven. Hij haalde zijn inspiratie uit de Russische volkskunst, zijn jeugd in een kinderrijk arm gezin en de rol van het jodendom hierin. De rabbi’s, geitjes en muzikanten die in zijn werken figureren, vinden daar hun oorsprong. Chagall combineerde dit onder andere met de kleur van de moderne stijlen die hij in Parijs ontdekte. Zijn werk laat dan ook sporen van het expressionisme, kubisme en fauvisme zien. Chagalls werk is zeer uitbundig van kleur: Picasso zei eens over hem dat hij “de enige kunstenaar is die nog weet wat kleur is”. En dit komt in zijn gebrandschilderde ramen misschien wel het duidelijkst naar voren.

Tijdens deze bijzondere kunstreis neem ik u mee naar Frankrijk en Duitsland. Hier bewondert u in de gotische kathedralen van Reims en Metz, in de Chapelle des Cordeliers in Sarrebourg en in de Sankt Stephanskirche van Mainz verschillende schitterende glasvensters van Marc Chagall. De combinatie van deze moderne, kleurrijke glas-in-lood-ramen met de eeuwenoude middeleeuwse godshuizen is wondermooi. Het licht dat door de ramen binnenvalt geeft de vaak sobere kerkinterieurs iets mysterieus! Mag ik u de mooiste glasvensters van Chagall laten zien?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede toeristenklassehotels
4x ontbijt en 1x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
kathedralen Reims en Metz
Sankt Stephanskirche in Mainz
Chapelle des Cordeliers in Sarrebourg
Centre Pompidou in Metz
Musée Pays de Sarrebourg
SRC-reisleider Johan
SRC-reisleidster sinds 2013
De combinatie van de moderne en kleurrijke glas-in-lood-ramen van Marc Chagall met de eeuwenoude kathedralen is wondermooi!
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleidster Jessy
Reisleidster sinds 2017
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleider Noël
Reisleider sinds 2012

De reis in het kort

Naar Reims
Kathedraal van Reims met glas-in-loodramen Chagall
Kathedraal van Saint-Étienne Metz en bezoek aan Centre Pompidou Metz
Chapelle des Cordeliers met glasvenster ‘De Vrede’ en museum Pays de Sarrebourg.
Sankt Stephanskirche in Mainz en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Reims

We rijden naar de Noord-Franse stad Reims. Hier aangekomen brengen we alvast een kort bezoek aan de Notre-Dame, een indrukwekkende gotische kathedraal met schitterende glas-in-loodramen van Chagall, die in 1974 werden ingewijd. We krijgen zo een goede indruk hoe het namiddaglicht dat door de kleurrijke glasvensters binnenvalt de kerk een prachtige glans geeft. Ons hotel voor de eerste nacht bevindt zich net buiten Reims. Hier dineren we vanavond ook. (ca. 450 km)

dag 2: De glasvensters van Chagall

We brengen een uitgebreid bezoek aan de kathedraal van Reims, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In deze 13e-eeuwse kerk werden vroeger de Franse koningen gekroond. Het is een groots voorbeeld van de gotiek en het telt een indrukwekkend aantal beeldhouwwerken, die als hoogtepunten van de middeleeuwse beeldhouwkunst worden beschouwd. De drie glas-in-loodramen van Chagall, die in de centrale straalkapel zijn aangebracht, verbeelden Abraham en Christus, de boom van Jesse en de koningen van Frankrijk. Na dit bezoek maken we nog een stadswandeling voordat we verder rijden naar Metz, waar we de komende twee nachten verblijven. (ca. 200 km)

dag 3: Wandelend Metz verkennen

Ons hotel ligt vlak bij het hoofdstation van Metz, een van de statige gebouwen uit het fin de siècle. Na het bekijken van dit station wandelen we verder door de Quartier Impérial, de keizerswijk waar we nog meer prachtige woningen uit deze periode zien. We komen uit bij de gotische kathedraal van Saint-Étienne. In dit mooie bouwwerk bewonderen we in de kooromgang de prachtige glas-in-loodramen van Chagall, met scènes uit het Oude Testament. Tijdens de stadswandeling ontdekken we meer van deze charmante stad, gelegen aan de Moezel. Zo zien we het mooie middeleeuwse Place Saint Louis met zijn sobere uitstraling en mooie galerijen. Na de lunch brengen we een bezoek aan het in 2010 geopende Centre Pompidou in Metz, een dependance van het beroemde Centre Pompidou in Parijs. Het monumentale en moderne bouwwerk kent een imponerende schoonheid! De tijdelijke tentoonstellingen zijn samengesteld uit de collectie moderne kunst van het Musée National d’Art Moderne. U kunt de collectie op eigen gelegenheid bekijken en zo lang blijven als u wilt. Daarna wandelt u gemakkelijk terug naar het hotel dat vlak bij ligt.

dag 4: Via Sarrebourg naar Mainz

Vandaag rijden we naar Mainz, waar ons hotel staat. Onderweg stoppen we in Sarrebourg, waar we in de Chapelle des Cordeliers het glasvenster De vrede bewonderen; het grootste raam dat Chagall ontwierp. De 13.000 stukjes glas verbeelden een prachtig kleurrijk visioen van Adam en Eva, de boom met de slang en de intocht van Jezus in Jeruzalem. In het museum Pays de Sarrebourg bezichtigen we het gelijknamige wandkleed van Chagall. Vervolgens rijden we naar ons hotel in Mainz waar we overnachten. (ca. 370 km)

dag 5: De Sankt Stephanskirche in Mainz en terug naar Nederland

In Mainz bezoeken we de Sankt Stephanskirche. Dit is de enige kerk in Duitsland waarvoor Chagall gebrandschilderde vensters heeft ontworpen, die verschillende scènes uit het Oude Testament verbeelden. Hier wordt u ondergedompeld in het hemelsblauw van de glas-in-loodramen van de beroemde kunstenaar. Chagall was bevriend met de pastoor en vanaf 1978 tot aan zijn dood heeft hij aan deze ramen gewerkt. Hij wenste dat de realisatie van dit werk de verzoening tussen het joodse volk en Duitsland zou bevorderen. In de middag keren we terug naar Nederland. (ca. 400 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstap- en uitstapplaatsen

De opstapplaatsen voor de heenreis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

De uitstapplaats voor de terugreis is:
Amersfoort | Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein

Let op! Voor de heen- en terugreis gelden afwijkende op- en uitstapplaatsen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis naar de op- en uitstapplaats!

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Campanile Reims Sud, Bezannes
Hotel Campanile Reims Sud Bezannes - Bezannes
Het Campanille Reims Sud hotel ligt aan de voet van de Montagne de Reims. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar. De kamers zijn voorzien van gratis wifi, een tv, airconditioning en een badkamer met een douche en/of een bad, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Campanile Reims Sud
Ibis hotel Styles Metz Centre Gare, Metz
Hotel Ibis Styles Metz Centre Gare - Metz
Het Ibis Styles Metz Centre Gare is ideaal gelegen in de wijk Impérial en op loopafstand van het Centre Pompidou en het statige hoofdstation. Het hotel beschikt over een lift. De modern ingerichte hotelkamers beschikken over airconditioning, wifi en een badkamer voorzien van een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Ibis Styles Metz Centre Gare
Super 8 hotel by Wyndham Mainz Zollhafen, Mainz
Hotel Super 8 by Wyndham Mainz Zollhafen - Mainz
Het Super 8 hotel ligt aan de rand van het centrum van de historische stad Mainz, vlak bij de Rijn. Maakt u voor of na het diner een mooie wandeling langs de rivier? Het hotel beschikt over een restaurant en een lift. De kamers zijn voorzien van gratis wifi, een tv, airconditioning en een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Super 8 by Wyndham Mainz Zollhafen

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, gratis draadloos internet in het gehele hotel, een kluisje, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

De Chagall reis onder leiding van Jessy van de Ven heeft mijn verwachtingen overtroffen. Wat heeft Jessy ons veel en bovendien enthousiast verteld over Chagall en zijn werk. Ook was het leuk om veel te weten te komen over de steden die we bezocht hebben en de bezienswaardigheden ter plekke. Als er nog andere Chagall reizen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, ga ik graag weer mee!
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 10
Een prachtige reis met de glasvensters van Marc Chagall. Steden bezoek en gids geweldig. Alles op tijd die klopte.
Beoordeling reis: 9
Beoordeling reisleider: 10
Mooie korte kunstreis waarin veel mooie dingen worden getoond, met afwisseling van wandelingen.
Beoordeling reis: 8
Beoordeling reisleider: 8
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien