050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Ontdek de rijke handelscultuur en geschiedenis langs de IJssel

Reisleider Jaap:
‘Al vele jaren begeleid ik SRC-reizen naar de mooiste Hanzesteden in Europa. Van het noorden van Duitsland tot aan Polen en van de Baltische staten tot in Scandinavië; op veel verschillende plekken zijn de resultaten van het machtigste samenwerkingsverband van middeleeuwse kooplieden terug te vinden. Prachtige gebouwen, grootse pleinen, drukke havens en indrukwekkende verhalen: de geschiedenis van de Hanze komt écht tot leven.

Nederland telt eveneens Hanzesteden. En hoe mooi is het om een aantal hiervan nu ook op de SRC-manier te ontdekken? Tijdens deze heerlijke vakantie in eigen land toon ik u in Overijssel en Gelderland de geschiedenis, macht en rijkdom van zes Nederlandse Hanzesteden! Vanuit ons karakteristieke hotel in het hart van Deventer verdiepen we ons in de levendige handel die zich aan het eind van de middeleeuwen ontwikkelde langs de rivier de IJssel en op de Zuiderzee.

U dwaalt door de historische centra van Zwolle, Deventer, Doesburg, Zutphen, Elburg en Kampen langs prachtige trapgevels en stoere verdedigingsmuren, door pittoreske steegjes met keien en over fraaie marktpleinen. U ziet de Peperbus in Zwolle, de Koggewerf in Kampen en de Oude Waag in Deventer. In een fluisterboot verkent u het oude centrum van Zutphen vanaf het water en in Doesburg ziet u de mooiste art nouveau en art deco in het Lalique Museum. Kortom, dit is een heerlijk kort cultuuruitje in Nederland dat kan dienen als voorbereiding op een van onze grote cultuurvakanties of als aanvulling op eerdere reizen. Reist u met mij mee, terug in de tijd, in de steden van nu?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
historisch centrumhotel in Deventer
2x ontbijt
met fluisterboot door Zutphen
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO2-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
6 Nederlandse Hanzesteden
Peperbus en Sassenpoort in Zwolle
Koggewerf en Stedelijk Museum in Kampen
Lalique Museum in Doesburg
Walburgiskerk in Zutphen
Oude Waag en Bergkwartier in Deventer
Vischpoort in Elburg
SRC-reisleider Jaap
SRC-reisleider sinds 2019
Zes Nederlandse Hanzesteden vol variatie: van sierlijke glaskunst tot de stoere Koggewerf!
Ontmoet onze beste reisleiders in Nederland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Frits
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017
SRC-reisleider Jaap
Reisleider sinds 2019

De reis in het kort

Stadswandelingen door Zwolle en Deventer
Lalique Museum in Doesburg en met een fluisterboot door Torenstad Zutphen
Pittoresk Elburg en bezoek Stedelijk Museum en Koggewerf in Kampen

Reisbeschrijving

dag 1: Zwolle en Deventer

We starten onze Hanzereis in Zwolle, waar we een ontspannen wandeling door het interessante centrum maken. Overal vinden we sporen van het rijke verleden terug, van de prachtige gevels tot de oude verdedigingsmuur en van de Peperbus tot de Sassenpoort. Zwolle was in de 15e eeuw niet alleen een belangrijk speler in het Hanzeverbond, ook was de stad het centrum van de Moderne Devotie, een religieuze beweging die zich later over heel Europa verspreidde. ’s Middags gaan we naar ons centraal gelegen hotel in Deventer, waar we de komende twee nachten verblijven. Deventer ontwikkelde zich aan het eind van de middeleeuwen tot prominent lid van de Hanze en voerde levendige handel in onder andere hout, wol, wijn en bier. Het centrum, met haar pakhuizen, koopmanshuizen en verdedigingswerken ademt een historische sfeer. Via sfeervolle straten en steegjes wandelen we over de Brink met de oude Waag naar het Bergkwartier, waar we de Bergkerk zien. Onderweg zult u genoeg inspiratie opdoen voor restaurants, waar u de komende avonden kunt dineren. (ca. 40 km)

dag 2: Doesburg en Zutphen

Op het punt waar de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen werden in de 17e eeuw vestingwerken opgetrokken om Doesburg te verdedigen. Weinig steden zijn zo gaaf gebleven als deze stad! Wandelen door de historische binnenstad van Doesburg is daarom een reis terug in de tijd. Zo is de indeling van de straatjes nog net als in de middeleeuwen. En wist u dat Doesburg al in 1237 stadsrechten kreeg? Zo’n 60 jaar eerder dan Amsterdam! De binnenstad telt meer dan 150 monumenten. In een prachtig oud pand bezoeken we het Lalique Museum Nederland. De Franse René Lalique (1860 – 1945) wordt wel de Da Vinci van de juwelen- en de glaskunst genoemd. Als internationaal gevierd kunstenaar heeft hij werk geleverd aan Europese vorstenhuizen en de keizerlijke familie van Japan. Naast de vaste Lalique-collectie zijn er regelmatig tentoonstellingen met werk van tijdgenoten uit de art deco en art nouveau te zien. We volgen de IJssel naar Zutphen, dat de bijnaam ‘de Torenstad’ heeft. Van verre zien we dan ook al een aantal hoge torens. Een daarvan is van de Walburgiskerk, een kapittelkerk uit de 13e eeuw met schitterende schilderingen op de gewelven, pilaren en wanden. De kerk heeft een van de laatste kettingbibliotheken in Europa. En het Henrick Baderorgel uit 1643 behoort tot de fraaiste orgels van Nederland. Met een fluisterboot verkennen we de stad vervolgens vanaf het water. De schipper geeft ons uitleg over het Zutphen van vroeger en nu. Hierna keren we terug naar Deventer. (ca. 75 km)

dag 3: Elburg en Kampen

Vandaag gaan we naar Elburg, dat tot 1932 aan de Zuiderzee lag. Al in 1367 maakte Elburg deel uit van de Hanze. Via de middeleeuwse Vischpoort wandelen we de charmante vissersstad in. Markante gebouwen, zoals een voormalig 15e-eeuws vrouwenklooster, sieren de stad met haar smalle steegjes, keitjesstoepen en mooie doorkijkjes. Verdwalen kunt u vrijwel niet, want het centrum heeft een rechthoekig stratenpatroon, volgens het principe van de gulden snede. Hierna bezoeken we het prachtige Kampen. Door haar ideale ligging langs de drukbevaren vaarroute tussen de Rijn en de Zuiderzee ontwikkelde deze stad zich in rap tempo van kleine nederzetting tot een van de machtigste steden van Noordwest-Europa. Tijdens onze wandeling passeren we de Bovenkerk (ook wel Sint Nicolaaskerk genoemd) en het Gotisch Huis. In het Stedelijk Museum leren we nog meer over de eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart in deze stad. Tot slot bezoeken we de Koggewerf. De kogge was het eerste zeewaardige schip uit de late middeleeuwen (1300-1500) dat de handel tussen de Hanzesteden mogelijk maakte. Rond 1450 had Kampen meer dan 100 koggeschepen. Aan het einde van de middag rijden we naar het station van Zwolle en keert u op eigen gelegenheid terug naar huis. (ca. 75 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaats voor deze reis is:
Zwolle | vertrek 09.30 uur Station NS, achterzijde
Tourbushalte aan de Hanzelaan, circa 100 meter vanaf Grand Café Lubeck

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in Grand Hotel Wientjes in Zwolle.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Fletcher Hotel Gilde Deventer
Hotel Fletcher Gilde - Deventer
Het toeristenklassehotel Gilde is gevestigd in een voormalige pastorie uit 1751 in het hart van Deventer, op slechts 550 meter van het centrale plein. Vanaf het station is dit hotel gemakkelijk te voet bereikbaar (circa 650 meter). Wanneer u het karakteristieke monumentale gebouw betreedt, wordt u omarmd door de sfeer uit het rijke verleden. In het pand zijn veel originele elementen, zoals gebrandschilderd glas. De bar heeft hoge plafonds en een erker. Of drinkt u een kopje thee op het terras van de sfeervolle binnentuin? Het hotel beschikt over een lift, maar niet alle kamers zijn bereikbaar per lift. De kamers zijn eenvoudig maar van alle gemakken voorzien en beschikken over een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Geniet van een aangenaam verblijf in de binnenstad van Deventer!

Bekijk de website van Fletcher Hotel Gilde

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle
Bilderberg Grand Hotel Wientjes - Zwolle
Bilderberg Grand Hotel Wientjes is gevestigd in de voormalige burgemeesterswoning, op slechts 250 meter van het station en op loopafstand van het historische centrum van Zwolle. Tegen betaling kunt u parkeren op het terrein van het hotel. Het hotel beschikt over een bar en een eigen restaurant, restaurant W. U kunt gebruikmaken van de lift en in het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een zithoek, een tv, een minibar, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, badproducten en een föhn.

Bekijk de website van Bilderberg Grand Hotel Wientjes

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Deze Hanzereis is een uitstekende manier om in klein verband in enkele dagen binnen Nederland een leuke vakantie op touw te zetten. Prettig voor de portemonnee. Goed om in eigen land meer te laten zien.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 8
Zeker aanbevelenswaardig om samen met reisleider Jaap "de Hanzesteden tour" te gaan maken! Jaap had zich heel goed voorbereid op alle wetenswaardigheden die we te zien kregen. Ook van leuke feitjes ernaast wist hij ons goed op de hoogte te brengen. Hij heeft duidelijk interesse in datgene wat hij ons op een onvergetelijke manier wil meegeven! Ook wil ik jullie laten weten dat de reis op zich en ook het Gilde Hotel Deventer perfect geregeld waren. TOP!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
Hanzestedenreis is leuk, je komt in deze leuke steden en ziet dat er veel te beleven is in deze steden met een rijke historie en veel mooie oude gebouwen en soms ook strakke architectuur.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 8
Ik heb een fijne leerzame 3-daagse stedenreis gehad dankzij onze enthousiaste reisleider Stephan. Ik wil hem hiervoor nogmaals hartelijk danken. Het was wel een vol programma met veel kilometers te gaan en veel informatie over de Hanzesteden, maar dat was voor mij geen bezwaar. Ben nu ook nieuwsgierig geworden naar de Duitse Hanzesteden en zal die reis ook zeker boeken.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
In korte tijd de geschiedenis van prachtige Nederlandse stadjes ervaren, door samenwerking sterk en rijk geworden, geweldig.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Verlengingsmogelijkheden

Deze reis kunt u individueel verlengen met één of meerdere nachten in Deventer. Dit kan voorafgaand en/of na afloop van de reis, zodat u deze prachtige Hanzestad op eigen gelegenheid nog verder kunt ontdekken! Tijdens uw verlenging verblijft u in hetzelfde hotel als tijdens de reis. De verlenging is op basis van logies en ontbijt en de toeristenbelasting is inbegrepen. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. Verlengt u voorafgaand aan de reis, dan kunt u op de eerste excursiedag op eigen gelegenheid van Deventer naar station Zwolle reizen.

Fletcher Hotel Gilde Deventer
Hotel Fletcher Gilde - Deventer
Reisduur: 1 nachten
v.a. € 50 p.p.
Het toeristenklassehotel Gilde is gevestigd in een voormalige pastorie uit 1751 in het hart van Deventer, op slechts 550 meter van het centrale plein. Vanaf het station is dit hotel gemakkelijk te voet bereikbaar (circa 650 meter). Wanneer u het karakteristieke monumentale gebouw betreedt, wordt u omarmd door de sfeer uit het rijke verleden. In het pand zijn veel originele elementen, zoals gebrandschilderd glas. De bar heeft hoge plafonds en een erker. Of drinkt u een kopje thee op het terras van de sfeervolle binnentuin? Het hotel beschikt over een lift, maar niet alle kamers zijn bereikbaar per lift. De kamers zijn eenvoudig maar van alle gemakken voorzien en beschikken over een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Geniet van een aangenaam verblijf in de binnenstad van Deventer!

Bekijk de website van Fletcher Hotel Gilde
Fletcher Hotel Gilde Deventer
Hotel Fletcher Gilde - Deventer
Reisduur: 1 nachten
v.a. € 50 p.p.
Het toeristenklassehotel Gilde is gevestigd in een voormalige pastorie uit 1751 in het hart van Deventer, op slechts 550 meter van het centrale plein. Vanaf het station is dit hotel gemakkelijk te voet bereikbaar (circa 650 meter). Wanneer u het karakteristieke monumentale gebouw betreedt, wordt u omarmd door de sfeer uit het rijke verleden. In het pand zijn veel originele elementen, zoals gebrandschilderd glas. De bar heeft hoge plafonds en een erker. Of drinkt u een kopje thee op het terras van de sfeervolle binnentuin? Het hotel beschikt over een lift, maar niet alle kamers zijn bereikbaar per lift. De kamers zijn eenvoudig maar van alle gemakken voorzien en beschikken over een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Geniet van een aangenaam verblijf in de binnenstad van Deventer!

Bekijk de website van Fletcher Hotel Gilde

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?