050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Duik in het verleden van de Duitse hoofdstad

Reisleider Job:
‘Er is voor mij geen stad in Europa waar je de geschiedenis zo voelt en ziet als Berlijn! De recente geschiedenis van de deling tussen Oost en West en de Berlijnse Muur is nog steeds tastbaar aanwezig, maar ook de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en daarvoor aan het Duitse keizerrijk en het Pruisische koninkrijk kunt u nog steeds zien. In musea, maar juist ook in de architectuur die de verschillende machthebbers hebben achtergelaten.

Tijdens deze reis maken we een fysieke tocht door de tijd en de geschiedenis van Berlijn. Telkens duiken we aan de hand van de architectuur in andere verhalen en personen die het gezicht van Berlijn bepaald hebben. Zo ontdekt u het Berlijn van de Pruisische koningen, wanneer de stad de hoofdstad is van het grootste Duitse koninkrijk. Dit is de periode van het grote paleis op het Museuminsel, de aanleg van Unter den Linden en de Brandenburger Tor. Maar ook Charlottenburg en de koninklijke paleizen in Potsdam zoals het Neue Palais en Sanssouci werden door de Pruisische heersers neergezet.

Vervolgens breekt in de 19e eeuw de tijd aan van de keizers en de ontwikkeling van de Duitse vorstendommen tot een land: Duitsland. Dit ziet u in de Berliner Dom op het Museuminsel, de Siegessäule in Tiergarten, de joodse synagoge en de Reichstag. Na de val van de Duitse keizers in 1918 krijgt Berlijn een nieuw gezicht en raakt zwaargehavend door de Tweede Wereldoorlog en gespleten door de Muur. Uiteraard horen hier bezoeken bij zoals aan Checkpoint Charlie, de Muur, Topographie des Terrors, het DDR-Museum, de Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm.

De architectuur in Berlijn vertelt een bijzondere geschiedenis van een opkomende politieke mogendheid en een groeiend machtscentrum. Ik neem u graag mee in de verhalen rondom de paleizen, de kerken, de huizen en de kantoren die de verschillende tijdslagen zo mooi zichtbaar maken. Gaat u mee op deze reis door het verleden van Berlijn?’

Samenwerking SRC Reizen en KaperGerlings Instituut
SRC Reizen en KaperGerlings zijn sinds enkele jaren vaste partners. Jaarlijks organiseren wij samen een aantal kunstreizen, waarbij KaperGerlings de lezingen en het gidswerk verzorgt en SRC de reis organiseert. De gezamenlijk georganiseerde reizen worden altijd begeleid door reisleider Job Gerlings, met wie u de verdieping opzoekt en een organisatorische reisleider, Ralph Kaper.

Pluspunten
treinreis Amersfoort – Berlijn en vice versa
middenklassehotel in Berlijn
4x ontbijt
ov-kaart voor 5 dagen
audiosysteem
reisleider van KaperGerlings
reisbegeleider van KaperGerlings
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Reichstag en Brandenburger Tor
Museuminsel en Stadtschloss
Alexanderplatz en Karl-Marx-Allee
Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche
Schloss Charlottenburg
Neue Synagoge
Neues Palais en Sanssouci in Potsdam
Checkpoint Charlie en DDR-museum
Topographie des Terrors
Deutsche Historischen Museum
Job en Ralph van KaperGerlings
SRC-reisleiders sinds 2017
In de architectuur ontdekken we de geschiedenis van de Duitse hoofdstad.
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleider Job
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Met de trein naar Berlijn en stadswandeling
Verkenning van Oost-Berlijn met Alexanderplatz, Museuminsel en het Deutsche Historischen Museum
Het vroegere West-Berlijn met Checkpoint Charlie, Kurfürstendamm en Charlottenburg
Postdam met een bezoek aan het Neues Palais en de tuinen van Sansscouci
Tränenpalast, vrije ochtend en treinreis naar Amersfoort

Reisbeschrijving

dag 1: Met de trein naar Berlijn en stadswandeling

Met de trein reizen we naar Berlijn, waar we in de middag aankomen. Nadat we zijn ingecheckt maken we onze eerste stadswandeling door de Duitse hoofdstad. De wandeling brengt ons naar het regeringscentrum van Duitsland met de Reichstag en de belangrijkste parlementsgebouwen in de bocht van de Spree. Vervolgens lopen wij via de Brandenburger Tor over Unter den Linden naar de Friedrichstrasse en terug naar ons hotel. (ca. 600 km)

dag 2: Verkenning van voormalig Oost-Berlijn

Onderweg naar de U-bahn zien we de Neue Synagoge met de opvallende, oriëntaalse gouden koepel. Vervolgens reizen we naar Alexanderplatz, he centrale plein in het voormalige Oost-Berlijn die bekend is geworden door de televisietoren die boven de stad uitsteekt. Vanaf het station wandelen wij naar de Karl-Marx-Allee, waar wij de Stalinistische architectuur bekijken. Onderweg naar het Museuminsel zien wij het Altes Stadthaus en het Rotes Rathaus die samen het begin en het einde van het Keizerrijk omvatten. We maken een tussenstop bij het DDR-Museum. Na de lunch bezichtigen wij op het Museuminsel het herbouwde Stadtschloss van de Hohenzollerns. Dit voornamelijk barokke paleis nam een centrale plaats in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn in. Ook bezoeken wij de 19e-eeuwse Berliner Dom op het eiland. Vervolgens steken wij het water over en ontdekken we de Duitse geschiedenis in het Deutsche Historischen Museum in het Zeughaus, het voormalige stallencomplex van de koningen van Pruisen. Na het museumbezoek is er ruimte om zelf een museum op het Museuminsel te bezoeken of om te genieten van de stad. (ca. 10 km)

dag 3: Het vroegere West-Berlijn

Op deze dag staat het vroegere West-Berlijn centraal. We beginnen met een bezoek aan Checkpoint Charlie, de vroegere Amerikaanse grensovergang tussen oost en west. We volgen een stukje van de voormalige muur en brengen een bezoek aan Topographie des Terrors. Dit museum vertelt over de geschiedenis en wandaden van de Gestapo, SS en Reichssicherheitshauptamt gedurende het Derde Rijk. De kantoren van deze diensten stonden op de plek van het huidige museum. Na dit bezoek gaan we naar de Kurfürstendamm, de winkelstraat van West-Berlijn met de opvallende Gedächtniskirche. Dit herdenkingspunt voor de Tweede Wereldoorlog is door de bouwgeschiedenis nauw verweven met de keizerlijke dynastie van de Hohenzollerns. Vervolgens bekijken we het prachtige Schloss Charlottenburg, het laat 17e-eeuwse buitenverblijf van de keurvorsten van Brandenburg. Tot slot zien we natuurlijk de Siegessäule en Tiergarten. (ca. 20 km)

dag 4: De paleizen van Potsdam

Met de trein reizen wij naar Potsdam. Deze stad is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en kan in haar relatie tot Berlijn vergeleken worden met Versailles. Hier lieten de koningen van Pruisen en later de Duitse keizers hun buitenverblijven bouwen. We beginnen ons bezoek aan deze stad met een bezoek aan het Neues Palais. Dit grote barokke paleis is gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Na ons bezoek wandelen wij via de tuin naar het zomerverblijf Sanssouci, hét toonbeeld van de Duitse rococo-architectuur. Na het bezoek aan Sanssouci kunt u op eigen gelegenheid Postdam verkennen. Wandelt u door de prachtige uitgestrekte paleistuinen of bezoekt u het Charlottenhof? In het centrum van Potsdam kunt u een bezoek brengen aan het Holländische Viertel of de Einstein Turm in het Wissenschaftspark. Of geniet u van een hapje en drankje op een van de terrassen? In de namiddag reizen wij terug naar Berlijn. (ca. 80 km)

dag 5: Tränenpalast, vrije ochtend en terug naar huis

Op deze laatste dag bezoeken wij gezamenlijk het Tränenpalast. Deze voormalige douanepost was voor de Berlijners zelf de grensovergang tussen Oost en West. Hier werd menig traantje weggepinkt bij het afscheid van familie. Op deze plek worden de persoonlijke verhalen verteld over de scheiding van Oost- en West-Berlijn en de Berlijnse Muur. Een bouwwerk dat de grootste invloed op de Berlijnse bevolking heeft gehad in de recente geschiedenis. Na het bezoek aan het Tränenpalast heeft u de rest van de ochtend vrij. In het begin van de middag nemen we afscheid van deze bijzondere stad en reizen we met de trein terug naar Nederland. (ca. 600 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Treinschema

De treintijden voor deze reis zijn:
Amersfoort Centraal – Berlin Hbf 09.44 uur – 15.22 uur
Berlin Hbf – Amersfoort Centraal 14.34 uur – 21.00 uur

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar Amersfoort reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij het station. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Leonardo Berlin Mitte hotel in Berlijn, Duitsland
Hotel Leonardo Berlin Mitte - Berlijn
In het centrum van Berlijn, waar de wereldbefaamde Friedrichstraße de Spree ontmoet, ligt het designhotel Leonardo Berlin Mitte. Op loopafstand liggen verschillende culturele bezienswaardigheden zoals Postdamer Platz en Unter den Linden. Het hotel beschikt over een bar, een restaurant en gratis wifi. Elke kamer beschikt over een badkamer met een douche en een toilet.

Bekijk de website van Leonardo Berlin Mitte

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 12 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.