U bent hier: Home | Polen | Hoogtepunten Polen

Charmante steden vol werelderfgoed

Reisleider Johan Stalknecht:
‘Wie zich verdiept in de Poolse historie, zal zich verbazen over de fascinerende geschiedenis. Overal in dit land herinneren prachtige monumenten aan een rijk, maar ook een bewogen verleden. Vooral de Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen in het land achtergelaten. De stadscentra van Warschau en Gdansk waren na de oorlog ernstig verwoest, maar zijn weer minutieus opgebouwd. Niet voor niets beschermt UNESCO deze steden, maar ook verschillende andere culturele erfgoederen, zoals het kasteel Malbork en het charmante Karkau.

Tijdens deze cultuurvakantie bezoekt u deze prachtige steden, maar maakt u ook kennis met de charme van het hedendaagse Polen. De tegenstellingen tussen oud en nieuw zijn in Polen sterk: op het verstilde platteland is het vervoer met paard en wagen nog normaal, terwijl in de hoofdstad Warschau de wolkenkrabbers tot aan de hemel reiken. En naast alle culuur is zeker ook tijd om op een terrasje in gesprek te raken met de locals. U zult dan merken dat de Polen, ondanks het tumultueuze verleden, liever vooruit kijken! Gaat u mee?’

Pluspunten
vluchten Transavia
middenklassehotels
9x ontbijt en 5x diner
audiosysteem
lokale gids Auschwitz
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Warschau en Gdansk
UNESCO-stad Krakau
stadswandeling Wroclaw
Eeuwhal Wroclaw
oude Hanzestad Torun
kasteel Malbork
bezoek Auschwitz
zoutmijnen Wieliczka (optioneel)
Reisleider Johan Stalknecht
SRC-reisleider sinds 2013
Favoriete plek: de joodse wijk in Krakau
Polen is een bijzonder land. Het land is in de afgelopen twintig jaar als een feniks uit de as herrezen. Hier is het dilemma van de keuze tussen de herbeleving van de oude glorie en de nieuwe moderniteit zo duidelijk te zien!
Ontmoet onze beste reisleiders in Polen
Reisleidster Adriënne Zijlstra
Reisleidster sinds 2006
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleider Frits van Norden
Reisleider sinds 2006
Reisleider Johan Stalknecht
Reisleider sinds 2013

De reis in het kort

Amsterdam – Katowice en naar Warschau
Ontdekking koninklijke stad Warschau
Bezoek aan kasteel Malbork en naar Gdansk
Hanzestad Gdansk en vrije middag
Wandeling door charmant Torun
Wroclaw, het oude Breslau, en de Eeuwhal
Auschwitz en naar Krakau
Imposante koningsstad Krakau
Vrije dag in Krakau of zoutmijnen van Wieliczka
Terugvlucht Katowice – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Katowice en naar Warschau

We vliegen naar Polen. Na aankomst in Katowice, rijden we naar het centrum van Warschau, waar we twee nachten verblijven. In de middag kunt u deze majestueuze stad alvast op eigen gelegenheid ontdekken. Vanavond maken we tijdens een diner in een lokaal restaurant kennis met een typisch Poolse lekkernij: Pierogi, heerlijke Poolse dumplings met verschillende vullingen. (ca. 290 km)

dag 2: Koninklijk Warschau

Een legende verhaalt over de liefde tussen Wars en Sawa, twee kinderen die zijn ontsproten uit het water van de Wisla. Uit hun samenzijn ontstond Warsawa. Tijdens een wandeling door de oude stad maken we kennis met het kloppende hart van Warschau. We zien onder andere het Rynek Stare Miasto, het oude stadsplein dat wordt omgeven door kleurrijke gebouwen. De rest van de middag kunt u Warschau zelf verder verkennen. Aan het Zamekplein vindt u het koninklijke paleis, waar schilderijen van de 18e-eeuwse Italiaanse schilder Bernardo Belotto hangen. Warschau is na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog op basis van zijn werk gereconstrueerd. Het diner is deze avond op eigen gelegenheid.

dag 3: Het kasteel Malbork

In de middag bezoeken we het kasteel Malbork. Dit is een van de grootste middeleeuwse vestingen van Europa. In de tijd dat de Teutoonse ridders hier woonden, was het lange tijd een onneembare vesting. Bij het zien van de enorme poorten en torens zal dit u niet verbazen! Na ons bezoek rijden we verder naar Gdansk, waar we twee nachten verblijven. (ca. 400 km)

dag 4: Hanzestad Gdansk

Gdansk was ooit een welvarende stadstaat. Net als Warschau werd deze stad, die zwaar beschadigd was, na de Tweede Wereldoorlog weer minutieus opgebouwd. Tijdens onze wandeling door het mooie centrum lijken we terug te gaan naar de 16e eeuw. Ooit werden vanuit de pakhuizen grote voorraden graan naar Amsterdam verscheept. Als we langs de oude haven wandelen, genieten we van de historische panden en pakhuizen. Vervolgens kunt u Gdansk zelf verder verkennen. Deze avond kunt u op eigen gelegenheid dineren in een van de gezellige restaurants van de stad. (ca. 60 km)

dag 5: Charmant Torun

Aan de oever van de Wisla ligt Torun, waar we overnachten. De oude charme van deze Hanzestad is goed bewaard gebleven. We wandelen door de smalle middeleeuwse straatjes, waar we de opmerkelijke gotische architectuur bewonderen. (ca. 200 km)

dag 6: Wroclaw, het oude Breslau

In Wroclaw, het oude Breslau, waar we overnachten, bekijken we het mooie stadsplein met het fraaie raadhuis. Het is echter niet het historische centrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt, maar de Eeuwhal. Deze betonnen constructie uit het begin van de 20e eeuw is een opmerkelijk voorbeeld van moderne architectuur. (ca. 290 km)

dag 7: Auschwitz en naar Krakau

Op weg naar Krakau gaan we naar Oswiecim, waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau bevonden. Het voormalige kamp Auschwitz is nu een museum. Na ons bezoek aan het kamp gaan we naar ons hotel in Krakau, waar we drie nachten verblijven. Gaat u op deze avond alvast naar de binnenstad van Krakau? U kunt hier genieten van de mooie historische gebouwen en gezellige terrassen. (ca. 340 km)

NB
Het bezoek aan Auschwitz is afhankelijk van de beschikbaarheid bij het bezoekerscentrum. Groepen zijn verplicht zich aan te melden maar kunnen dit helaas slechts kort voor het bezoek doen. Ondanks een zorgvuldige planning, is het niet altijd mogelijk Auschwitz op dag 7 van de reis te bezoeken. Als dit niet mogelijk is, dan wordt het bezoek verplaatst naar dag 8 of 9. Hierdoor kan het voorkomen dat de vrij te besteden tijd in Krakau komt te vervallen of wordt ingekort.

dag 8: Koningsstad Krakau

Krakau werd in 1978 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. We bekijken hier onder meer het 15e-eeuwse Barbakan-bastion, de Florianuspoort, de universiteitsgebouwen en de barokke Petruskerk met haar apostelbeelden. Onze wandeling eindigt op een van de mooiste pleinen van Europa: de grote markt. Aan dit plein staan de Mariakerk, de Lakenhal en de Raadhuistoren. Ook bezoeken we in de voormalige joodse wijk Kazimierz een synagoge met een oude begraafplaats. De stad biedt tal van goede restaurants waar u deze avond op eigen gelegenheid kunt dineren.

dag 9: Vrije dag Krakau of zoutmijnen van Wieliczka

Het sfeervolle Krakau is prima op eigen gelegenheid te verkennen. Een aanrader is een bezoek aan de kathedraal, die als de grafkerk van de Poolse koningen heeft gediend. U kunt ook een optioneel bezoek brengen aan de zoutmijnen van Wieliczka. Ondergronds bevinden zich onder meer een sanatorium, een postkantoor en bijzondere zalen en kapellen. Het hoogtepunt is de Kapel van de Zalige Kinga, die op 135 meter diepte ligt: alles is hier uit zout gehouwen!

dag 10: Katowice – Amsterdam

Voordat we naar de luchthaven van Katowice gaan, bezoeken we in Krakau Nowa Huta. Deze wijk is het symbool van de socialistische industrialisatie van Polen, in de jaren 80 was het juist de bakermat voor het Pools verzet tegen het communisme. We gaan naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 60 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Zoutmijnen van Wielizcka
Zoutmijnen van Wieliczka
Bezoek de oudste zoutmijnen ter wereld
Duur: ca. 4 uur
Minimaal 15 deelnemers
Prijs 15-20 deelnemers: ca. € 53,-
Prijs 21-34 deelnemers: ca. € 45,-
Prijzen zijn inclusief lokale gids, lift naar beneden en transfers
U kunt een bezoek brengen aan een van de oudste zoutmijnen ter wereld: de zoutmijnen van Wieliczka. Ondergronds bevinden zich onder meer een sanatorium, een postkantoor en bijzondere zalen en kapellen. Het hoogtepunt is de Kapel van de Zalige Kinga, die op een diepte van zo'n 135 meter ligt.

Vluchtschema
transavia.png

Amsterdam - Katowice06:35 - 08:20 uur
Katowice - Amsterdam14:45 - 16:40 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in goede toeristenklassehotels die in of nabij de stadscentra liggen. Alle hotels beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad of een douche en een toilet. In alle hotels is wifi beschikbaar. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Gromada
Hotel Gromada Warszawa Centrum - Warschau
Dit moderne hotel beschikt over tal van faciliteiten: zo zijn er een spa, een wellness en een schoonheidssalon. In de traditionele herberg kunt u heerlijke lokale bieren proeven. Het hotel is een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen: binnen enkele minuten wandelt u naar het gezellige, historische stadscentrum.

Bekijk de website van Hotel Gramada
Hotel Focus
Hotel Focus Gdansk - Gdansk
Op ongeveer 20 minuten wandelen van de oude binnenstad van Gdansk ligt hotel Focus. Het hotel beschikt over een gezellige bar en een lounge, waar het na een dag in de stad heerlijk bijkomen is! De nette kamers zijn voorzien van koffie- en theefaciliteiten.

Bekijk de website van Hotel Focus
Hotel Filmar
Hotel Filmar - Torun
In dit trendy viersterrenhotel kunt u heerlijk ontspannen in de Finse sauna, de hot tub of in de schoonheidssalon. Ook is er een fitnesscentrum in het hotel aanwezig. Het is een klein kwartiertje lopen naar het gezellige centrum van Torun, waar het ’s avonds heerlijk vertoeven is in een van de gezellige cafés.

Bekijk de website van Hotel Filmar
Hotel Campanile Wroclaw
Hotel Campanile Old Town - Wroclaw
Hotel Campanile ligt in een rustige omgeving in de Hanzestad Wroclaw. Toch ligt de gezellige drukte van de stad binnen handbereik: binnen enkele minuten wandelt u naar het oude marktplein.

Bekijk de website van Hotel Campanile
Aparthotel Vanilla
Hotel Vanilla - Krakau
De kamers van dit hotel beschikken over een kleine kitchenette met een koelkast en een magnetron. Op de begane grond van het hotel vindt u een kleine verzameling winkels. Met de tram, die tegenover het hotel vertrekt, bent u snel in de binnenstad van het wonderschone Krakau.

Bekijk de website van Aparthotel Vanilla

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Bij deze reis worden veel steden bezocht, wellicht is het een idee om dit iets meer af te wisselen met een landelijke excursie.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!