050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Il sommo poeta - de grootste dichter

Reisleidster Marjorie:
‘Onze dichter was nogal klein van gestalte, had een lang gezicht en een sterk gebogen neus, zware kaken, en zijn onderlip stak enigszins vóór zijn bovenlip uit. Hij was wat gebogen in de schouders en zijn ogen waren eerder groot dan klein, zijn huidskleur was bruin, zijn haren en baard waren kroezig en zwart en hij had een sombere en peinzende uitdrukking.’ Zo beschrijft zijn grote bewonderaar en eerste biograaf Giovanni Bocaccio de allergrootste dichter van Italië, Dante Alighieri.

In zijn meesterwerk ‘La Divina Commedia’ (De goddelijke komedie) neemt Dante de lezer mee op een denkbeeldige reis door het hiernamaals, van de hel, door het vagevuur naar het paradijs. Nog steeds is dit lange gedicht verplichte lesstof op de Italiaanse middelbare scholen. Vele Italianen kennen de openingszinnen uit hun hoofd:

Nel mezzo del cammin di nostra vita - Halverwege onze levensweg
mi ritrovai per una selva oscura - bevond ik mij in een donker woud
ché la diritta via era smarrita - want de rechte weg was verloren gegaan.

Dante schreef ‘De goddelijke komedie’ niet in het Latijn zoals toen gebruikelijk was, maar in de Italiaanse taal. Of eigenlijk in het dialect dat hij uit zijn stad Florence kende. Door de grote populariteit van het dichtwerk ontwikkelde dit Florentijnse dialect zich uiteindelijk tot het Italiaans. En dat maakt dat ‘il sommo poeta’ (de grootste dichter) meer dan 700 jaar na zijn dood nog steeds mateloos populair is!

Ik neem u mee in de voetsporen van de onnavolgbare Dante. We starten in zijn geboortestad Florence, de stad die hem vanwege zijn lidmaatschap van de ‘verkeerde’ partij verjaagde. Iets waar de Florentijnen tot de dag van vandaag spijt van hebben. In Florence maakt u kennis met zijn liefde voor de onbereikbare Beatrice, zijn muze, en ziet u de steen waarop Dante dromend en mijmerend de bouw van de dom aanschouwde. Na zijn verbanning begonnen zijn omzwervingen langs de vele Italiaanse hoven. Wij reizen net als de dichter naar Bologna en Ravenna, waar Dante uiteindelijk in 1321 overleed. Tijdens deze bijzondere themareis leert u niet alleen Dante beter kennen, maar ook de politieke en kunsthistorische periode waarin hij leefde. Gaat u mee op deze bijzondere reis?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
treinreis Florence – Faenza
goede centraal gelegen middenklassehotels
3 nachten in Florence
2 nachten in Ravenna
5x ontbijt
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
doopkapel en dom in Florence
Casa di Dante in Florence
graftombe Dante in Ravenna
San Petronio in Bologna
Santa Croce in Florence
Palazzo Vecchio in Florence
Sant’Apollinare in Classe
Santa Margherita dei Cerchi
San Vitale in Ravenna
mausoleum Galla Placida in Ravenna
SRC-reisleidster Marjorie
SRC-reisleidster sinds 2013
Reis mee in het voetspoor van de grootste dichter van Italië, van zijn geboortestad Florence tot zijn graftombe in Ravenna.
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleidster Diane
Reisleidster sinds 1999
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Bologna en naar Florence
Het Florence van Dante, van geboorte tot doop
Palazzo Vecchio, het Bargello en de Santa Croce
Met de trein door de Apennijnen en naar Ravenna
Ravenna ten tijde van Dante en zijn graftombe
Bezoek aan Bologna en terugvlucht naar Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Vlucht Amsterdam – Bologna en naar Florence

We vliegen naar Bologna. Na aankomst in Italië rijden we naar Florence, waar we drie nachten in het centrum van de stad verblijven. Indien de tijd het toelaat brengen we in de namiddag een bezoek aan de Santa Maria Novella, waar Dante is uitgebeeld in de Spaanse kapel. Natuurlijk bewonderen we ook de kleurrijke fresco’s in de verschillende familiekapellen. (ca. 110 km)

dag 2: Het Florence van Dante, van geboorte tot doop

Na het ontbijt wandelen we door de wijk waar Dante is geboren. We bezoeken hier het Casa di Dante en een van de oudste kerkjes van Florence, de Santa Margherita dei Cerchi. Hier zou de 8-jarige Dante zijn geliefde leeftijdsgenootje Beatrice voor het eerst hebben gezien. Steeds meer raakte hij onder de indruk van haar bevallige schoonheid en werd hij verliefd op haar. We vervolgen onze weg langs de plek waar Dante, volgens de overlevering, op een blok marmer zou hebben gezeten om te schrijven, te dromen en waarvandaan hij de werkzaamheden aan de dom gade kon slaan. Na het bezoek aan het Dommuseum kunt u in een van de vele gezellige kleine trattoria’s genieten van de lunch of geeft u de voorkeur aan een panino lampredotto (een broodje lebmaag), een populair cibo della strada (streetfood) in Florence. Hierna brengen we een bezoek aan het baptisterium, de doopkapel gewijd aan San Giovanni, tegenover de duomo. Hier werd de in Florence geboren Dante op 26 maart 1266 gedoopt. De 8-hoekige doopkapel is versierd met prachtige Byzantijnse mozaïeken en werd ook door Dante bewonderd. Hij noemde hem zelfs ‘il bel San Giovanni’. In de dom zien we het schilderij, waar Dante met zijn Divina Commedia de stad Florence verlicht. Na deze dag vol indrukken heeft u tijd voor een aperitivo vergezeld van kleine hapjes staand aan de bar tussen de Florentijnen.

dag 3: Palazzo Vecchio, het Bargello en de Santa Croce

Vandaag bekijken we het dodenmasker van Dante in het Palazzo Vecchio, de vroegere zetel van het bestuur van de Florentijnse Republiek. U ziet hier ook de bijzondere fresco’s van Vasari, de kunstenaar die vooral beroemd is vanwege zijn beschrijvingen van de levens van kunstenaars. Hierna bezoeken we het Bargello, ooit gevangenis en nu een museum gewijd aan de beeldhouwkunst. In een van de kapellen zou Giotto, een goede vriend van Dante, hem hebben geportretteerd. Natuurlijk bewonderen we ook de beroemde kunstwerken van beeldhouwers als Donatello, Michelangelo en Verrocchio, de leermeester van Leonardo da Vinci, die in het museum zijn vertegenwoordigd. We sluiten de dag af in de Santa Croce, een schitterende franciscanerkerk, gelegen aan de rand van de middeleeuwse stad. Hierin bevinden zich niet alleen belangrijke fresco’s van Giotto, maar tevens vele grafmonumenten van beroemde Florentijnen. Met de grote cenotaaf en het beeld van Dante op het plein voor de kerk doen de Florentijnen er alles aan te verhullen dat de beroemde dichter in Ravenna ligt begraven… Voor de liefhebbers van Italiaans ijs is er tijd om te genieten van een gelato bij de beroemde nabijgelegen ijssalon Vivoli.

dag 4: Naar Ravenna en Sant’Apollinare in Classe

In de loop van de ochtend wandelen we met onze bagage naar het treinstation van Florence. Via een mooie route met adembenemende uitzichten reizen we met de trein dwars door de Apennijnen naar Faenza. Aansluitend rijden we met onze touringcar naar Classe, waar zich ooit een Romeinse vlootbasis bevond. Dante vermeldt het pijnboombos aan de kust bij Classe, dat hij vergelijkt met het lieflijke woud van het aards paradijs boven op de louteringsberg. Wij bezoeken de nabijgelegen Sant’Apollinare in Classe met haar schitterende Byzantijnse mozaïeken. Aan het eind van de dag komen we aan bij ons hotel in Ravenna, waar we twee nachten verblijven. (ca. 160 km)

dag 5: Ravenna ten tijde van Dante

In Ravenna was Dante te gast bij de heren Polenta, destijds de machthebbers van de stad. Nadat Dante terugkwam van een missie in Venetië is hij in Ravenna gestorven. We bezoeken zijn graftombe naast de San Francesco. De monniken verstopten de beenderen nadat de Florentijnen deze hadden opgeëist en het bleek vaker nodig te zijn de overblijfselen van de grote dichter verborgen te houden. Natuurlijk bewonderen we de verschillende kerken met hun schitterende mozaïeken die er ook al ten tijde van Dante waren. We zien het intieme mausoleum van Galla Placida en de monumentale kerk San Vitale versierd met de beroemde portretten van keizer Justinianus en keizerin Theodora. Vergeet u ook niet te genieten van de heerlijke culinaire specialiteiten uit Ravenna zoals ‘cappelletti al ragù’ (gevulde pasta met een ragoutsaus) of een heerlijke ‘crescione’ (een gevuld plat broodje).

dag 6: Bezoek aan Bologna en naar huis

We vertrekken naar Bologna, de oudste universiteitsstad van Europa. Ten tijde van Dante was Bologna de belangrijkste en grootste stad van de Romagna. We zien de beroemde scheve toren Garisenda, waar Dante een sonnet aan heeft gewijd. Tijdens de verschillende bezoeken die Dante aan Bologna heeft gebracht moet de dichter ook de vele indrukwekkende pleinen, paleizen en kerken van de stad hebben gezien. In de San Petronio is de grote invloed van de Divina Commedia duidelijk terug te zien in de schilderingen van Giovanni da Modena in de Bolognini-kapel. Na wat vrije tijd voor de lunch rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 90 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Bologna11:25 - 13:15 uur
Bologna - Amsterdam13:00 - 15:05 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in centraal gelegen middenklassehotels. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal voor deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

NB Op dag 4 moet u in Florence circa 1500 meter wandelen met uw bagage van het hotel naar het treinstation in Florence. In Ravenna kan de touringcar u uit laten stappen buiten het historische centrum waarna het circa 500 meter lopen is naar het hotel. We raden u daarom aan met een kleine rolkoffer te reizen.

Hotel Pitti Palace al Ponte Vecchio in Florence, Italië
Hotel Pitti Palace al Ponte Vecchio - Florence
Hotel Pitti Palace ligt tegenover de beroemde Ponte Vecchio in het centrum van Florence en is deels gevestigd in een middeleeuwse toren, Torre dei Rossi. Het hotel bevindt zich op 500 meter van de Uffizi en op anderhalve kilometer van het station Santa Maria Novella. Het hotel beschikt over een bar, een restaurant en een dakterras. Vanaf het dakterras heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Er is een lift aanwezig en er is gratis wifi beschikbaar in de gehele accommodatie. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Pitti Palace al Ponte Vecchio
Hotel Centrale Byron, Ravenna, Italië
Hotel Centrale Byron - Ravenna
Het hotel Centrale Byron ligt in het centrum van Ravenna, in het hartje van de stad. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand en bovendien kunt u genieten van de stijlvolle winkels en heerlijke terrassen in de buurt. Het hotel beschikt over een bar, een lift en gratis wifi. De rookvrije kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, een kluisje, airconditioning en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Centrale Byron

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 25 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol