050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Ontdek het ware leven van Elisabeth en Franz Joseph

Reisleidster Léonie:
‘Net als ongetwijfeld velen van u groeide ik op met de vrijwel jaarlijkse vertoning van de mierzoete Sissi-trilogie met in de hoofdrol Romy Schneider. De fascinatie voor deze vrouw leidde in 2021 tot een nieuwe serie: veel minder zoet en met een vrijzinnige eigengereide Elisabeth, al moet ook van die populaire serie het waarheidsgehalte met een stevige korrel zout genomen worden. Weer een andere, meer feministische invalshoek biedt de gelauwerde film Corsage over de keizerin uit 2022 en ook Netflix kon niet achterblijven en kwam vorig jaar met de serie Die Kaiserin. Het is duidelijk dat Elisabeth tot de verbeelding blijft spreken. En steeds als ik mezelf verdiep in het het bewogen leven van Sisi, verbaas ik me erover hoe kort geleden het zich eigenlijk allemaal afspeelde.

Het is geschiedenis met een hoofdletter, maar van de meeste hoofdrolspelers bestaan gewoon foto’s en hun levens overlapten, hoewel vaak maar kort, met die van de grootouders van mijn eigen generatie. En hoe korter geleden, hoe relevanter de gebeurtenissen voor onze eigen huidige levens. Zo speelt de Eerste Wereldoorlog met al haar gevolgen nog steeds een rol in ons tijdsgewricht. Elke keer weer word ik gegrepen door de verhalen en raak ik geboeid als ik langs deze geschiedenis terugga op mijn reizen met SRC. En zo is mijn fascinatie met Elisabeth meer met haar echte tragische levensverhaal en met de tijd waarin ze leefde dan met de vele bewerkingen voor het grote doek. Al begrijp ik ook heel goed waar die vandaan komen.

Het verbaast me ook niet dat er alweer meer dan 30 jaar een hoogaangeschreven musical over haar bestaat, die deze zomer wordt uitgevoerd tegen een decor waarin Sisi zelf rondliep: het prachtige Schloß Schönbrunn in Wenen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik, toen ik hoorde dat SRC hiervoor kaarten had bemachtigd, ik er direct enorm naar uitkeek. Wat een mooie gelegenheid om zowel een ietwat geromantiseerde versie, als de werkelijke verhalen over het leven van Sisi te beleven in deze indrukwekkende themareis. Ik nodig u dan ook van harte uit om samen met mij in het voetspoor van Kaiserin Elisabeth te reizen naar Possenhofen, de Kaiservilla in Bad Ischl, Schloß Mayerling en natuurlijk Wenen. Het bijwonen van de musical Elisabeth zal een van de vele hoogtepunten zijn van deze unieke reis!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
openbaar vervoer op dag 6 in Wenen
verblijf in middenklassehotels
centraal gelegen hotel in Wenen
7x ontbijt en 5x diner
entreekaart (categorie B) musical Elisabeth
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
musical Elisabeth in Wenen
Roseninsel en Schloß Possenhofen
Kaiservilla in Bad Ischl
Schloß Schönbrunn en Hofburg
Sisi Museum in Hofburg
kuuroord Baden bei Wien
graf Sisi in de Kapuzinergruft
Residenz München
Schloß Mayerling en Schloß Artstetten
SRC -reisleidster Léonie
SRC-reisleidster sinds 2002
In Wenen wonen we de bijzondere musical Elisabeth bij tegen het decor van het prachtige Schloß Schönbrunn: een unieke belevenis!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Léonie
Reisleidster sinds 2002
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Naar Duitsland
Sisi’s jeugd in Possenhofen en München
Fuschlsee en Kaiservilla in Bad Ischl in het Salzkammergut
Via Schloß Mayerling en kuuroord Baden naar Wenen
Zomerpaleis Schönbrunn en de musical Elisabeth
Het Wenen van Sisi en Franz Joseph: Hofburg, Sisi-museum en Kapuzinergruft
Via Schloß Artstetten naar Duitsland
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Duitsland

Vanuit de opstapplaatsen Amersfoort en Zevenaar rijden we naar Duitsland. We overnachten in de omgeving van Nürnberg en dineren vanavond in ons hotel. (ca. 610 km)

dag 2: Sisi’s jeugd

Onderweg naar München, de geboortestad van Elisabeth, brengen we een bezoek aan de Starnberger See. Aan dit prachtige gelegen meer bracht de jonge Sisi menig vakantie door. We zien het slot Possenhofen dat vanaf 1834 eigendom was van de familie. Ook in haar latere leven kwam de inmiddels tot keizerin gekroonde Sisi naar het meer. Als ze daar was, ging ze vrijwel dagelijks naar het idyllische Roseninsel en ook wij nemen de boot om daar een kijkje te nemen. Ongetwijfeld bloeien eind juni de vele rozen waaraan het eiland haar naam dankt. Hierna reizen we door naar München, waar we een korte stadswandeling maken. Het Hertog Max paleis waar Sisi geboren werd, is helaas in opdracht van de nationaal-socialisten gesloopt maar wij brengen een bezoek aan de Residenz, het paleis waar van oudsher de Beierse hertogen en keurvorsten resideerden. We overnachten in de omgeving van München. (ca. 240 km)

dag 3: Keizerlijk Salzkammergut

We steken de grens over met Oostenrijk en reizen naar de Fuschlsee. De band tussen dit hooggelegen meer en Elisabeth is misschien wat ver gezocht: het diende als filmlocatie voor de eerste Sissi-trilogie. Even verderop echter ligt Bad Ischl waar we wel degelijk sporen van het keizerlijk verleden vinden. In de prachtige, in het groen liggende, Kaiservilla ontmoette Franz Joseph vele andere staatsmannen en ondertekende hij ook de oorlogsverklaring aan Servië waaruit uiteindelijk de Eerste Wereldoorlog voortkwam. De villa bood troost en rust aan de keizer nadat zijn geliefde Sisi in 1898 bij een aanslag om het leven kwam. We overnachten in de omgeving van Linz. (ca. 305 km)

¡ Wist u dat? De makers van de eerste filmserie schreven Sissi met een dubbele s. De keizerin zelf odertekende echter haar correspondentie met geliefden met ‘Sisi’.

dag 4: Op weg naar Wenen

We laten Linz acher ons en begeven ons in de richting van de grandeur van Wenen. Voor we de stad in rijden bezoeken we Schloß Mayerling. In dit jachtslot, waarvan Sisi en Franz Joseph de inwijding bijwoonden, vond in 1889 een tragedie plaats. Op 30 januari werden hier de lichamen gevonden van Rudolf, zoon van Franz Joseph en Sisi, en zijn minnares Marie von Vetsera. Aangenomen werd dat Rudolf eerst haar doodschoot alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Echter, nog steeds is deze geschiedenis met veel vraagtekens en alternatieve versies omgeven. Even voorbij Mayerling passeren we het klooster van Heiligenkreuz, ook een van de filmlocaties van de eerste Sissi-trilogie en de laatste rustplaats van de dramatisch gestorven minnares. Onze laatste stop voor Wenen is het kuurplaatsje Baden, ook bekend omdat Ludwig van Beethoven hier veel verbleef. In Baden probeerde hij talloze kwalen, waaronder zijn doofheid, met het heilzame water te genezen. Tijdens zijn verschillende verblijven schreef hij ook grote delen van zijn 9e symfonie. Ook de Oostenrijkse keizerlijke familie verbleef vele zomers in Baden en het plaatsje heeft inmiddels de status van werelderfgoed van UNESCO verworven. Na onze aankomst in Wenen maken we een korte kennismakingsrondrit langs onder andere de Ringstrasse, een pronkboulevard die in opdracht van Franz Joseph werd aangelegd om de stad te verfraaien. We checken in bij ons hotel, waar we drie nachten verblijven. Vanavond is het diner in het hotel inbegrepen. (ca. 225 km)

dag 5: Schloß Schönbrunn en de musical Elisabeth

Met meer dan 1.400 kamers kan het Schloß Schönbrunn moeilijk een idyllisch zomerverblijf genoemd worden. Toch brachten de Habsburgers er eeuwenlang hun zomers door. Het paleis zoals het nu nog te bewonderen is met alle pracht en praal, draagt voornamelijk het stempel van keizerin Maria Theresia die het aan al haar wensen liet aanpassen. Keizer Franz Joseph werd op Schönbrunn geboren en in 1916 stierf hij er ook. We nemen vandaag ruim de tijd voor een bezoek aan Schloß Schönbrunn, waar we als het goed is ook al de entourage kunnen zien waar we vanavond van de musical zullen genieten. Na ons uitgebreide bezoek keren we terug naar het centrum, waar u op eigen gelegenheid wat kunt eten. Met de touringcar keren we in de avond terug naar Schloß Schönbrunn voor het hoogtepunt van deze reis: de Musical Elisabeth. (ca. 20 km)

Elisabeth – de musical
In 1992 ging in Wenen de musical Elisabeth in première met muziek van de Hongaarse componist Sylvester Levay en teksten van de beroemde Duitse tekstschrijver Michael Kunze. Direct was er ook een Nederlands tintje aan de musical aangezien de hoofdrol vervuld werd door Pia Douwes. De musical werd een groot internationaal succes en kende in de jaren daarna vele opvoeringen in steden wereldwijd. Het verhaal wijkt duidelijk af van de oorspronkelijke Sissi-trilogie uit de jaren ’50. Het is wat donkerder van toon en er is ruimte voor elementen als het verval van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie, het opkomend nationalisme en antisemitisme en de hang naar revolutie in Europa. Na Pia Douwes werd de hoofdrol door verschillende andere Nederlandse zangeressen vervuld en ook in 2023 staat er met Maya Hakvoort een landgenoot op het toneel bij Schönbrunn. SRC reserveerde voor deze reis kaarten in de categorie B. Deze zijn bij de reissom inbegrepen. Zolang de voorraad strekt, is het mogelijk tegen een toeslag een upgrade naar categorie A te boeken.

dag 6: Keizerlijk Wenen

Onze chauffeur geniet vandaag van een rustdag nadat hij ons laat na de voorstelling gisteren terug heeft gebracht naar het hotel. We pakken daarom het openbaar vervoer, waarmee we in een paar haltes de Hofburg bereiken, een ander paleis van de Habsburgers. Hier bewonderen we de keizerlijke appartementen en brengen we een bezoek aan het in het paleis gevestigde Sisi-museum. Aansluitend bezoeken we de Augustinerkirche waar Sisi en Franz Joseph in het huwelijk traden en de nabijgelegen Kapuzinergruft, de begraafplaats van de Habsburgers. Hier zijn ook de laatste rustplaatsen van Frans Joseph en Sisi. Nog steeds worden op het graf van de keizerin regelmatig verse bloemen aangetroffen van hedendaagse bewonderaars. We wandelen verder naar de Peterskirche waarvan het gerucht gaat dat Elisabeth er incognito ’s avonds vaak alleen ging bidden. Hierna is onze middag ter vrije besteding in Wenen.

dag 7: Afscheid van Oostenrijk en de Habsburgers

We verlaten de Habsburgse hoofdstad en zetten weer koers naar Duitsland. Onderweg brengen we nog een bezoek aan een van de andere Habsburger domeinen: Schloß Artstetten. Dit slot kreeg zijn plekje in de geschiedenis omdat hier de troonopvolger van Franz Joseph begraven ligt: kroonprins Franz Ferdinand. Na de tragedie van Mayerling met zoon Rudolf werd neef Franz Ferdinand de aangewezen opvolger van de keizer. Ook hij zou echter de Habsburger troon nooit bestijgen. In 1914 maakte Gavrilo Princip in Sarajevo met geweld een einde aan het leven van Franz Ferdinand en gaf zo bijna letterlijk het startschot voor de gruwelijke Eerste Wereldoorlog. We overnachten in de omgeving van Nürnberg. (ca. 520 km)

dag 8: Terug naar huis

Aan onze reis door het veelbewogen leven van Sisi komt een einde als we de thuisreis aanvaarden naar Nederland. Met een koffer vol indrukken en verhalen over de levens van de keizerin en haar familieleden rijden we naar onze opstapplaatsen terug. (ca. 610 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Plattegrond Musical Elisabeth
Musical Elisabeth
Een upgrade naar een mooiere plaats!

kosten vanaf: € 0 per persoon
Bij de prijs van deze reis zit standaard een entreekaart in de categorie B. Zolang de voorraad strekt, is het mogelijk tegen een toeslag een upgrade naar categorie A te boeken. Hiernaast ziet u de plattegrond van de zitplaatsen. De gereserveerde tickets bevinden zich in de oranje vakken (categorie B) en de groene vakken (upgrade, categorie A).

kosten categorie B (oranje) inbegrepen in de reissom
kosten categorie A (groen) € 30,- per persoon

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Zeitgeist Vienna Hauptbahnhof
Hotel Zeitgeist Vienna Hauptbahnhof - Wenen
Hotel Zeitgeist Vienna Hauptbahnhof ligt in Wenen, op slechts 300 meter van het centraal station en de Südtiroler Platz. Het hotel biedt een terras, een restaurant, een bar, een fitnessruimte, een sauna, gratis wifi en een lift. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een toilet, een bad en/of een douche en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Zeitgeist Vienna Hauptbahnhof

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 25 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien