050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Sierlijke kunst in het hart van Duitsland

Reisleidster Adriënne:
‘Het hart van Duitsland is van oudsher een schatkamer van cultuur. De vorsten die hier heersten, wisten lange tijd de beste kunstenaars aan zich te binden: Goethe, Schiller en Bach zijn enkele van deze grootheden. De vorsten behielden tot in de 20e eeuw hun oog voor kunst: zo werd door de groothertog van Weimar Henry van de Velde als adviseur aangesteld. Deze Belgische jugendstilkunstenaar was van mening dat mooie, met hun omgeving harmoniserende voorwerpen de mens zouden opvrolijken en verheffen. In deze tijd waren het echter niet alleen de vorsten die als mecenas optraden, ook de door de industrialisatie opgekomen textielbaronnen steunden de kunstenaars. En dat leverde heel veel kunst op!

Tijdens deze kunstreis bezoekt u het Van de Velde Museum in de door Van de Velde ontworpen Villa Esche in Chemnitz. Daarnaast bezichtigt u natuurlijk zijn fascinerende bouwwerken, zoals het Haus Schulenburg in Gera, het Hohenhof in Hagen en het Nietzsche-archief in Weimar. U bewondert ook de fraaie jugendstilpanden in Darmstadt en in Bad Nauheim. Deze zijn weliswaar niet ontworpen door Van de Velde, maar wel heel indrukwekkend! In de kunstenaarskolonie Mathildenhöhe ziet u prachtige bouwwerken van onder meer Peter Behrens en Joseph Maria Olbrich. Reis mee in de Duitse sporen van de grote kunstenaar Henry van de Velde en ontdek de jugendstil in Duitsland!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
middenklassehotel in Darmstadt
middenklassehotel in Gera
5x ontbijt en 5x diner
audiosysteem
lokale gids in Bad Nauheim
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Mathildenhöhe in Darmstadt
Van de Velde in Weimar
Van de Velde Museum in Chemnitz
jugendstil in Bad Nauheim
Osthaus Museum in Hagen
Hessisches Landesmuseum
Hohenhof in Hagen
Haus Schulenburg in Gera
SRC -reisleidster Adriënne
SRC-reisleidster sinds 2006
Met een lokale gids wandelen we langs de jugendstilpracht van Bad Nauheim: erg bijzonder!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Museum Osthaus en jugendstilvilla Hohenhof in Hagen
Mathildenhöhe en Hessisches Landesmuseum in Darmstadt
Jugendstilwandeling in Bad Nauheim en naar Gera
Van de Velde Museum in Villa Esche in Chemnitz, jugendstilstadje Greiz en Haus Schulenburg Gera
Weimar: Kunsthochschule, het Nietzsche-archief en Villa Hohe Pappeln
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Jugendstil in Hagen

Vanuit Amersfoort en Zevenaar rijden we naar Hagen. In deze kleine stad, die aan de rand van het Ruhrgebied ligt, bezoeken we het Osthaus Museum, een gebouw dat deels door de Belgische jugendstilkunstenaar Henry van de Velde ontworpen werd. Vervolgens bezoeken we de fascinerende villa Hohenhof. Dit jugendstilbouwwerk van Van de Velde is een goed bewaard gebleven ‘Gesamtkunswerk’. Van het gebouw zelf tot aan het bestek: alles werd op elkaar afgestemd! Hierna rijden we naar ons hotel in Darmstadt, waar we twee nachten verblijven. (ca. 450 km)

dag 2: Mathildenhöhe en Hessisches Landes Museum

De kunstenaarskolonie Mathildenhöhe in Darmstadt wordt terecht een parel van de jugendstil genoemd. Rond 1900 stichtte groothertog Ernst Ludwig van Hessen deze kunstenaarskolonie met als doel de kunst en het ambacht volledig te reorganiseren. De schitterende, op een heuvel gelegen jugendstilhuizen zijn nog altijd indrukwekkend om te zien. De Hochzeitsturm werd in 1908 gebouwd ter ere van het huwelijk van de groothertog. Het ontwerp is van de bekende architect Olbrich die wereldfaam kreeg met zijn Secessionsgebouw in Wenen. Van dezelfde architect zien we het Grosses Haus Glückert en zijn eigen woonhuis, waar hij tot zijn dood in 1908 verbleef. Peter Behrens behoorde ook tot de eerste zeven kunstenaars die gevraagd werden naar Darmstadt te komen. Zijn Behrens Haus is nog altijd een opvallend kunstwerk. In het Museum Künstlerkolonie in het Ernst Ludwig Haus zien we wat Olbrich, Behrens en 21 kunstenaars hier gedurende de 15 jaar dat de kolonie actief was, gerealiseerd hebben. Dat Darmstadt ook in de tweede helft van de 20e eeuw openstond voor opvallende architectuur, blijkt uit de opmerkelijke Waldspirale van de architect Hundertwasser. Ten slotte bekijken we in het Hessisches Landesmuseum de jugendstilcollectie. (ca. 10 km)

dag 3: Bad Nauheim en naar Gera

Groothertog Ernst Ludwig gaf ook buiten Darmstadt bouwopdrachten in zijn geliefde jugendstil. In het kuuroord Bad Nauheim liet hij aan het begin van de 20e eeuw de badhuizen vervangen door nieuwe bouwwerken. Het geheel is nog steeds prachtig om te zien. Onder leiding van een gids maken we een wandeling langs de jugendstilpracht van Bad Nauheim. In de middag gaan we op weg naar Gera, waar we drie nachten verblijven. (ca. 300 km)

dag 4: Chemnitz, Greiz en Gera

Chemnitz ontwikkelde zich aan het einde van de 18e eeuw tot een van de belangrijke industriesteden van Duitsland, vooral op het gebied van textiel. De stad trok behalve arbeiders ook kunstenaars aan, zoals Otto Dix en Edvard Munch. De ondernemers- en mecenasfamilie Esche onderhield nauwe banden met Henry van de Velde. Zij geven hem in 1902 zijn eerste architectuuropdracht in Duitsland. De villa die hij voor deze familie realiseerde, is een echt Gesamtkunstwerk: Van de Velde ontwierp niet alleen het huis, het interieur en bestek, maar hij had zelfs ideeën over de garderobe van de vrouw des huizes! Ook de tuin paste in het geheel: Van de Velde liet de tuinpaden bewust uitgediept aanleggen, zodat de voeten van wandelende dames niet te zien zouden zijn en ze zo door de tuin leken te zweven. Tegenwoordig is de villa ingericht als Henry van de Velde Museum. Vervolgens rijden we naar het pittoreske plaatsje Greiz, dat na een grote stadsbrand in 1902 gedeeltelijk in jugendstil werd herbouwd. We maken hier een korte wandeling, voor we terug rijden naar Gera waar we een bezoek brengen aan Haus Schulenburg, eveneens van de hand van Van de Velde. (ca. 175 km)

dag 5: Weimar

Deze stad is het culturele centrum van Thüringen, zowel op het gebied van de klassieke literatuur en muziek, maar zeker ook op het gebied van kunst en architectuur. Van 1902 tot 1917 was Van de Velde in Weimar werkzaam als adviseur van de groothertog en hij creëerde hier in die hoedanigheid belangrijke werken. Van der Velde was mede grondlegger van de Kunstschool in Weimar, waar later het beroemde Bauhaus uit voort zou komen. Tijdens een stadswandeling zien we de door hem ontworpen school, maar ook de vele andere indrukwekkende bouwwerken van deze bijzondere stad. In de middag bezoeken we het Nietzsche-archief. Vooral de inrichting van de bibliotheek wordt als een meesterwerk van Van de Velde beschouwd. We eindigen in Van de Veldes huis: Villa Hohe Pappeln. (ca. 150 km)

dag 6: Terug naar Nederland

We vertrekken in de ochtend richting Nederland, waar we aan het einde van de middag aankomen. (ca. 600 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur station NS
Stationsplein, voorzijde station

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

H Plus Hotel Darmstadt, Duitsland
Hotel H Plus Darmstadt - Darmstadt
Het middenklassehotel H Plus Darmstadt ligt in een rustige wijk van de stad, op ongeveer 15 tot 20 minuten lopen vanaf het centrum. Het hotel heeft een restaurant, een bar, een terras en een lift. De kamers zijn voorzien van een tv, een telefoon en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Het hotel beschikt over gratis wifi.

Bekijk de website van H Plus Hotel Darmstadt
Mercure Hotel Gera City in Duitsland
Hotel Mercure Gera City - Gera
Het middenklasse hotel Mercure Gera (voorheen bekend als Penta Gera) ligt in het centrum van Gera, vlakbij het theater en op ongeveer twee kilometer afstand van de historische binnenstad. Het hotel heeft een receptie, een restaurant, een bar, een terras en een lift. Tegen betaling kunt u gebruik maken van de sauna, een whirlpool en een solarium. De kamers zijn voorzien van een tv, een telefoon en een badkamer met een douche in bad en toilet. In het hele hotel is gratis wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Mercure Hotel Gera
Maritim Hotel Darmstadt, Duitsland
Hotel Maritim Darmstadt - Darmstadt
Dit hotel ligt in het centrum van Darmstadt, op slechts 200 meter van het station Darmstadt Hauptbahnhof en op loopafstand van verschillende horecagelegenheden en winkels. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar en spafaciliteiten. Er is een lift aanwezig en u kunt gratis gebruikmaken van wifi. De hotelkamers beschikken over airconditioning, een zithoek, een tv, een kluisje, een koelkast en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Maritim Hotel Darmstadt

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Het is een fijne kunstreis met mijn inziens een mooie opbouw en kennismaking met het werk van Henry van de Velde. Dit alles uitstekend begeleid door de gedreven gids Adriënne.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Ik heb erg genoten van mijn eerste SRC-themareis 'Jugendstil in Duitsland'. Ik heb in korte tijd erg veel dingen gezien die betrekking hebben op deze kunststijl en ook veel achtergrondinformatie gekregen van onze reisleidster. Het is fijn om met een groep mensen te reizen die allemaal dezelfde interesse hebben in kunst, dat zorgt voor een goede en gezellige sfeer tijdens de reis. Kortom, een mooie reiservaring!
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Ik heb de contacten met reisleiding (en ook chauffeur) en medereizigers zeer op prijs gesteld. Het is ook leuk deelnemers aan andere reizen met een vergelijkbaar thema weer tegen te komen.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Het was een mooie interessante reis. Prettig was ook de belangstelling bij iedereen van de groep voor het thema van de reis. Goede reisleider en chauffeur en goede hotels.
Fantastische reis en uitstekend programma!
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 9
Ik ben zeer tevreden over deze prachtige reis.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 9
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien