050 - 3 123 123

Land van mysteries en kastelen

Reisleidster Maria:
‘Tijdens deze indrukwekkende reis door Zuid-Frankrijk treedt u in de voetsporen van de katharen, de “ware christenen” of “bonhommes”. Deze religieuze beweging kende in de 12e en 13e eeuw een grote aanhang in de westelijke Languedoc. Ze lieten zich inspireren door het leven van Jezus Christus, maar hun interpretatie van de bijbel week ver af van de kerk.

Elders in Europa kwamen dergelijke andersdenkenden al eeuwenlang op de brandstapel terecht, maar juist in deze Zuid-Franse streek slaagden de katharen erin een heuse “tegenkerk” te vormen. Met steun van de adel groeiden machtige kastelen en forten uit tot ware bolwerken van het katharisme. Aan het begin van de 13e eeuw besloot paus Innocentius III dat deze ketterij bestreden moest worden. Een leger van kruisvaarders trok in zijn opdracht ten strijde tegen de katharen en hun beschermheren. De eerste kruistocht tegen medechristenen was een feit. De kruisvaarders wisten de gebieden uiteindelijk in te lijven, maar maakten geen einde aan de beweging van de katharen.

In de imposante Franse Pyreneeën, in de charmante Languedoc-Roussillon, ontdekt u de geschiedenis van de katharen. U bewandelt de paden, die zij acht eeuwen geleden ook al gebruikten en hoort de verhalen over de wrede katholieke kruistocht. U bezoekt de kasteelruïnes van Peyrepertuse en Quéribus met hun spectaculaire ligging. De laatstgenoemde is de burcht die de katharen als laatste moesten opgeven. U gaat naar Rennes-le-Château, een dorpje dat omhuld wordt met mystiek en spannende verhalen. Natuurlijk bezoekt u ook Carcassonne, Béziers, Lastours en Montségur, waar u na een pittige klim naar het kasteel beloond wordt met een waanzinnig mooi uitzicht. We sluiten de reis geweldig af: na de bezoeken aan verschillende kasteelruïnes verblijft u zelf een nacht in een charmant kasteelhotel. Reis mee en treed in de voetsporen van de onnavolgbare katharen!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
toeristenklassehotels
overnachting in een kasteelhotel
7x ontbijt en 3x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO2-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Quéribus en Peyrepertuse
Carcassonne en Montségur
Albi en Beziérs
Rennes-le-Château en Mirepoix
Musée du Catharisme in Mazamet
Lastours in Montagne Noire
Reisleidster Maria
SRC-reisleidster sinds 2008
Tijdens deze indrukwekkende reis door Zuid-Frankrijk treedt u in de voetsporen van de katharen, de “ware christenen” of “bonhommes”. Gaat u mee?
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
SRC-reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
Reisleidster Maria
Reisleidster sinds 2008
SRC-reisleider Noël
Reisleider sinds 2012

De reis in het kort

Vlucht van Amsterdam naar Toulouse. Stadswandeling door Albi.
Bezoek Musée du Catharisme in Mazamet en Montagne Noire. Overnachting in Carcassonne.
Citadel van Carcassonne. Middag ter vrije besteding.
Burcht van Montségur en bezoek Mirepoix
Wandeling door Béziers
Bezoek aan Peyrepertuse en Quéribus
Rennes-le-Chateau en Couiza. Overnachting in kasteelhotel.
Terugreis van Toulouse naar Amsterdam.

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Toulouse

We vliegen naar Zuid-Frankrijk. Na aankomst op de luchthaven van Toulouse reizen we naar Albi voor de overnachting. Vanuit ons centraal gelegen hotel maken we een stadswandeling door het centrum van deze fraaie stad. In en rond Albi kregen de katharen in de 12e eeuw steeds meer aanhangers. Dat zij ook wel Albigenzen werden genoemd, is niet voor niks. Dit is waar het allemaal begon! We verkennen de middeleeuwse stad, die prachtig bewaard is gebleven en bezichtigen de grootse kathedraal van Sainte-Cécile. (ca. 90 km)

dag 2: Het verhaal van de katharen

We rijden in zuidelijke richting en bezoeken het Musée du Catharisme in Mazamet. Het museum is niet groot, maar geeft een goed beeld van de geschiedenis van de katharen. Hierna vervolgen we onze weg naar Carcassonne, waar we vijf nachten vlak bij het oude stadshart verblijven. Onderweg stoppen we in de Montagne Noire bij het iconische Château Lastours. Hoog boven het dorpje, op de kam van een kleine bergketen liggen vier kastelen. Deze fortificaties dienden niet alleen als verdedigingssysteem. Dit was ook de plek waar de troubadours samenkwamen en waar het gedachtegoed van de katharen tot bloei kwam. We bekijken de ruïnes en reizen vervolgens door naar ons hotel in Carcassonne. (ca. 120 km)

dag 3: Werelderfgoed Carcassonne

Carcassonne is behalve een erg populair spel een van de bekendste ‘must sees’ in Zuid-Frankrijk. Anders dan de andere kastelen die we tijdens deze reis bezoeken is de citadel van Carcassonne een stad op zich. Het middeleeuwse ville fortifiée historique de Carcassonne is in originele staat teruggebracht en is prachtig gelegen, hoog op een steile oever van de Aude. De vesting is volledig ommuurd en telt maar liefst 52 torens! We wandelen vroeg in de ochtend, nog voor de grotere groepen toeristen hun weg naar het hart van de stad hebben gevonden, door de smalle straatjes en bewonderen in alle rust de gebrandschilderde ramen van de kerk van Saint Nazaire. De middag is ter vrije besteding. Een bezoek aan de Ville Basse, de benedenstad, is een aanrader! Steek de historische Pont Neuf over en dwaal heerlijk door typische Franse straatjes of wandel langs de oevers van de Canal du Midi, dat de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt. ’s Avonds kunt u een optionele dinercruise maken over dit beroemde kanaal (kosten niet inbegrepen). Vanaf Port de Carcassonne vertrekken we voor een twee uur durende boottocht. Aan boord geniet u van een heerlijk diner! (ca. 40 km)

dag 4: De val van Montségur

In 1204 werd op een strategische plek een bestaande ruïne door de katharen weer opgebouwd: bovenop een steile rots verrees de burcht van Montségur. Het bouwwerk op een hoge rots leek onneembaar, maar in 1244 verloren de ‘bonhommes’ hier de beslissende slag. Zo’n 200 katharen weigerden zich na dit verlies te bekeren tot het christendom en hen wachtte een gruwelijke dood. Ze belandden op de brandstapel en de burcht werd verwoest. Dit betekende niet direct het einde van het katharisme, maar de beweging werd hierna wel gedwongen ondergronds te gaan en de bloeiperiode was definitief voorbij. Na een pittige klim bereiken we de burcht, die het zenuwcentrum voor de katharen was. We bekijken de restanten van de verdedigingstoren en genieten van het adembenemende uitzicht! Op de terugweg maken we een stop in het plaatsje Mirepoix. Het centrale stadsplein is dé eyecatcher van dit charmante vestingstadje. De typische vakwerkhuizen die aan het plein staan geven het een unieke uitstraling. Drinkt u een verfrissend drankje op een van de gezellige terrassen? (ca. 160 km)

dag 5: Het bloedbad van Béziers

In de stad Béziers vond een van de bloederigste slagen van de kruistocht tegen de katharen plaats. Een leger van kruisvaarders eiste in 1209 de uitlevering van de naar de stad toe gevluchte katharen. De bewoners van de stad weigerden, waarop de kruisvaarders de stad binnenvielen. Onder het motto ‘Dood hen allen, God zal de zijnen herkennen!’ werden naar schatting 20.000 mensen vermoord. We brengen een bezoek aan Béziers, dat vandaag de dag een gezellige levendige stad is. We zien onder andere de prachtige 13e-eeuwse kathedraal van Saint-Nazaire, die hoog boven de stad uittorent. In het centrum wandelen we over de sfeervolle Les Allées Paul-Rique, die gesierd wordt door vele platanen. Een bezoek aan de Église de la Madeleine mag niet ontbreken. De kerk is een stille getuige van het gruwelijke bloedbad van Béziers. Duizenden onschuldige burgers vonden hier de dood. (ca. 180 km)

dag 6: Quéribus en Peyrepertuse

We rijden door een prachtig landschap naar Peyrepertuse, een van de grootste kastelen van de Pyreneeën. Jarenlang was dit een toevluchtsoord voor de katharen. Hierna heeft het nog geruime tijd een rol gespeeld in de verdediging van de grens met Spanje. Een bergkam verderop ligt op ruim 700 meter hoogte het kasteel van Quéribus, waarvan de kasteelheer onderdak bood aan de katharen, onder andere aan de kathaarse bisschop Benoît de Termes. Het wordt ook wel zonnetempel genoemd. De zonnestralen die door de ramen naar binnen vielen, gaven onder meer de winter- en zomerzonnewende aan. Uiteindelijk viel in 1255 ook Quéribus in handen van de kruisvaarders, waarmee dit de laatste burcht was die de katharen moesten opgeven. Vergeet uw camera niet, want beide kastelen zijn met hun werkelijk spectaculaire ligging erg fotogeniek! (ca. 210 km)

dag 7: Het mysterie van Rennes-le-Chateau

We laten Carcassonne achter ons en reizen naar Rennes-le-Château. Geheimzinnig, mysterieus en boeiend zijn termen die op dit kleine plaatsje met ongeveer 100 inwoners van toepassing zijn. Het is voornamelijk bekend vanwege een pastoor die hier aan het eind van de 19e eeuw op mysterieuze wijze ineens over een enorm vermogen beschikte. Het boek ‘Da Vinci Code’ van Dan Brown is deels gebaseerd op de verhalen rondom deze pastoor, waardoor er een heuse hype rond het stadje ontstond. Hierna rijden we naar Couiza in het hart van het land van de katharen. Onze laatste overnachting van de reis is in stijl, in een charmant kasteelhotel. We komen hier in de loop van de middag aan, zodat u ruim de tijd heeft om te genieten van de prachtige setting! Drinkt u een kop koffie op de sfeervolle binnenplaats of neemt u een duik in het zwembad? (ca. 50 km)

dag 8: Toulouse – Amsterdam

Na een ontspannen ochtend komt er helaas een einde aan onze indrukwekkende reis door het land van de katharen in het zonnige zuiden van Frankrijk. We reizen naar de luchthaven van Toulouse voor onze terugvlucht. Au revoir, la douce France! (ca. 130 km)

NB De klim naar de verschillende kasteelruïnes die tijdens deze reis bezocht worden is vaak steil en intensief. Wij raden u daarom dringend aan tijdens deze bezoeken een paar stevige wandelschoenen te dragen.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Cruise over Canal du Midi in Carcassonne, Frankrijk
Dinercruise Canal du Midi
Bijzonder dineren
Duur: circa 2 uur
Minimaal 15 deelnemers
U dient bij uw (online) boeking deze excursie te reserveren en te betalen!
kosten: € 49,50 per persoon
Het bijna 250 kilometer en maar liefst 65 sluizen tellende Canal du Midi verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan. Naar een idee van talentvol ingenieur Pierre-Paul Riquet én in opdracht van koning Lodewijk XIV werd het kanaal in de 17e eeuw aangelegd. In 1681 werd de aanleg voltooid en volgde de officiële opening. Bedenker Pierre-Paul Riquet maakte dit helaas niet meer mee, hij overleed in 1680. Zijn standbeeld prijkt trots op de sfeervolle Allées Paul-Riquet in Béziers, de stad waar hij geboren is en waar het kanaal dwars doorheen stroomt. Tegenwoordig staat het buitengewone bouwwerk, vanwege de zorg voor het ontwerp en de manier waarop het een eenheid vormt met zijn omgeving, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. U heeft de mogelijkheid een twee uur durende boottocht te maken over het populaire Canal du Midi, vanaf Port de Carcassonne. Geniet onderweg van een smakelijk diner, ervaar een sluispassage en bewonder de prachtige omgeving!

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Toulouse11:45 - 13:35 uur
Toulouse - Amsterdam14:05 - 16:05 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels, die niet allemaal over een lift beschikken. De laatste overnachting is in een kasteelhotel. Alle hotels beschikken over gratis wifi. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Ibis Hotel Albi, Albi
Hotel Ibis Albi - Albi
Op een kilometer van het treinstation van Albi ligt het moderne Ibis Hotel. Het centrum van de stad is eenvoudig te voet te bereiken. In ongeveer 10 minuten wandelen staat u bij hét monument van deze door UNESCO beschermde stad; de kathedraal Sainte-Cécile. Het hotel beschikt over een lift, een kleine lounge en een bar. De kamers van het stadshotel zijn niet groot, maar modern ingericht en zijn voorzien van een telefoon, een tv en airconditioning.

Bekijk de website van Ibis Hotel Albi
Hotel Adonis Carcassonne
Hotel Adonis - Carcassonne
Dit eenvoudig ingerichte hotel ligt aan de voet van het historische centrum van Carcassonne. Op 350 meter bevindt zich het ommuurde middeleeuwse hart van de stad. Op loopafstand vindt u dus ook een ruime keuze aan restaurants en barretjes. Het hotel beschikt over 68 appartementen en studio’s, die allemaal voorzien zijn van een tv, een kluisje, een kleine kitchenette en airconditioning. Er is geen lift aanwezig. In de ontbijtruimte of in het zonnetje op het terras geniet u ’s morgens van het ontbijtbuffet.

Bekijk de website van Hotel Adonis
Hotel Château des Ducs de Joyeuse Couiza
Hotel Château des Ducs de Joyeuse - Couiza
Charmant, stijlvol, bijzonder. In het hart van het land van de katharen ligt dit 16e-eeuwse kasteel, dat omgebouwd is tot een elegant hotel. Het beschikt over een verwarmd buitenzwembad, een tennisbaan, een weelderige tuin, een kleine boetiek waar streekproducten verkocht worden, een restaurant en een bar. Er is geen lift aanwezig. De comfortabele kamers zijn voorzien van een kluisje, airconditioning en een badkamer met een douche of een bad, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Château des Ducs de Joyeuse

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog!