050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Hoogtepunten van kunst en architectuur in Zuidoost-Duitsland

Reisleidster Léonie:
‘Toen duidelijk werd dat eind 2021 in Dresden een unieke Vermeer-tentoonstelling plaats zou vinden, leek het niet meer dan logisch dat de Duitse kerst en kunst-reis van SRC dit jaar in het teken hiervan zou staan. Immers met het tonen van de Hollandse meester op steenworp afstand van een van Duitslands oudste kerstmarkten worden kerst en kunst prachtig verenigd. Op de tentoonstelling zijn maar liefst 10 Vermeers te bewonderen, waaronder werken uit Washington, New York en Londen. Wat een prachtig decor voor de feestdagen; dat gaan we niet vaak meer meemaken!

In het knusse Halle reserveerden wij voor u een heerlijk hotel, waar we zullen genieten van de kerstdiners en van waaruit we zo naar de laatste avond van de kerstmarkt wandelen én naar de opening van de wintermarkt. In Halle volgen deze gezellige markten elkaar rond de kerst snel op.

Maar naast deze kerstgezelligheid en de grote Vermeer-expositie neem ik u ook graag nog mee naar twee andere exposities: die rond Caspar David Friedrich in Leipzig en Willi Sitte in Halle zelf. En natuurlijk gaan we niet voorbij aan de bijzondere Bauhaus-architectuur in Dessau, waarvan ik steeds maar weer blijf genieten. Kortom, een trip vol met kunst en cultuur overgoten met de typisch Duitse, gemütliche kerstsfeer. Ik zie er naar uit u mee te mogen nemen op deze geweldige kerst-themareis!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
verblijf in een uitstekend middenklassehotel
verblijf in centrum Halle
4x ontbijt en 4x diner
kerstdiner op 24 en 25 december
rondleiding expositie Vermeer met gids
rondleiding Bauhaus in Dessau met gids
drie bijzondere exposities
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Leipzig, Dresden, Dessau en Halle
kerstmarkt in Halle
Striezelmarkt in Dresden
expositie Vermeer in Dresden
expositie Caspar David Friedrich in Leipzig
Bauhausgebouw en Meisterhäuser in Dessau
expositie Willi Sitte in Halle
de Groene Citadel van Hundertwasser
SRC-reisleidster Léonie
SRC-reisleidster sinds 2002
Van Vermeer bleven slechts zo’n 35 schilderijen bewaard en maar liefst 10 daarvan zijn deze kerst te bewonderen in het prachtige Dresdener Zwingerpaleis!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
SRC -reisleidster Adriënne
Reisleidster sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleidster Léonie
Reisleidster sinds 2002
Reisleider Steven
Reisleider sinds 2004
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017

De reis in het kort

Naar Halle
Johannes Vermeer in Dresden, Striezelmarkt, kerstavonddiner
Bauhaus in Dessau en Willi Sitte in Halle
Caspar David Friedrich en de Romantiek in Leipzig
Via Maagdenburg naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Halle

Vanuit Amersfoort rijden we via Oldenzaal naar Halle, waar ons hotel staat. Vanavond is ook de laatste avond van de kerstmarkt in Halle, dus wandel nog zeker even over deze sfeervolle Weihnachtsmarkt. Een mooie gelegenheid om direct in kerstsfeer te komen. (ca. 590 km)

dag 2: Johannes Vermeer in Dresden

Vandaag gaan we naar Dresden, waar we een bezoek zullen brengen aan de uiterst bijzondere expositie rond Johannes Vermeer. We beginnen de dag met een wandeling door het gerestaureerde hart van de stad die in de oorlog zo vreselijk getroffen werd door een geallieerd bommentapijt. Natuurlijk zien we de markante Frauenkirche en de wereldberoemde Semper Opera als we langs de Elbe wandelen naar een van de mooiste museumcomplexen van Duitsland: het Zwingerpaleis. Hier bezoeken we met een gids de unieke tentoonstelling 'Johannes Vermeer. Vom Innehalten'. Behalve de 10 Vermeers bevat de tentoonstelling zo’n 50 werken van Hollandse 17e-eeuwse meesters als Pieter de Hooch, Frans van Mieris, Gerard Ter Borch, Gabriel Metsu, Gerard Dou, Emanuel de Witte en Jan Steen. Daarnaast zijn in het museum verschillende andere bijzondere stukken te zien, zoals Rafaëls Sixtijnse Madonna en werken van Rembrandt en Rubens. U zult vandaag echt ogen te kort komen. ’s Middags kunt u heerlijk struinen over de nabijgelegen Striezelmarkt. Deze markt werd al in 1434 genoemd en behoort hiermee tot een van de oudste kerstmarkten van Duitsland. Doet u wel rustig aan met de Glühwein en Lebkuchen? Want op deze kerstavond wacht ons in het hotel een heerlijk kerstdinerbuffet! (ca. 290 km)

Vermeer in Dresden
Van sommige schilders zijn uitgebreide verzamelingen van hun werk bewaard gebleven. Van Rembrandt kennen we zo’n 300 schilderijen en van Vincent van Gogh zelfs nog veel meer. Andere schilders lieten ons aanmerkelijk minder schilderijen na en het is des te bijzonderder als van zo’n schilder een overzichtstentoonstelling een relatief groot deel van zijn werk toont. Helemaal speciaal wordt het als dat een schilder van het kaliber Johannes Vermeer betreft. Van Vermeer bleven slechts zo’n 35 schilderijen bewaard en maar liefst 10 daarvan zijn gedurende een paar maanden te bewonderen in de prachtige Gemäldegalerie Alte Meister dat in het Dresdener Zwingerpaleis gevestigd is.
Het museum heeft zelf twee Vermeers in de basiscollectie en in aanloop naar de huidige tentoonstelling is een van deze werken grondig gerestaureerd. De restauratie van het schilderij ‘Brieflezend meisje bij het venster’ leverde eigenlijk een extra schilderij van Vermeer op, want achter de effen wand bleek een schilderij van de liefdesgod cupido te zitten. Het was geen verrassing dat cupido hier verscholen zat, want reeds in 1979 kondigde hij zich op een röntgenopname aan. De restauratie leerde ons echter wel dat de overschildering ná de dood van Vermeer was aangebracht en dus géén keuze van de schilder zelf was. Daarom is besloten de verf te verwijderen en het schilderij in oorspronkelijke staat te brengen. Voor het eerst in eeuwen is het werk nu dan ook te bewonderen in de staat waarin ’t het atelier van de meester ooit verliet. Wilt u meer weten over de restauratie, bekijk dan Die Restaurierung von Johannes Vermeers ‘Brieflesendes Mädchen am offenen Fenster’ op YouTube.

dag 3: Het Bauhaus en de wereld van Sitte

Ten onrechte worden de oostelijke Duitse deelstaten nogal eens onderschat als het gaat om landschap, kunst en cultuur. De eerste dagen van deze reis hebben dat al duidelijk aangetoond. Vandaag zullen we zien dat het oosten ook op gebied van architectuur z’n mannetje staat als we een bezoek brengen aan Dessau. Tijdens het interbellum kwam hier in de toenmalige Weimar-republiek het revolutionaire Bauhaus tot grote bloei. Opgericht in Weimar zelf werden in Dessau de principes van de stroming toegepast in het ontwerp en de bouw van het Bauhausgebäude en de Meisterhäuser. We genieten vandaag in beiden van een rondleiding met gids. ’s Middags keren we terug naar Halle voor een kennismaking met kunst uit de de voormalige DDR zelf als we de tentoonstelling 'Willi Sitte’s Welt' bezoeken. Het werk van Sitte geldt als omstreden omdat hij een exponent was van het officiële kunst- en cultuursysteem van toenmalig Oost-Duitsland. Behalve van het werk van Sitte zult u ook genieten van de architectuur van het museum zelf dat een bijzonder combinatie is van een historisch kasteel en postmodernistische toevoegingen. We wandelen terug naar ons hotel, waar de kerstkalkoen op ons wacht. (ca. 125 km)

dag 4: Caspar David Friedrich en de Romantiek

Caspar David Friedrich was tijdens zijn leven een van de populairste romantische schilders in Duitsland. Deze populariteit liep gedurende de 19e eeuw echter terug en ook in onze tijd gold Friedrich niet als een van de bekendste schilders onder het grote publiek. U als SRC-reiziger wist Friedrich echter wél op waarde te schatten, want toen wij in 2009 een reis naar Noord-Duitsland organiseerden naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, boekte u in groten getale. Het doet ons daarom des te meer plezier dat wij de Vermeer-tentoonstelling in Dresden kunnen combineren met een bezoek aan de expositie ‘Caspar David Friedrich en de Düsseldorfer Romantici’ in het Leipziger Museum der Bildenden Künste. Zo’n 50 werken van Friedrich en 70 werken van andere romantici tonen de relatie die de schilders onderling hadden. De rest van de dag kunt u vrij besteden in Leipzig. De stad herbergt verschillende andere indrukwekkende musea zoals het Grassi-museum van design en toegepaste kunst, gevestigd in een bijzonder gebouw waarin functionele architectuur uit de Weimarperiode gecombineerd wordt met sierlijke art deco-vormen. Een compleet andere, maar zeker niet minder indrukwekkende, ervaring beleeft u in het Museum in der Runden Ecke waar de DDR-periode van de stad en in het bijzonder de rol van de Stasi centraal staan. (ca. 90 km)

dag 5: Via Maagdenburg naar Nederland

Overladen met indrukken verlaten we Leipzig om de thuisreis naar Nederland te aanvaarden. Toch plaatsen we onderweg nog een kleine kers op onze cultuur-taart als we in Maagdenburg de Groene Citadel van Friedensreich Hundertwasser bewonderen. In onze tijd waarin mens- en milieuvriendelijk bouwen steeds belangrijker wordt, is het bijzonder te zien hoe deze kunstenaar en architect zijn tijd vooruit was. (ca. 580 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Oldenzaal | vertrek 11.00 uur Station NS
Station NS, Stationsstraat

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Domero Hotel Halle, Duitsland
Hotel Dormero Halle - Halle (Saale)
In het knusse centrum van Halle ligt het heerlijke boetiekhotel Dormero. Op 10 minuten wandelen van het hotel vindt u het historische marktplein van Halle. Het comfortabele hotel beschikt onder andere over verschillende spafaciliteiten, gratis wifi en een lift. In de gezellige hotelbar kunt u genieten van een drankje. De kamers zijn voorzien van een minibar, een kluisje en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Dormero Hotel Halle

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 30 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het reserveringsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
Reis veilig met het SRC-coronaprotocol