Waar de kerstversiering vandaan komt

Reisleider Noël Creemers:
‘Het Ertsgebergte is misschien wel de bakermat van de Duitse kerstsfeer. Al eeuwenlang worden hier de mooiste houten kerstdecoraties gemaakt: engeltjes en bergmannetjes, lichtbogen en kerstpiramides. Wanneer u in de kersttijd in het Ertsgebergte bent, geniet u van een heel fraai beeld: achter vrijwel ieder raam stralen de lampjes van de lichtbogen. In de houten boog wordt meestal het kerstverhaal afgebeeld, maar een ander veel gebruikt motief is het kerkje van Seiffen. Dit plaatsje wordt wel hét kerststadje van Duitsland genoemd.

Tijdens deze nieuwe kerstreis bezoekt u natuurlijk dit schilderachtige kerstdorpje, maar ook andere typische Duitse stadjes als Annaberg-Buchholz en Freiberg sieren het programma. Ons hotel staat in een van de mooiste steden van Duitsland: Dresden. U maakt hier een uitgebreide stadswandeling langs de overweldigende bezienswaardigheden, maar u geniet ook van de beroemde ‘Striezelmarkt’. Dit is een van de oudste kerstmarkten van het land!

Liefhebbers kunnen in Dresden een grootse openluchtdienst bijwonen bij de beroemde Frauenkirche, de kerk die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd en tientallen jaren als een ruïne het stadsbeeld bepaald heeft. Na de Duitse hereniging werd zij zoveel mogelijk met originele stenen weer opgebouwd en vormt nu een bijzonder monument. Op eerste kerstdag kunt een van de rijke musea van Dresden bezoeken. Vervolgens rijden we naar de Sächsiche Schweiz: een indrukwekkend rotslandschap. Vanaf de Bastei is het uitzicht prachtig! Schitterende natuur in de bergen, al het moois van Dresden, sfeervolle dorpjes, en heel veel kerstsfeer… Kortom, alle ingrediënten voor een fantastische kerstreis zijn aanwezig! Gaat u met mij mee?'

Pluspunten
vervoer in first class-touringcar
middenklassehotel in Dresden
welnessruimte in hotel
4x ontbijt en 4x diner
kerstdiner op 24 december
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Striezelmarkt Dresden
Sächsische Schweiz
zandsteenbrug Bastei
speelgoedmuseum Seiffen
historisch hart Dresden
schilderachtig Pirna
Annaberg-Buchholz
Freiberg
musea van Dresden
Reisleider Noël Creemers
SRC-reisleider sinds 2012
Favoriete plek: het kerststadje Seiffen
Schitterende natuur in de bergen, al het moois van Dresden, sfeervolle dorpjes, en heel veel kerstsfeer op de mooiste kerstmarkten… Gaat u met mij mee?
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
Reisleider Cees de Kam
Reisleider sinds 1999
Reisleidster Léonie Wisse-De Waal
Reisleidster sinds 2002
Reisleider Theo Gerrits
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Naar Dresden
Stadswandeling door Dresden
Kerstsfeer in het Ertsgebergte
Sächsiche Schweiz en musea in Dresden
Terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Dresden

We rijden naar ons hotel in Dresden, gelegen op een heuvel in een rustige wijk van de stad. Hier komen we aan het begin van de avond aan. (ca. 710 km)

dag 2: Kerst in Dresden

Dresden, de hoofdstad van Saksen, ontwikkelde zich in de 17e en 18e eeuw tot een belangrijk handelscentrum. Van de rijke culturele erfenis uit deze bloeiperiode is veel bewaard gebleven en sinds de hereniging van Duitsland straalt de glorie van weleer. Het beroemdste monument is de Zwinger, een hoogtepunt van barokarchitectuur. Op deze ochtend maken we een uitgebreide stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Semper-operahuis, het Albertinum, de Langer Gang en de Kreuzkirche. Natuurlijk bezichtigen we ook de Frauenkirche. Na de oorlog stond deze kerk 45 jaar als ruïne in het centrum van de stad. Kort na de eenwording van Duitsland werd besloten de kerk weer op te bouwen, zo veel mogelijk met het oorspronkelijke materiaal. In 2005 werd de Frauenkirche, onder enorme belangstelling, weer ingewijd. Rondom de kerk vinden we ook een kleine kerstmarkt. ’s Middags heeft u ook de gelegenheid om heerlijk te struinen over de nabijgelegen Striezelmarkt. Deze markt werd al in 1434 genoemd en behoord hiermee tot een van de oudste kerstmarkten van Duitsland. Hier is de sfeer van het nabijgelegen Ertsgebergte duidelijk merkbaar: er zijn veel kraampjes met handwerk uit deze streek. En natuurlijk staat hier ook een voor het Ertsgebergte typerende kerstpiramide. Met ruim 14 meter is dit waarschijnlijk de hoogste kerstpiramide ter wereld. Aan het einde van de middag keren we terug naar het hotel. Liefhebbers kunnen er voor kiezen om in het centrum te blijven en de inmiddels traditionele ‘Weihnachtliche Vesper vor der Frauenkirche’ bij te wonen: een grootse, indrukwekkende openluchtdienst met tienduizenden bezoekers. (ca. 10 km)

dag 3: Kerstsfeer in het Ertsgebergte

Ten zuidwesten van Dresden, tegen de grens met Tsjechië aan, vinden we het Ertsgebergte: een prachtig bergachtig en bosrijk natuurgebied. De houtsnijkunst speelt hier al eeuwenlang een belangrijke rol. Mijnwerkers begonnen met het houtsnijden van engeltjes en bergmannetjes. Later kwamen daar de kerstversieringen en de kerstpiramides bij. We bezoeken het pittoreske dorpje Seiffen, dat het centrum van de traditionele houtsnijkunst en hét kerststadje van Duitsland is! Sinds eind 17e eeuw is het houten speelgoed uit Seiffen ook ver buiten het Ertsgebergte beroemd. In het speelgoedmuseum is ook veel aandacht voor de inmiddels wereldberoemde kerstdecoraties. Vervolgens rijden we een mooie route door het Ertsgebergte naar de officieuze hoofdstad Annaberg-Buchholz. De Altstadt ademt een romantische sfeer. Vanaf het fraaie marktplein wandelen we door de charmante met kerstlichtjes versierde straatjes. Ook in Freiberg genieten we van de kerstsfeer. Deze Zilverstad heeft een geschiedenis die 800 jaar terug gaat. Door het zilver dat hier gevonden werd, was het een van de rijkste steden van Saksen. In de fraaie bouwwerken is dat vandaag de dag nog altijd te zien. Aan het einde van de middag keren we terug naar ons hotel voor het kerstdiner op Heiligabend. (220 km)

dag 4: Sächische Schweiz en musea in Dresden

We rijden op kerstochtend naar de Bastei in de Sächsiche Schweiz. We wandelen over de unieke zandsteenbrug, in misschien wel het mooiste landschap van Duitsland. Vanaf het plateau, zo’n 200 meter boven het dal van de Elbe, genieten we van een overweldigend uitzicht. Hierna brengen we een kort bezoek aan Pirna, dit stadje werd beroemd door een schilderij van de beroemde Italiaanse schilder Canaletto. Het marktplein met het raadhuis en de prachtige gevels zien er vandaag de dag nog bijna hetzelfde uit als in 1753. Vervolgens keren we terug naar Dresden, waar de belangrijkste musea van geopend zijn op eerste kerstdag. In het majestueuze Zwinger vindt u de beroemde Gemäldegalerie Alte Meister, met meesterwerken van Raffael, Vermeer en Rembrandt. In het Albertinum kunt u onder andere schilderijen vanaf de romantiek tot heden bewonderen, en in het historische ‘Grünes Gewölbe’ ziet u indrukwekkende juwelen in overdadige, fraai gerestaureerde barokke kamers. Welk museum kiest u? (ca. 120 km)

dag 5: Naar huis

We rijden terug naar Nederland. (ca. 710 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Wyndham Garden
Hotel Wyndham Garden - Dresden
Dit middenklassehotel ligt op een heuvel in een rustige wijk van Dresden op ongeveer 6 kilometer vanaf het centrum. Vlak bij het hotel is een bushalte. Hiervandaan gaat er een bus rechtstreeks naar het centrum. Het hotel beschikt over een receptie, een restaurant, een lobby, een bar, een kleine, gratis wellnessruimte en een lift. De kamers zijn voorzien van een telefoon, een tv en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. In de openbare ruimtes is gratis wifi.

Bekijk de website van Hotel Wyndham Garden Dresden

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.Meer reiservaringen
Wilt u (meer) ervaringen van onze reizigers over SRC Reizen lezen? Bekijk dan de reizigerservaringen of lees de mening van onze gasten op onafhankelijke beoordelingswebsites als Reisgraag.nl of Trustpilot.

Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 32 deelnemers.