050 - 3 123 123
Kosteloos omboeken
Geld retour, géén voucher
Veilig reizen met SRC-coronaprotocol

Kerstlichtjes, kerststalletjes en kerstcake!

Reisleider Bart:
‘De kerstboom hangt gelukkig niet meer ondersteboven in de kamer, maar zonder “Potica”, een kerstcake, is Kerstmis in Slovenië nog steeds ondenkbaar! Als kruispunt van de Germaanse en Slavische culturen heeft Slovenië van beide iets overgenomen. Een Slavische taal en een Germaanse ethiek; de urige, authentieke gezelligheid, van de Oostenrijkse kerst komt samen met de culinaire gebruiken van het Slavische kerstfeest. Op deze nieuwe kerstreis ontdekt u het mooiste van Slovenië, verkent u het noordoosten van Italië en geniet u van het fraaie Kroatische schiereiland Istrië.

Vanuit Ljubljana, de aangename hoofdstad die zo sfeervol versierd is in deze kersttijd, start uw kennismaking met Slovenië. Zo gaat u naar het mooie Ptuj, de oudste stad van dit kleine Midden-Europese land. De Romeinen ontdekten al dat de omgeving van dit stadje een ideaal wijnbouwgebied was. In een van de vele wijnkelders van Ptuj proeft u hoe lekker deze wijnen zijn! En u gaat naar de kerk van Maria Ter Hemelopneming, dat op een eilandje in het meer van Bled ligt. Het uitzicht is normaal gesproken al prachtig, maar midden in de winter, met de besneeuwde Alpen op de achtergrond, is het werkelijk sprookjesachtig! Ook de fraaie kalksteengrotten van Postojna staan op het programma: tijdens de kerstdagen sfeervol verlicht en met een levende kerststal!

Triëst is de elegante hoofdstad van de Italiaanse regio Friuli. Deze heerlijke stad met haar sfeervolle koffiehuizen en elegante pleinen is met de kerst prachtig versierd. Vanuit Triëst dwaalt u door gezellige havenstadjes en ziet u betoverende kastelen en indrukwekkende basilieken met mooie mozaïeken. Een heerlijke dagexcursie naar de schitterende kust van Istrië maakt deze kerstreis compleet. En natuurlijk geniet u overal van twinkelende kerstlichtjes, mooi gedecoreerde kerstbomen, levende kerststallen en leuke kerstmarkten. Gaat u mee op deze bijzonder sfeervolle kerstreis?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
centrale middenklassehotels in Ljubljana en Triëst
7x ontbijt en 4x diner
kerstdiner op eerste kerstdag
wijnproeverij in Ptuj
boottocht over Ljubljanica-rivier
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Ljubljana, Triëst en Poreč
grotten van Postojna
schiereiland Istrië
meer van Bled
kasteel van Predjama
Piran en Koper
kasteel Miramare in Triëst
Castello di Duino
basiliek van Aquileia
kerststallen in Grado
SRC-reisleider Bart
SRC-reisleider sinds 2006
Vanuit twee centraal gelegen hotels in Ljubljana en Triëst maken we de mooiste excursies in kerstsfeer!
Ontmoet onze beste reisleiders in Slovenië
Reisleidster Diane
Reisleidster sinds 1999
SRC-reisleidster Claudia
Reisleidster sinds 2001
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Ljubljana en boottochtje
Verkenning van Ptuj en een wijnproeverij
Grotten van Postojna en kasteel van Predjama, naar Triëst in Italië
Triëst en het kasteel Miramare
Castello di Duino, de dom van Aquileia en kerststallen in Grado
De rotsachtige kust van Istrië met bezoek aan Piran, Poreč en Koper
Het meer van Bled en middeleeuwse stadje Škofja Loka
Terugvlucht Ljubljana – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Ljubljana

We vliegen naar de hoofdstad van Slovenië. Ljubljana is klein maar fijn. De stad heeft veel middeleeuwse en barokke architectuur, maar is ook beroemd vanwege zijn prachtige gebouwen in art nouveau-stijl. Naast al het moois dat er te zien valt, heerst er bovendien een gemoedelijke, gezellige sfeer: met de feestdagen is het hier bijzonder goed toeven. Nadat we zijn ingecheckt in het hotel waar we drie nachten verblijven maken we in de namiddag een boottocht over de Ljubljanica-rivier. Vanavond dineren we in ons hotel. (ca. 30 km)

dag 2: Wijnen in Ptuj

Ptuj, de oudste stad van Slovenië, is net een openluchtmuseum. Tijdens de stadwandeling ervaart u waarom de relatief onbekende stad door de Slovenen wordt gezien als een echte schat! De streek rond Ptuj is ook bekend vanwege haar wijnen, die hier als sinds de Romeinse tijd worden geproduceerd. We bezoeken in de middag een van de oude wijnkelders, waar we verschillende wijnen mogen proeven. Hierna keren we terug naar ons hotel, waar we dineren. Later op de avond kunt een nachtmis bijwonen in de prachtige Sint-Nicolaaskathedraal. (ca. 260 km)

dag 3: Grotten van Postojna en kasteel van Predjama

Vandaag verlaten we Ljubljana en bezoeken we de wereldberoemde grotten van Postojna: het grootste grottenstelsel in dit karstgebergte. Tijdens een rondleiding dwalen we door smalle gangen en grote zalen met prachtige stalactieten, druipsteenafzettingen en rotsformaties. Tijdens de kerstdagen zijn de grotten sfeervol verlicht en is er een levende kerststal. Na ons bezoek gaan we naar het vlak bij gelegen middeleeuwse kasteel van Predjama, dat prachtig tegen en deels zelfs onder een hoge rotswand ligt. We bekijken het bijzondere kasteel met zijn labyrint van kamers, geheime gangen en ondergrondse grotten. Hierna rijden we naar Italië. We verblijven vier nachten in ons hotel in het centrum van Triëst. Vanavond genieten we van het kerstdiner in een restaurant in de buurt van het hotel. (ca. 120 km)

dag 4: Triëst en Miramare

Na het ontbijt maken we een wandeling door deze elegante stad aan de Adriatische Zee, waar James Joyce maar liefst vijftien jaar van zijn leven heeft doorgebracht. We zien de belangrijkste bezienswaardigheden van Triëst en genieten natuurlijk van de overheerlijke Illy-koffie, die haar naam dankt aan de uit Triëst afkomstige familie Illy die deze koffie op de markt heeft gebracht. In de middag brengen we een bezoek aan het kasteel Miramare, een van de indrukwekkendste en historisch gezien belangrijke overblijfselen van het Habsburgse rijk. We bewonderen dit sprookjesachtige kasteel en maken een ontspannen wandeling in het nabijgelegen park. Vanavond kunt u dineren in een van de vele restaurants die Triëst rijk is. (ca. 20 km)

dag 5: Duino, Aquileia en Grado

Vandaag verkennen we enkele stadjes in Friuli. We starten in Duino, prachtig gelegen aan de Adriatische Zee, dat zijn faam dankt aan twee bijzondere kastelen. Van het oudste kasteel, ‘de witte dame’, is alleen nog een ruïne over. Het bevindt zich op een klif met een prachtig uitzicht op de golf van Triëst. Het verhaal doet de ronde dat een jaloerse kasteelheer niet wilde dat andere mannen zijn mooie echtgenote zagen en haar daarom opgesloten hield in de kasteeltoren. Ze is echter radeloos uit het raam gesprongen en op de rotsen terecht gekomen, waar vandaag de dag nog steeds haar gesluierde gedaante te zien is in de vorm van een witte rots. Onze aandacht gaat echter uit naar het Castello di Duino, dat al eeuwen in het bezit is van de familie van Thurn en Taxis. De spectaculaire ligging en de mooie terrastuinen maken een bezoek meer dan waard. In Aquilea bewonderen we in de duomo de bijzonder vroegchristelijke 4e-eeuwse mozaïekvloer met symbolische afbeeldingen. In Grado bezichtigen we de jaarlijks terugkerende tentoonstelling van kerststallen, een mooie afsluiting van deze dag. Deze avond kunt u in Triëst genieten van Friulaanse specialiteiten in een van de vele restaurants in het centrum van de stad. (ca. 110 km)

dag 6: Istrië: Piran, Poreč en Koper

Vandaag maken we een uitstapjes langs de mooie kust van het schiereiland Istrië, waar de Venetiaanse invloeden nog duidelijk merkbaar zijn. In de havenstad Piran dwalen we door de middeleeuwse straten en zien het standbeeld van de vioolvirtuoos Tartini, die hier eind 17e eeuw is geboren en waar de plaatselijke bevolking nog steeds erg trots op is. In het sfeervolle Poreč kunt u heerlijk lunchen in een van de vele visrestaurants. Ook bewonderen we de schitterende mozaïeken in de apsis van de Eufrasiusbasiliek. Op de terugweg zien we in Koper, het Italiaanse Capodistria, een met lichtjes versierde kerstboom op het Titoplein. in welk restaurantje in de stad gaat u vanavond dineren? (ca. 200 km)

dag 7: Bled en Škofja Loka

We keren terug naar Slovenië en rijden naar het sprookjesachtige Bled. De stad ligt prachtig aan het gelijknamige meer, dat omgeven wordt door heuvels en hoge bergen die bedekt zijn met een laagje sneeuw. We maken een boottocht naar het kleine eilandje in het meer, waar we het fraaie kerkje van Maria ten Hemelopneming bekijken. Aansluitend bezoeken we het middeleeuwse kasteel, dat door haar hoge ligging een schitterend uitzicht over de omgeving biedt. In de namiddag verkennen we te voet het middeleeuwse stadje Skofja Loka, waar we het historische en archeologische museum bezoeken. We keren terug naar ons hotel in Ljubljana, waar we eerder al verbleven, en genieten van een gezamenlijk afscheidsdiner in het hotel. (ca. 200 km)

dag 8: Ljubljana – Amsterdam

We vertrekken vroeg naar de luchthaven van Ljubljana voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Ljubljana13:20 - 15:05 uur
Ljubljana - Amsterdam15:50 - 17:50 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

City Hotel Ljubljana, Slovenië
Hotel City - Ljubljana
Vanuit dit zeer centraal gelegen hotel kunt u de prachtige binnenstad van Ljubljana eenvoudig ontdekken. Het hotel biedt de mogelijkheid om à la carte te dineren en beschikt over een bar en gratis wifi. De kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, tv en een eigen badkamer met een douche en een föhn.

Bekijk de website van City Hotel Ljubljana
Hotel Roma in Trieste, Italië
Hotel Roma - Trieste
Het sfeervolle hotel Roma is gelegen in het centrum van Triëst. Het hotel is gevestigd in een 19e eeuws elegant neoklassiek gebouw. Op 1 kilometer afstand ligt het beroemde Piazza Unità d'Italia met haar indrukwekkende gebouwen. Het hotel beschikt over een ontbijtzaal, een lift en wifi. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche.


Bekijk de website van Hotel Roma

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.