U bent hier: Home | Bhutan | Kleurrijk Bhutan

Het land van de donderende draak

Reisleidster Marianne Vennix:
‘Bhutan was tot ver in de 20e eeuw een nog praktisch onbekend land. Nog steeds is “het land van de donderende draak” eigenlijk een onontdekt paradijs. Als u zich afvraagt wat er allemaal te zien is, dan is het antwoord heel simpel: veel, heel veel! In het prachtige landschap liggen imponerende dzongs, een soort versterkte kloosterburchten die vaak schitterend liggen, bijvoorbeeld tegen een berghelling of op de ontmoetingsplaats van twee rivieren.

In Thimphu, de hoofdstad, zou ik dagen kunnen kijken naar het spectaculaire boogschieten. Ook de hartelijke bevolking, die overdag verplicht traditionele kleding draagt, heeft grote indruk op mij gemaakt. Het belang dat de koning hecht aan het “bruto nationaal geluk” is uniek.

Maar wat mij het meeste in Bhutan aantrekt, zijn de prachtige en authentieke religieuze festivals. Deze festivals worden meestal op de binnenplaatsen van de dzongs gehouden. Er wordt gedanst op het ritme van lokale muziekinstrumenten en de dansers dragen opzienbarende maskers die godheden, demonen en dieren uitbeelden. Elke uitgevoerde dans heeft zijn eigen religieuze betekenis. Tijdens deze reis beleeft u het Lhuntse festival, zodat u de ziel van het prachtige Bhutan ervaart. Bhutan heeft mijn hart veroverd. Laat u zich ook verleiden?'

Pluspunten
vluchten KLM
goede toeristenklassehotels
17x ontbijt, 16x lunch en 16x diner
inclusief entreegelden
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
Bezienswaardigheden
Rinpung-dzong
Taktsang, het ‘nest van de tijger’
Cheri Dorji Dhenklooster
festival Lhuntse
Khamsum Yuley-chorten
Punakha-kloosterburcht
Gangtey Gompa-klooster
Phobjikha-vallei
Dochu La-pas en Punakha
Paro en Thimphu
Trashiyangtse
Samdrup Jongkhar
Reisleidster Marianne Vennix
SRC-reisleidster sinds 2004
Favoriete plek: Het nest van de tijger
Wat mij het meeste in Bhutan aantrekt? De prachtige en authentieke religieuze festivals. De dansers dragen opzienbarende maskers die godheden, demonen en dieren uitbeelden: erg bijzonder!
Ontmoet onze beste reisleiders in Bhutan
Reisleidster Marianne Vennix
Reisleidster sinds 2004
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleider Frits van Norden
Reisleider sinds 2006

De reis in het kort

Van Amsterdam naar Bhutan via Delhi
Aankomst in Paro en bezoek aan Rinpung-dzong
Uitgebreide kennismaking Paro
Taktsang, ‘nest van de tijger’
Haa Vallei
Thimphu, hoofdstad van Bhutan
Wandeling naar Cheri Dorji Dhenklooster
Bezoek aan de Chimi Lhakhang-tempel en naar Punakha
Het Khamsum Yuley Chorten en de imposante kloosterburcht van Punakha
Naar de Phobjikha-vallei en wandeling door natuurreservaat
Naar Trongsa en bezoek aan de Trongsa-dzong en het museum
Naar Jakar met onderweg bezoek Domkhar Tashichioling-klooster en Yathra
Bumthang-district
Tang Vallei
Van Bumthang naar Mongar
Festival Lhuntse
Van Mongar naar Trashigang
Naar Samdrup Jongkhar
Naar Guwahati voor vlucht naar Delhi en door naar Amsterdam
Aankomst op Schiphol

Reisbeschrijving

dag 1: Naar Bhutan

We vliegen naar Bhutan via Delhi. We overnachten in een hotel op de luchthaven van Delhi.

dag 2: Aankomst Paro

Vanuit Delhi vliegen we door naar Paro, waar we op de luchthaven worden verwelkomd door onze lokale gids. Tijdens de rit naar de Paro Rinphung-dzong, een van de indrukwekkendste en beroemdste kloosterburchten van Bhutan en schitterend gelegen aan de Paro-rivier, is al meteen de rust en orde van dit unieke land voelbaar. Na het bezoek aan de dzong rijden we naar ons hotel, waar we drie nachten verblijven. (ca. 10 km)

dag 3: Paro

We maken uitgebreid kennis met het stadje Paro. We bezoeken het nationaal museum van de stad, dat sinds de laatste aardbeving achter de oude uitkijktoren en prachtig boven de reusachtige kloosterburcht van Paro ligt. Vervolgens bezoeken we de Dumtse Lhakhang, waarin enkele van de mooiste muurschilderingen van heel Bhutan te zien zijn. Hierna gaan we naar de op een rots gelegen Dzongdrakha Gompa en rijden tot het einde van de vallei om de ruïnes van de antieke Drukgyel-dzong te bekijken. Dit klooster heeft een strategische ligging op de weg naar Tibet. Op de terugweg naar het hotel bezoeken we tenslotte een van de oudste tempels van het land: de Kichu Lhakhang. (ca. 40 km)

dag 4: Taktsang, ‘het nest van de tijger’

Het Taktshang Pelphung-klooster wordt vaak ‘tijgernest’ genoemd. Het is een van de meest vereerde en beroemde kloosters van Bhutan. Het is gebouwd op een loodrechte rotswand die boven de Paro-vallei uitsteekt. Met de touringcar rijden we vanuit Paro naar de voet van de rotswand. Vervolgens wandelen we naar het klooster. Tijdens deze intensieve en schitterende wandeling, waarbij we een hoogteverschil van circa 700 meter overwinnen, genieten we van prachtige vergezichten op de bergen. Ook zien we een chorten (stoepa) en een fraaie kleine waterval. Op onze weg naar het klooster stoppen we voor een korte pauze bij een koffiehuis op 2.940 meter hoogte. Tot dit punt kunt u een (muil)ezel huren (kosten niet inbegrepen), maar hierna is het ‘tijgernest’ alleen nog te voet bereikbaar. Na het bezoek aan dit indrukwekkende klooster gaan we terug naar het koffiehuis voor de lunch. Hierna dalen we verder af naar het beginpunt van de wandeling. De weg naar beneden kan alleen te voet worden gedaan. Na de afdaling keren we met de bus terug naar ons hotel in Paro. (ca. 30 km)

dag 5: Haa Vallei

Vandaag rijden we naar de authentieke Haa-vallei over een van de indrukwekkendste passen van Bhutan, de op 3.988 meter hoogte gelegen Chele La pas. Van de weg tussen Paro en Haa wordt gezegd dat het de hoogst berijdbare route van Bhutan is. Bij helder weer hebben we vanaf de pas een prachtig uitzicht op de heilige berg Jhomolhari (7.315 meter). Hier zien we de Himalaya aan de ene kant en de Paro-vallei met haar uitgestrekte rijstvelden aan de andere kant. Na een stop op de pas, rijden we verder naar de Haa-vallei, die pas sinds 2001 toegankelijk is voor toeristen. Het stadje Haa zelf ligt op een hoogte van 2.670 meter en strekt zich uit langs de gelijknamige rivier. De rust van de vallei wordt benadrukt door de aanwezigheid van twee heilige tempels: de Witte (Karpo) en de Zwarte (Nagpo) tempel, die tot de heiligste van Bhutan behoren.

dag 6: Thimphu, de hoofdstad van Bhutan

Voordat we naar Thimphu vertrekken, rijden we naar het dorpje Katsho. Hier vandaan maken we een mooie wandeling bergopwaarts van ongeveer drie uur (anderhalf uur heen en anderhalf uur terug) tot aan het klooster Juneydrak, gelegen op de steile rotswand. Als de tijd het toelaat, bezoeken we tevens Katsho Goemba. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht over het dorpje en de vallei. Na de lunch gaan we richting Thimphu, de enige hoofdstad ter wereld zonder stoplichten. Deze relatief kleine stad met brede, met bomen omzoomde lanen heeft vele interessante bezienswaardigheden. We bezoeken onder andere een werkplaats waar al eeuwenlang met de hand papier wordt gemaakt van de bast van de daphneboom. Ook wandelen we door het Motithang Takin-reservaat en zien we de zeldzame takin, een rundergems die alleen in Bhutan voorkomt. Hierna bezoeken we het Drubtob-nonnenklooster, de indrukwekkende Memorial-chorten, gebouwd ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan, en de Zangtopelri-tempel. Ook bekijken we het Changlimithang-stadion: hier beoefenen mannen het boogschieten, de nationale sport van Bhutan. Als hun pijl over een afstand van maar liefst 150 meter het doelwit treft, maken ze enthousiaste danspassen en grappen: een onvergetelijke ervaring! Ons hotel voor de komende twee nachten staat in Thimphu. (ca. 55 km)

dag 7: Wandeling naar het Cheri Dorji Dhen-klooster

Na een aangename wandeling bergopwaarts (hoogteverschil circa 300 meter) door een bosrijke streek komen we aan in het klooster Cheri Dorji Dhen. Dit klooster werd in 1620 opgericht door Zhabdrung, die als de stichter van Bhutan wordt beschouwd. Hier vestigde zich ook de eerste door hem opgerichte monnikenorde. Hierna dalen we af tot aan de voet van de heuvel, waarna we terugrijden naar Thimphu. (ca. 50 km)

dag 8: De Chimi Lhakhang-tempel en naar Punakha

Op onze route naar Punakha stoppen we op de Dochu La-pas, vanwaar we bij helder weer een adembenemend uitzicht hebben op de Bhutaanse Himalaya. Voordat we in Punakha aankomen, maken we een aangename wandeling door rijstvelden en langs boerderijen naar de Chimi Lhakhang-tempel, gewijd aan Drukpa Kunley (1455-1529), de populairste heilige van Bhutan. Hij kreeg de bijnaam ‘dolle god’, omdat hij de boeddhistische leer verheerlijkte met liederen en schokkende seksuele humor. Hierna rijden we verder naar Punakha, dat op een hoogte ligt van ongeveer 1.400 meter. Door deze lagere ligging is het hier wat warmer dan in de andere Bhutaanse steden en vinden we er subtropische vegetatie met cactussen, en bananen- en sinaasappelbomen. (ca. 85 km)

dag 9: Het Khamsum Yuley Chorten en de kloosterburcht van Punakha

We maken een prachtige wandeling door de rijstvelden en een bosrijk gebied naar het Khamusm Yuley Chorten, gebouwd ter ere van de huidige vijfde koning van Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. ’s Middags bezoeken we de kloosterburcht van Punakha, tot 1958 de winterhoofdstad van Bhutan, waar tot op de dag van vandaag de hoofdabt en de hele monastieke organisatie tijdens de wintermaanden verblijven. (ca. 20 km)

dag 10: Naar de Phobjikha-vallei en een wandeling

Deze dag vertrekken we vroeg in de ochtend en rijden we verder bergopwaarts tot vlak voor de Pele La-pas. Hier splitst de weg zich en nemen we een prachtige route naar de Phobjikha-vallei, waar het verbluffend mooie klooster van Gangtey Gompa op de top van een kegelvormige berg ligt. Afhankelijk van de ligging van ons hotel maken we van hieruit een schitterende wandeling door het ongerepte natuurreservaat van de Phobjikha-vallei. We kunnen hier mogelijk ook de zwartnekkraanvogel spotten, die hier overwintert. We overnachten in een eenvoudig hotel in de vallei. (ca. 56 km)

dag 11: Naar Trongsa en museum van Trongsa

Na het ontbijt rijden we naar Trongsa. Hier bezoeken we de indrukwekkende en eeuwenoude dzong en de daarboven liggende uitkijktoren, waarin zich het Trongsa museum bevindt.

dag 12: Trongsa, Domkhar Tashicholing-klooster en Yathra

’s Ochtends vertrekken we naar Jakar, waar we drie nachten verblijven. Via de Yotong La pas (3.425 meter) rijden we naar Gaytsa. Hier bekijken we het Domkhar Tashicholing-klooster. Vervolgens rijden we verder naar de Chumey-vallei. Onderweg stoppen we in Yathra, waar kleurrijke wol wordt geweven. (ca. 135 km)

dag 13: Bumthang-district

Bumthang bestaat uit drie valleien en is een van de heiligste districten in Bhutan: er zijn ontelbare legendes aan verbonden. In deze streek is onder andere de heilige Pema Lingpa geboren, die oorspronkelijk een smid was in de stad Jakar, de hoofdstad van het district. Van hem stamt de huidige koninklijke familie af. Tijdens onze wandeling in de omgeving van Jakar bezoeken we eerst de tempels van Jambay en Kurjey. Nadat we de rivier overgestoken zijn, bezoeken we de Tamshing Lhakhang, waar zich op de wanden nooit gerestaureerde afbeeldingen bevinden die aan Pema Lingpa toegeschreven worden. Hierna lopen we terug naar het centrum van Jakar. De middag is ter vrije besteding. De vijf water-gebedswielen die zich bij het Wangdicholing-paleis bevinden of de Jakar dzong, het kasteel van de witte vogel, zijn aanraders voor de middag!

dag 14: Tang Vallei

Vandaag maken we een tocht door de schitterende en afgelegen Tang-vallei, één van de drie valleien van het Bumthang-district. Aan het begin van de vallei stroomt de gelijknamige rivier door een nauwe kloof. Hier bevindt zich een ‘brandend’ meertje, waar Pema Lingpa in 1475 de ‘verborgen schatten’ van Guru Rinpoche zou hebben gevonden. Verder de vallei in, even voorbij het dorp Misethang, ligt de Ta Rimocen-tempel, gebouwd bij een enorme rots waar Guru Rinpoche mediteerde en de liefde bedreef. Met ons busje rijden we verder de vallei in tot aan het Ogyen Chhoelig-museum. Al vele eeuwen is dit het familiehuis van Kunzang Choden, de schrijfster van ‘Tsomo’s Karma’, en haar man. Door ons bezoek krijgen we een uitstekend idee van hoe de rijkere Bhutanese families leefden in de afgelopen eeuwen. Ook maken we een praatje met de schrijfster zelf, die ons over het leven en de geschiedenis van haar land vertelt. Zij behoort tot de 20e generatie van haar familie die uit de 16e eeuw stamt.

dag 15: Van Bumthang naar Mongar

We maken een lange en schitterende rit naar Mongar, waar we twee nachten verblijven. De weg voert ons over de Sherlang La-pas (3.573 meter) en de Thrumshing La-pas (3.800 meter). Mede daardoor is dit een van de spectaculairste en indrukwekkendste tochten van deze reis! We rijden door uitgestrekte graslanden en weides naar de vallei van Ura (3.000 meter). Vlak voor de Thrumshing La-pas hebben we bij helder weer een magnifiek uitzicht op de hoogste berg van Bhutan, de Gangkar Puensum (7.540 meter). In de middag komen we aan in Mongar, een stad op een berghelling. Als er voldoende tijd is, maken we een wandeling door het kleine stadscentrum van Mongar. (ca. 200 km)

dag 16: Festival Lhuntse

Vandaag staat in het teken van het Lhuentse Tsechu-festival. Om zo veel mogelijk hiervan te genieten, vertrekken we heel vroeg. Tijdens het festival worden ter ere van verschillende goden door zowel de monniken als de plaatselijke bevolking spectaculaire dansen uitgevoerd. Hierbij zien we heel duidelijk dat in Bhutan religie en cultuur innig met elkaar verweven zijn: de dansen symboliseren zowel de boeddhistische leer als oude mythen en legendes. De kleurrijke kostuums van de dansers en de opzienbarende maskers die godheden, demonen en dieren uitbeelden, zijn uniek! De sociale betekenis van het festival is ook belangrijk: vanuit de wijde omgeving komt de bevolking in de mooiste kleding naar de dzong om familie en vrienden te ontmoeten. Tegen het einde van de middag keren we weer terug naar Mongar.

dag 17: Van Mongar naar Trashigang

We beginnen de dag met een bezoek aan de Mongar-dzong, die is gebouwd in 1953. Vervolgens maken we een mooie tocht via de Kori La-pas (2.400 meter) naar Trashigang, waar we laat in de middag aankomen. Hier verblijven we twee nachten. Tegen de avond bezoeken we de 17e-eeuwse Trashigang-dzong en het stadscentrum. (ca. 100 km)

dag 18: Naar Samdrup Jongkhar

We maken een lange en mooie rit naar Samdrup Jongkhar, waar we overnachten. Onderweg stoppen we regelmatig om van het uitzicht op de overweldigende bergen te genieten en lieflijke dorpjes te bezichtigen. Tegen de avond komen we aan in Samdrup Jongkhar, de grootste stad in het oosten van Bhutan, op de grens met India. (ca. 185 km)

dag 19: Naar Guwahati en transfer naar de vluchthaven

Vanuit Samdrup Jongkhar rijden we naar Guwahati in India. Van hier vliegen we via Delhi terug naar Nederland. (ca. 70 km)

dag 20: Aankomst in Nederland

We komen in de ochtend aan op Schiphol.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Delhi12:35 - 01:00 uur
Delhi - Amsterdam03:15 - 07:40 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in eenvoudige toeristenklassehotels. In Mongar overnacht u in een sfeervol maar eenvoudig guesthouse. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 7 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 20 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!