050 - 3 123 123
U bent hier: Home | India | Kumbh Mela in India

Beleef het grootste hindoefestival in Centraal-India

Reisleider Bob van der Linden:
‘Op deze unieke reis neem ik u mee naar het kleurrijkste hindoefestival van India: de Kumbh Mela. De Kumbh Mela is het grootste religieuze festival ter wereld, dat eens in de drie jaar wordt gehouden, en rouleert tussen vier verschillende steden aan heilige rivieren. In 2019 is het de beurt aan Allahabad, waar de heilige rivieren Yamuna en Ganges samenvloeien. Miljoenen hindoes komen hier samen om hun zonden weg te wassen. Dit bijzondere schouwspel woont u twee volle dagen bij! En door uw verblijf in een luxueus tentenkamp op het festivalterrein kunt u van heel dichtbij getuige zijn van dit indrukwekkende en kleurrijke spektakel!

Maar tijdens deze cultuurvakantie door Centraal-India ziet en beleeft u veel meer bekende en onbekende hoogtepunten van India. Voorafgaand aan de Kumbh Mela neem ik u onder andere mee naar Gwalior, dat misschien wel het indrukwekkendste fort van India herbergt. Maar u ziet ook de beroemde erotische tempels van Khajuraho die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, en reist naar Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh. Hier kunt u genieten van de voortreffelijke plaatselijke keuken en van de fraaie architectuur uit de tijd van de sjiitische moslimheersers. Natuurlijk bezoekt u ook Varanasi, de belangrijkste hindoe-pelgrimsplaats van het subcontinent. Kortom, dit is een unieke en onvergetelijke reis die geen enkele India-liefhebber mag missen! Gaat u met mij mee?’

Ardh Kumbh Mela
De ‘gewone’ Kumbh Mela wordt iedere drie jaar gehouden, respectievelijk in Allahabad, Haridwar, Ujjain en Nashik. De ‘halve’ of Ardh Kumbh Mela vindt slechts om de zes jaar plaats, in Allahabad of Haridwar. Afhankelijk van de stand van de planeten wordt de ‘volledige’ of Purna Kumbh Mela slechts om de twaalf jaar georganiseerd in Allahabad.

Pluspunten
vluchten met KLM
ruimbagage
treinrit Delhi – Gwalior
uitstekende middenklassehotels
3 overnachtingen in luxueus tentenkamp
15x ontbijt en 15x diner
Kumbh Mela in Allahabad
boottocht over de Ganges in Varanasi
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
Bezienswaardigheden
Gwalior, Orchha en Lucknow
Varanasi en Delhi
Kumbh Mela in Allahabad
erotische tempels Khajuraho
fort van Gwalior
paleis van Man Singh in Gwalior
Jai Vilaspaleis in Gwalior
paleizen in Orchha
sjiitische gebedshallen in Lucknow
Engelse residentie in Lucknow
archeologisch museum Sarnath
Reisleider Bob van der Linden
SRC-reisleider sinds 2006
Favoriete plek: Allahabad tijdens Kumb Mehla
Aanschouwt u met mij het grootse hindoefestival van Ardh Kumbh Mela in Allahabad?
Ontmoet onze beste reisleiders in India
Reisleider Bob van der Linden
Reisleider sinds 2006

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam - Delhi
Aankomst in Delhi en met de trein naar Gwalior
Fort van Gwalior en het Jai Vilaspaleis
Gwalior – Orchha
Orchha
Van Orchha naar Khajuraho
Khajuraho
Khajuraho – Lucknow
Lucknow, stad van de Nawabs
Lucknow – Allahabad
Kumbh Mela in Allahabad
Kumbh Mela in Allahabad
Allahabad – Varanasi
Varanasi en Sarnath
Varanasi – Delhi
Vrije dag in Delhi
Delhi – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam - Delhi

We vliegen vanaf Schiphol naar Delhi.

dag 2: Aankomst in Delhi en naar Gwalior

In de vroege ochtend komen we aan in Delhi en worden we naar ons hotel gebracht waar we een paar uur tot rust kunnen komen voor we per trein naar Gwalior vertrekken. We verblijven twee nachten in Gwailor.

dag 3: Fort van Gwalior en het Jai Vilaspaleis

Vandaag bezoeken we het fort van Gwalior. Dit immense fort ligt op een steile heuvelrug en is misschien wel het meest indrukwekkende fort van India. We bewonderen het prachtige paleis van Man Singh, waarvan de gevel is versierd met felblauwe, gele en groene tegels waarop onder meer olifanten, tijgers en krokodillen afgebeeld staan. Ook zien we de monumentale uit de rots gehakte jaïn-beelden. De middag staat in het teken van het Jai Vilaspaleis. De huidige Scindia maharadja woont er nog steeds, maar een deel van het paleis is tegenwoordig opengesteld als een museum. (ca. 10 km)

dag 4: Gwalior – Orchha

We reizen naar Orchha. Deze voormalige hoofdstad van de koningen van Bundela kende tijdens de 16e en 17e eeuw haar glorietijd. De indrukwekkende vesting ligt op een vroeger rotseiland in de Betwa, een zijrivier van de Yamuna. We verblijven twee nachten in Orchha. (ca. 125 km)

dag 5: Orchha

In de vesting van Orchha bekijken we in de magnifieke paleizen Jehangir Mahal en Raj Mahal de kleurrijke muurschilderingen. Vanaf het dak van deze paleizen hebben we een goed uitzicht op Orchha. We wandelen door het dorp en bekijken de Chaturbhuj-tempel. We sluiten de dag af met een bezoek aan de prinselijke cenotafen (chattris) langs de Betwa-rivier en genieten van de omgeving.

dag 6: Van Orchha naar Khajuraho

Na een prachtige rit door de binnenlanden van Centraal-India bereiken we Khajuraho, bekend vanwege haar vele tempels met erotische afbeeldingen en beeldhouwwerken uit de kamasutra. Sinds deze tempels in de 19e eeuw werden herontdekt raken Europeanen er niet over uitgepraat! De tempels stammen uit de periode 950-1050, toen Khajuraho de hoofdstad van het Chandella-rijk was. We verblijven twee nachten in Khajuraho. (ca. 175 km)

dag 7: Khajuraho

Nadat de Chandellas uit Khajuraho waren vertrokken, raakten de tempels door oerwoud overwoekerd. Doordat de tempels eeuwenlang verborgen bleven zijn deze nooit vernietigd. De tempels zijn sublieme voorbeelden van Indo-Arische architectuur en daarom sinds 1986 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Van de westelijke tempelgroep zijn de Lakshmana, de Viswanatha en met name de Kandariya Mahadeva met zijn 31 meter hoge toren (sikhara) en uitbundig steenhouwwerk bijzonder fraai. Ook bezoeken we de jaïn-tempels van de oostelijke tempelgroep.

dag 8: Khajuraho – Lucknow

Vandaag is een reisdag. Via binnenwegen rijden we naar de rand van het Vindhya-plateau en dalen af naar de doab, oftewel het ‘tweestromenland’ van de Yamuna en de Ganges. Ons eindpunt is Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh. Gedurende de 18e en 19e eeuw was de stad een van de belangrijkste cultuursteden van Noord-India. Hier verblijven we twee nachten. (ca. 310 km)

dag 9: Lucknow, stad van de Nawabs

De heersers (nawabs) van Lucknow kwamen oorspronkelijk uit Perzië en waren daarom sjiitische moslims. Dit komt duidelijk naar voren in de architectuur, cultuur en keuken van de stad. We bezoeken de diverse sjiitische gebedshallen (imambaras) en moskeeën. Ook bekijken we de Engelse residentie, waar tijdens de rebellie van 1857 dramatische gebeurtenissen plaatsvonden, en maken een wandeling door de kleurrijke bazaar.

dag 10: Lucknow – Allahabad

We rijden naar Allahabad voor het hoogtepunt van de reis: de Kumbh Mela. Bij aankomst bezoeken we Anand Bhavan, het ‘heiligdom’ van de Nehru-familie, en Khusru Bagh met haar prachtige Mughal tombes. We verblijven drie nachten in een speciaal voor het festival ingericht luxueus tentenkamp. (ca. 200 km)

dag 11: Kumbh Mela in Allahabad

De Kumbh Mela is het grootste religieuze festival ter wereld en duurt zes weken. Hindoeïstische asceten, sadhoes, van verschillende sekten komen bijeen om hun geloof te bespreken en informatie over tradities te verspreiden. Voor miljoenen hindoes is het een enorm feest, met als hoogtepunt het rituele bad in de Ganges ter wegwassing van je zonden. Als erkenning van het belang van het festival, heeft UNESCO in december 2017 de Kumbh Mela opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. We begeven ons in de menigte en zien de bazaar, de kermis en algehele drukte van pelgrims… U komt oren en ogen tekort!

dag 12: Kumbh Mela in Allahabad

Vandaag lopen we langs de verschillende kampementen van de verschillende ascetische tradities (akharas). Onderweg bewonderen we de kunsten van de sadhoes: de een houdt zijn arm al tien jaar gestrekt in de lucht, de ander staat al vijftien jaar op een been. De ultieme vorm van yoga? Na zonsondergang wonen we de feestelijke aarti-ceremonie aan de Ganges bij.

dag 13: Allahabad – Varanasi

We rijden naar Varanasi. Al eeuwenlang trekken iedere dag duizenden hindoepelgrims naar deze heilige stad, waar twee rivieren (de Varuna en de Asi) zich bij de Ganges voegen. ’s Avonds maken we een onvergetelijke boottocht en bekijken we de aarti-ceremonie aan de ghats (terrastrappen).

dag 14: Varanasi en Sarnath

In de vroege ochtend gaan we terug naar de Ganges voor een boottocht. Op de ghats zien we de vele hindoes afdalen naar de rivier voor hun rituele reinigingen. Op de Manikarnika en Harishchandra ghats branden dag en nacht de brandstapels: traditionele hindoes geloven dat sterven en gecremeerd worden in Varanasi hen bevrijdt uit de kringloop van wedegeboorte. Na de lunch bezoeken we de belangrijke boeddhistische pelgrimsplaats Sarnath, hertenpark. De naam verwijst naar Boeddha’s Eerste Preek aan vijf volgelingen in een park met loslopende herten. Op deze plek staat de 6e-eeuwse Dhamekh-stoepa. Ook bezoeken we het fraaie archeologische museum met het beroemde Leeuwenkapiteel van keizer Ashoka, het nationale embleem van India. (ca. 25 km)

dag 15: Varanasi – Delhi

We vliegen van Varanasi naar Delhi, waar we overnachten. (ca. 40 km)

dag 16: Vrije dag in Delhi

Vandaag heeft u de tijd om Delhi te ontdekken. Gaat u op zoek naar uw laatste souvenirs in de bazaars van Old Delhi of op de Tibetaanse markt bij Connaught Place? Of bezoekt u een van de vele musea van de stad? Het Nationale Museum is een aanrader! Voordat we naar de luchthaven rijden, dineren we gezamenlijk in het hotel. (ca. 20 km)

dag 17: Delhi – Amsterdam

In de ochtend landen we op Schiphol.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Delhi12:35 - 01:05 uur
Delhi - Amsterdam03:15 - 07:40 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in uitstekende middenklassehotels. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. Reist u alleen? Dan krijgt u in de meeste hotels een 2-persoonskamer voor alleengebruik. In Allahabad verblijft u in luxe tenten die speciaal voor het festival worden opgebouwd. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek)
maximaal 20 deelnemers.