050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Zinnenstrelende verfijning in het noorden van Italië

Reisleider Roeland:
‘Geen streek in Italië kent zo veel kunststeden, zo dicht bij elkaar, als Lombardije, Emilia-Romagna en de Veneto. Hier, tussen de Alpen en de Apennijnen in het noorden van Italië, in een van oudsher welvarende streek kunt u genieten van prachtige steden met een interessante geschiedenis.

Hoewel ze onderling in karakter en sfeer verschillen, hebben deze kunststeden gemeen dat ze tot stand zijn gebracht in een periode dat het mecenaat bloeide. Vorsten en adel wedijverden om de verfraaiing van onder andere Parma en Mantua, wat u terugziet in de mooie paleizen, kastelen en natuurlijk de schone kunsten. Door de vorstelijke geschiedenis steeg de kunst in deze streek tot een hoge staat van verfijning.

Deze themareis is een bloemlezing langs het fijnste dat deze streek te bieden heeft! En al deze pracht wordt gekleurd door de bloemrijke verhalen over tot de verbeelding sprekende families als D’Este van Modena, de familie Farnese uit Parma, en de Gonzaga’s uit Mantua. Tel hierbij de heerlijke gastronomische specialiteiten van de regio op, Emilia-Romagna wordt niet voor niets de buik van Italië genoemd, en u heeft alle ingrediënten voor een fascinerende cultuurreis in huis. Gaat u met mij mee?’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
hotel in Salsomaggiore Terme
hotel in Verona
7x ontbijt en 2x diner
toeristenbelasting
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Mantua en Verona
Parma en Modena
Piacenza en Cremona
het labyrint van Franco Maria Ricci
Sabbioneta
Rocca Sanvitale in Fontanellato
Rocca Meli Lupi in Soragna
Busseto
art nouveau in Salsomaggiore Terme
SRC-reisleider Roeland
SRC-reisleider sinds 2001
Hier, tussen de Alpen en de Apennijnen in het noorden van Italië, in een van oudsher welvarende streek, kunt u genieten van prachtige steden met een interessant verhaal.
Ontmoet onze beste reisleiders in Italië
Reisleidster Diane
Reisleidster sinds 1999
SRC-reisleidster Wendy
Reisleidster sinds 2008
Reisleidster Marjorie
Reisleidster sinds 2013
SRC-reisleider Roeland
Reisleider sinds 2001

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Bologna en naar Salsomaggiore Terme
Muzikaal Cremona, Soragna en Busseto
Plezant Piacenza en de Via Francigena
Parma en het labyrint van Franco Maria Ricci of Rocca Sanvitale
Dynamisch Modena
Sabbioneta en Mantua en naar Verona
Stadswandeling Verona
Terugvlucht naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Bologna

We vliegen naar Italië. Na aankomst op de luchthaven van Bologna worden we naar ons hotel in Salsomaggiore Terme gebracht, waar we vijf nachten verblijven. We maken een oriënterende wandeling en bezichtigen de Terme Berzieri. Vanavond dineren we in het hotel. (ca. 125 km)

dag 2: Muzikaal Cremona, Soragna en Busseto

In de ochtend rijden we naar het muzikaal gezegende Cremona: grootheden als de componist Monteverdi en violenbouwers als Amati, Guarneri en Stradivari zijn in deze stad geboren. We bekijken de dom Santa Maria Assunta, die door de vele 16e-eeuwse fresco’s in het schip ook wel de Sixtijnse kapel van de Povlakte wordt genoemd. Hierna bezoeken we het muzenhof van prins Rocca Meli Lupi in Soragna, een kasteel dat nog altijd door een echte vorst wordt bewoond, die je bij tijd en wijle in levenden lijve voorbij ziet rijden op zijn Ducati. Aansluitend gaan we naar het plattelandsstadje Busseto, waar Giuseppe Verdi het levenslicht zag. (ca. 125 km)

dag 3: Plezant Piacenza en de Via Francigena

In de ochtend gaan we naar Piacenza, waar we de serene dom bezoeken. Hierna bezoeken we enkele bijzondere plaatsen gelegen aan de beroemde Via Francigena, een oude pelgrimsroute. We rijden naar het sfeervolle Fidenza en het prachtige middeleeuwse dorp Castell’Arquato, gelegen aan de voet van de Appennijnen waar u heerlijk kunt dwalen door de nauwe stegen. (ca. 135 km)

dag 4: Parma en het labyrint van Franco Maria Ricci of Rocca Sanvitale

Parma is befaamd om zijn grootse gastronomische traditie, waarin de vermaarde ham en kaas de boventoon voeren. Maar er is meer dan dit gouden duo. De dames uit verschillende belangrijke families, zoals Farnese, Bourbon de Parma, het Habsburgse huis en Bonaparte, die ooit heersten over de stad, hebben Parma verrijkt met wondermooie kunstschatten. Marie Louise van Oostenrijk, de tweede vrouw van Napoleon en de hertogin van Parma, is tot op de dag van vandaag geliefd bij de inwoners vanwege haar aandeel in het verfijnde uiterlijk en het charmante karakter van Parma. We bewonderen op deze dag de kunstverzamelingen die Marie Louise en de andere dames ons nalieten. We bezoeken het bijzondere Farnese theater, de hofschouwburg van de hertogen van Parma en Piacenza. Ook bekijken we de verschillende kerken met werken van de beroemde kunstenaars zoals Correggio en Parmigianino. In de namiddag kunnen liefhebbers naar het kasteel Rocca Sanvitale in Fontanellato dat middenin het centrum van Fontanellato staat: een typisch middeleeuws Noord-Italiaans bouwwerk met een aantal prachtige 16e-eeuwse fresco’s. Of brengt u een bezoek aan het labyrint van Franco Maria Ricci (1937-2020)? Deze estheet verzamelde kunst, gaf kunstboeken uit en zocht schoonheid op aarde. Zijn labyrint is het grootste doolhof op aarde, zijn hoogst persoonlijke kunstkeuze wordt er tentoongesteld in een fantastische folly van architectuur, omringd door een schier ondoordringbaar bamboebos. (ca. 130 km)

dag 5: Dynamisch Modena

Modena is beroemd geworden door Ferrari en Pavarotti. De vader van Pavarotti was voorzanger in de romaanse dom. Enzo Ferrari bouwde in deze stad een fabriek, waar nog steeds de wereldberoemde auto’s van de lopende band rollen. Modena was daarnaast de hoofdstad van het hertogdom van de fameuze familie d’Este nadat zij verdreven waren uit Ferrara. De meer dan 500 jaar dat zij hier de macht in handen hadden heeft duidelijk een stempel op Modena gedrukt. Tijdens een wandeling zien we verschillende bouwwerken, die in opdracht van de familie zijn gebouwd. Vanavond dineren we in het hotel. (ca. 85 km)

dag 6: Sabbioneta en Mantua en naar Verona

We verlaten Salsomaggiore Terme en rijden naar het prachtige Sabbioneta, eens de hoofdstad van een kortstondig vorstendom. Dit stadje, met de bijnaam klein Athene van Gonzaga, is in 1556 opgericht door Vespasiano Gonzaga die midden in de Povlakte de ideale renaissancestad wilde laten verrijzen. Sabbioneta is voorzien van alles wat een heerser verlangt. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan! Vervolgens bezoeken we Mantua, gelegen aan een fraai meer dat het silhouet van de stad prachtig weerspiegelt. De stad was lange tijd de residentie van de familie Gonzaga, die hun hof in het Palazzo Ducale hadden. Zij hebben Mantua met vele kunstwerken verrijkt. We bezichtigen onder andere de Camera Picta, de Duomo, de kerk van Alberti en het huis van Mantegna. In de middag bezoeken we het Palazzo del Te van Giulio Romano, een zomerpaleis met schitterende tuinen. Aan het eind van de dag komen we aan in ons centraal gelegen hotel in Verona. U kunt heerlijk dineren in een van de vele restaurants die Verona rijk is. (ca. 150 km)

dag 7: Romantisch Verona

Verona, een schitterende stad aan de voet van de Alpen, heeft een klassieke, middeleeuwse en moderne uitstraling. In de ochtend maken we een stadswandeling langs een aantal prachtige monumenten. Natuurlijk bekijken we op het Piazza Bra de indrukwekkende Arena di Verona, het Romeinse amfitheater waar elke zomer opera-uitvoeringen plaatsvinden. Ook struinen we over het Piazza dell’Erbe, het oude marktplein waar vroeger het Romeinse forum lag, en zien we de graftombes van de familie Scala. Uiteraard besteden we tijdens de wandeling aandacht aan Romeo en Julia. In de middag is er gelegenheid om het museum van Castelvecchio te bezoeken, gehuisvest in het gelijknamige kasteel. Als de tijd het toelaat, sluiten we de dag af met een wandeling door het serene Giardino Giusti.

dag 8: Bologna – Amsterdam

We rijden naar de luchthaven van Bologna voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 145 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Bologna14:45 - 16:35 uur
Bologna - Amsterdam13:50 - 15:55 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Ferrari in Salsomaggiore Terme, Italië
Hotel Ferrari - Salsomaggiore Terme
Hotel Ferrari is gelegen in het centrum van het kuuroord Salsomaggiore Terme en ligt op een steenworp afstand van de Spa Berzieri en de winkelstraten. Het hotel beschikt over een lift, gratis wifi, een binnenzwembad en een wellness- en schoonheidscentrum. Het restaurant serveert lokale specialiteiten. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Ferrari
ITLIA-Hotel Italia-Verona-Italie
Hotel Italia - Verona
Dit sfeervolle middenklassehotel ligt in een rustige wijk op wandelafstand van het gezellige centrum van Verona. Hotel Italia beschikt over een restaurant, een lift en gratis wifi op de kamers en in de lobby. De kamers zijn voorzien van een satelliet-tv, verwarming, airconditioning in de zomermaanden en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Italia

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Prettig dat de excursiegelden niet direct afgerekend hoefde te worden maar aan het einde van de reis. Geen uitgebreide verhalen als je net na het ontbijt de bus ingestapt bent. Alles goed gedoseerd. Geen 'wauwelverhalen'.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Het was een prachtige reis. De gids heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om ons te laten delen in al het schoons dat de kunststeden ons hebben te bieden. Naast zijn grote historische en kunsthistorische kennis is Steven ook heel sociaal en zorgzaam.
Beoordeling reisleider: 10
Beoordeling reis: 10
De beste reisleider getroffen tot nu. Wat een kennis en kunde. Liet de groep ook meedenken over onderdelen van het programma. Kortom hulde!!! Geen uitgebreide verhalen als je net na het ontbijt de bus in gestapt bent.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
De reis was zeer goed, dankzij onze reisleider Steven. De groep was wel wat groot.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 8
Een schitterende reis in de Po-vlakte met een inspirerende reisleider die uitstekend de benodigde informatie aan ons gaf en dat ook goed doseerde. Hij hield de grote lijnen in de gaten en had bijzondere details erbij. Ik heb genoten! Het hotel was voldoende, de busreizen aan de lange kant.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.