050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Iran | Magisch Iran

Een sprookjesachtige ontdekking

Reisleider Sven Standhardt:
‘Geen enkel ander land fascineert me zo en heeft me zo diep geraakt als Iran, een land met een bewogen en lange geschiedenis. Gesluierde vrouwen, gescheiden transport en afbeeldingen van de ayatollahs Khomeini en Khamenei: u ziet de sporen van de islamitische revolutie van 1979 terug in het straatbeeld. Maar Iran is meer dan dat! Dit is het land van de grote koningen Cyrus, Darius en Xerxes, die genoemd worden in de Bijbel.

U kunt hun aanwezigheid bijna voelen in legendarische steden als Persepolis: oude tijden komen tot leven als u hier door de Poort der Naties loopt. In Isfahan ziet u de schoonheid van het oosten in de vele betoverende moskeeën en wondermooie paleizen. In Shiraz loopt u door rozentuinen en luistert u naar gedichten. Maar het mooiste van Iran is zijn bevolking, die u laat voelen dat u welkom bent. Reden genoeg om dit sprookjesachtige land te beleven!'

Pluspunten
vluchten Turkish Airlines
ruimbagage
treinreis Teheran – Yazd
goede toeristenklassehotels
14x ontbijt en 14x diner
audiosysteem
lokale Engelssprekende gids
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Shiraz en woestijnstad Yazd
sprookjesachtig Isfahan
ruïnes van Persepolis
paleizen laatste sjah in Teheran
heilige stad Qom
oude Armeense wijk in Isfahan
tuinen Bâgh-e Fin
Natanz en bergdorpje Abyaneh
bazaar van Kerman
mausoleum, prinsentuin in Mahan
archeologisch museum in Teheran
Perzische kroonjuwelen
tombe van Pasargadae
oasestad Kashan
Reisleider Sven Standhardt
SRC-reisleider sinds 1995
Favoriete plek: Isfahan
Iran: het oude Perzië, het land van legendarische koningen en roemrijke sjahs. Toen ik hier in 2001 voor het eerst kwam, was ik meteen verkocht. De prachtige moskeeën en paleizen van Isfahan en de oude opgravingen van Persepolis, ze maakten een onuitwisbare indruk op me!
Ontmoet onze beste reisleiders in Iran
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Domitilla Nijenhuis
Reisleidster sinds 2013
Reisleider Sven Standhardt
Reisleider sinds 1995
Reisleidster Marianne van Weezel
Reisleidster sinds 2000

De reis in het kort

Amsterdam – Teheran
Archeologisch museum, kroonjuwelen en Perzische tapijten in Teheran
Golestan en paleizen laatste Perzische sjah: Groene en Witte paleis
Treinreis van Teheran naar Yazd
Vuurtempel en stiltetorens van Yazd
Naar Kerman, stad in vruchtbare oase
Mausoleum en prinsentuin Mahan en traditionele bazaar Kerman
Door woestijn naar eeuwenoude stad Shiraz
Bijzondere monumenten van Shiraz en bazaar
Archeologische vindplaats Persepolis
Graftombe Cyrus de Grote en naar Isfahan
Imamplein, Ali Qapu-paleis en Imammoskee in Isfahan
Bijzondere kerken in Armeense wijk en de bruggen van Isfahan
Via Natanz en traditionele bergdorpje Abyaneh naar Kashan
Koopmanshuizen en heilige stad Qom
Teheran - Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Teheran

We vliegen, met een overstap in Istanbul, naar Iran. Na aankomst op de luchthaven worden naar het hotel in Teheran gebracht, waar we drie nachten verblijven. (ca. 30 km)

dag 2: Schatten van Teheran

We beginnen onze kennismaking met Iran in het archeologische museum. Hier krijgen we een beeld van de lange en rijke historie van het land. We zien vele interessante kunstschatten, zoals een basreliëf en spijkerschrifttabletten uit Persepolis. Ook bewonderen we de Perzische kroonjuwelen, die veilig zijn ondergebracht: in een bankgebouw. Veel Iraniërs verdringen zich hier om de pauwentroon te zien. Hierna bekijken we de prachtige tapijten in het Muze-ye Farsh. (ca. 10 km)

dag 3: Paleizen van de sjah en stadsleven in Teheran

In de ochtend bezoeken we het Golestan-paleis en de bijbehorende tuinen. Vervolgens rijden we naar het noorden van Teheran. In de bossen aan de voet van het Al Borq-gebergte staan de paleizen van de laatste sjah. De inrichting van het Groene en het Witte Paleis is authentiek, maar met ‘moderne’ snufjes uit de jaren zeventig. ’s Middags lopen we over de Tabiat-brug. Deze opvallende voetgangersbrug verbindt twee parken en is ontworpen door een jonge vrouwelijke architect. Sinds de opening in 2014 is het een populaire plek voor zowel families als jongeren. Aan het einde van de middag kunt u op eigen gelegenheid het moderne stadsleven observeren of nog even de bazaar bezoeken. (ca. 30 km)

dag 4: Met de trein naar Yazd

Vanuit Teheran nemen we de trein naar de woestijnstad Yazd, een van de oudste steden ter wereld, waar we twee nachten blijven. Gedurende de circa 7 uur durende reis ziet u het Iraanse landschap aan u voorbij trekken. Vaak biedt een treinreis de gelegenheid om met de Iraanse medereizigers in gesprek te komen. U zult merken dat de Iraniërs heel open, hartelijk en geïnteresseerd zijn. (ca. 550 km)

dag 5: Yazd en Zarathustra

De stad Yazd is het centrum van het zoroastrisme. De profeet Zarathustra was de grondlegger van deze zeer oude religie. We bezoeken de vuurtempel en zien de stiltetorens: getuigen van dit bijzondere geloof. Op deze torens werden de overledenen voor de gieren gelegd. Zo werden de aarde, het vuur, de lucht en het water niet vervuild. Als we door de smalle straatjes van het bijzondere oude centrum wandelen, zien we de hoge minaretten van de Jome-moskee. (ca. 60 km)

dag 6: Kerman

We rijden naar Kerman, de op twee na grootste provincie van het land. Dankzij het water uit de 4.000 meter hoge bergen zorgen de oases van Kerman voor grote hoeveelheden granen, dadels, sinaasappels, granaatappels en pistachenoten. We verblijven twee nachten in Kerman, de hoofdstad van de gelijknamig provincie. (ca. 370 km)

dag 7: Bazaar van Kerman en Mahan

We gaan naar de oasestad Mahan, niet ver van Kerman. We bezoeken hier het indrukwekkende mausoleum en wandelen door de prachtige prinsentuin. Achter in de tuin is het heerlijk theedrinken. Terug in Kerman bezoeken we aan het einde van de middag een van de meest traditionele bazaars van Iran. In de overdekte straat zijn talloze winkeltjes te vinden, de een nog kleurrijker dan de ander. (ca. 70 km)

dag 8: Naar Shiraz

Een lange reisdag door de uitgestrekte woestijnvlakte brengt ons via Sirjan en Neyriz, waar zich grote ijzer- en kopermijnen bevinden, naar Shiraz. We verblijven drie nachten in de stad van rozen en nachtegalen. (ca. 570 km)

dag 9: Eeuwenoud Shiraz

We verkennen de universiteitsstad Shiraz, in Iran ook bekend als de stad van de dichters en de liefde. Tijdens een stadsrondrit zien we onder andere de Eram-tuin en het mausoleum van Hafez, de meest vooraanstaande dichter van Iran. Pasgetrouwde stellen komen hier bidden voor geluk, anderen zijn nog op zoek naar een geliefde. Ook komen we langs de begraafplaats van Shah-e-Cheragh, een belangrijk pelgrimsoord. U kunt bijkomen van alle indrukken in een van de theehuizen van de bazaar. (ca. 20 km)

dag 10: Persepolis en Naqsh-e-Rostam

Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan de archeologische vindplaats van Persepolis. We dwalen door de ruïnes van deze oude Perzische paleisstad, die in 330 v.Chr. in brand werd gestoken door Alexander de Grote. In Naqsh-e-Rostam bewonderen we de koningsgraven, die uit de rotsen zijn gehouwen. (ca. 120 km)

dag 11: Pasargadae en naar Isfahan

Vandaag rijden we richting het noorden, op weg naar misschien wel de mooiste stad van het land: Isfahan, waar we drie nachten verblijven. Onderweg bezoeken we Pasargadae, waar ooit de eerste hoofdstad van het befaamde Perzische rijk te vinden was. We zien hier de graftombe van de legendarisch heerser Cyrus de Grote. (ca. 500 km)

dag 12: Sprookjesachtig Isfahan

In Isfahan waant u zich in een andere wereld! Hier wordt u overweldigd door de kleuren van de tegelmozaïeken en de pracht van de moskeeën en paleizen. Tijdens onze verkenning van de stad zien we onder andere het grootse Imamplein, de Lotfolah-moskee, het Ali Qapu-paleis en de Imammoskee. In de koninklijke wijk bezoeken we het Chehel Sotun-paleis En natuurlijk zien we de beroemde bruggen van de stad. (ca. 10 km)

dag 13: Parel van Iran

We vervolgen onze kennismaking met Isfahan. We zien onder andere de prachtige Pol-e Shahrestan-brug, die in de 12e eeuw is gebouwd op de fundamenten van een Sassanidische brug. In de oude Armeense wijk bezoeken we de christelijke Kelisa-ye Vank-kerk, die is gebouwd tussen 1606 en 1655. Hier bewonderen we goed bewaarde muurschilderingen. Ook zien we de Jame-moskee, waarin diverse islamitische bouwstijlen zijn te ontdekken. Aan het einde van de middag kunt u, net als veel inwoners van de stad, nog een rondje over het indrukwekkende Imam-plein lopen. (ca. 10 km)

dag 14: Bergdorpje Abyaneh en Natanz

Nadat we in Natanz de moskee hebben gezien, gaan we naar het bergdorpje Abyaneh. In dit pittoreske plaatsje dat in een fraaie vallei in de bergen ligt, wandelen we door de smalle straatjes langs de lemen huizen naar de moskee en het naastgelegen heiligdom. De oudere, kleurrijk geklede dames van het dorp verkopen op straat gedroogd fruit. Hierna rijden we naar Kashan waar we overnachten.(ca. 300 km)

NB
Het kan voorkomen dat we in Abyaneh overnachten in plaats van in Kashan

dag 15: Kashan en de heilige stad Qom

Het oasestadje Kashan heeft enkele fraaie koopmanshuizen met prachtig keramiek. Hier wordt duidelijk hoe de rijke kooplui in de 19e eeuw leefden. Ook bezoeken we een van de mooiste tuinen van Iran, de Bâgh-e Fin, die inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vervolgens rijden we naar de heilige stad Qom, het islamitisch centrum van het land. In deze stad, waar Khomeini leefde en werkte, spreken wij met een moellah. Hij kan uw vragen beantwoorden over het islamitische geloof en over het heiligdom. We overnachten in de buurt van de luchthaven van Teheran. (ca. 230 km)

dag 16: Teheran – Amsterdam

Via Istanbul vliegen we terug naar Nederland. (ca. 20 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
turkish_airlines.png

Amsterdam - Istanbul 12:30 - 16:50 uur
Istanbul - Teheran19:15 - 22:45 uur
Teheran - Istanbul07:45 - 10:40 uur
Istanbul - Amsterdam11:45 - 13:25 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in goede toeristenklassehotels. Niet alle hotels beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal tijdens deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Ferdowsi International
Hotel Grand Ferdowsi - Teheran
In dit net gerenoveerde hotel worden moderne gemakken gecombineerd met het Perzische erfgoed. Het hotel biedt een traditionele en moderne Iraanse keuken. Daarnaast beschikt het hotel over een zwembad, een jacuzzi, een sauna en andere sportieve faciliteiten. Uw kamer is comfortabel ingericht met Perzische tapijten, een minibar, een tv, een telefoon en wifi.

Bekijk de website van Ferdowsi Grand
Hotel Moshir
Hotel Moshir al-Mamalek Garden - Yazd
Dit elegante hotel ligt in Yazd. Vanwege de bouwkundige aanpassingen aan de woestijnomstandigheden is Yazd een architectonisch bijzondere stad. Het hotel heeft een authentieke inrichting. In de prachtige tuin met waterpartijen kunt u na een lange dag heerlijk ontspannen.

Bekijk de website van Hotel Moshir Garden
Pars, Kerman
Hotel Pars - Kerman
Dit vijfsterrenhotel in Kerman is gebouwd in 2002 en ligt vlak bij het historische en toeristische centrum van de stad. Het hotel is van alle gemakken voorzien en beschikt over een zwembad, een jacuzzi en een fitnesscentrum.

Bekijk de website van Pars Hotel
Aryo Barzan Hotel, Iran
Hotel Aryo Barzan - Shiraz
Het Aryo Barzan hotel ligt in het centrum van Shiraz en is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan interessante bezienswaardigheden, zoals Zandiyeh, Hafeziyeh en Shahcheragh.

Bekijk de website van Aryo Barzan Hotel
Piroozy
Hotel Piroozy - Isfahan
Dit viersterrenhotel ligt in het centrum van Isfahan. Op loopafstand van hotel bevinden zich het Imam Khomeini-plein en de Chehelstone-tuinen. Het hotel beschikt onder andere over een restaurant, een koffiebar en een fitnessruimte.

Bekijk de website van Piroozy Hotel
Negarestan Hotel
Hotel Negarestan - Kashan
Dit moderne hotel is geopend in 2011 en ligt vlak bij de beroemde Bâgh-e Fin-tuinen. Vanuit het hotel is het prachtige landschap rondom Kashan te zien.

Bekijk de website van Hotel Negarestan
Teheran Airport Ibis, Iran
Hotel Ibis Tehran Imam Khomeini Airport - Teheran
Het Teheran Airport hotel ligt op loopafstand van de terminal. De ruime kamers hebben een flatscreen tv en een badkamer met een douche en een föhn.

Bekijk de website van Teheran Airport Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Heel mooie reis in dit bijzondere land met een interessante geschiedenis, prachtige cultuur, vriendelijke mensen! Ik ben blij hier geweest te zijn, Bedankt Claudia, Farid, Abdullah en Hasan, voor jullie geweldige begeleiding!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Mevrouw L.van Amstel uit Maartensdijk
Geachte mevrouw/mijnheer,
Bij deze wil ik mijn waardering uitspreken over mijn reis naar Iran van 1 mei 2015. Het was een bijzondere ervaring en zeer geslaagd te meer door de geweldige, enthousiaste en kundige leiding van jullie reisleidster Els Roessingh. Samen met haar Iraanse gids (counterpart) Affi is de reis een onvergetelijke ervaring geworden. Een zeer kundige en begrijpelijke uitleg van de plaatsen en bezienswaardigheden in Iran en het tevens goed in de hand houden van de groep met verschillende karakters en reiservaringen. Ook organisatorisch stond ze haar ‘mannetje’ bij de repatriëring van twee reisgenoten die vanwege droeve omstandigheden terug naar Nederland moesten. Het was me een waar genoegen om haar als reisleidster mee te maken en hoop haar in de toekomst weer bij een andere reis van SRC te ontmoeten. Het was me weer een waar genoegen om met SRC te reizen.
Met vriendelijke groet, Peter Letschert
Gisteren zijn wij thuisgekomen van een onvergetelijke reis door Iran. Lieve Claudia, hartelijk dank voor je bijzonder goede begeleiding: attent, zorgzaam en vriendelijk. Maar bedankt voor je bijzonder grote kennis over dit boeiende land, die je samen met Iraanse gids Human met ons hebt gedeeld. SRC mag trots zijn op zo'n perfecte reisleider! Ik ben een geweldige ervaring rijker geworden!
Hartelijke groet, Cécile.
Geweldige reis!! Wanneer u nog een andere reis naar Iran organiseert, bijvoorbeeld langs de Kaspische Zee, dan mag u mij uitnodigen.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
SRC is misschien niet goedkoop, maar wel héél goed! Ik vond de hotels heel goed en het eten was lekker!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
I. Westerdijk
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!