050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers
U bent hier: Home | Iran | Magisch Iran

Een sprookjesachtige ontdekking

Reisleidster Claudia:
‘Iran is een en al sprookjesachtige schoonheid! Dit is één van de oudste landen van de wereld, boordevol kunst- en cultuurschatten. Het is wellicht niet een van de meest voor de hand liggende vakantiebestemmingen. En dat biedt u nu juist een kans, want het mysterieuze Iran is een ware archeologische schatkamer en heeft u erg veel te bieden. Ontdek dit land met eigen ogen!

De geschiedenis van Iran gaat terug tot de 6e eeuw v. Chr. Dit land kan dus met recht één van de bakermatten van onze beschaving worden genoemd. En die lange geschiedenis ontdekt u echt overal: in de betoverend mooie, middeleeuwse steden met geurige bazaars, in de restanten van het oude Perzische rijk en in rijkversierde moskeeën. Maar het mooiste van Iran is zijn bevolking, die u laat voelen dat u welkom bent. Redenen genoeg om dit sprookjesachtige land te beleven!’

Pluspunten
vluchten Turkish Airlines
ruimbagage
goede toeristenklassehotels
hotelkamer op laatste dag
13x ontbijt en 13x diner
audiosysteem
lokale Engelssprekende gids
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Shiraz en woestijnstad Yazd
sprookjesachtig Isfahan
ruïnes van Persepolis
paleizen laatste sjah in Teheran
heilige stad Qom
oude Armeense wijk in Isfahan
tuinen Bâgh-e Fin
moskee van Nain
bazaar van Kerman
mausoleum, prinsentuin in Mahan
archeologisch museum in Teheran
Perzische kroonjuwelen
tombe van Pasargadae
oasestad Kashan
SRC-reisleidster Claudia
SRC-reisleidster sinds 2001
Van Teheran in het noorden, Kerman in het oosten en Shiraz in het zuiden tot sprookjesachtig Isfahan: op deze reis ziet u het allermooiste van Iran!
Ontmoet onze beste reisleiders in Iran
SRC-reisleidster Claudia
Reisleidster sinds 2001
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleidster Domitilla
Reisleidster sinds 2013
Reisleider Sven
Reisleider sinds 1995
SRC-reisleidster Marianne
Reisleidster sinds 2000

De reis in het kort

Amsterdam – Istanbul – Teheran
Archeologisch museum, kroonjuwelen en Perzische tapijten in Teheran
Golestan en paleizen laatste Perzische sjah: Groene en Witte paleis
Heilige stad Qom en koopmanshuizen en tuin in Kashan
Van de moskee van Nain naar Yazd
Vuurtempel en stiltetorens van Yazd
Eeuwenoude karavaanserai en karakteristieke bazaar van Kerman
Lemen citadel van Rayen, prinsentuin en mausoleum in Mahan
Door woestijn naar eeuwenoude stad Shiraz
Bijzondere monumenten van Shiraz en bazaar
Archeologische vindplaats Persepolis
Graftombe Cyrus de Grote en naar Isfahan
Imamplein, Ali Qapu-paleis en Imammoskee in Isfahan
Bijzondere kerken in Armeense wijk en de bruggen van Isfahan
Isfahan – Istanbul – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Teheran

We vliegen naar Iran. Onderweg is er een overstap in Istanbul, dus vergeet niet uw horloge hier al te verzetten. Na aankomst op de luchthaven van Teheran worden we naar het hotel in de stad gebracht, waar we drie nachten verblijven. (ca. 30 km)

dag 2: Schatten van Teheran

We beginnen onze kennismaking met Iran in het archeologische museum. Hier krijgen we een beeld van de lange en rijke historie van het land. We zien vele interessante kunstschatten, zoals een basreliëf en spijkerschrifttabletten uit Persepolis. Ook bewonderen we de Perzische kroonjuwelen, die veilig zijn ondergebracht: in een bankgebouw. Veel Iraniërs verdringen zich hier om de pauwentroon te zien. Hierna bekijken we de prachtige tapijten in het Muze-ye Farsh. (ca. 10 km)

dag 3: Paleizen van de sjah en stadsleven in Teheran

In de ochtend bezoeken we het Golestan-paleis en de bijbehorende tuinen. Vervolgens rijden we naar het noorden van Teheran. In de bossen aan de voet van het Al Borq-gebergte staan de paleizen van de laatste sjah. De inrichting van het Groene en het Witte Paleis is authentiek, maar met ‘moderne’ snufjes uit de jaren zeventig. ’s Middags lopen we over de Tabiat-brug. Deze opvallende voetgangersbrug verbindt twee parken en is ontworpen door een jonge vrouwelijke architect. Sinds de opening in 2014 is het een populaire plek voor zowel families als jongeren. Aan het einde van de middag kunt u op eigen gelegenheid het moderne stadsleven observeren of nog even de bazaar bezoeken. (ca. 30 km)

dag 4: De heilige stad Qom en koopmanshuizen in Kashan

We rijden naar de heilige stad Qom, het islamitisch centrum van het land. In deze stad, waar Khomeini leefde en werkte, spreken wij met een moellah. Hij kan uw vragen beantwoorden over het islamitische geloof en over het heiligdom. Vervolgens gaan we naar het oasestadje Kashan dat enkele fraaie koopmanshuizen met prachtig keramiek heeft. Hier wordt duidelijk hoe de rijke kooplui in de 19e eeuw leefden. Ook bezoeken we een van de mooiste tuinen van Iran, de Bâgh-e Fin, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We overnachten in Kashan of in het bergdorpje Abyaneh. (ca. 260 km)

dag 5: Via Nain naar Yazd

In Nain bezoeken we een van de oudste moskeeën van Iran. Daarna rijden we verder naar de woestijnstad Yazd, een van de oudste steden ter wereld, waar we twee nachten verblijven. Tijdens de rit met de touringcar ziet u het Iraanse landschap aan u voorbij trekken. Uiteraard stoppen we onderweg enkele malen om van deze omgeving te genieten. (ca. 390 km)

dag 6: Yazd en Zarathustra

De stad Yazd is het centrum van het zoroastrisme. De profeet Zarathustra was de grondlegger van deze zeer oude religie. We bezoeken de vuurtempel en zien de stiltetorens: getuigen van dit bijzondere geloof. Op deze torens werden de overledenen voor de gieren gelegd. Zo werden de aarde, het vuur, de lucht en het water niet vervuild. Als we door de smalle straatjes van het bijzondere oude centrum wandelen, zien we de hoge minaretten van de Jome-moskee. (ca. 30 km)

dag 7: Via een karavaanserai naar Kerman

We rijden naar Kerman, de op twee na grootste provincie van het land. Dankzij het water uit de 4.000 meter hoge bergen zorgen de oases van Kerman voor grote hoeveelheden granen, dadels, sinaasappels, granaatappels en pistachenoten. Onderweg naar de gelijknamige hoofdstad van deze provincie bezoeken we de karavaanserai Zein o Din. Deze is nu in gebruik als hotel, maar ooit was dit een beroemde karavaanserai uit de tijd van sjah Abbas de Grote. Na aankomst in Kerman brengen we een bezoek aan de karakteristieke bazaar van de stad. Hier vinden we kruiden, koperwerk, prachtige stoffen en alles wat de zijderoute te bieden heeft. We verblijven twee nachten in deze stad. (ca. 370 km)

dag 8: Rayen en Mahan

Vanochtend gaan we naar de unieke lemen citadel van Rayen. Deze citadel heeft de vele aardbevingen overleefd en geeft een goed beeld van hoe hier meer dan 1.500 jaar mensen hebben geleefd. Vervolgens bezoeken we in de stad Mahan de Prinsentuin, een waar paradijs in de woestijn rond Mahan. We wandelen door een tuin vol cipressen en bloemen en natuurlijk veel water. Tot slot bezoeken we het mausoleum van de grote soefi sjah Nematollah Vali. Dit heiligdom, dat nog altijd vele pelgrims trekt, bevat het graf van de heilige en enkele van zijn leerlingen. Voor soefi’s een belangrijke pelgrimsplaats. (ca. 220 km)

dag 9: Naar Shiraz

Een lange reisdag door de uitgestrekte woestijnvlakte brengt ons via Sirjan en Neyriz, waar zich grote ijzer- en kopermijnen bevinden, naar Shiraz. We verblijven drie nachten in de stad van rozen en nachtegalen. (ca. 570 km)

dag 10: Eeuwenoud Shiraz

We verkennen de universiteitsstad Shiraz, in Iran ook bekend als de stad van de dichters en de liefde. Tijdens een stadsrondrit zien we onder andere de Eram-tuin en het mausoleum van Hafez, de meest vooraanstaande dichter van Iran. Pasgetrouwde stellen komen hier bidden voor geluk, anderen zijn nog op zoek naar een geliefde. Ook komen we langs de begraafplaats van Shah-e-Cheragh, een belangrijk pelgrimsoord. U kunt bijkomen van alle indrukken in een van de theehuizen van de bazaar. (ca. 20 km)

dag 11: Persepolis en Naqsh-e-Rostam

Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan de archeologische vindplaats van Persepolis. We dwalen door de ruïnes van deze oude Perzische paleisstad, die in 330 voor Christus in brand werd gestoken door Alexander de Grote. In Naqsh-e-Rostam bewonderen we de koningsgraven, die uit de rotsen zijn gehouwen. (ca. 140 km)

dag 12: Pasargadae en naar Isfahan

Vandaag rijden we richting het noorden, op weg naar misschien wel de mooiste stad van het land: Isfahan, waar we de laatste nachten van deze reis verblijven. Onderweg bezoeken we Pasargadae, waar ooit de eerste hoofdstad van het befaamde Perzische rijk te vinden was. We zien hier de graftombe van de legendarisch heerser Cyrus de Grote. (ca. 500 km)

dag 13: Sprookjesachtig Isfahan

In Isfahan waant u zich in een andere wereld! Hier wordt u overweldigd door de kleuren van de tegelmozaïeken en de pracht van de moskeeën en paleizen. Tijdens onze verkenning van de stad zien we onder andere het grootse Imamplein, de Lotfolah-moskee, het Ali Qapu-paleis en de Imammoskee. In de koninklijke wijk bezoeken we het Chehel Sotun-paleis. En natuurlijk zien we de beroemde bruggen van de stad. (ca. 10 km)

dag 14: Parel van Iran

We vervolgen onze kennismaking met Isfahan. We zien onder andere de prachtige Pol-e Shahrestan-brug, die in de 12e eeuw is gebouwd op de fundamenten van een Sassanidische brug. In de oude Armeense wijk bezoeken we de christelijke Kelisa-ye Vank-kerk, die is gebouwd tussen 1606 en 1655. Hier bewonderen we goed bewaarde muurschilderingen. Ook zien we de Jame-moskee, waarin diverse islamitische bouwstijlen zijn te ontdekken. Aan het einde van de middag kunt u, net als veel inwoners van de stad, nog een rondje over het indrukwekkende Imam-plein lopen. Tot aan het vertrek naar de luchthaven heeft u de beschikking over uw hotelkamer. Zo kunt u heerlijk comfortabel, uitgerust en opgefrist aan de terugreis beginnen! (ca. 10 km)

dag 15: Isfahan – Amsterdam

Na een boeiende reis stappen we in het vliegtuig voor de terugvlucht via Istanbul naar Nederland. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Turkish Airlines

Amsterdam - Istanbul 12:30 - 16:55 uur
Istanbul - Teheran19:10 - 22:45 uur
Isfahan - Istanbul03:00 - 06:05 uur
Istanbul - Amsterdam07:15 - 09:50 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Ferdowsi International
Hotel Ferdowsi Grand - Teheran
In dit net gerenoveerde hotel worden moderne gemakken gecombineerd met het Perzische erfgoed. Het hotel biedt een traditionele en moderne Iraanse keuken. Daarnaast beschikt het hotel over een zwembad, een jacuzzi, een sauna en andere sportieve faciliteiten. Uw kamer is comfortabel ingericht met Perzische tapijten, een minibar, een tv, een telefoon en wifi.

Bekijk de website van Ferdowsi Grand
Negarestan Hotel
Hotel Negarestan - Kashan
Dit moderne hotel is geopend in 2011 en ligt vlak bij de beroemde Bâgh-e Fin-tuinen. Vanuit het hotel is het prachtige landschap rondom Kashan te zien.

Bekijk de website van Hotel Negarestan
Hotel Moshir
Hotel Moshir al-Mamalek Garden - Yazd
Dit elegante hotel ligt in Yazd. Vanwege de bouwkundige aanpassingen aan de woestijnomstandigheden is Yazd een architectonisch bijzondere stad. Het hotel heeft een authentieke inrichting. In de prachtige tuin met waterpartijen kunt u na een lange dag heerlijk ontspannen.

Bekijk de website van Hotel Moshir Garden
Pars, Kerman
Hotel Pars - Kerman
Dit vijfsterrenhotel in Kerman is gebouwd in 2002 en ligt vlak bij het historische en toeristische centrum van de stad. Het hotel is van alle gemakken voorzien en beschikt over een zwembad, een jacuzzi en een fitnesscentrum.

Bekijk de website van Pars Hotel
Aryo Barzan Hotel, Iran
Hotel Aryo Barzan - Shiraz
Het Aryo Barzan hotel ligt in het centrum van Shiraz en is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan interessante bezienswaardigheden, zoals Zandiyeh, Hafeziyeh en Shahcheragh.

Bekijk de website van Aryo Barzan Hotel
Hotel Piroozy in Isfahan, Iran
Hotel Piroozy - Isfahan
Dit viersterrenhotel ligt in het centrum van Isfahan. Op loopafstand van hotel bevinden zich het Imam Khomeini-plein en de Chehelstone-tuinen. Het hotel beschikt onder andere over een restaurant, een koffiebar en een fitnessruimte.

Bekijk de website van Piroozy Hotel

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Historisch, cultureel en culinair een toppertje.
Beoordeling reisleider: 8
Beoordeling reis: 9
Onder leiding van reisleider Sven en de Iraanse gids Alì hebben we een fascinerende cultuurvakantie door Iran gemaakt. Alì sprak uitstekend Engels, we konden hem goed volgen. Aan het begin van de reis sprak hij de hoop uit dat wij een positievere kijk zouden krijgen op zijn land en dat is zeker gelukt. Ik heb van mijn reis een prachtig fotoalbum over Iran gemaakt dat ik graag met u deel!
Magisch Iran is een magische reis, waarbij zich langzaamaan het sprookje ontvouwt. Naast het aanschouwen van wonderschone steden en dito gebouwen, krijg je - dankzij de uitstekende begeleiding door gids en reisleider - ook een kijkje in het dagelijkse leven van de Iraniërs. Een leven dat beduidend minder betoverend is, maar waardoor de reis als geheel een realistisch en meer genuanceerd beeld geeft van dit wonderschone land met zijn hartverwarmende bevolking. Een absolute aanrader! De groepsgrootte was 14. Dat is een prettig aantal en ook behapbaar voor de lokale gids. Ik begreep dat de groepsgrootte maximaal 29 is. Als dat aantal ook aanwezig was geweest, was mijn beoordeling veel lager geweest. De paleizen en huizen die wij bezochten, hadden wij niet goed kunnen bezichtigen met zo'n grote groep. Dat zou de kwaliteit van de reis geen goed hebben gedaan.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Heel mooie reis in dit bijzondere land met een interessante geschiedenis, prachtige cultuur, vriendelijke mensen! Ik ben blij hier geweest te zijn, Bedankt Claudia, Farid, Abdullah en Hasan, voor jullie geweldige begeleiding!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
Geachte mevrouw/mijnheer,
Bij deze wil ik mijn waardering uitspreken over mijn reis naar Iran van 1 mei 2015. Het was een bijzondere ervaring en zeer geslaagd te meer door de geweldige, enthousiaste en kundige leiding van jullie reisleidster Els Roessingh. Samen met haar Iraanse gids (counterpart) Affi is de reis een onvergetelijke ervaring geworden. Een zeer kundige en begrijpelijke uitleg van de plaatsen en bezienswaardigheden in Iran en het tevens goed in de hand houden van de groep met verschillende karakters en reiservaringen. Ook organisatorisch stond ze haar ‘mannetje’ bij de repatriëring van twee reisgenoten die vanwege droeve omstandigheden terug naar Nederland moesten. Het was me een waar genoegen om haar als reisleidster mee te maken en hoop haar in de toekomst weer bij een andere reis van SRC te ontmoeten. Het was me weer een waar genoegen om met SRC te reizen.
Gisteren zijn wij thuisgekomen van een onvergetelijke reis door Iran. Lieve Claudia, hartelijk dank voor je bijzonder goede begeleiding: attent, zorgzaam en vriendelijk. Maar bedankt voor je bijzonder grote kennis over dit boeiende land, die je samen met Iraanse gids Human met ons hebt gedeeld. SRC mag trots zijn op zo'n perfecte reisleider! Ik ben een geweldige ervaring rijker geworden!
Geweldige reis!! Wanneer u nog een andere reis naar Iran organiseert, bijvoorbeeld langs de Kaspische Zee, dan mag u mij uitnodigen.
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9
SRC is misschien niet goedkoop, maar wel héél goed! Ik vond de hotels heel goed en het eten was lekker!
Beoordeling reisleider: 9
Beoordeling reis: 9Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 29 deelnemers.