
Een sprookjesachtige ontdekking
Reisleidster Domitilla:
‘Iran is een en al sprookjesachtige schoonheid! Dit is één van de oudste landen van de wereld, boordevol kunst- en cultuurschatten. Het is wellicht niet een van de meest voor de hand liggende vakantiebestemmingen. En dat biedt u nu juist een kans, want het mysterieuze Iran is een ware archeologische schatkamer en heeft u erg veel te bieden. Ontdek dit land met eigen ogen!
De geschiedenis van Iran gaat terug tot de 6e eeuw v. Chr. Dit land kan dus met recht één van de bakermatten van onze beschaving worden genoemd. En die lange geschiedenis ontdekt u echt overal: in de betoverend mooie, middeleeuwse steden met geurige bazaars, in de restanten van het oude Perzische rijk en in rijkversierde moskeeën. Maar het mooiste van Iran is zijn bevolking, die u laat voelen dat u welkom bent. Redenen genoeg om dit sprookjesachtige land te beleven!’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Teheran
We vliegen naar Iran. Onderweg is er een overstap in Istanbul, dus vergeet niet uw horloge hier al te verzetten. Na aankomst op de luchthaven van Teheran worden we naar het hotel in de stad gebracht, waar we drie nachten verblijven. (ca. 30 km)
dag 2: Schatten van Teheran
We beginnen onze kennismaking met Iran in het archeologische museum. Hier krijgen we een beeld van de lange en rijke historie van het land. We zien vele interessante kunstschatten, zoals een basreliëf en spijkerschrifttabletten uit Persepolis. Ook bewonderen we de Perzische kroonjuwelen, die veilig zijn ondergebracht: in een bankgebouw. Veel Iraniërs verdringen zich hier om de pauwentroon te zien. Hierna bekijken we de prachtige tapijten in het Muze-ye Farsh. (ca. 10 km)
dag 3: Paleizen van de sjah en stadsleven in Teheran
In de ochtend bezoeken we het Golestan-paleis en de bijbehorende tuinen. Vervolgens rijden we naar het noorden van Teheran. In de bossen aan de voet van het Al Borq-gebergte staan de paleizen van de laatste sjah. De inrichting van het Groene en het Witte Paleis is authentiek, maar met ‘moderne’ snufjes uit de jaren zeventig. ’s Middags lopen we over de Tabiat-brug. Deze opvallende voetgangersbrug verbindt twee parken en is ontworpen door een jonge vrouwelijke architect. Sinds de opening in 2014 is het een populaire plek voor zowel families als jongeren. Aan het einde van de middag kunt u op eigen gelegenheid het moderne stadsleven observeren of nog even de bazaar bezoeken. (ca. 30 km)
dag 4: De heilige stad Qom en koopmanshuizen in Kashan
We rijden naar de heilige stad Qom, het islamitisch centrum van het land. In deze stad, waar Khomeini leefde en werkte, spreken wij met een moellah. Hij kan uw vragen beantwoorden over het islamitische geloof en over het heiligdom. Vervolgens gaan we naar het oasestadje Kashan dat enkele fraaie koopmanshuizen met prachtig keramiek heeft. Hier wordt duidelijk hoe de rijke kooplui in de 19e eeuw leefden. Ook bezoeken we een van de mooiste tuinen van Iran, de Bâgh-e Fin, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We overnachten in Kashan. (ca. 260 km)
NB Het kan voorkomen dat we in het bergdorpje Abyaneh overnachten in plaats van in Kashan.
dag 5: Via Nain naar Yazd
In Nain bezoeken we een van de oudste moskeeën van Iran. Daarna rijden we verder naar de woestijnstad Yazd, een van de oudste steden ter wereld, waar we twee nachten verblijven. Tijdens de rit met de touringcar ziet u het Iraanse landschap aan u voorbij trekken. Uiteraard stoppen we onderweg enkele malen om van deze omgeving te genieten. (ca. 390 km)
dag 6: Yazd en Zarathustra
De stad Yazd is het centrum van het zoroastrisme. De profeet Zarathustra was de grondlegger van deze zeer oude religie. We bezoeken de vuurtempel en zien de stiltetorens: getuigen van dit bijzondere geloof. Op deze torens werden de overledenen voor de gieren gelegd. Zo werden de aarde, het vuur, de lucht en het water niet vervuild. Als we door de smalle straatjes van het bijzondere oude centrum wandelen, zien we de hoge minaretten van de Jome-moskee. (ca. 30 km)
dag 7: Via een karavaanserai naar Kerman
We rijden naar Kerman, de op twee na grootste provincie van het land. Dankzij het water uit de 4.000 meter hoge bergen zorgen de oases van Kerman voor grote hoeveelheden granen, dadels, sinaasappels, granaatappels en pistachenoten. Onderweg naar de gelijknamige hoofdstad van deze provincie bezoeken we de karavaanserai Zein o Din. Deze is nu in gebruik als hotel, maar ooit was dit een beroemde karavaanserais uit de tijd van sjah Abbas de Grote. Na aankomst in Kerman brengen we een bezoek aan de karakteristieke bazaar van de stad. Hier vinden we kruiden, koperwerk, prachtige stoffen en alles wat de zijderoute te bieden heeft. We verblijven twee nachten in deze stad. (ca. 370 km)
dag 8: Rayen en Mahan
Vanochtend gaan we naar de unieke lemen citadel van Rayen. Deze citadel heeft de vele aardbevingen overleefd en geeft een goed beeld van hoe hier meer dan 1.500 jaar mensen hebben geleefd. Vervolgens bezoeken we in de stad Mahan de Prinsentuin, een waar paradijs in de woestijn rond Mahan. We wandelen door een tuin vol cipressen en bloemen en natuurlijk veel water. Tot slot bezoeken we het mausoleum van de grote soefi sjah Nematollah Vali. Dit heiligdom, dat nog altijd vele pelgrims trekt, bevat het graf van de heilige en enkele van zijn leerlingen. Voor soefi’s een belangrijke pelgrimsplaats. (ca. 220 km)
NB Omdat 9 oktober 2020 in Iran een nationale feestdag is en de de citadel van Rayen en de bezienswaardigheden in Mahan dan gesloten zijn, bezoeken we op deze dag de woestijn van Shahad. We gaan naar de heetste plek op aarde waar ooit ruim 70 graden Celsius werd gemeten en waar bijna geen toeristen komen. Deze woestijn is bekend om zijn enorme zandduinen en karakteristieke rotsformaties. Hier en daar zijn resten te vinden van oude lemen nederzettingen die werden gebruikt door de handelaren die over de Zijderoute reisden. Marco Polo trok ooit door deze grootse woestijn. Nu rijden wij er met 4-wheel drives doorheen en ervaren op deze manier de uitgestrektheid. Ook wandelen we door het zachte zand. Indien de omstandigheden het toelaten zullen we hier een picknicklunch houden.
dag 9: Naar Shiraz
Een lange reisdag door de uitgestrekte woestijnvlakte brengt ons via Sirjan en Neyriz, waar zich grote ijzer- en kopermijnen bevinden, naar Shiraz. We verblijven drie nachten in de stad van rozen en nachtegalen. (ca. 570 km)
dag 10: Eeuwenoud Shiraz
We verkennen de universiteitsstad Shiraz, in Iran ook bekend als de stad van de dichters en de liefde. Tijdens een stadsrondrit zien we onder andere de Eram-tuin en het mausoleum van Hafez, de meest vooraanstaande dichter van Iran. Pasgetrouwde stellen komen hier bidden voor geluk, anderen zijn nog op zoek naar een geliefde. Ook komen we langs de begraafplaats van Shah-e-Cheragh, een belangrijk pelgrimsoord. U kunt bijkomen van alle indrukken in een van de theehuizen van de bazaar. (ca. 20 km)
dag 11: Persepolis en Naqsh-e-Rostam
Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan de archeologische vindplaats van Persepolis. We dwalen door de ruïnes van deze oude Perzische paleisstad, die in 330 voor Christus in brand werd gestoken door Alexander de Grote. In Naqsh-e-Rostam bewonderen we de koningsgraven, die uit de rotsen zijn gehouwen. (ca. 140 km)
dag 12: Pasargadae en naar Isfahan
Vandaag rijden we richting het noorden, op weg naar misschien wel de mooiste stad van het land: Isfahan, waar we de laatste nachten van deze reis verblijven. Onderweg bezoeken we Pasargadae, waar ooit de eerste hoofdstad van het befaamde Perzische rijk te vinden was. We zien hier de graftombe van de legendarisch heerser Cyrus de Grote. (ca. 500 km)
dag 13: Sprookjesachtig Isfahan
In Isfahan waant u zich in een andere wereld! Hier wordt u overweldigd door de kleuren van de tegelmozaïeken en de pracht van de moskeeën en paleizen. Tijdens onze verkenning van de stad zien we onder andere het grootse Imamplein, de Lotfolah-moskee, het Ali Qapu-paleis en de Imammoskee. In de koninklijke wijk bezoeken we het Chehel Sotun-paleis En natuurlijk zien we de beroemde bruggen van de stad. (ca. 10 km)
dag 14: Parel van Iran
We vervolgen onze kennismaking met Isfahan. We zien onder andere de prachtige Pol-e Shahrestan-brug, die in de 12e eeuw is gebouwd op de fundamenten van een Sassanidische brug. In de oude Armeense wijk bezoeken we de christelijke Kelisa-ye Vank-kerk, die is gebouwd tussen 1606 en 1655. Hier bewonderen we goed bewaarde muurschilderingen. Ook zien we de Jame-moskee, waarin diverse islamitische bouwstijlen zijn te ontdekken. Aan het einde van de middag kunt u, net als veel inwoners van de stad, nog een rondje over het indrukwekkende Imam-plein lopen. Tot aan het vertrek naar de luchthaven heeft u de beschikking over uw hotelkamer. Zo kunt u heerlijk comfortabel, uitgerust en opgefrist aan de terugreis beginnen! (ca. 10 km)
dag 15: Isfahan – Amsterdam
Na een boeiende reis stappen we in het vliegtuig voor de terugvlucht via Istanbul naar Nederland. (ca. 30 km)
Vluchtschema


Amsterdam - Istanbul | 12:30 - 16:55 uur |
Istanbul - Teheran | 19:10 - 22:45 uur |
Isfahan - Istanbul | 03:00 - 06:05 uur |
Istanbul - Amsterdam | 07:15 - 09:50 uur |

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Bekijk de website van Ferdowsi Grand

Bekijk de website van Hotel Negarestan

Bekijk de website van Hotel Moshir Garden

Bekijk de website van Pars Hotel

Bekijk de website van Aryo Barzan Hotel

Bekijk de website van Piroozy Hotel
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.
Bekijk de website van Schiphol Hotel A4
Bij deze wil ik mijn waardering uitspreken over mijn reis naar Iran van 1 mei 2015. Het was een bijzondere ervaring en zeer geslaagd te meer door de geweldige, enthousiaste en kundige leiding van jullie reisleidster Els Roessingh. Samen met haar Iraanse gids (counterpart) Affi is de reis een onvergetelijke ervaring geworden. Een zeer kundige en begrijpelijke uitleg van de plaatsen en bezienswaardigheden in Iran en het tevens goed in de hand houden van de groep met verschillende karakters en reiservaringen. Ook organisatorisch stond ze haar ‘mannetje’ bij de repatriëring van twee reisgenoten die vanwege droeve omstandigheden terug naar Nederland moesten. Het was me een waar genoegen om haar als reisleidster mee te maken en hoop haar in de toekomst weer bij een andere reis van SRC te ontmoeten. Het was me weer een waar genoegen om met SRC te reizen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.

Volg ons