
Baanbrekende bouwkunst aan het begin van de 20e eeuw
Reisleider Johan:
'In 2019 stond Duitsland uitgebreid stil bij het Bauhaus-jubileum. Honderd jaar eerder vormde de oprichting van deze rijksschool voor architectuur en design door architect Walter Gropius de start van een korte doch zeer bloeiende kunststroming. Want ondanks dat het Bauhaus slechts 14 jaar heeft bestaan, wordt het tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke architectuur- en designstromingen van de 20e eeuw. Er zijn zelfs mensen die zeggen: zonder Bauhaus geen Ikea!
Behalve in Weimar en Dessau, de epicentra van het Bauhaus, timmerden ook in andere steden modernistische architecten aan de weg. Zowel in woningbouw als in industrie werden de prachtigste, zeer functionele gebouwen neergezet. Denk bijvoorbeeld aan de schitterende, nog altijd in bedrijf zijnde, Fagusfabriek in Alfeld. En de stroming zelf is onmogelijk los te zien van andere bouwstijlen uit dezelfde periode. Zo werden in Hamburg enorme kantoor- en pakhuiscomplexen opgetrokken in prachtig rood baksteen. Wijken die, net als de beroemde Bauhausexponenten, inmiddels beschermd zijn door UNESCO. Tijdens deze nieuwe kunstreis laat ik u de mooiste pareltjes van de Duitse modernistische architectuur zien.
En op een reis waarin de Duitse architectuur centraal staat, kunnen we ook niet voorbijgaan aan de gebouwen uit de donkere periodes van de Duitse geschiedenis. Mogen we de door de nationaalsocialisten gebouwde luchthaven Tempelhof in Berlijn wel bewonderen als bijzondere architectonische prestatie? Of zijn dergelijke gebouwen door de geschiedenis toch te beladen? En dat in het zwaar gehavende, naoorlogse Europa de ideeën en idealen van sociale en functionele bouw hun waarde weer bewezen, zien we in de Duitse hoofdstad aan beide kanten van de muur.
Kortom, een fascinerende reis door de Duitse bouwgeschiedenis wacht ons. Ik hoop u te mogen begroeten op deze indrukwekkende tour.’
De reis in het kort
Reisbeschrijving
dag 1: Naar Duitsland
Vanuit de opstapplaatsen in Amersfoort en Zevenaar reizen we naar ons hotel in voormalig Oost-Duitsland. We verblijven twee nachten in Gera of Osterfeld. (ca. 592 km)
dag 2: Weimar, geboorteplaats van het Bauhaus
Deze dag bezoeken we Weimar; de geboorteplaats van het Bauhaus, een van de bekendste ontwerpstromingen uit het begin van de 20e eeuw. We worden rondgeleid door een (Duitssprekende) student van de Bauhausuniversiteit en maken tijdens een wandeling langs diverse Bauhausmonumenten ook kennis met het huidige studentenleven in Weimar. Tijdens de wandeling bezoeken we het hoofdgebouw van de universiteit, waar we onder andere de directeurskamer van Walter Gropius bewonderen. In de middag brengen we een bezoek aan het nieuwe Bauhausmuseum, waar we meer leren over de ontstaansgeschiedenis van de stroming. (ca. 135 km)
Het Bauhaus
Al voor de Eerste Wereldoorlog waren er diverse stromingen die streefden naar hervormingen op politiek en cultureel gebied. Maar het was pas het ineenstorten van de traditionele orde door diezelfde oorlog die echt ruimte maakte voor verandering. Sociale problemen als honger, woningnood en armoede eisten antwoorden; van de politiek, maar ook van de kunst en de architectuur. Het was in deze omstandigheden dat in 1919 in Duitsland het Bauhaus opgericht werd. Het Bauhaus was een school voor architectuur en design volgens het idee dat architecten en kunstenaars konden bijdragen aan een nieuwe maatschappij door het creëren van een nieuwe omgeving. De afzonderlijke disciplines in de kunsten en ambachten zoals schilderkunst, meubelmakerij en bouw moesten verenigd worden in de architectuur. De eerste zin van het manifest van het Bauhaus, geschreven door oprichter Walter Gropius, weerspiegelde dit ideaal: ‘Das Eindziel alles bildnerischen Tätigkeit is der Bau!’ Dat dit bij conservatieve en rechts-radicale krachten weerzin opwekte, was geen verrassing: in 1932 verordenden de nazi’s sluiting van het Bauhaus, waarna in 1933 opheffing volgde. Maar ondanks het slechts 14-jarig bestaan wordt het Bauhaus tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke stromingen van de 20e eeuw binnen architectuur en design.
dag 3: Avantgarde in Dessau
We rijden naar Dessau, waar het Bauhaus zich na politieke druk in Weimar uit nationaalsocialistische hoek noodgedwongen vestigde. In Dessau kreeg Walter Gropius de kans de architectonische ideeën van het Bauhaus in praktijk te brengen. Hij ontwierp de nieuwe school, een directeurswoning en drie zogenaamde Meisterhäuser; twee-onder-één-kapwoningen bedoeld voor de belangrijkste Formmeister, zoals de docenten van het Bauhaus werden genoemd. We brengen een bezoek aan het Bauhausgebouw en de Meisterhäuser van Kandinsky en Klee, die ter ere van het jubileumjaar 2019 gerestaureerd werden. De rondleidingen in het Bauhausgebouw en de Meiserhäuser worden begeleid door een Duits- of Engelssprekende gids van het Bauhaus. Alvorens we naar Berlijn rijden brengen we nog een bezoek aan het nieuwe Bauhausmuseum van de stad. We verblijven drie nachten in de Duitse hoofdstad. (ca. 280 km)
dag 4: Berlijnse Bouwhistorie
De luchthaven Tempelhof in Berlijn ontlokt op zijn zachtst gezegd gemengde gevoelens. De luchthaven is gebouwd door en onder architectuur van de nazi’s en in de daar gevestigde fabriek van Junckers werden dwangarbeiders uit bezette gebieden ingezet. Toch appelleert het vliegveld ook aan een positief gevoel vanwege de bijzondere rol die het vervulde bij de luchtbrug die het communistisch isolement in 1948 en 1949 verbrak. Voor velen is het daardoor zelfs een symbool van de vrijheid. En hoewel de nazi’s pronkten met het complex, weten we nu dat hun architect Sagebiel grote delen van het concept en de structuur afkeek van zijn joodse werkgever Erich Mendelsohn, een van de grote namen uit de modernistische architectuur. De huidige rol van de luchthaven is ook positief te noemen: de Berlijners gebruiken het vliegveld nu voor sport en andere ontspanning. Na ons bezoek aan deze bijzondere landmark van Berlijn bezoeken we ook de Hufeisensiedlung en Onkel-Toms-Hütte, twee prachtige voorbeelden van modernistische architectuur en stedenbouwkunde. (ca. 54 km)
dag 5: Veerkrachtig functionalisme
De Berlijnse wijk Siemensstadt kwam tot stand in de periode dat het Bauhaus op zijn hoogtepunt was. In het team dat de wijk ontwierp zat onder andere ook Walter Gropius. We maken een wandeling door de wijk die inmiddels tot het UNESCO-werelderfgoed behoort. Kort na de voltooiing van Siemensstadt werd de Bauhausschool door de nazi’s gesloten en kwam de architectuur in de stad steeds nadrukkelijker onder invloed van de nationaalsocialisten. Dat het functionalistische gedachtengoed daarmee slechts tijdelijk onderdrukt zouden worden, blijkt als we een bezoek brengen aan de West-Berlijnse wijk Hansaviertel. Deze wijk kwam voort uit het project Interbau 1957, een legendarische bouwtentoonstelling waarvoor verschillende architecten uit allerlei landen werden uitgenodigd een bijdrage te leveren. Behalve grootheden als Le Corbusier, Oscar Niemeyer en Alvar Aalto droeg ook Walter Gropius een steentje bij. Interbau ’57 gold als antwoord op de architectuur aan de andere kant van de muur, want ook in de naoorlogse DDR vonden de sociale ideeën achter het modernistisch bouwen nog duidelijk weerklank. Dit is nu nog te zien als we een bezoekje brengen aan de voormalige Stalinallee, later genoemd naar Karl Marx. De koude oorlog werd ook nadrukkelijk in de architectuur uitgevochten. (ca. 33 km)
dag 6: Bauhaus in bedrijf
We verlaten Berlijn en rijden westwaarts naar een volgend hoogtepunt op deze architectuurreis: de Fagusfabriek in Alfeld. Reeds in 1911 kreeg de jonge Walter Gropius de opdracht voor het ontwerp van de fabriek en veel van zijn latere ideeën zien we erin terug. We krijgen een rondleiding door de nog steeds in gebruik zijnde fabriek. ’s Middags arriveren we in Hamburg, waar we twee nachten zullen doorbrengen. (ca. 508 km)
dag 7: Historisch Hamburg
Het modernistische bouwen kende, ondanks de gemeenschappelijke eraan ten grondslag liggende idealen, vele gezichten. Denk behalve het Bauhaus ook aan Nederlandse uitingen als de wijk Betondorp of de stromingen van De Stijl en de Amsterdamse School. Het imposante gebruik van baksteen uit die laatste stroming zien we ook terug bij ons bezoek aan Hamburg. Aan het einde van de 19e eeuw besloot de vrijhaven van de stad dat het capaciteit nodig had voor opslag van tolvrije goederen en begon met de bouw van de wijk Speicherstadt. De bouw liep door tot in de jaren ’20 van de vorige eeuw en kende een uitbreiding met het Kontorhausviertel: een administratieve wijk waarin al die goederen bureaucratisch verwerkt moesten worden. Hoewel de prachtige gebouwen in donkerrood en bruin baksteen misschien wat minder luchtig aandoen dan hun modernistische tijdgenoten, zien we hier veel terug van de toentertijd heersende idealen en technieken. En hier, bijna aan het eind van onze reis, slaan we ook een brug naar de hedendaagse bouwkunst in het aangrenzende Hafencity. Vandaag bekijken we alle drie deze wijken tijdens een uitgebreide stadswandeling.
dag 8: Terug naar Nederland
Verrijkt met vele verhalen en indrukken over de Duitse bouwkunst en geschiedenis keren we terug naar Nederland. (ca. 475 km)
Opstapplaatsen
De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 09.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar| vertrek 10.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station
Op de terugreis zal Zevenaar niet aangedaan worden. In plaats daarvan wordt, naast Amersfoort, gestopt in Groningen bij het station NS.
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.
Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.
Schiphol Travel Taxi
Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!
Vluchttoeslag
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!
Informatie over uw vliegreis
Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.
Hotels
Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.
Bij vertrek in 2022 verblijft u in Gera. Bij vertrek in oktober 2021 overnacht u in Osterfeld.

Bekijk de website van Mercure Hotel Gera

Bekijk de website van Leonardo Royal Berlin Alexanderplatz

Bekijk de website van NH Hotel Kurfürstendamm

Bekijk de website van Novotel Suites Hamburg City
Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Volg ons