U bent hier: Home | Namibië | Namibië

Spectaculaire landschappen en kleurrijke cultuur

Namibië is een land van onmetelijke ruimte. Met slechts 1,6 miljoen inwoners op een oppervlakte ter grootte van Frankrijk en Duitsland samen, is Namibië het dunst bevolkte land in Afrika. De natuur heeft er eeuwenlang onbelemmerd haar gang kunnen gaan, waardoor het land gezegend is met een fascinerende variatie aan geologische formaties en landschappen. Tijdens deze fly drive kunt u het spectaculaire natuurschoon van Namibië bewonderen! U geniet van de spectaculair geërodeerde Fish River Canyon, de immense zandduinen van de Sossusvlei en de zilverachtige weidse zoutvlakte van Etosha Pan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de adembenemende natuurlijke rijkdom.

Want er is nog veel meer overweldigende natuur, zoals de ‘wildlife’ in Etosha National Park, de zeeleeuwenkolonie bij Cape Cross en het ruige rotsachtige landschap van Damaraland. In het prachtige Namibië vindt u ook kilometers schaars begroeide vlakten en eindeloze woestijnen. De kleurstelling van de Namibische woestijnlandschappen is verbluffend: het rode zand steekt af tegen de helderblauwe lucht en de groene acacia’s. Maar er is meer dan alleen natuur: u geniet hier ook van de kleurrijke inheemse cultuur van de San en de Himba.

Deze fly drive voert u in uw huurauto langs de hoogtepunten van het schitterende Namibië. We hebben voor u een route uitgestippeld waarmee u het mooiste van dit land ontdekt. Alle logistieke zaken, zoals de hotels en het vervoer, zijn voor u geregeld. U overnacht meestal op prachtige locaties: midden in de natuur! We hebben alvast meerdere game drives voor u geregeld, waardoor u ook het prachtige wild van Namibië kunt bewonderen. Ontdek tijdens deze fly drive de ruige schoonheid van Namibië!

Pluspunten
vluchten Air Namibia
ruimbagage
18 dg auto met verzekeringen
17x ontbijt, 2x lunch, 12x diner
toeristenklassehotels of -lodges
2 nachten Fish River Canyon
2 nachten in Swakopmund
3 overnachtingen in Etosha
2 dagen all inclusive in Entedeka
informatiepakket
Bezienswaardigheden
Sossusvlei
Damaraland en Versteend Woud
2 wandelsafari’s in Etendeka
2 game drives in Etendeka
excursie Walvisbaai
‘sunset-drive’ nabij Gochas
game drive 4x4 in West-Etosha
Germa Seinen, SRC Reizen
Germa Seinen
SRC-reisexpert sinds 1992
Bijzonder aan deze reis: ‘sunset-drive’ nabij Gochas
In een open wagen rijdt u door het weidse landschap, terwijl de ondergaande zon prachtige kleuren aanneemt!

De reis in het kort

Vlucht naar Windhoek
Windhoek en omgeving
Windhoek – Kalahari – Gochas
Gochas – Keetsmanshoop – Fish River Canyon
Fish River Canyon – Aus
Aus – Kolmanskop – Lüderitz – Aus
Aus – Sesriem
Sesriem – Sossusvlei – Deadvlei – Sesriem
Sesriem – Swakopmund
Swakopmund – Walvis Bay – Swakopmund
Swakopmund – Cape Cross – Damaraland
Damaraland – Twyfelfontein – Versteende Woud – Etendeka
Etendeka
Etendeka – Opuwo
Opuwo – West-Etosha
West-Etosha – Etosha
Etosha
Etosha – Waterberg
Waterberg – Windhoek en terugvlucht
Aankomst Frankfurt

Reisbeschrijving

dag 1: Vlucht naar Windhoek

U vliegt rechtstreeks van Frankfurt naar Windhoek.

dag 2: Windhoek en omgeving

U komt aan op de luchthaven van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Hier neemt u uw huurauto in ontvangst. Vervolgens rijdt u uw eerste kilometers door het verbluffende Namibische landschap, op weg naar uw lodge. U overnacht in de ‘bush’, op een kleine 50 kilometer van Windhoek. Met een beetje geluk komt u onderweg nog wild zoals zebra’s, giraffen en antilopen tegen. (reisafstand ca. 65 km)

dag 3: Windhoek – Kalahari – Gochas

Na uw eerste nacht in Namibië begint uw reis echt. Vanuit ‘de bush’ rijdt u door de uitlopers van de Kalahariwoestijn naar het zuiden. Gek genoeg is de Kalahari geen ‘echte’ woestijn: daarvoor regent het er te veel. Ondanks dat is het landschap droog en het gebied dunbevolkt, waardoor het toch lijkt of u door een woestijngebied rijdt. De Kalahari is een zeer gevarieerd gebied, dat naast zandwoestijn ook grote stukken steppe en savanne omvat. U verblijft een nacht in een lodge nabij Gochas. Tegen zonsondergang maakt u, samen met de andere gasten van het hotel, een ‘sunset drive’ in open wagens om te genieten van het weidse landschap, dat bij de ondergaande zon prachtige kleuren aanneemt. Het diner is in de open lucht: een mooie ervaring! (reisafstand ca. 360 km)

NB
De ‘sunset drive’ gaat door bij een minimumaantal deelnemers van 4 personen. Als dat niet het geval is, dan is het diner deze avond in de lodge.

dag 4: Gochas – Keetsmanshoop – Fish River Canyon

U rijdt in zuidelijke richting, naar Keetsmanshoop. Nabij Keetmanshoop kunt u een bezoek brengen aan ‘de speeltuin van de reuzen’, de Giants Playground. Deze geheimzinnige naam dankt het gebied aan de bizarre rotsformaties, die eruitzien alsof een reus ze door het gebied heeft gestrooid. Dit gebied wordt ook kenmerkt door een kokerbomenwoud. De bijzondere kokerbomen, ‘quiver trees’, zijn goed bestand tegen de hitte en droogte van de woestijn. ’s Nachts daalt de temperatuur vaak tot op of onder het vriespunt. De bomen hebben hier een oplossing voor gevonden: ze groeien op of nabij rotsen. De rotsen nemen op de hete dagen warmte op en geven deze warmte af in de (koude) nachten. Tegen betaling kunt u dit gebied bezoeken. Een aanrader, want u kunt er prachtige foto’s maken. U overnacht weer midden in de natuur, op zo’n 20 kilometer van Fish River Canyon, waar u tegen het einde van de dag aankomt. (reisafstand ca. 390 km)

dag 5: Fish River Canyon – Aus

U rijdt naar Fish River Canyon. Dit is de op een na langste kloof ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De kloof is ongeveer 160 kilometer lang en tot 27 kilometer breed. Op sommige plaatsen is Fish River Canyon wel 550 meter diep! De canyon ligt aan de benedenloop van de 650 kilometer lange Visrivier, de langste rivier van Namibië. Vroeg in de ochtend is het nog niet zo heet. Als u erg vroeg bent, ziet u onder de opkomende zon een schitterend samenspel van schaduwen en kleuren. Vanaf het uitzichtpunt, op zo’n half uur rijden vanaf de lodge, geniet u van een spectaculair vergezicht over de kronkelende kloof. Daarna gaat u verder naar Aus, waar de Kalahariwoestijn overgaat in de Namibwoestijn. U verblijft twee nachten in een prachtig gebied nabij Aus. Hier kunt u op zoek gaan naar de wilde woestijnpaarden die hier leven. Niemand weet waar deze paarden precies vandaan komen. Aangenomen wordt dat het verwilderde afstammelingen zijn van ontsnapte paarden van kolonisten. U heeft de grootste kans om de paarden te zien bij de Garub-drinkplaats. Niet alleen de paarden komen hier drinken: u heeft ook kans om gemsbokken te spotten. (reisafstand ca. 310 km)

dag 6: Aus – Kolmanskop – Lüderitz – Aus

Vanuit Aus kunt u een dagtocht naar de Atlantische Oceaan maken. Dit gebied was ooit het centrum van de Namibische diamantindustrie. Aan het begin van de 20e eeuw werden hier diamanten gevonden, gewoon aan de oppervlakte, in het zand. Dit zorgde voor een ware diamantkoorts. Veel gelukszoekers trokken naar het gebied en stichtten hier nederzettingen. De regering besloot dat de regio beschermd moest worden tegen de diamantkoorts en stelde een verboden gebied in: het Sperrgebiet. Nog altijd is het gebied ten zuiden van de weg tussen Aus en Lüderitz niet toegankelijk voor het publiek. Toen de diamantmijnen uitgeput raakten, trokken de mensen weg uit de regio. Dit resulteerde in bizarre spookstadjes, waarvan Kolmanskop, een stadje dat gebouwd is in Duitse stijl, een schitterend voorbeeld is. De laatste bewoners trokken weg in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het stadje werd daarna meer en meer verzwolgen door de woestijn. Hier ziet u hoe de prachtige huizen door het droge klimaat verrassend goed bewaard zijn gebleven. Daarna kunt u verder gaan naar het stadje Lüderitz, dat aan de kust van de Atlantische Oceaan ligt. Aan het einde van de 19e eeuw stichtte de Duitser Adolf Lüderitz hier een handelspost, die uitgroeide tot een typisch Duits stadje. Nog altijd wordt hier Duits gesproken. De droge levenloze woestijn staat in schril contrast met het rijke zeeleven. Het koude water van de oceaan is een grote bron van leven. Zeeleeuwen, pinguïns en walvissen kunnen hier worden gespot. Ter plaatse kunt u een boottocht boeken om op zoek te gaan naar de zeedieren. Aan het einde van de dag keert u terug naar Aus. (reisafstand ca. 300 km)

dag 7: Aus – Sesriem

Door een adembenemend woestijnlandschap rijdt u langs de oostgrens van het Namib Naukluft Park. Elke bezoeker heeft gegarandeerd de neiging om het schitterende landschap op de gevoelige plaat vast te leggen. Hier kunt u naar hartenlust fotograferen. Op de gravelweg is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur waardoor u de kans heeft om uw ogen uit te kijken. Op de weidse vlakte leven echte woestijndieren, zoals de gemsbok (oryx), springbok en de struisvogel. De spaarzame acaciabomen die hier staan, worden hier en daar gebruikt als nestplaats van de republikeinwevers, een vogel die lijkt op een huismus. Deze wevervogel nestelt in kolonies. De metersgrote nesten hangen als hooibergen in de bomen, maar ook aan elektriciteitspalen. Tegen het einde van de middag komt u aan bij uw lodge, waar u twee nachten verblijft. U overnacht op zo’n 30 kilometer van Sesriem, in een vallei met panoramisch uitzicht op de Naukluftbergen en een rotsachtig woestijnlandschap. (reisafstand ca. 330 km)

dag 8: Sesriem – Sossusvlei – Deadvlei – Sesriem

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de ingang van het Namib Naukluft Park, nabij Sesriem. U kunt het beste voor zonsopkomst bij de poort van het park zijn. De opkomende zon geeft het rode zand van de woestijn hier een felle, dieprode kleur. De duinen zijn tientallen meters, soms honderden meters hoog. Op 45 kilometer vanaf de toegangspoort ligt Duin 45. Deze duin is zo’n 170 meter hoog. Vanaf de top heeft u een mooi uitzicht over de omliggende duinen. Duin 45 is niet de hoogste duin van de regio, maar wel de meest toegankelijke. Enkele roodroze duinen hebben zelfs wel een hoogte van 325 meter! Vanwege de ochtenddrukte kunt u deze duin het beste beklimmen op de terugweg. Vanaf de parkeerplaats vertrekt (tegen betaling) een shuttleservice die u naar Deadvlei en Sossusvlei brengt. Omdat deze ’s ochtends nog in de schaduw ligt, kunt u het beste eerst Sossusvlei bezoeken. Dit is een ‘klein-vallei’ middenin de Namib-woestijn. Feitelijk is het een drooggevallen meer, dat zich na sporadische regenval vult met water dat hier via diverse stroompjes uitkomt. Niet voor niets hebben de stammen uit de regio het de naam ‘plaats waar water komt’ gegeven. Door de zeer korte regenperiode en de hoge temperaturen kunt u hier unieke fauna, zoals antilopen, kleine reptielen en knaagdieren, en flora zien. De Deadvlei is een spookachtige, surrealistische uitgestrekte vlakte van gedroogde witte klei, die wordt gesierd door oeroude kameeldoornbomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze bomen al honderden jaren dood zijn... Sommige bomen zijn al 1.000 jaar oud. Het droge klimaat en de afwezigheid van houtetende insecten hebben ervoor gezorgd dat de bomen er nog altijd staan. Tegen het einde van de dag keert u terug naar uw lodge. (reisafstand ca. 150 km)

Belangrijke informatie
Het gebied is erg warm en droog. Zorg daarom voor voldoende bescherming tegen de zon, met zonnebrandcrème, een hoed of pet en luchtige kleding met lange mouwen en broekspijpen. Neem ook zeker voldoende water mee. Er is hier geen water te koop en temperaturen kunnen oplopen tot 40 en soms zelfs tot 50 graden Celsius.

dag 9: Sesriem – Swakopmund

U vervolgt de reis in noordelijke richting, langs de rand van de Namibwoestijn. Let tussen Sesriem en Solitair op of u de Hartmann’s bergzebra, die hier voorkomt, kunt zien. Bij het gehucht Solitair kunt u tanken. De Nederlandse schrijver Ton van der Lee heeft hier de Nederlandse appeltaart geïntroduceerd, die u hier nog steeds kunt kopen. Voorbij Solitair passeert u de Steenbokskeerkring, waar de zon rond 21 december recht boven de aarde staat. U rijdt verder in oostelijke richting door een soort maanlandschap naar de kust. Bij Walvis Bay heeft u voor het eerst sinds Lüderitz weer zicht op de Atlantische Oceaan. De lagune bij Walvis Bay trekt jaarlijks honderdduizenden (trek)vogels. Met een beetje geluk kunt u vanaf de kust pelikanen en flamingo’s zien foerageren in het ondiepe water van de lagune. Aansluitend rijdt u door naar Swakopmund. Deze plaats ademt een Duitse sfeer, door de Duitse architectuur en de bordjes met ‘Kaffee und Kuchen’ in restaurants. Het lijkt een beetje op een Noord-Duitse badplaats, maar dan met palmbomen. U verblijft twee nachten in Swakopmund. (reisafstand ca. 390 km)

dag 10: Swakopmund – Walvis Bay – Swakopmund

In de ochtend maakt u, met een (internationaal) gezelschap en vanaf het startpunt in Walvis Bay, een excursie vanaf de Walvis Bay-lagune. Deze ‘wetlands’ worden gezien als een van de rijkste en belangrijkste van zuidelijk Afrika. Veel vogels maken gebruik van de bescherming van de lagune om te rusten en te foerageren. U zult hier duizenden flamingo’s en pelikanen zien, en ook veel andere vogelsoorten die worden aangetrokken door het voedselrijke water. Vanaf de baai gaat u eerst per boot op zoek naar dolfijnen en zeehonden. Vooral deze laatste zijn hier in grote aantallen aanwezig. Bij terugkomst in de baai gaat u verder per 4-wheel drive naar de Sandwich Harbour. Hier stapt u uit om de duinen en het grote aantal vogels te bekijken. Als afsluiting van deze dag rijdt u terug door de prachtige duinen van de Namibwoestijn naar Walvis Bay. (reisafstand ca. 60 km)

dag 11: Swakopmund – Cape Cross – Damaraland

U heeft nog even uitzicht op de oceaan, voordat u in oostelijke richting weer het binnenland in rijdt. Ongeveer 50 kilometer ten noorden van de afslag is de grootste zeeleeuwenkolonie ter wereld: Cape Cross. Hier leven ongeveer 75.000 pelsrobben op en om de rotsachtige kust: een onvergetelijke aanblik! Als u wilt, kunt u dit reservaat bezoeken. Al van verre kunt u de robben horen én ruiken. Ook leven hier jakhalzen, die zich voeden met zwakke en overleden robben. Zo houden ze de populatie in stand. U rijdt terug. Net voor de Omaruru-rivier neemt u de afslag die naar het binnenland leidt. U overnacht in Damaraland, waar granieten rotsen en rotsdijken het landschap domineren. Deze natuurverschijnselen zijn door vele eeuwen blootstelling aan wind, regen en zelfs ijs in het landschap uitgesleten. Miljoenen jaren geleden lag het land veel zuidelijker dan nu en was het bedekt met ijsvelden en gletsjers, die hun sporen hebben achtergelaten. Ook ziet u hier uitgestrekte grasachtige landschappen en schijnbaar eindeloze luchten. Dit alles maakt dit gebied een van de meest bijzondere van Namibië. (reisafstand ca. 450 km)

dag 12: Damaraland – Twyfelfontein – Versteende Woud – Etendeka

In de ochtend kunt u in Twyfelfontein rotstekeningen en schilderingen bezichtigen die door de San (‘Bosjesmannen’) op de rotsen zijn gemaakt. Sommige tekeningen zijn wel 6.000 jaar oud! Op een relatief klein gebied bevinden zich ongeveer 2.500 tekeningen en duizenden schilderingen. Áls u dit gebied wilt bezoeken, moet u gebruikmaken van een gids. Deze gids wandelt met u door het gebied. Aansluitend rijdt u naar een zeer bijzondere plek: het Versteende Woud. Op deze plek liggen zo’n 50 ontwortelde bomen op de grond. Als u dichterbij komt, ziet u dat er iets niet lijkt te kloppen: het blijken geen gewone bomen te zijn, maar bomen van steen. Naar schatting zijn deze bomen 280 miljoen jaar geleden bij een overstroming aangespoeld en langzaam versteend. Ondanks de leeftijd kunt u bij sommige bomen de structuur van het hout of zelfs de schors zien zitten. In de middag komt u aan bij de parkeerplaats van de lodge bij de Etendeka Tourist Concession, waar u twee nachten verblijft. U wordt door een gids verwelkomd, die u met een 4-wheel drive meeneemt naar uw luxe tent. ’s Middags maakt u een game drive onder begeleiding van een gids. Vanwege het harde leven in de woestijn is het wild hier niet in zulke grote hoeveelheden te vinden als in andere delen van zuidelijk Afrika. Toch heeft u hier kans om olifanten, leeuwen, neushoorns en antilopen tegen te komen. (reisafstand ca. 200 km)

¡ Extra
In Twyfelfontein, het enige werelderfgoed van Namibië, kunt u wandelend met een gids, meer te weten komen over de schitterende prehistorische rotskunst van de San (kosten ca. N$ 70,- per persoon (inclusief entree, parkeren en gids)).

dag 13: Etendeka

Onder leiding van een gids maakt u in de ochtend een wandeling door het schitterende gebied. Te voet heeft u de mogelijkheid om niet alleen het grote wild te zien, maar ook de kleinere dieren en planten die u anders wellicht gemist zou hebben. De gids laat u zo veel mogelijk kennismaken met de natuur. ’s Middags kunt u ontspannen doorbrengen bij uw eco-vriendelijke lodge. Vanuit uw rijk uitgeruste tent heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving. U kunt heerlijk afkoelen in het zwembad. ’s Middags maakt u opnieuw een game drive onder begeleiding van een gids, waarbij u op zoek gaat naar wild.

dag 14: Etendeka – Opuwo

Na het ontbijt wordt u teruggebracht naar uw auto. In zo’n vier uur rijdt u door Herero- en Himbagebied naar Opuwo, waar u een nacht verblijft. Opuwo is een echte stoffige Afrikaanse stad. Hier en daar ziet u vrouwen in traditionele Himba-kledij boodschappen doen in een supermarkt. Schoolkinderen lopen in hun uniformpjes langs de weg, op zoek naar een lift. In de middag kunt u een bezoek brengen aan een van de Himba-dorpjes. Hier ziet u de traditionele manier waarop de Himba leven. In uw lodge kunnen ze u vertellen welk dorp u het beste kunt bezoeken. (reisafstand ca. 250 km)

dag 15: Opuwo – West-Etosha

Het Etosha National Park is waarschijnlijk het meest bekende park van Namibië. Al meer dan honderd jaar wordt de natuur hier beschermd, waardoor het een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers heeft. Via de Galton Gate rijdt u West-Etosha binnen. Tot voor kort was het westelijke deel van Etosha ontoegankelijk voor publiek, waardoor dit deel nog grotendeels onaangetast is. Doordat het wild er lange tijd geen mensen en voertuigen heeft gezien, zijn de dieren hier schuwer dan elders in het park. Sinds enkele jaren is er in dit gebied een kleinschalige accommodatie, waardoor u nu ook het westelijke deel van Etosha kunt bezichtigen! U parkeert uw auto onderaan de heuvel, waarna u en uw bagage met een golfkarretje naar boven wordt gebracht. Boven op de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en de Dolimite-drinkplaats. In dit deel van Etosha komt de zeldzame zwartkopimpala voor, een ondersoort van de ‘gewone’ impala. Dit dier, dat eerder op de rand van uitsterven stond, is uitgezet in het westelijke deel van Etosha. Nu leven er ongeveer 1.000 zwartkopimpala’s in het gebied. Ook de Hartmann’s bergzebra, die nergens anders in Etosha te zien is, komt hier voor. In de middag maakt u een game drive met een gids in een 4-wheel drive. (reisafstand ca. 225 km)

dag 16: West-Etosha – Etosha

U rijdt vandaag dwars door het park van west naar oost. Hoe lang de rit van ongeveer 180 kilometer duurt, hangt af van het wild dat u ziet. Het eerste deel van de rit zult u het gevoel hebben dat u het Etosha voor u alleen heeft. Dit deel is namelijk alleen toegankelijk voor mensen die overnachten in het Dolomite Camp, het resort waar u de afgelopen nacht verbleef. Tegen het einde van de rit komt u aan bij de Etosha Pan. Hier ziet u het Etosha dat iedereen van foto’s en televisie zal kennen: bleke vlakten met hier en daar een ‘stofduivel’, een kleine wervelwind. Het park is meer dan 22.000 km2 groot. Hier leven veel wilde dieren. Vooral de kenmerkende springbok zal in het oog ‘springen’. Soms ziet u kuddes met enkele honderden van deze kenmerkende antilopen. De kans om wild te zien, is het grootst bij drinkplaatsen of waterholes. U verblijft twee nachten in een kamp in het park. (reisafstand ca. 180 km)

dag 17: Etosha

U kunt de hele dag doorbrengen in Etosha tijdens een self drive safari met uw ‘eigen’ auto. U kunt het beste vroeg in de ochtend op pad gaan. Dan is het nog niet zo warm en zijn de meeste dieren nog actief. U kunt van drinkplaats naar drinkplaats rijden op zoek naar wild. De drinkplaatsen staan goed aangegeven en dat stelt u in staat om te speuren naar olifanten, giraffen en zebra’s. Met veel geluk ziet u een neushoorn of een leeuw, want ook die komen hier voor. In de loop van de ochtend wordt het warmer en verdwijnen dieren uit het zicht en naar een plek in de schaduw. U kunt dan teruggaan naar het kamp, waar u het heetst van de dag kunt gebruiken om bij te komen. Vanuit het kamp heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving. Wellicht laat een dorstige olifant zich zien bij de nabijgelegen drinkplaats. In de loop van de middag kunt u dan weer op pad voor een avond self drive safari.

dag 18: Etosha – Waterberg

’s Ochtend vroeg kunt u voor het laatst op zoek gaan naar het wild in Etosha. In de loop van de ochtend verlaat u het park en rijdt u in zuidelijke richting naar het Waterberg Plateau, waar u overnacht. Bent u op tijd bij de lodge en u kunt geen genoeg krijgen van safari’s? Dan kunt u bij de lodge een game drive naar het Waterberg Plateau National Park boeken (kosten niet inbegrepen). In dit relatief kleine park leven veel bedreigde dieren, zoals de zwarte neushoorn en de sabelantilope. (reisafstand ca. 300 km)

¡Tussenverlenging Etosha National Park
Wilt u langer genieten van het prachtige Etosha National Park? Wij bieden u de mogelijkheid om uw reis uit te breiden met een of meerdere extra overnachtingen in het zuiden van Etosha National Park (vanaf € 60,- per persoon per nacht in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt).

dag 19: Waterberg – Windhoek en terugvlucht

Vroeg in de ochtend stapt u in de auto voor een laatste rit door het Namibische landschap. Via de hoofdstad Windhoek rijdt u naar de luchthaven, waar u de huurauto inlevert. Hier gaat u aan boord van de vlucht die u terugbrengt naar Frankfurt. (reisafstand ca. 300 km)

dag 20: Aankomst Frankfurt

U komt vandaag aan in Frankfurt.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

We bieden op de individuele reizen naast het gewone programma ook extra excursies aan. Hieronder vindt u informatie over de excursies en de kosten. U kunt bij uw online boeking aangeven welke extra excursies u wilt maken. Bij uw reisbescheiden ontvangt extra informatie over de geboekte excursie(s).

Geen optionele excursies

Bij deze individuele reis worden geen extra optionele excursies standaard aangeboden. Vaak kunt u op locatie via het hotel of de lodge excursies bijboeken. Heeft u zelf ideeën of wensen voor een extra excursie? U kunt altijd navragen of wij u hierbij kunnen assisteren.

Rotskust van de San, Namibië
Rotskunst van de San
Rotskunst van de San - Twijfelfontein
Duur: 1 uur
Inclusief: entree, parkeren en Engelssprekende gids
De kosten bedragen ongeveer € 5 deze voldoet u ter plaatse
kosten: € 5,00 per persoon
In het enige werelderfgoed van Namibië, kunt u wandelend met een gids, meer te weten komen over de schitterende prehistorische rotskunst van de San.

Vluchten

Deze reis heeft standaard vluchten van Air Namibië. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste klasse*. Hieronder vindt u het meest voorkomende vluchtschema van Air Namibië voor deze vlucht. Vliegt u liever met een andere luchtvaartmaatschappij, zoals KLM, British Airways, Swiss International Airlines en Lufthansa, of vertrekt u liever vanaf Amsterdam. Bij uw boeking kunt u aangeven wat uw wensen zijn.

Vluchtschema
air_namibia.png

Frankfurt - Windhoek20:10 - 05:30 uur
Windhoek - Frankfurt20:35 - 07:55 uur

Let op: een vliegtuig wordt ingedeeld in verschillende boekingsklassen en bijbehorende prijscategorieën. Deze administratieve indeling heeft geen enkele invloed op het comfort of de service. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse. Als de laagste boekingsklasse niet meer beschikbaar is, nemen wij contact met u op om de actuele prijs en eventuele alternatieven te bespreken.

Auto

Bij de reissom is een huurauto categorie DB (Toyota Corolla of gelijkwaardig) inbegrepen. Wij kunnen voor u ook een gps-systeem reserveren. De toeslag hiervoor bedraagt circa €117,-. Indien gewenst kunt u ook een SUV huren vanaf € 580,-. Vraag bij uw reservering naar de mogelijkheden en de actuele prijzen. Wij gaan ervan uit dat u op de hoogte bent van de huurvoorwaarden als u deze reis boekt.

Hotels

U verblijft in goede toeristenklassehotels/-lodges. Alle kamers hebben een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. In de resorts in de bush kan de badkamer anders zijn dan u gewend bent, bijvoorbeeld een buitenbadkamer met soms een ‘bucket shower’. In Namibië is het droog en water is er schaars. U zult gevraagd worden om zuinig met water te zijn. In de meeste hotels/lodges in bewoond gebied kunt u (tegen betaling) gebruikmaken van wifi. In ‘de bush’ is er geen wifi. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotellijst.

Naankuse Lodge, Namibië
Lodge Naankuse & Wildlife Santuray - Windhoek
Deze prachtige lodge ligt in de woestijn. Vanuit hier kunt u diverse activiteiten ondernemen als game drives of het voeden van wilde dieren. De lodge is gebouwd met ecologische en natuurlijke materialen. Door uw verblijf in deze lodge helpt u (on)bewust mee aan het behoud van de lodge en zijn natuur. Naankuse Lodge & Wildlife Sanctuary is een liefdadigheidsinstelling en de inkomsten gaan rechtstreeks naar de natuur en de San-gemeenschap. Een verblijf in deze lodge zult u niet snel vergeten.

Bekijk de website van Naankuse Lodge & Wildlife Sanctuary
Auob Country Lodge
Lodge Auob - Gochas
Auob Country Lodge is een groene oase in het woestijnlandschap van de Kalahari. Het hotel ligt aan de oever van de droge Auob-rivier. Auob Country Lodge heeft een restaurant en een lounge met een openhaard voor de koude winteravonden. Geniet van de rust bij het zwembad of verken het gebied te voet, bijvoorbeeld tijdens een tocht rond zonsondergang.

Bekijk de website van Auob Country Lodge
Canyon Village
Lodge Canyon Village - Fish River Canyon
Ver van de bewoonde wereld ligt deze lodge. Op de omliggende rotsformaties kunt u zonnende ‘klipdassies’ spotten. De lodge beschikt over een gezellig restaurant en een verfrissend zwembad. De huisjes zijn eenvoudig, maar sfeervol ingericht. Bewonder ’s avonds zeker de adembenemende sterrenhemel!

Bekijk de website van Canyon Village
Klein Aus Vista, Namibië
Hotel Klein Aus Vista - Aus
Klein Aus Vista heeft romantische accommodaties in een woestijnachtige omgeving met een weids uitzicht. In de omgeving kunt u prachtige excursies maken of een hiking trail afleggen. Klein Aus Vista is gelegen in het Gondwana Sperrgebiet Rand Park. Met een beetje geluk ziet u hier de wilde paarden van de Namibwoestijn.

Bekijk de website van Klein Aus Vista.
Desert Homestead, Namibië
Hotel Desert Homestead - Sossusvlei - Sossusvlei
Dit hotel ligt zeer gunstig op een particulier landgoed in de nabijheid van de Sossusvlei: hier vindt u de hoogste zandduinen ter wereld. Vanuit de accommodatie kunt u de prachtigste excursies maken. Wilt u ontspannen dan kan dit ook bij het hotel. Neem een verfrissend drankje bij de bar of neem een duik in het koele water van het zwembad. De kamers zijn voorzien van een rieten dak en zijn stijlvol en comfortabel ingericht.
Sandfields, Namibië
Guesthouse Sandfields - Swakopmund - Swakopmund
Deze comfortabele accommodatie ligt in Swakopmund in een rustige chique buurt. Het strand en de zee is op loopafstand van de accommodatie. Binnen een paar minuten rijden bent u in het stadscentrum van Swakopmund. De gezellige kamers zijn smaakvol ingericht en beschikken allemaal over een natuurlijke zandstenen schouw.

Bekijk de website van Sandfields Guest House.
Twyfelfontein Lodge
Lodge Twyfelfontein - Khorixas
Deze lodge ligt in de Huab Valley in de omgeving van de beroemde rotstekeningen van Twyfelfontein. Vanaf de accommodatie heeft u uitzicht over de adembenemende omgeving, waar woestijnolifanten voorkomen. De ruime kamers zijn sfeervol ingericht en beschikken over airconditioning.

Bekijk de website van Twyfelfontein Lodge.
Etendeka Mountain Camp, Namibië
Lodge Etendeka Mountain Camp - Palmwaq - Palmwag
Dit rustieke en eco-vriendelijke kamp ligt in het Etendeka Concession Area, aan de voet van de Grootberg Mountains en beschikt over luxe tenten, een buitenzwembad en safarimogelijkheden. De eigen tenten zijn uitgerust met matrassen en een kledingrek en beschikken over een badkamer met een volwaardig toilet, warm en koud water en een buitendouche. Vanuit het kamp kunt u prachtige game drives maken.

Bekijk de website van Etendeka Mountain Camp
Opuwo, Namibië
Hotel Opuwo Country - Opuwo
Deze lodge ligt midden tussen het wild in een groot natuurgebied. Vanuit hier kunt u de zwarte neushoorn bewonderen, evenals giraffes, zebra’s, impala’s, olifanten en vele andere diersoorten. De canvas tenten staan op een heuvel en zijn voorzien van rieten daken en een veranda zodat u vanuit uw tent een prachtig uitzicht heeft over de savanne, vanwaar u zomaar wild kunt spotten.

Bekijk de website van Opuwo Country
Dolomite Camp, Namibië
Lodge Dolmite Camp - (west) Etosha - Etosha
Etosha National Park is het tweede grootste park van Namibië met een rijke fauna van 114 zoogdieren, 340 vogelsoorten en 110 soorten reptielen. Het kamp ligt uniek op een heuvel aan de westkant van het nationale park. De volledig ingerichte tenten zijn prachtig en hebben een veranda en een weids uitzicht op de vallei. Een ideale uitvalsbasis voor een game drive. Neemt u uw verrekijker mee? Misschien ziet u nog wilde dieren voorbij het kamp lopen. Deze komen namelijk soms zeer dichtbij!

Bekijk de website van Dolmite Camp
Okaukuejo Camp, Namibië
Lodge Okaukuejo Rest Camp - Etosha
Beroemd om zijn verlichte waterput (waterhole) is dit kamp tevens het administratieve centrum van Etosha. De waterhole is echt fantastisch. U kunt er van 's ochtends vroeg tot ’s avonds laat allerlei wilde dieren zien die hier komen drinken (onder andere neushoorns, olifanten en leeuwen). Dit kamp is de ideale uitvalsbasis voor het maken van een safari door Etosha.

Bekijk de website van Rest Camp Okaukuejo
Halali Camp, Namibië
Resort Halali - Etosha
Halali Camp is gelegen middenin het Etosha National Park. In het kamp treft u een zwembad met zonneterras om te relaxen en een restaurant met een terras en een bar. Er is een mooie drinkplaats die regelmatig door neushoorns wordt bezocht.

Bekijk de website van Halali Camp
Waterberg Camp
Resort Waterberg Camp - Waterberg Plateau
Deze accommodatie ligt in het Waterberg Plateau National Park, aan de voet van de kliffen van het Waterberg Plateau. In de nabije omgeving bevinden zich verschillende korte trails, die u op eigen gelegenheid kunt wandelen. Het beschikt over een buitenzwembad, een bar, een winkel en een deels openluchtrestaurant.

Bekijk de website van Waterberg Camp
Fish River, Namibië
Lodge Fish River - Seeheim
Deze eco-vriendelijke lodge ligt aan de westelijke rand van de Fish River Canyon in het Canyon Nature Park, een particulier reservaat. De lodge heeft een spectaculair uitzicht op de Fish River Canyon. De kamers zijn comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien.

Bekijk de website van Fish River
Kulala Desert Lodge, Namibië
Lodge Kulala Desert - Sossusvlei
Deze lodge ligt in de dorre Namibische woestijn en biedt eindeloze uitzichten op de woestijn. Alle chalets of kulala’s zijn op een houten platform gevestigd. U kunt ook op het dek slapen voor een nacht onder de sterren. Het is de perfecte locatie voor een bezoek aan de woestijn.

Bekijk de website van Kulala Desert
Hansa Hotel, Namibië
Hotel Hansa - Swakopmund - Swakopmund
Dit hotel ligt centraal in het charmante stadje Swakopmund. Dit tijdloze en klassieke gebouw dateert uit 1905 en is onderdeel van het culturele erfgoed van Swakopmund. De kamers zijn klassiek ingericht met alle comfort die u nodig heeft voor een ontspannen verblijf.

Bekijk de website van Hansa
Erongo Wilderness, Namibië
Lodge Erongo Wildernes - Omaruru - Omaruru
Erongo Wildernes Lodge wordt omringd door de Erongo-bergen en de woestijnen. De lodge ligt in een afgelegen vallei. U verblijft in canvas chalets tussen de granieten rotsblokken. Vanuit hier kunt u genieten van het prachtige landschap. De lodge beschikt over een zwembad zodat u na een enerverende dag heerlijk kunt ontspannen. De open lounge en het restaurant kijken uit over een verlichte drinkplaats.

Bekijk de website van Erongo Wildernes
Uukwaluudhi, Namibië
Lodge Uukwaluudhi Safari - Opuwo
Deze lodge ligt midden tussen het wild in een groot natuurgebied. Vanuit hier kunt u de zwarte neushoorn bewonderen, evenals giraffes, zebra’s, impala’s, olifanten en vele andere diersoorten. De canvas tenten staan op een heuvel en zijn voorzien van rieten daken en een veranda zodat u vanuit uw tent een prachtig uitzicht heeft over de savanne, vanwaar u zomaar wild kunt spotten.

Bekijk de website van Uukwaluudhi Safari
Anderssons Lodge, Namibië
Lodge Anderssons Camp - Etosha - Etosha
Andersson's Camp ontleent zijn naam aan Charles Andersson, de Zweedse ontdekkingsreiziger die als eerste Etosha Pan ontdekte. Deze voormalige boerderij is smaakvol verbouwd naar de normen van vandaag de dag. Dit kamp is voorzien van een sensationele waterput (waterhole) en is op korte afstand van het wereldberoemde Etoshapark gelegen.

Bekijk de website van Anderssons Camp

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB/B> Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.


Leren van uw ervaring
We zijn zeer gesteld op uw mening. Die kunt u bij ons achterlaten of via een onafhankelijke partij als Reisgraag.nl. Deel uw ervaringen over uw reis of onze organisatie. Kijk op Reisgraag.nl
Inclusief
Vlucht Frankfurt – Windhoek en vice versa met Air Namibia (in de laagste boekingsklasse) of
Luchthavenbelastingen en heffingen.
Ruimbagage.
18 dagen autohuur cat. DB (Toyota Corolla of gelijkwaardig), inclusief alle verzekeringen.
17 overnachtingen in toeristenklassehotels in een 2-persoonskamer met een bad of douche en toilet, waarvan 5x op basis van logies en ontbijt, 10x half pension (diner en ontbijt), 2x vol pension (diner, ontbijt en lunch). ‘sunset-drive’ in open wagen nabij Gocha.
Dagexcursie met boottocht en 4 x 4 excursie vanaf Walvis bay, inclusief verse oesters, champagne en snacks.
2 game drives in open 4-wheel drive (middag) en 2 wandelsafaris met een ranger bij Etendeka.
1 x game drive met een ranger in een open 4-wheel drive met een ranger in West-Etosha.
Informatiepakket en routekaart.
Assistentie door een lokale vertegenwoordiger in geval van nood.

Verlengingsmogelijkheden

U kunt uw reis naar Namibië verlengen met extra overnachtingen in Etosha National Park. Hieronder vindt u meer informatie over deze verlenging en de kosten. U kunt uw verlenging bij reservering aan ons doorgeven.

Etosha National Park
Wilt u langer genieten van het prachtige Etosha National Park? Wij bieden u de mogelijkheid om uw reis uit te breiden met een of meerdere extra overnachtingen in het zuiden van Etosha National Park. U verblijft dan in het Okaukuejo Rest Camp, waar u al 1 nacht tijdens de reis verbleven hebt. De rest van het programma schuift vervolgens een of meerdere dagen op.

Okaukuejo Camp, Namibië
Lodge Okaukuejo Rest Camp - Etosha
Reisduur: 1 nachten
v.a. € 60 p.p.
Beroemd om zijn verlichte waterput (waterhole) is dit kamp tevens het administratieve centrum van Etosha. De waterhole is echt fantastisch. U kunt er van 's ochtends vroeg tot ’s avonds laat allerlei wilde dieren zien die hier komen drinken (onder andere neushoorns, olifanten en leeuwen). Dit kamp is de ideale uitvalsbasis voor het maken van een safari door Etosha.

Bekijk de website van Rest Camp Okaukuejo