050 - 3 123 123

Het spectaculaire ruige noorden!

Reisleider Sven Standhardt:
‘Maak u op voor een nieuwe ontdekkingsreis door een uniek stukje onontdekt Europa! Wanneer u op zoek bent naar rust, ruimte en adembenemend natuurschoon dan bent u met deze groene cultuurvakantie helemaal aan het juiste adres. Ik neem u mee naar het uiterste noorden van Noorwegen langs ruige kustlijnen en spectaculaire fjorden. Ook ontdekt u een uniek stukje Rusland. De bijzondere rit door de waterrijke regio Karelië en uw bezoek aan de mooie Solovetski-eilanden in de Witte Zee, bekend als deel van de goelagarchipel, zullen u altijd bijblijven.

Uw avontuur start in het Parijs van het noorden: het mooie Tromsø. Via Alta en de Noordkaap, waar u de bijzondere middernachtzon meemaakt, reist u naar de hoofdstad van het Barentszgebied en poort naar het oosten, Kirkenes. Na een bezoek aan de Russische marinestad Moermansk brengt de nachttrein u naar Kem, een bijzondere ervaring! De reis eindigt in de culturele schatkamer van Rusland: Sint Petersburg, de prachtige stad van Peter de Grote. Laat u overweldigen door de tradities van de Samen, de littekens van het communistische regime en de rijke herinneringen van de Romanov-tsaren. U komt rijker terug!’

Pluspunten
vluchten SAS
ruimbagage
nachttrein Moermansk – Kem
goede toeristenklassehotels
12x ontbijt en 7x diner
inclusief entreegelden
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
Bezienswaardigheden
Tromsø, Parijs van het noorden
voormalige goelageilanden Solovetski
Hermitage in Sint Petersburg
marinestad Moermansk
rotstekeningen Alta
Finmarksvidda-plateau
Petrozavodsk in Karelië
Petrus- en Paulusvesting in Sint Petersburg
Reisleider Sven Standhardt
SRC-reisleider sinds 1995
Favoriete plek: Moermansk
De haven van Moermansk speelt een belangrijke rol als marinebasis, omdat deze door de warme Golfstroom het gehele jaar ijsvrij is.
Ontmoet onze beste reisleiders in Noorwegen
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
Reisleider Bart van Mierlo
Reisleider sinds 2006
Reisleidster Domitilla Nijenhuis
Reisleidster sinds 2013
Reisleider Frits van Norden
Reisleider sinds 2006

De reis in het kort

Vlucht via Oslo naar Tromsø
Stadswandeling Tromsø, bezoek poolmuseum en vrije tijd
Via de ruige Noord-Noorse fjorden naar Alta
Altamuseum en middernachtzon op de Noordkaap
Prachtige tocht over het Finnmarksvidda naar Kirkenes
De Noors-Russische grens over naar Moermansk
Stadsrit door Moermansk en nachttrein naar Kem
Boottocht naar Solovetski-eilanden en bezoek middeleeuws klooster
Van Kem naar Petrozavodsk
Kennismaking Petrozavodsk en door waterrijk Karelië naar Sint Petersburg
Stadstour Sint Petersburg en bezoek aan Petrus- en Paulusvesting
Bezoek Hermitage en vrije middag
Vlucht Sint Petersburg – Stockholm – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Oslo – Tromsø

Via Oslo vliegen we naar Tromsø in Noorwegen, waar we rond middernacht aankomen. (ca. 15 km)

dag 2: Tromsø, het Parijs van het noorden

Tromsø wordt ook wel het Parijs van het noorden genoemd. In de meest noordelijke universiteitsstad van de wereld zien we tijdens een wandeling de bijzondere bouwstijl van de Tromsdalenkathedraal. Vanuit Tromsø vertrokken veel poolexpedities: het monument van Roald Amundsen in de haven getuigt hiervan. We bezoeken het poolmuseum, waar we een goed beeld krijgen van het zware leven boven de poolcirkel. In de middag kunt u op eigen gelegenheid Tromsø verder verkennen. Tromsø heeft tal van gezellige en goede restaurants, waar u deze avond op eigen gelegenheid kunt dineren.

dag 3: Langs de ruige kust naar Alta

We rijden een onvergetelijk mooie route langs de ongerepte ruige kust. De rit voert ons langs de prachtige noordelijke fjorden, waaronder het beroemde Lyngenfjord. We overnachten in Alta, ooit het commerciële centrum van de Noorse Samen. (ca. 400 km)

dag 4: Rotstekeningen en Noordkaap

In de ochtend bezoeken we het Altamuseum, waar we een tentoonstelling bekijken over de 2.500 jaar oude rotstekeningen in deze streek. Deze tekeningen worden door UNESCO beschermd. In de middag rijden we over de toendra van Sennaland naar Honningsvag. Na het diner maken we een bijzondere excursie naar het Noordkaapplateau, waar we kunnen genieten van de middernachtzon. Even na middernacht keren we terug naar ons hotel. (ca. 210 km)

dag 5: Prachtige tocht over het Finnmarksvidda naar Kirkenes

We genieten van het prachtige uitzicht op Porsangerfjord en rijden verder over het Finnmarksvidda-plateau naar Kirkenes. Kirkenes staat bekend als de hoofdstad van de Barentszzee-regio en vormt de poort naar het oosten. De Russische grens ligt slechts 15 kilometer verderop. (ca. 500 km)

dag 6: Naar Moermansk

Via de Noors-Russische grens rijden we naar Moermansk, waar we aan het eind van de middag aankomen. Moermansk is de grootste stad ter wereld boven de poolcirkel, gelegen op het schiereiland Kola. De haven van de stad speelt een belangrijke rol als marinebasis, omdat deze door de warme Golfstroom het gehele jaar ijsvrij is. Na aankomst dineren we in het hotel. (ca. 225 km)

dag 7: Moermansk en nachttrein naar Kem

Moermansk is onlosmakelijk verbonden met de heroïsche bevoorradingstochten door de geallieerde konvooien in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een rondrit door de stad bekijken we verschillende monumenten die hier betrekking op hebben. Ook genieten we van het mooie uitzicht op Moermansk, de havens en de baai van Kola. Na het diner in het hotel gaan we naar het treinstation waar vandaan we met de nachttrein vertrekken naar Kem. (ca. 560 km)

dag 8: Kem en de Solovetski-eilanden

Aan het begin van de ochtend komen we aan in Kem. Na het ontbijt in het hotel maken we een korte stadstour door Kem en bewonderen we de kathedraal. Vervolgens gaan we naar de haven voor de overtocht naar de Solovetski-eilanden. Deze kleine archipel bestaande uit zes eilanden ligt in de Onegabaai van de Witte Zee. De prachtige eilanden met hun indrukwekkende natuur en robuuste middeleeuwse kloosters kregen een grimmige reputatie toen de communisten er een aantal goelagkampen plaatsten. We bezoeken het grootste Solovetski-eiland, waar we het klooster bezichtigen. Aan het begin van de avond varen we terug naar Kem, waar we overnachten. (ca. 15 km)

dag 9: Van Kem naar Petrozavodsk

We rijden een prachtige route door het waterrijke decor van de provincie Karelië, dat ongeveer 62.000 meren, rivieren en stromen telt. We overnachten in de hoofdstad van Karelië, Petrozavodsk. (ca. 410 km)

dag 10: Stadstour Petrozavodsk en naar Sint Petersburg

In de ochtend maken we een stadstour door Petrozavodsk. We zien de oevers van het Onegameer, het stadspark en de kathedraal van Alexnder Nevsky. We bereiken vandaag onze eindbestemming van de reis, het prachtige Sint Petersburg, waar we de laatste drie nachten verblijven. (ca. 425 km)

dag 11: Rondrit Sint Petersburg en Petrus- en Paulusvesting

Tijdens een stadsrondrit leren we het Venetië van het noorden kennen. We zien de Alexander Nevskykathedraal, de kathedraal van de Verlosser op het bloed, de admiraliteit, het Paleisplein, het Winterpaleis en de oever van de Neva. Natuurlijk mogen we de Nevsky Prospekt, de belangrijkste straat van Sint Petersburg, niet missen. In de middag brengen we een bezoek aan de Petrus- en Paulusvesting, die nooit gebruikt is voor militaire doeleinden. In het tsaristische Rusland was de vesting een politieke gevangenis. In de vestingkathedraal vonden bijna alle tsaren hun laatste rustplaats, van Peter de Grote tot de laatste tsaar Nicolaas. (ca. 20 km)

dag 12: De Hermitage en een vrije middag

Een van de absolute hoogtepunten van deze reis is natuurlijk het bezoek aan de Hermitage, dat met een totale oppervlakte van meer dan 100.000 m2, 360 expositieruimten en bijna drie miljoen kunstvoorwerpen het Mekka voor de kunstliefhebber is. In de middag heeft u de tijd om op eigen gelegenheid Sint Petersburg verder te verkennen. (ca. 15 km)

dag 13: Sint Petersburg – Amsterdam

Na het ontbijt vliegen we via Stockholm terug naar Nederland en komt er een einde aan deze bijzondere reis. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft gemiddeld gezien in goede toeristenklassehotels. Afhankelijk van de locatie zal een enkel hotel vallen onder de categorie eenvoudig toeristenklassehotel, de meeste hotels zijn echter van goede tot zeer goede kwaliteit. De meeste hotels beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Thon Polar in Tromso, Noorwegen
Hotel Thon Polar - Tromsø
Het moderne hotel ligt centraal in het hart van Tromsø. De belangrijkste winkelstraat ligt om de hoek, de grote bezienswaardigheden zoals The Polar Museum en Ishavs-kathedralen zijn gemakkelijk te voet te bereiken. Het hotel beschikt over een receptie, een bar en een ontbijtrestaurant, waar u geniet van een uitgebreid ontbijtbuffet. Naast het hotel bevindt zich een restaurant.

Bekijk de website van Thon hotel Polar
Hotel Thon in Alta, Noorwegen
Hotel Thon Alta - Alta
Het zeer centraal gelegen Thon hotel bevindt zich in hetzelfde gebouw als winkelcentrum AMFI. Er zijn verschillende restaurants en winkels in de nabije omgeving van het hotel.

Bekijk de website van Thon hotel Alta
Scandic Hotel Nordkapp
Hotel Scandic Honningsvåg - Honningsvåg
Dit hotel ligt aan de haven van de kuststad Honningsvåg, op 35 km van de Noordkaap. Het hotel beschikt over kamers met satelliet-tv en biedt uitzicht op de zee.

Bekijk de website van Hotel Scandic Honningsvåg
Hotel Thon in Kirkenes, Noorwegen
Hotel Thon Kirkenes - Kirkenes
Het moderne hotel staat aan de kade in het centrum van Kirkenes en heeft een mooi uitzicht over het Bøkfjord. De kamers zijn licht en van alle gemakken voorzien.

Bekijk de website van Thon hotel Kirkenes
Hotel Azimut in Moermansk, Rusland
Hotel Azimut - Moermansk
Het Azimut hotel ligt centraal in Moermansk, nabij het stadspark. Het zeer moderne hotel is groot (het hoogste gebouw ten noorden van de poolcirkel) en zeer netjes. Het heeft een receptie, een restaurant en een bar.

Bekijk de website van Hotel Azimut
Hotel Kemka in Kem, Rusland
Hotel Kemka - Kem
Het hotel is eenvoudiger dan de hotels waar we hiervoor verbleven. Echter, hotel Kemka is recentelijk gerenoveerd en beschikt over nette kamers, een receptie, een bar en een restaurant.
Hotel Fregat in Petrozavodsk, Rusland
Hotel Fregat - Petrozavodsk
Het mooie hotel Fregat is rustig gelegen in het centrum van Petrozavodsk aan de oever van het Onegameer. Het hotel heeft een moderne uitstraling en beschikt over een restaurant, een lounge en een terras met een heerlijk uitzicht over het meer.

Bekijk de website van Hotel Fregat
Hotel Ladoga
Hotel Ladoga - Sint Petersburg
Dit goede toeristenklassehotel ligt in Sint Petersburg, op circa 10 minuten lopen van de Alexander Nevskibrug. Op 5 minuten loopafstand van het hotel bevindt zich het metrostation Novocherkasskaya. Het hotel beschikt over een restaurant, een lobby en een bar. De kamers zijn voorzien van een telefoon, een tv en een badkamer met een bad of een douche en een toilet. Het kan zijn dat we gebruik maken van een ander, gelijkwaardig hotel.

Bekijk de website van Hotel Ladoga

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.