050 - 3 123 123

Het vloeibare goud van Jaén

Reisleider Ronald van der Werff:
‘De zilveren gloed van de olijfbomen, de zon die kantelt over de bergrand. Een groep plukkers trekt de bergen in met stokken, waterkruiken en hun mantels vastgegespt aan de muilezels. De liederen die ze zingen galmen door de vallei. Tijdens de siësta wordt de chorizo gegrild voor de lunch, terwijl op het gras de verhalen de ronde doen. In de verte zijn de rookpluimen van andere vuren te zien, die als mist boven de heuvels hangen.

Tijdens deze unieke themareis ontdekt u de Andalusische provincie Jaén tijdens de olijvenoogst. Tussen de witte dorpen en de rode aarde ziet u zo ver het oog reikt de eindeloze glooiende velden met grijsgroene olijfbomen. Ik neem u mee naar de kleine dorpen in het binnenland van Andalusië, waar ik vroeger zelf olijven heb geplukt, en waar de inwoners bezig zijn met de grootste oogst van Spanje. In Jaén worden meer olijven geplukt dan waar ook ter wereld! Doordat u mee kunt plukken, ervaart u het productieproces van dichtbij! Zo ontdekt u alles over het vloeibare goud en merkt u welke impact de oogst heeft op deze streek. Wat het plukken betreft is er niet zoveel veranderd sinds de Romeinse tijd: het grootste gedeelte wordt nog steeds handmatig geplukt met de stok, van boom naar boom.

En elke dag ervaart u de Andalusische gastvrijheid en proeft u de lokale sfeer tijdens de olijvenoogst. Tussen de verhalen door trakteren de families u graag op een aperitief. Geniet samen met hen van het plaatselijke leven met een drankje, wat brood met olie, schapenkaas, ham én natuurlijk olijven van eigen bodem. Daarnaast maakt u een mooie natuurwandeling in het prachtige Sierra de Cazorla, bewondert u in Córdoba de beroemde Mezquita en bezoekt u de renaissancestadjes Beaza en Úbeda. Wilt u het échte Andalusië dus op een unieke manier leren kennen en weg van de gebaande paden? Reis dan in een aangenaam klimaat met mij mee naar mijn favoriete Spaanse regio!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
centraal gelegen middenklassehotels
toeristenklassehotel in centrum Córdoba
parador in Cazorla bij vertrek december
7x ontbijt, 1x lunch en 6x diner
rondleiding op olijvenbodega
bezoek twee olijfgaarden
zelf olijven plukken
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
olijvenbodega in Begíjar
olijven plukken bij Cazorla
Mezquita in Córdoba
UNESCO-steden Úbeda en Baeza
joodse wijk in Córdoba
kasteel van Baños de la Encina
natuurpark Sierra de Cazorla
olijvenoogst in Sorihuela de Guadalimar
historisch centrum Málaga
SRC-reisleider Ronald van der Werff
SRC-reisleider sinds 2000
Favoriete plek: olijvenbodega in Begíjar
Doordat we de kans krijgen om met de lokale bevolking olijven te plukken ervaren we het productieproces tijdens deze reis van dichtbij!
Ontmoet onze beste reisleiders in Spanje
Reisleider Luis Sánchez Péllon
Reisleider sinds 1994
SRC-reisleider Ronald van der Werff
Reisleider sinds 2000

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Málaga en naar Mijas
Mezquita van Córdoba en vrije tijd
Bezoek aan 12e-eeuws kasteel van Baños de la Encina en olijvenbodega
Olijven plukken, het witte dorpje Cazorla en wandelen in Sierra de Cazorla
Architectuur in de UNESCO-steden Úbeda en Baeza
Uitleg over en deelname aan de olijvenoogst in Sorihuela de Guadalimar, lunch in cortijo en overnachting in parador of hotel in het natuurpark
Wandeling in natuurpark Sierra de Cazorla
Stadswandeling Málaga, vrije tijd en terugvlucht naar Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Málaga en naar Mijas

We vliegen naar het zuiden van Spanje. Na aankomst op de luchthaven van Málaga rijden we naar ons hotel in het charmante Mijas. Door de hoge ligging van dit dorpje, kijkt u hier ’s avonds uit op de talrijke lichtjes die aan de kustlijn van de Middellandse Zee opdoemen. (ca. 30 km)

dag 2: Mezquita van Córdoba en vrije tijd

We rijden naar Córdoba, eens een belangrijk centrum van de Moorse en de joodse cultuur. Hier bezichtigen we de bijzondere Mezquita. Al in de 8e eeuw begonnen de Omajjaden met de bouw van deze schitterende voormalige moskee. Het interieur bestaat uit een woud van ranke, deels Romeinse zuilen. In de 16e eeuw werd midden in de moskee een kathedraal gebouwd! Hierna wandelen we verder door de schilderachtige oude joodse wijk Judería. In de middag heeft u vrije tijd. U kunt bijvoorbeeld de synagoge bezoeken of het Alcazar. We overnachten in een hotel in het historische centrum zodat u alle gelegenheid heeft om ook ’s avonds te genieten van een hapje en een drankje in een van de vele gezellige tapasbarretjes van de stad! (ca. 200 km)

dag 3: Baños de la Encina en een olijvenbodega

In de ochtend maken we een mooie rit naar Baños de la Encina. In dit pittoreske dorpje bezoeken we een van de oudste en best bewaarde kastelen van Europa uit de 12e eeuw. De imposante vestingmuren zijn al van verre zichtbaar! We wandelen verder door het dorp en bezoeken de kerk van San Mateo. In de middag rijden we verder naar een typische olijvenbodega in het dorpje Begíjar. Hier leren we het productieproces kennen en genieten we van een proeverij. Daarna gaan we naar Baeza, waar we drie nachten verblijven. (ca. 190 km)

dag 4: Olijven plukken en wandelen in Sierra de Cazorla

Bij een olijvenboer maken we kennis met de oogst van olijven, hét ingrediënt voor het vloeibare goud. We maken een wandeling over zijn terrein en als u wilt kunt u zelf even deelnemen aan de oogst. Na een kleine picknick tussen de olijvenbomen bezoeken we het fraaie stadje Cazorla. Ook gaan we het natuurpark Sierra de Cazorla in voor een mooie wandeling langs indrukwekkende kloven en de Guadalquivir, die hier ontspringt. Met haar 657 kilometer lengte stroomt deze rivier door Andalusië om uit te monden in de Golf van Cádiz. (ca. 160 km)

dag 5: UNESCO-stadjes Úbeda en Baeza

Vandaag verkennen we de twee Andalusische stadjes Úbeda en Baeza, die beide op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan om hun indrukwekkende renaissancebouwwerken. De fraaie stad Úbeda is al vanaf de prehistorie een belangrijke nederzetting, maar de grote bloeitijd was in de 16e eeuw. We maken een mooie stadswandeling en bezoeken de schitterende Capilla del Salvador, misschien wel hét hoogtepunt van de Spaanse renaissance. Ook Baeza verkennen we te voet, waarbij we onder anderen de prachtige gevel van het Palacio de Jabalquinto zien en de kathedraal bezoeken. (ca. 20 km)

dag 6: Het vloeibare goud van Jaén

We maken een mooie rit door het hart van de olijvenstreek Jaén en bezoeken Sorihuela de Guadalimar. In dit kleine dorp heeft SRC-reisleider Ronald van der Werff ooit twee seizoen deelgenomen aan de oogst. We krijgen hier alles te zien en te horen over de olijvenoogst en alle tradities die hier bij horen. Als u wilt, kunt u mee plukken. Via de coöperatie kunnen we na het plukken ‘de olijven volgen’ en zo het productieproces van olijfolie van dichtbij zien. We sluiten het bezoek af met een lunch bij een cortijo (domein) van een van de families. Daarna rijden we vanaf de noordkant het natuurpark Sierra de Cazorla in. We volgen de Quadalquivir stroomopwaarts en komen uit bij ons hotel voor de laatste twee nachten in dit natuurpark. (ca. 170 km)

Reisleider Ronald van der Werff:
‘De grote parkeerplaatsen bij de bekende bodegahuizen rijden wij vandaag voorbij. Bij de familiebedrijven waar ik geplukt heb, zijn de boeren niet ingesteld op bezoekers. Ter voorbereiding op deze reis heb ik hen daarom persoonlijk opgezocht om dit reisidee aan hen voor te leggen. Ze waren blij verrast mij weer te zien en naar Spaanse gastvrijheid verwelkomen ze u ook bijzonder graag! De boeren nemen u mee door hun velden. Ze kijken ernaar uit om te vertellen over de oogst, de bomen, het productieproces en het leven tijdens de oogst. Degenen die willen, mogen zelf met een stok de olijven uit de bomen slaan. In Sorihuela del Guadalimar zijn ze nu al druk bezig met uw komst trouwens. De familie Muñoz, wiens bomen we gaan plukken, heeft contact gelegd met de coöperatie zodat we na het plukken 'de olijven kunnen volgen' en het productieproces zien. Een andere dorpsgenoot wil u graag een leuke historische rondleiding door het plaatsje geven.’

dag 7: Wandelen in natuurpark Sierra de Cazorla

De hele dag kunnen we genieten van de prachtige natuur in Sierra de Cazorla, één van de mooiste en grootste natuurparken van Europa. We bezoeken het informatiecentrum en maken een schitterende wandeling langs Rio de Borrosa. In een rustig tempo volgen we de rivier, met een indrukwekkend stuk door een kloof boven het water. Iedereen kan in zijn eigen tempo wandelen. Mogelijk ziet u zelfs sneeuw op de hogere toppen liggen. (ca. 30 km)

dag 8: Málaga – Amsterdam

We rijden richting de Middellandse Zee om het gezellige Málaga te bezoeken. Tijdens de stadswandeling zien we het Alcazaba, het Romeins theater en de kathedraal. Aansluitend kunt u neerstrijken op een van de gezellige terrasjes in het centrum of aan de boulevard bij de haven. Houdt u van vis? Málaga is dé stad om een gefrituurde mix van vissoorten te eten, de fritura malagueña. Ook kunt u het in 2015 geopende Centre Pompidou Málaga bezoeken, de eerste buitenlandse dependance van het bekende museum uit Frankrijk. De moderne kunst bevindt zich in een karakteristieke gekleurde glazen kubus. Of bezoekt u het Carmen Thyssen of het Museo de Málaga? Dit laatste museum is recentelijk geopend en toont onder andere kunst van Murillo, Picasso en Sorolla. Er is voor elk wat wils voordat we naar de luchthaven van Málaga gaan voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 300 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
transavia.png

Amsterdam - Malaga16:55 - 19:55 uur
Malaga - Amsterdam20:45 - 23:50 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U overnacht in middenklassehotels. In Córdoba verblijft u in een eenvoudig, maar karakteristiek toeristenklassehotel. Reist u op 9 december, dan verblijft u de laatste 2 nachten in een parador, een monumentaal en historisch staatshotel! Vertrekt u op 20 januari, dan overnacht u in het goede middenklassehotel Balneario Parque de Cazorla, dat eveneens in het natuurpark van Cazorla ligt.

De meeste hotels beschikken over een lift en een bar. In alle hotels kunt u gratis gebruikmaken van wifi. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Mijas
Hotel TRH Mijas - Mijas
Dit charmante hotel is in de Andalusische stijl gebouwd. Vanuit het hotel loopt u zo het gezellige centrum van Mijas in. Vanaf de ligstoelen op het terras bij het zwembad kijkt u uit op de Middellandse Zee. U kunt ook heerlijk ontspannen in de sauna of tijdens een massage.

Bekijk de website van TRH Mijas
Hotel Maestre - Córdoba
Hotel Maestre - Córdoba
Het karakteristieke hotel Maestre ligt in de oude binnenstad van Córdoba. In 5 minuten wandelt u naar de wereldberoemde Mezquita en het museum voor Schone Kunsten is naast de deur. De hotelkamers bevinden zich rondom een traditionele Andalusische binnenplaats. Ze zijn zeer eenvoudig ingericht, maar voorzien van een kluisje en gratis wifi.

Bekijk de website van Hotel Maestre
Hotel TRH Ciudad de Baeza
Hotel TRH Ciudad de Baeza - Baeza
Wilt u verblijven in de rustieke omgeving van een 16e-eeuws voormalig karmelietenklooster? Dat kan in hotel TRH Baeza in het oude centrum van de UNESCO-stad Baeza! De hotelkamers liggen rond de kloosterhof van het voormalige klooster. Ze zijn van alle moderne gemakken voorzien, waaronder gratis wifi. Drinkt u een drankje op het terras of aan de gezellige bar? Of stapt u de deur uit en wandelt u de prachtige renaissancestad in? De keuze is aan u!

Bekijk de website van TRH Ciudad de Baeza
Hotel Balneario Parque de Cazorla
Hotel Balneario Parque de Cazorla - Arroyo Frío
Vanuit het hotel heeft u een indrukwekkend uitzicht op de bergen van het nationale park Cazorla! Het hotel heeft een buitenzwembad en een zonneterras. Tegen betaling van een toeslag kunt u gebruikmaken van de spafaciliteiten, waaronder van een verwarmd zwembad en een hot tub. Ook zijn er een Turks bad en een sauna te vinden.

Bekijk de website van Balneario Parque de Cazorla
 Hotel Parador de Cazorla
Hotel Parador de Cazorla - Cazorla
Parador de Cazorla ligt midden in het natuurreservaat Cazorla. Vanuit dit karakteristieke hotel kunt u volop genieten van het indrukwekkende uitzicht op de bergen en de beboste vallei. Strijk na het diner ’s avonds neer bij het knapperend vuur van de open haard in de lounge of maak nog even een wandeling door de tuin. Mogelijk ziet u de herten aan u voorbij trekken!

Bekijk de website van Parador de Cazorla

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
De beste reisleiders die u méér laten zien
De CO₂-uitstoot van uw reis wordt door SRC Reizen 100% gecompenseerd
U profiteert van de SRC-prijsgarantie: als u geboekt heeft, gaat uw reissom niet meer omhoog, maar kan hij nog wel omlaag gaan!

Verlengingsmogelijkheden

U kunt deze reis met 4 nachten verlengen in Málaga. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. De verlenging is op basis van logies en ontbijt. Het is mogelijk om het diner bij te boeken. De (taxi)transfers zijn inbegrepen.

Málaga
Er is veel te doen in het prachtige Málaga! Met zijn ligging aan de Middellandse Zee is het een heerlijk vakantieparadijs om culturele uitstapjes af te wisselen met een dagje aan het strand. Ook in Málaga ziet u de erfenis van de Moren. De stad heeft een groot aantal monumenten, musea en gebouwen.

Hotel Maestranza
Hotel Maestranza - Malaga
Reisduur: 4 nachten
v.a. € 270 p.p.
Dit prettige middenklassehotel (4-sterren) ligt in het centrum van Málaga, op een perfecte locatie. Op 100 meter afstand van het hotel ligt het strand van Malagueta met haar brede wandel- en fietsboulevard. Het historische centrum van de stad en het Picassomuseum liggen op slechts 10 minuten wandelen. Schuin tegenover het hotel bevindt zich de geheel vernieuwde haven van Málaga met een gezellige boulevard, restaurants, winkels én Centre Pompidou – de eerste buitenlandse dependance van het bekende museum uit Frankrijk. Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie, een restaurant, een bar/lounge en een spa met een sauna, een hot tub en een Turks stoombad. Wifi is gratis beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes. De kamers zijn stijlvol en warm ingericht in de stijl van Pablo Picasso, de beroemde schilder uit Málaga. De kamers zijn voorzien van een minibar, een tv, een kluisje en een badkamer met een föhn.