050 - 3 123 123

Van Donaukloof tot Maramures

Reisleidster Cristína Busuioc:
‘Mijn ervaring is: wie Roemenië heeft bezocht, wil nog eens terug! Om opnieuw te genieten van de overweldigende natuur, de authentieke boerendorpjes, de bijzondere kerken en kloosters, maar ook om te zien hoe het nu met mijn land gaat, dat een bizarre geschiedenis heeft.

Tijdens deze cultuurvakantie maakt u kennis met de gastvrije boeren van Sibiel en bewondert u het mooie stadje Sibiu, maar u ontdekt vooral de onbekende delen van Roemenië. U verkent bijvoorbeeld de Donau, een van de belangrijkste rivieren van Europa.

In het uiterste noordwesten van Roemenië, verscholen achter de Karpaten, ligt de Maramures. In dit afgelegen gebied worden oude tradities en gebruiken nog in ere gehouden. Hier ziet u de houten poorten en houten kerken in de dorpen én het vrolijke kerkhof van Sapinta. Ook de bijzondere steden in Transsylvanië worden niet vergeten, zoals Oradea en haar verrassende jugendstilgebouwen. Ontdekt u met mij het onbekende Roemenië? Ik laat u graag zien hoe mooi mijn land is!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
goede toeristenklassehotels
1 nacht in boerenpension
10x ontbijt en 10x diner
stoomtreinrit langs de Vaser
boottocht over de Donau
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Transsylvanië en Timisoara
houten kerken Maramures
Donaukloof
jugendstil in Oradea
levendig Cluj-Napoca
Brukentalmuseum in Sibiu
klooster van Horezu
Sighetu Marmatiei
zoutmijn van Turda
paleis van Ceausescu
Reisleidster Crístina Busuioc
SRC-reisleidster sinds 2000
Favoriete plek: De Donaukloof
Laat mij u meenemen naar dit fantastische land, waar ossenkarren en ezelwagens nog steeds belangrijke vervoersmiddelen zijn, en laat u betoveren door onbekend Roemenië!
Ontmoet onze beste reisleiders in Roemenië
Reisleidster Crístina Busuioc
Reisleidster sinds 2000

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Boekarest, naar Pitesti
Klooster van Horezu en sculpturen van Targu Jiu
Mooi route langs de Donau, boottocht door de Donaudelta
Bezoek klein Wenen, het charmante Timisoara
Wandeling Oradea en vrije middag
Regio Maramures: houten kerk Barsana en vrolijke kerkhof Sapinta
Bezoek museum Sighetu Marmatiei en ritje met de stoomtrein
Houten kerk van Surdesti en Cluj-Napoca in Transsylvanië
Zoutmijn van Turda en stadswandeling Sibiu, overnachting bij boeren Sibiel
Stadsrondrit Boekarest
Bezoek paleis van de republiek en vlucht Boekarest – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1 : Amsterdam – Boekarest en naar Pitesti

We vliegen naar Roemenië. Na aankomst in Boekarest rijden we naar Pitesti voor de eerste overnachting. (ca. 120 km)

dag 2: Klooster van Horezu en sculpturen van Targu Jiu

Het klooster van Horezu is bekend vanwege zijn architectonische zuiverheid en evenwicht, en zijn vele details en decoraties. Het is een meesterwerk van de Brancovan-stijl en herbergt een aantal prachtige fresco’s. De icoonschilderschool die zich hier in de 18e eeuw vestigde, had in de Balkanregio een vooraanstaande reputatie. Na ons bezoek rijden we naar Targu Jiu, waar we in het beeldenpark de sculpturen van de beroemde kunstenaar Constantin Brancusi bewonderen. Ons hotel staat in Drobeta-Turnu Severin, direct aan de Donau! (ca. 300 km)

dag 3: De mooie blauwe Donau

Via de imposante IJzeren Poort, een smalle vallei van de Donau, rijden we een bijzonder mooie route door de Donaukloof. In Orsova genieten we tijdens een boottochtje van heel dichtbij van die schöne blaue Donau. Behalve de prachtige natuur zien we onderweg onder andere het klooster Mraconia en het beeld van de Dacische koning Decebal, uitgehouwen in een rots. Na een stop in het van oudsher Romeinse kuuroord Baile Herculane rijden we naar Timisoara voor de overnachting. (ca. 240 km)

dag 4: Timisoara, klein Wenen

In Timisoara startte in 1989 de revolutie. De stad heeft een bijzonder charmant centrum met verschillende jugendstilgebouwen en een interessante mix van architectuurstijlen. De stad heeft niet voor niets de bijnaam klein Wenen! Na een uitgebreide kennismaking met de stad rijden we naar Oradea, vlak bij de Hongaarse grens, waar we twee nachten verblijven. (ca. 170 km)

dag 5: Oradea en vrije middag

We wandelen door Oradea met zijn gerestaureerde vesting en interessante jugendstilgebouwen, waaronder de zwarte adelaar. We bezichtigen hier de bijzondere maankerk. Vanmiddag heeft u de tijd om zelf door het stadje te dwalen of een terrasje te pakken in het oude centrum. (ca. 260 km)

dag 6: Terug in de tijd in Maramures

De mooie regio Maramures ligt afgelegen, waardoor de bijzondere oude volkscultuur grotendeels behouden is gebleven. Er zijn hier bijvoorbeeld nog ossen- en paardenwagens te vinden. De bewoners, soms gekleed in klederdracht, zijn ware meesters in de houtsnijkunst. In Barsana bezoeken we een van de mooiste houten kerken van de streek. We bekijken ook het vrolijke kerkhof van Sapinta, waar vele houten kruizen in fris blauw en andere vrolijke kleuren beschilderd zijn. Al in 1935 startte een plaatselijke houtbewerker met het versieren van de kruizen en de traditie wordt nog altijd voortgezet. We verblijven twee nachten in Sighetu Marmatiei. (ca. 280 km)

dag 7: Donkere dagen van Sigehtu Marmatiei

Sighetu Marmatiei, de belangrijkste stad van de Maramures, ligt in de heuvels van het Tisza-dal. Het geboortehuis van de Nobelprijswinnaar Elie Wiesel staat vlak bij de synagoge. In dit gebouw is het museum gevestigd dat is gewijd aan het joodse leven in deze stad. We bezoeken dit museum, dat ook over de Holocaust vertelt. Door de afgelegen ligging was deze stad ten tijde van het communisme een geschikte plek voor een gevangenis voor politieke gevangenen. In het gebouw dat ooit de meest beruchte gevangenis van Roemenië was, bezoeken we het museum ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het communisme. Vanmiddag maken we een ritje met de stoomtrein langs de rivier de Vaser. De oude trein voert ons langs mooie vergezichten en pittoreske landschappen. (ca. 40 km)

dag 8: Houten kerk van Surdesti en Cluj-Napoca

Na een bezoek aan de imposante houten kerk van Srdesti rijden we naar Cluj-Napoca, een typisch Transsylvaanse stad. De stad is groot geworden in de middeleeuwen, door de komst van Duitse handelaren. Lange tijd behoorde Cluj-Napoca bij het Hongaarse rijk. Dat is goed terug te zien in de stijl van verschillende monumenten van de stad. Tegenwoordig leven de Roemenen en de etnische Hongaren samen in deze levendige studentenstad. Tijdens een stadswandeling zien we onder meer de gotische Sint Michaelkerk. We overnachten in Cluj-Napoca. (ca. 180 km)

dag 9: Zoutmijn, Sibiu en overnachten bij boeren

In Turda bezoeken we de magische zoutmijn van Turda. De excursie biedt een surreëel contrast tussen de krachten van de natuur en de meest moderne technieken. Tijdens een stadswandeling in Sibiu, het voormalige Hermannstadt, zien we de drie centrale pleinen met gotische en Weens-barokke patriciërshuizen. Veel van de huizen in Sibiu hebben grappige dakramen, de zogenaamde ogen van Sibiu. Ten slotte bekijken we de ijzeren Brug der Leugens. De dag eindigt in het dorpje Sibiel. Hier overnachten we in kleine pensions bij Roemenen thuis, die ons gastvrij zullen ontvangen. De keurige kamers hebben een eigen douche en een toilet. (ca. 200 km)

dag 10: Door de Oltvallei naar Boekarest

Door de Oltvallei rijden we naar Boekarest, waar we overnachten. We maken een uitgebreide rondrit door de stad die ooit bekendstond als het Parijs van het oosten. Hoewel veel van deze oude glorie tijdens de Tweede Wereldoorlog en het regime van Ceausescu verloren is gegaan, zijn de Roemenen volop bezig om de hoofdstad te renoveren. (ca. 310 km)

dag 11: Paleis van de Republiek en Boekarest – Amsterdam

We bezoeken de patriarchale kerk en, als dat mogelijk is, ook het bizarre paleis van de republiek. Dit is een megalomaan bouwwerk dat ooit in opdracht van Ceausescu werd gebouwd. In de loop van de middag gaan we naar de luchthaven voor de terugvlucht. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Gezamenlijke lunch
Gezamenlijk lunches
Een gezellige en smaakvolle groepslunch
Prijs: € 7,50 tot € 10,50 per persoon per lunch
Tijdens deze reis bieden wij u een aantal keren de gelegenheid om gezamenlijk te lunchen. Uw reisleider is uitstekend op de hoogte van de meest sfeervolle restaurants, waarin smaakvolle maaltijden worden geserveerd. Soms is een drankje bij de lunch inbegrepen. Voor de lunches is een minimumaantal deelnemers nodig.

Vluchtschema
klm.png

Amsterdam - Boekarest 13:35 - 17:20 uur
Boekarest - Amsterdam18:05 - 20:05 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels die beschikken over een restaurant, een bar en meestal ook over een lift. Kofferservice is in Roemenië meestal tegen betaling ter plaatse mogelijk. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad of een douche en een toilet. De meeste hotels hebben alleen gratis wifi in de openbare ruimtes, sommige hotels bieden ook wifi op de kamers aan.

Boerenpensions
In Sibiel verblijft u een nacht in verschillende kleine, eenvoudige pensions. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een douche en een toilet. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Arges
Hotel Arges - Pitesti
Alle kamers van dit aangename hotel, dat in 2011 volledig is gerenoveerd, beschikken over een balkon. Vanuit het hotel loopt u zo de voetgangerszone van het centrum in, waar u op een warme avond heerlijk toeven op een van de terrasjes is.

Bekijk de website van Hotel Arges
Hotel Continental, Roemenië
Hotel Continental - Drobeta - Turnu Severin
Het hotel ligt direct in het centrum van Drobeta-Turnu Severin en aan de boulevard langs de Donau, een bijzondere plek! Het hotel beschikt over een receptie, een lounge bar en een restaurant.

Bekijk de website van Continental
Hotel Check-Inn, Roemenië
Hotel Check-Inn - Timisoara
Hotel Check-Inn is modern ingericht. Het personeel doet er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Bekijk de website van Hotel Check-Inn
Continental Forum, Roemenië
Hotel Continental - Oradea
Hotel Continental ligt net buiten het centrum van Oradea. Het hotel heeft een zeer ruime lobby met een lounge, een stijlvolle bar en een restaurant.

Bekijk de website van Continental Forum
Hotel Gradina Morii, Roemenië
Hotel Gradina Morii - Sighetu Marmatieie
Het zeer fraaie hotel Gradina Morii ligt in een park en aan de voet van een heuvel. De smaakvolle inrichting geeft het hotel een rustieke sfeer. Op het terras voelt u de rust van de Maramures.

Bekijk de website van Hotel Grădina Morii
Hotel Victoria, Roemenië
Hotel Victoria - Cluj
Dit hotel, dat nog uit de communistische tijd stamt, is inmiddels gerenoveerd. Hotel Victoria staat midden in het centrum van Cluj-Napoca. In deze levendige stad vindt u monumenten, winkeltjes en gezellige terrasjes.

Bekijk de website van Victoria
Hotel Central, Roemenië
Hotel Central - Boekarest
Dit moderne, comfortabele hotel ligt in het hart van Boekarest, vlak bij het bekende stadspark Cismigiu. Ook het grootse Paleis van de Republiek ligt op loopafstand. Drinkt u een drankje in de hotelbar?

Bekijk de website van Hotel Central

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.