050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Bijzondere ontdekkingstocht aan het meer van Ohrid

Reisleider Vasko:
‘Het is Paaszondag. Tijdens de Heilige Week hieraan voorafgaand is het lijden en de kruisdood van Jezus door de Macedoniërs herdacht en nu is het moment aangebroken om zijn herrijzenis uitbundig te vieren. Een wandeling door een prachtige omgeving met geregeld een magisch uitzicht over het diepblauwe meer van Ohrid leidt ons naar het kleine dorpje Peštani. Hier ontmoeten we de plaatselijke bevolking met wie we een smakelijke paaslunch bereiden. Lamsvlees staat traditioneel centraal op deze dag. Daarnaast worden broodjes en koekjes gebakken, er worden diverse salades bereid en er zijn aardappelen en rijst. In de tuin van een dorpskerkje genieten we samen van de gerechten. De feestelijkheden worden omlijst door muziek! Plaatselijke muzikanten brengen traditionele klanken ten gehore. Wat een unieke ervaring!

Het paasfeest is de belangrijkste viering in de orthodoxe kerk en een indrukwekkend gebeuren! Tijdens deze bijzondere reis ervaart u hoe de Macedoniërs de aanloop naar Pasen én het Paasfeest zelf beleven. U doet mee met belangrijke tradities, zoals het verven van eieren op Witte Donderdag, het bezoeken van de indrukwekkende processie op Goede Vrijdag en u geniet van een smakelijke Paaslunch op Paaszondag mét de lokale bevolking zelf. Maar we ontdekken ook enkele prachtige plaatsen, die Noord-Macedonië rijk is! Zo wandelen we door de schilderachtige straatjes van Ohrid, bezoeken we het waanzinnig gelegen klooster Treskavec en drinken we Macedonische wijnen in Popova Kula. We verkennen steden als Struga en Prilep, maar maken ook mooie wandelingen door de natuur, zoals naar de waterval Duf. Ontdek de pure schoonheid van Noord-Macedonië en beleef er samen met mij een onvergetelijk orthodox paasfeest!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
middenklassehotels
7x ontbijt, 1x lunch en 6x diner
traditionele lunch op paaszondag
wijnproeverij Popova Kula
paaseieren schilderen
bijwonen orthodoxe mis
Goede Vrijdag-processie
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
mis op Witte Donderdag in Ohrid
Goede Vrijdag-processie in Ohrid
paaslunch in Peštani
klooster Sveti Naum aan meer van Ohrid
klooster van Treskavec
dichtstad Struga en Prilep
grotkerkje Radožda
klooster van Bigorski
waterval Duf in natuurpark Mavrovo
bergdorpjes Konsjko en Elšani
wijngebied Popova Kula
nationaal park Galičica
SRC-reisleider Vasko
SRC-reisleider sinds 2003
Op Paaszondag genieten we samen met lokale boerenfamilies van een gezamenlijk bereidde traditionele paaslunch. Uniek om het Macedonische paasfeest zo te beleven!
Ontmoet onze beste reisleiders in Noord-Macedonië
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
SRC-reisleider Cees
Reisleider sinds 1999
SRC-reisleider Vasko
Reisleider sinds 2003

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Thessaloniki
Naar Noord-Macedonië en stadswandeling Ohrid
Witte Donderdag: het klooster van Sveti Naum, Macedonische tradities en de mogelijkheid tot het bijwonen van een orthodoxe mis
Goede Vrijdag: stad der bruggen Struga, het grotkerkje van Aartsengel Michaël en de Goede Vrijdag-processie in Ohrid
Nationaal park Mavrovo; bezoek aan het klooster van Bigorksi en wandeling naar de waterval Duf
Paaszondag; wandeling over de beboste flanken van het Galičica-gebergte en traditionele paaslunch met muziek bij boerenfamilies in Peštani
Oosterse sferen in Prilep, het klooster Treskavec en wijnproeverij in Popova Kula
Terugvlucht Thessaloniki – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Thessaloniki

We vliegen naar Thessaloniki in Griekenland. Na aankomst op de luchthaven worden we naar ons hotel in Edessa gebracht, waar we een nacht verblijven. Als de tijd het toelaat verkennen we het centrum van dit Griekse stadje, dat in een groene, bergachtige omgeving ligt. De mooie parken, vele rivieren en beekjes én vooral de grootste en hoogste watervallen van Griekenland maken Edessa, stad van het water, een plezierige startplek van onze reis. (ca. 110 km)

dag 2: Naar Noord-Macedonië

We steken de grens over met Noord-Macedonië en reizen naar Ohrid, dat magistraal aan het diepblauwe meer van Ohrid ligt. De stad is een van de oudste nederzettingen van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We maken een uitgebreide wandeling en bekijken de tallozen monumenten die de stad rijk is. Hoewel niet alle 365 kerken in Ohrid bewaard zijn gebleven, zijn er nog steeds heel veel te vinden. We bewonderen de bijzondere iconengalerij en genieten van de unieke architectuur, die zo kenmerkend is voor de stad. Vergeet tijdens het klimmen en dalen niet af en toe even stil te staan en te genieten van fotogenieke doorkijkjes en adembenemende vergezichten! We verblijven vijf nachten in een comfortabel hotel in Ohrid. (ca. 180 km)

dag 3: Witte Donderdag bij het meer van Ohrid

Het klooster van Sveti Naum, in 905 gesticht door de heilige Naum, is een van de mooiste van Noord-Macedonië. De fresco’s en iconen dateren uit de 16e en 17e eeuw, de periode waarin het klooster herbouwd is op de resten van de oude kerk. Wanneer we het klooster bewonderen zien we hoe prachtig ze bewaard zijn gebleven! Rondom het gebouw vallen de rond paraderende pauwen op. Aansluitend maken we een korte roeiboottocht langs de bronnen van de Zwarte Drim. Het water is kraakhelder, ijskoud en de omgeving is lieflijk. Het is vandaag Witte Donderdag, de dag waarop de plaatselijke bevolking volgens traditie eieren schildert en paaslekkernijen bakt. De eieren worden veelal rood gekleurd, wat symbool staat voor het bloed van Christus. In een restaurant delen we mee in deze traditie. ’s Avonds is er gelegenheid om in een plaatselijke kerk de orthodoxe mis bij te wonen, waar de twaalf Evangeliën worden gelezen. (ca. 60 km)

dag 4: Goede Vrijdag-processie in Ohrid

We bezoeken Struga, de stad der bruggen, dat in twee delen gesplitst wordt door de Zwarte Drim, die dwars door het plaatsje stroomt. Dit is de geboorteplaats van de bekendste Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi. Al sinds 1961 worden hier jaarlijks de bekende ‘Avonden van de poëzie’ georganiseerd. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit de hele wereld, waaronder soms winnaars van de Nobelprijs van de literatuur. Zij kunnen op een van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Vervolgens bekijken we in Radožda het grotkerkje gewijd aan de Aartsengel Michaël, dat verstopt is in een steile rotswand. Hier leefden monniken ooit teruggetrokken en afgesloten om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Via een lange trap bereiken we het kerkje en bewonderen we de fresco’s die in de 13e eeuw op de muren zijn aangebracht. Op deze avond woont u in Ohrid de Goede Vrijdag-processie bij, die de begrafenis van Jezus Christus symboliseert. Mensen lopen achter de baar of staan langs de route met een kaars in hun hand. Zeer indrukwekkend om mee te maken! (ca. 60 km)

dag 5: Stille Zaterdag in het nationaal park Mavrovo

Het is Stille Zaterdag, de dag voor Paaszondag. We bezoeken het klooster van Bigorski, gelegen in een bosrijke omgeving, vlak bij de Albanese grens. Hier trokken monniken zich lang geleden terug om zich te kunnen afsluiten van de rest van de wereld en zich helemaal te kunnen wijden aan hun geloof. In de middag maken we een wandeling van ongeveer drie kwartier naar de waterval Duf, dat net als het klooster in het nationaal park Mavrovo ligt, het grootste nationale park van het land. In de winter is dit een populair skigebied, in de zomer kan er door het bergachtige landschap prachtig gewandeld worden. Na de wandeling keren we, na een mooie dag in de ongerepte natuur, terug naar Ohrid. (ca. 180 km)

dag 6: Eerste Paasdag met traditionele paaslunch

We beginnen de dag met een wandeling over de beboste flanken van het Galičica-gebergte, dat uitgeroepen is tot nationaal park. Hier maken we, voor we naar Peštani gaan, een wandeling van ongeveer anderhalf uur tussen de rustige bergdorpjes Konsjko en Elšani. We nemen onderweg geregeld een momentje om stil te staan en te genieten van het magnifieke uitzicht over het meer van Ohrid, dat 500 meter lager ligt. Aan de overzijde van het meer rijzen de Albanese bergen boven de nevel uit, die op warme dagen boven het meer hangt. En wanneer de wind uit de bergen opsteekt, is het uitzicht over het meer kraakhelder. Wanneer we zijn aangekomen in Peštani maken we samen met de plaatselijke bevolking verschillende traditionele gerechten klaar. Deze worden geserveerd in de tuin van het dorpskerkje. Een feestelijke paaslunch met de boerenfamilies volgt en natuurlijk mag muziek hier niet bij ontbreken. Macedoniërs vieren op deze wijze de overwinning van het leven op de dood. Een geweldige, authentieke ervaring! De touringcar brengt ons aan het eind van de middag terug naar ons hotel in Ohrid. Het diner is vandaag op eigen gelegenheid. Wandelt u de stad in naar een restaurantje om nogmaals van de lokale keuken te proeven? (ca. 25 km)

dag 7: Het klooster Treskavec en afscheidsdiner met wijnproeverij

We laten Ohrid achter ons en reizen door het hart van Noord-Macedoniënaar Prilep, vooral bekend vanwege de ruïnes van het kasteel van Marko, die op een rots boven de stad prijken. Over deze legendarische Macedonische koning uit de 14e eeuw doen veel verhalen de ronde. In de gezellige stad proeven we van de oosterse sferen. Hierna maken we een bijzondere rit door een ruig landschap naar het klooster Treskavec, dat tussen grootse granietblokken verscholen ligt. Hier lag tot de 7e eeuw de antieke stad Kolobaise. Op deze bijzondere en afgelegen plek, waar een mythische sfeer hangt, wacht ons een gastvrije ontvangst door de enige monnik die er leeft. Niet alleen de spectaculaire ligging, maar ook de Byzantijnse fresco’s en de geheimzinnige necropolis maken Treskavec tot een unieke plek! Na de bezichtiging van het klooster rijden we naar het wijngebied Popova Kula voor de overnachting. Hier genieten we van een smakelijk afscheidsdiner mét wijnproeverij. (ca. 230 km)

dag 8: Thessaloniki – Amsterdam

We steken de grens met Griekenland over en worden naar de luchthaven van Thessaloniki gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 140 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Thessaloniki09:40 - 13:30 uur
Thessaloniki - Amsterdam14:15 - 16:20 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in andere, gelijkwaardige hotels. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Aigai Edessa, Griekenland
Hotel Aigai - Edessa
Net buiten Edessa ligt het prettige hotel Aigai, waar u gastvrij ontvangen zult worden. Op circa 4 kilometer bevinden zich de indrukwekkende watervallen van Edessa; de grootste en hoogste watervallen van Griekenland. Het hotel beschikt over een lift, een restaurant, een bar, een seizoensgebonden buitenzwembad en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van een tv, een waterkoker, een koelkastje, airconditioning en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Aigai
Hotel Nova Riviera - Ohrid
Hotel Nova Riviera - Ohrid
In het centrum van het bruisende Ohrid, op slechts 60 meter van het centrale plein en met de stranden van Ohrid om de hoek, ligt het comfortabele Nova Riviera Hotel. Wanneer u de straat oversteekt, staat u aan de oevers van het diepblauwe Meer van Ohrid. Het hotel beschikt over een lounge, een restaurant met een zomerterras, een bar, een lift en gratis wi-fi. De kamers, 39 in totaal, zijn voorzien van airconditioning, een tv, een telefoon, een minibar, een balkon en een badkamer met bad en/of douche, een toilet en een föhn.

Bekijk de website van Hotel Nova Riviera
Popova Kula, Macedonië
Hotel Popova Kula - Demir Kapija
Het charmante hotel en wijnboerderij Popova Kula ligt fraai tussen de wijngaarden. Het hotel heeft een lift, een restaurant, een bar, een terras en een tuin. In Popova Kula Hotel & Winery is gratis wifi beschikbaar. De kamers van het hotel beschikken over een tv, airconditioning, een minibar en een badkamer met een douche, een toilet en een föhn.

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.

Wellicht zijn deze reizen ook interessant voor u?