Eeuwenoude tradities en lokale lekkernijen

Reisleidster Astrid Schalke
‘Het is Witte Donderdag op het Kroatische eiland Hvar. Om tien uur in de avond start in zes verschillende plaatsjes op het eiland een unieke, 22 kilometer lange paasprocessie. Voorop loopt een kruisdrager blootvoets met een achttien kilo zwaar kruis op de schouders. Hij wordt gevolgd door acolieten in witte tunieken, die kaarsen en lantaarns met zich meedragen, vijf koorzangers, die onderweg liederen zingen, en vele pelgrims.

De zes groepen starten bij hun kerk en maken een rondgang over het eiland via de zes verschillende plaatsen. Met de klok mee, want ze mogen elkaar onderweg niet tegenkomen! Op Goede Vrijdag arriveren de processies vroeg in de morgen weer op het startpunt. De kruisdrager rent de laatste meters en ontvangt bij aankomst de zegening van de priester.

Deze Za Križen-processie, dat volg het kruis betekent, is een diepgewortelde traditie op Hvar. Hoe belangrijk de traditie is, blijkt uit het feit dat de processie al eeuwenlang ieder jaar plaatsvindt, onder welke omstandigheden dan ook. Zelfs tijdens het communistisch regime, in een vluchtelingenkamp in de Sinaï tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij erg slecht weer. Niet voor niets wordt het door UNESCO aangemerkt als immaterieel erfgoed. Het meemaken van deze unieke traditie is dan ook een hoogtepunt van deze paasreis naar Kroatië!

Maar het Kroatische paasfeest omvat meer dan deze processie. Tijdens het paasfeest wordt er volop gevierd onder het genot van traditionele Kroatische gerechten en heerlijke wijnen, geproduceerd van lokale zongerijpte druiven. Tijdens deze nieuwe paasreis bent u getuige van deze eeuwenoude en moderne tradities. Daarnaast geniet u op het Kroatische vasteland van authentieke plaatsen langs de Dalmatische kust, zoals Split, Trogir en Šibenik. In het natuurpark Krka wandelt u met een gids door de prachtige natuur, langs spectaculaire watervallen. Gaat u met mee om Pasen in Kroatië te vieren?’

Pluspunten
vluchten Croatia Airlines
ruimbagage
ferryovertochten
toeristenklassehotels
7x ontbijt, 1x brunch en 7x diner
brunch Paaszondag
audiosysteem
lokale gidsen
de beste SRC-reisleider
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
unieke Za Križen-processie
Goede Vrijdag-processie Hvar-Stad
bijwonen Paasmis
Split en Trogir
paleiscomplex Diocletianus in Split
Sint Laurentiuskerk in Trogir
Sint Jacobuskerk in Šibenik
nationaal park Krka
eilandtocht Hvar
Reisleidster Astrid Schalke
SRC-reisleidster sinds 1996
Favoriete plek: Piazza in Hvar-stad
Ik neem u graag mee naar het eiland Hvar om Za Križen bij te wonen, deze eeuwenoude traditie is opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed!
Ontmoet onze beste reisleiders in Kroatië
Reisleidster Claudia Vosman
Reisleidster sinds 2001
Reisleider Cees de Kam
Reisleider sinds 1999
Reisleidster Maria Lauret-Wiegerinck
Reisleidster sinds 2008

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Split
Bezoek aan Split, het paleiscomplex van keizer Diocletianus en sfeervol Trogir
Wandelen door nationaal park Krka en bezoek aan Sint Jacobuskathedraal in Šibenik
Ferry naar Hvar, in de avond bijwonen Za Križen-processie
Verkenning Hvar-Stad en Goede Vrijdag-processie
Eilandtour Hvar, verkenning Stari Grad en Vrboska
Bijwonen Paasmis, traditionele brunch en ferry terug naar het vasteland
Terugvlucht via Zagreb naar Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Split

We vliegen via Zagreb naar Split. Na aankomst op de luchthaven worden we naar ons hotel in Trogir gebracht, waar we de komende drie nachten verblijven. Het hotel ligt op het eiland Čiovo, op 400 meter van het historische hart van de stad. (ca. 10 km)

dag 2: Romeins Split en sfeervol Trogir

In het prachtige en mediterrane Split, de tweede stad van Kroatië, maken we een wandeling door het Romeinse centrum. We brengen een bezoek aan de indrukwekkende restanten van het paleiscomplex van keizer Diocletianus. We bezichtigen onder andere de Jupitertempel en de Sint Domniuskathedraal. Vervolgens kunt u heerlijk genieten van een lunch op een van de terrassen aan de gezellige boulevard. In de loop van de middag rijden we terug naar Trogir, waar we het historische schiereiland bekijken. We bezichtigen de kathedraal van Sint Laurentius, een fraai voorbeeld van de romaanse en gotische architectuur in Kroatië. (ca. 60 km)

dag 3: Nationaal park Krka en een bezoek aan Šibenik

We gaan naar het nationaal park Krka, dat een rijke en gevarieerde flora en fauna heeft. De rivier Krka stroomt door het park en vertakt in vele kleine zijriviertjes, waarvan sommige leiden tot spectaculaire watervallen. Onder begeleiding van een gids maken we een wandeling door de mooie natuur van dit park. In Šibenik staat de Sint Jacobuskathedraal, waarvan de bouw werd gestart in 1431. De beroemde architect Juraj Matejev Dalmatinac voegde het grootste deel van de drieschepige basiliek en de koepel toe. Indrukwekkend is de fries waarin hij 71 tijdgenoten afbeeldt met elk hun eigen gelaatsuitdrukking. (ca. 150 km)

dag 4: Witte Donderdag en de Za Križen-processie

We varen met de ferry naar het eiland Hvar, waar we drie nachten verblijven in Hvar-Stad. Vandaag is het Witte Donderdag en om 22.00 uur wordt er in 6 verschillende plaatsen op het eiland een unieke, 22 kilometer lange processie gehouden. De zes groepen starten bij hun kerk en maken een rondgang over het eiland langs de zes verschillende plaatsen. Allemaal met de klok mee, want de groepen mogen elkaar onder geen beding elkaar onderweg treffen. Een 18 kilo zwaar kruis wordt door een kruisdrager op blote voeten rond gedragen gevolgd door een grote groep processiegangers. Vroeg in de morgen van Goede Vrijdag komt men weer aan op het startpunt. Deze processie vindt al eeuwenlang ieder jaar plaats en wij gaan deze bijzondere gebeurtenis bijwonen. (ca. 100 km)

dag 5: Goede Vrijdag-processie

We maken een wandeling door de gelijknamige hoofdstad van Hvar, waarbij we dwalen langs de zeven eeuwen oude stadsmuren. Via de wandelpromenade komen we uit bij de Piazza, dat wel het mooiste plein van Dalmatië wordt genoemd. Aan het plein liggen interessante bouwwerken zoals de heilige Stephankathedraal en de paleizen van Groda. Hier vindt in de middag de Goede Vrijdag-processie plaats, waar u getuige van kunt zijn. De inwoners van Hvar komen ieder jaar in grote getale hier naar toe.

dag 6: Eilandtocht op Stille Zaterdag

Hvar is het eiland van de lavendel. Uitgestrekte lavendelvelden, zo ver het oog reikt, vormen een onvergetelijke aanblik. De heerlijke geur van lavendel wordt vermengd met de geuren van rozemarijn en salie. Hvar heeft de meeste zonuren van alle eilanden in de Adriatische Zee! Door dit milde klimaat is het eiland zeer geschikt voor het verbouwen van olijven, vijgen, kruiden en druiven, waarvan heerlijke wijnen worden geproduceerd. Onder begeleiding van een gids maken we een eilandtocht. We rijden over kleine binnen weggetjes, passeren oude dorpjes en genieten onderweg van prachtige panorama’s. Stari Grad is een van de oudste steden van Kroatië. In het jaar van de geboorte van filosoof Aristoteles stichtten Griekse kolonisten van het eiland Paros deze stad op Hvar, en zij gaven het de naam Pharos. Stari Grad, prachtig gelegen op een plek waar het azuurblauwe water van de zee het groen van de uitgestrekte wijn- en olijfboomgaarden elkaar ontmoeten, vormt nu het historische hart van het eiland. Nadat we in Stari Grad een wandeling hebben gemaakt, gaan we naar het charmante plaatsje Vrboska, dat wel het Venetië van Hvar wordt genoemd. We zien hier gebouwen in gotische, renaissance en barokstijl. De rest van de dag is ter vrije besteding. Geniet u van een kopje koffie in de haven van Hvar-Stad of dwaalt u nog een keer door de gezellige smalle straatjes? (ca. 60 km)

dag 7: Paasmis en traditionele brunch

Vanochtend gaan we naar een van de kerken in Hvar-Stad voor het bijwonen van een Paasmis. Daarna genieten we in ons hotel van een heerlijke paasbrunch met lokale specerijen en lekkernijen. In de loop van de dag varen we terug naar het vasteland voor onze laatste overnachting in Trogir. (ca. 30 km)

dag 8: Split – Amsterdam

Vroeg in de ochtend verlaten we uit ons hotel en rijden naar de luchthaven van Split voor de terugvlucht via Zagreb naar Amsterdam. (ca. 30 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
croatia_airlines.png

Amsterdam - Zagreb11:20 - 13:10 uur
Zagreb - Split14:35 - 15:25 uur
Split - Zagreb06:15 - 07:00 uur
Zagreb - Amsterdam08:25 - 10:30 uur

Let op: dit is het standaard vluchtschema dat geldt voor de meeste vertrekdata. Het is mogelijk dat het vluchtschema voor uw specifieke vertrekdatum afwijkt van het bovenstaande schema. In de kassabon en op de reserveringsbevestiging ziet u het vluchtschema van de door u gekozen vertrekdatum dat op dat moment bekend is. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

U verblijft in toeristenklassehotels, die over een lift beschikken. Hieronder vindt u meer informatie over de hotels die meestal op deze reis worden gebruikt. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens voor uw reis.

Hotel Palace, Kroatië
Hotel Palace - Trogir
Deze accommodatie ligt op het eiland Čiovo, op slechts 400 meter van het centrum van de mooie UNESCO-stad Trogir. De kamers zijn voorzien van een tv en een minibar. De badkamer is uitgerust met een bad of een douche en ene toilet. Het hotel heeft een sauna, een hot tub, massagemogelijkheden en fitnessapparatuur. In de gehele accommodatie is gratis wifi.

Bekijk de website van Hotel Palace
Hotel Riva, Kroatië
Hotel Riva - Hvar
Dit boetiekhotel ligt op 4 minuten lopen van het strand en bevindt zich aan de populaire promenade met uitzicht op de bruisende jachthaven van Hvar. De designkamers hebben allemaal hun eigen Hollywood thema en beschikken over airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar en een badkamer voorzien van zachte badjassen en designdetails. Wifi is gratis beschikbaar.

Bekijk de website van Hotel Riva

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice. U kunt uw auto gratis maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel.
NB/B> Ter plaatse dient u 6% aan toeristenbelasting te voldoen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers
Direct na boeking ontvangt u van ons een mail met de bevestiging en uw factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDeal
Boek uw reis online
De beste reisleiders die u net wat meer laten zien
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Boek vóór 31 januari en ontvang € 35,- feestkorting per persoon op alle reizen met vertrek tussen 1 april 2018 en 31 oktober 2018. Bekijk de actievoorwaarden.