050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Het feest van het licht

Reisleider Arjiris:
‘Het is zaterdagavond en de Grieken verzamelen zich buiten de kerk, waar iets voor twaalven alle lichten doven. Om twaalf uur precies komt de priester terug met het Heilige Licht. Dit licht wordt aan elkaar doorgegeven en gedeeld door middel van kaarsen, die men van huis heeft meegebracht. Het licht is teruggekeerd op aarde. Binnen een mum van tijd baadt de hele kerk en het plein ervoor in een zee van kaarslicht.

Het Griekse paasfeest is een indrukwekkend gebeuren en u bent daar getuige van tijdens deze paasreis op het grootste eiland van Griekenland: Kreta. Tijdens onze ontdekkingstocht over het eiland ervaart u hoe de Grieken de aanloop naar Pasen én het paasfeest zelf beleven. U doet mee aan belangrijke tradities als het verven van eieren en het bakken van koekjes op Witte Donderdag, ziet de indrukwekkende paasprocessie op Goede Vrijdag en geniet van een heerlijke paaslunch op paaszondag.

En natuurlijk ziet u ook het mooiste van Kreta! Hier maakt u figuurlijk een reis door de tijd en bewondert u de rijke erfenis van de verschillende volkeren, die het eiland bewoond hebben. Overblijfselen van Minoïsche paleizen, middeleeuwse kloosters en Venetiaanse forten zijn stille getuigen uit Kreta’s verleden. U bezoekt prachtige musea, geniet van de afwisselende landschappen en dwaalt door de charmante straatjes van mooie plaatsen. Bijzonder zijn de bezoeken aan een pottenbakker in het kleurrijke Margarites en de rondleiding door een kruidentuin.

En dit alles ontdekt u in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat en het klimaat aangenaam is. Reis mee en beleef het Griekse paasfeest op het mooie Kreta!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten Transavia
middenklassehotel in Rethymnon
7x ontbijt, 1x lunch en 3x diner
traditionele paaslunch in dorpstaverne
eieren verven en paaskoekjes bakken
rondleiding kruidentuin
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Grieks-orthodox paasfeest
paasprocessie op Goede Vrijdag
paasnachtmis op Stille Zaterdag
Rethymnon, Chania en Heraklion
Knossos en Phaestos
kloosters van Arkadi en Chrissopigi
archeologisch museum Heraklion
pottenbakkersdorp Margarites
MAE-museum van Elefterna
bergdorpje Argiroupoli
grotwoningen in Matala
Reisleider Arjiris
SRC-reisleider sinds 2000
Het is een magisch moment als de priester op zaterdagnacht het Heilige Licht doorgeeft aan de gelovigen en het plein voor de kerk binnen een mum van tijd in een zee van kaarslicht baadt. Erg bijzonder om mee te maken!
Ontmoet onze beste reisleiders in Griekenland
Reisleider Arjiris
Reisleider sinds 2000
Reisleidster Astrid
Reisleidster sinds 1996
SRC-reisleidster Helma
Reisleidster sinds 1997
Reisleidster Georgina
Reisleidster sinds 1997
Reisleidster Karen
Reisleidster sinds 2019

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Heraklion en transfer naar Rethymnon
Rethymnon, bezoek kruidentuin, Phaestos en Matala
Het klooster van Arkadi, het museum van Elefterna, Margarites en Rethymnon
Het klooster van Chrissopigi, Chania en op een mooie locatie volgens traditioneel gebruik eieren verven en koekjes bakken
In het spoor van koning Minos; bezoek Heraklion, archeologisch museum en Knossos
Vrije dag en mogelijkheid tot bijwonen paasnachtmis
Paaszondag; traditionele paaslunch in authentiek dorpje
Terugvlucht Heraklion – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Heraklion

We vliegen naar Kreta. Na aankomst op de luchthaven van Heraklion worden we naar ons hotel in Rethymnon gebracht, onze uitvalsbasis voor deze bijzondere paasreis. Het is de Stille Week voor Pasen. Een groot deel van de bevolking volgt de religieuze gebruiken die gelden tijdens de 40 dagen durende vastentijd. (ca. 90 km)

dag 2: Naar de zuidkust

We verblijven deze hele week in Rethymnon en beginnen dan ook met een stadswandeling door de uitstekend bewaard gebleven stadskern, met haar wirwar van smalle straatjes. De panden en gevels uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse overheersing springen in het oog, net als de kleurrijke haven. Hierna rijden we, met zicht op de hoge bergen, door het afwisselende binnenland in zuidelijke richting. Bij Spili bezoeken we een kruidentuin, waar we uitleg krijgen over de medicinale werking van diverse kruiden. Uiteraard proeven we de heerlijke kruidenthee! Hierna bezoeken we antiek Phaestos, dat na Knossos het belangrijkste Minoïsche paleis van het eiland was. Knossos wordt volgens de overlevering toegeschreven aan koning Minos, Phaestos aan zijn broer. Beide leven in de mythologie voort als de wijze rechters van de onderwereld. In de ruïnes van het paleis werd in 1908 de wereldberoemde schijf van Phaestos met Griekse hiëroglyfen gevonden. Dit artefact zullen we later bewonderen in het museum van Heraklion. In het kustplaatsje Matala, dat in de jaren ‘60 van de vorige eeuw zeer geliefd was bij hippies, zien we de oude grotwoningen. De grotten werden in de Romeinse periode waarschijnlijk gebruikt als graven. (170 km)

dag 3: In het heuvelachtige binnenland...

We bezoeken het bekendste klooster van Kreta: het Arkadi-klooster. Dit Byzantijnse klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de 19e-eeuwse onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken en staat symbool voor moed en onverzettelijkheid. We horen het verhaal van de grote opoffering die vele Kretenzers, waaronder vrouwen en kinderen, gemaakt hebben voor de vrijheid van het eiland. In het glooiende achterland zien we charmante kleine dorpjes verscholen in de ongerepte natuur. In het MAE-museum van Elefterna bewonderen we archeologische vondsten, zoals gebruiksvoorwerpen, keramiek, maar ook prachtige sieraden. Aansluitend bezoeken we in het dorp Margarites een pottenbakker, die ons meer verteld over zijn ambacht. (ca. 70 km)

dag 4: Witte Donderdag

Met uitzicht op de Egeïsche Zee rijden we richting het westen. Onderweg bezoeken we het lieflijke Chrissopigi-klooster, waar we hartelijk welkom worden geheten door de vriendelijke nonnen die in het 16e-eeuwse klooster wonen. Hierna gaan we naar Chania, de vroegere hoofdstad van het eiland. Chania heeft samen met haar omgeving een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Minoïsche beschaving. We verkennen de fotogenieke oude stad met haar labyrint van straatjes, waar historische gebouwen omgetoverd zijn tot knusse restaurantjes en winkeltjes. In de Venetiaanse haven proeven we de bruisende Griekse sfeer. Op Witte Donderdag wordt volgens de kerkelijke traditie de baar van Jezus Christus versierd met bloemen. Huisvrouwen verven eieren rood, de kleur die het bloed van Jezus Christus symboliseert, en bakken paaskoekjes. Op een mooie locatie gaan wij ook, geheel volgens traditioneel gebruik, eieren verven en paaskoekjes bakken. (ca. 130 km)

dag 5: Goede Vrijdag

Het is Goede Vrijdag: in de ochtend luiden de kerkklokken als symbool voor de rouw. De Kretenzers zijn druk met de laatste voorbereidingen voor het paasfeest. We rijden naar Heraklion, de hoofdstad en het handelscentrum van het eiland, waar de Venetiaanse en Turkse invloeden nog altijd zichtbaar zijn. Op de dagelijkse markt bruist het en de terrasjes rondom de Morosini-fontein en op het Vrijheidsplein zijn altijd gezellig! Natuurlijk gaan we ook naar het archeologisch museum, een van de belangrijkste van Griekenland. Met name de collectie Minoïsche kunstvoorwerpen spreekt tot de verbeelding. Hierna gaan we naar Knossos, het hoogtepunt uit de Minoïsche tijd, en bezoeken we de ruïnes van het 4.000 jaar oude paleis van koning Minos. Volgens de Griekse mythologie is het paleis, ontworpen door de beroemde architect Daedalus, zo complex opgezet, dat een ieder die zich in het paleis bevond de uitgang niet meer kon vinden. Na terugkeer in Rethymnon kunt u in de avond bij een kerk getuige zijn van een indrukwekkende paasprocessie, die de begrafenis van Jezus Christus symboliseert. Mensen lopen achter de baar aan en staan langs de route met een kaars in hun hand. (ca. 170 km)

dag 6: Stille Zaterdag

De dag is ter vrije besteding in Rethymnon. Maakt u een wandeling door de stad, bezoekt u het Venetiaanse fort of ontspant u bij het zwembad van uw hotel? In de avond kunt u naar de paasnachtmis. Om middernacht spreekt de priester de wederopstanding uit. Hij geeft het licht door aan de kerkgangers, die geduldig met een kaars in hun hand wachten om het Heilige Licht te ontvangen. Na dagen van rouw staan de luidende kerkklokken nu symbool voor vreugde. Buiten wordt een Judaspop verbrand en wordt vuurwerk ontstoken. De vastentijd is voorbij en de gebakken koekjes kunnen gegeten worden!

dag 7: Paaszondag

Het is Pasen! In de loop van de ochtend vertrekken we naar het pittoreske Argiroupoli. Het groene schaduwrijke plaatsje is vooral bekend om de vele watervalletjes en er is een prachtig mozaïek te bewonderen. Voor de Grieken is het deze dag groot feest. Zij die veertig dagen hebben gevast, mogen zich weer te goed doen aan vlees. In het dorp zullen we dan ook de lammeren aan het spit zien ronddraaien. Op het centrale dorpsplein komt men samen, er wordt gegeten en natuurlijk gedanst! In een gezellige dorpstaverne genieten we van een smaakvolle traditionele paaslunch. (ca. 50 km)

dag 8: Heraklion – Amsterdam

Helaas is er een einde gekomen aan deze bijzondere paasreis op Kreta. We worden naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 90 km)


(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
Transavia

Amsterdam - Heraklion07:50 - 11:35 uur
Heraklion - Amsterdam12:20 - 15:10 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Theartemis Palace, Rethymnon, Kreta
Hotel Theartemis Palace - Rethymnon
Dit moderne hotel ligt dicht bij het zandstrand en de binnenstad van de studentenstad Rethymnon. Theartemis Palace beschikt over een sfeervol restaurant, een ruime lounge, een bar, een zwembad met ligstoelen en wellnessfaciliteiten. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een koelkastje, een balkon of een terras en een badkamer met een föhn, een bad en/ of een douche en een toilet.

Bekijk de website van hotel Theartemis Palace

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.