050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Bewonder de kunst van Pablo Picasso in drie unieke exposities

Reisleidster Qurina:
‘Dit jaar, 2023, is het Picasso-jaar; het is 50 jaar geleden is dat Pablo Picasso overleed. Wereldwijd worden er zo’n 50 speciale tentoonstellingen georganiseerd om eer te bewijzen aan een van de grootste kunstenaars die een revolutie teweeg bracht in de kunstgeschiedenis. En daar blijft Madrid natuurlijk niet in achter! Tijdens deze unieke kunstreis neem ik u mee naar drie bijzondere exposities over de Spaanse meester in Madrid én in Toledo: een buitenkansje!

Pablo Ruiz y Picasso werd in 1881 geboren in Málaga en overleed in 1973 in Mougins in Frankrijk. Als 16-jarige jongen woonde Picasso enige tijd in Madrid en kreeg les aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Veel lessen heeft hij niet gevolgd, want hij was altijd te vinden in het onvolprezen Pradomuseum waar hij de grote meesters kopieerde. Een aantal van deze grote meesters, zoals Velázquez en El Greco, zouden een grote inspiratiebron blijven voor Picasso. Hij werd zelfs tijdens de burgeroorlog door de Republikeinen benoemd als directeur van het Prado. Tijdens deze kunstreis bekijken we Madrid en haar musea door de ogen van Picasso. Uiteraard bezoeken we het Pradomuseum, maar onze aandacht gaat vooral uit naar de exposities in die twee andere beroemde musea uit de gouden kunstdriehoek. In het Reina Sofía bewonderen we naast de Guernica de speciale tentoonstelling Picasso 1906. La gran transformación. Een andere tijdelijke tentoonstelling, Picasso. Lo sagrado y lo profano, zien we in Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. In dit museum mag ons reisgezelschap een uur voor de officiële opening exclusief naar binnen om deze expositie te bekijken. Een lokale gids geeft hierbij uitleg. Dit is een unieke ervaring, waarbij we het museum bijna voor onszelf hebben!

Maar naast deze prachtige musea in de gouden kunstdriehoek is er meer te zien in de Spaanse hoofdstad! Want Madrid is niet alleen een culturele (kunst)metropool, het is ook een levendige en gastvrije stad. Daarom wandel ik graag meerdere dagen met u door deze inspirerende stad en laat ik u bijzondere hotspots zien. Ook verlaten we een dagje de drukte van de stad voor een bezoek aan Toledo, de stad van El Greco, een van Picasso’s grote inspiratiebronnen. Hier zien we de tijdelijke tentoonstelling Picasso. La visita secreta, 1934. Kortom, er valt heel veel te genieten op deze speciaal voor u samengestelde kunstreis in het Picasso-jaar 2023!’

Pluspunten
rechtstreekse vluchten KLM
middenklassehotel nabij het centrum
4x ontbijt en 2x diner
3x entreegelden Picasso-expositie
entreegeld vaste collectie Thyssen
entreegelden Prado en Reina Sofia
rondleiding met gids Picasso-expo Thyssen
lezing Spaanse kunst en Picasso
e-book 100 tips voor Madrid
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
overige entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Picasso-expo in Thyssen-Bornemisza Madrid
Picasso-expo en Guernica in Reina Sofía Madrid
Picasso-expo in Museo del Greco Toledo
Pradomuseum
wandeling historisch hart Madrid
El Greco in Santo Tomé in Toledo
kathedraal in Toledo
SRC-reisleidster Qurina
SRC-reisleidster sinds 2011
Tijdens deze speciale kunstreis in het Picasso-jaar 2023 bezoekt u drie unieke Picasso-tentoonstellingen onder andere in het Thyssen-Bornemisza, waar u al een uur voor de officiële opening naar binnen mag!
Ontmoet onze beste reisleiders in Spanje
SRC-reisleider Joen
Reisleider sinds 1995
SRc-reisleidster Qurina
Reisleidster sinds 2011
SRC-reisleider Stephan
Reisleider sinds 2017
SRC-reisleider Rick
Reisleider sinds 2019

De reis in het kort

Vlucht Amsterdam – Madrid, stadswandeling, lezing Spaanse kunst en diner
Exclusief bezoek expositie ‘Picasso. Lo sagrado y lo profano’ in museum Thyssen-Bornemisza en stadswandeling Madrid
UNESCO-stad Toledo met bezoek aan de Santo Tomékerk, de kathedraal van Toledo en Museo del Greco met expo ‘Picasso. La visita secreta, 1934’
La Guernica en ‘Picasso 1906. La gran transformación’ in het Reina Sofía en stadswandeling door Madrid
Prado, vrije tijd en terugvlucht Madrid – Amsterdam

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Madrid en stadswandeling

We vliegen van Amsterdam naar Madrid. Na aankomst op de luchthaven van de Spaanse hoofdstad gaan we naar ons hotel in het centrum van de stad. Vanuit hier gaan we Madrid wandelend verkennen. Via de levendige wijk La Latina met een wirwar aan smalle straten vol tapasbars, gezellige pleinen, mooi beschilderde huizen en diverse kerken, komen we op het Plaza Mayor, het kloppende hart van de oude stad. Op deze avond verzorgt de reisleider een lezing over de Spaanse kunst en Picasso. Daarna genieten we van het diner in ons hotel of in een lokaal restaurant. (ca. 25 km)

Lezing Spaanse kunst en Picasso
De Spaanse kunst kwam met name in de 16e en 17e eeuw, toen de rijkdom uit de Nieuwe Wereld Spanje overspoelde, tot grote bloei. Een groot deel van deze culturele rijkdom is te bewonderen in het Prado, waar maar liefst 6.000 schilderijen hangen. Hier bewondert u schilderijen van onder meer Velázquez, Murillo, Zurbarán, Jeroen Bosch en El Greco. Tijdens een lezing vertelt de reisleider u meer over de Spaanse kunst, waarbij er dieper ingegaan wordt op enkele van de belangrijkste doeken die in het Prado hangen. Ook het leven en werk van Picasso, en hoe hij op jonge leeftijd de grote meesters in het Prado kopieerde, komt tijdens de lezing aan bod.

dag 2: Exclusief ‘Picasso. Lo sagrado y lo profano’ in Thyssen-Bornemisza

Op deze ochtend hebben we exclusief toegang tot een van de bekendste musea van Madrid, het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Vóórdat het overige publiek naar binnen mag, bekijken we van 9.00 tot 10.00 uur met een gids de speciale expositie Picasso. Lo sagrado y lo profano (Picasso. Het heilige en het profane). Deze tentoonstelling met ongeveer 30 schilderijen richt zich op de durf en originaliteit waarmee Picasso zowel de klassieke wereld als thema’s uit de joods-christelijke traditie benaderde. Daarna bezoeken we de indrukwekkende collectie van het museum zelf. Hier geniet u van de prachtige collectie westerse kunst vanaf de 13e eeuw met werken van de Vlaamse primitieven, Italiaanse renaissancisten, Franse impressionisten en verschillende 20e-eeuwse kunststijlen. Na dit bijzondere bezoek is er tijd om lekker Spaans te lunchen. Een uitstekende basis voor de wandeling die we daarna door het Madrid van Picasso maken. Hierbij passeren we Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Op deze kunstacademie heeft Picasso les gehad.

dag 3: Toledo met El Greco en Picasso’s geheime bezoek

Het prachtige Toledo, dat is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, wordt ook wel ‘de stad der drie culturen’ genoemd. Eeuwenlang leefden Moren, christenen en joden hier in vrede samen. We wandelen door de straatjes en bekijken enkele van de beroemdste schilderijen van de schilder El Greco (De Griek) in de Santo Tomékerk en in de kathedraal van Toledo, de op één na grootste kerk van Spanje. El Greco werd in 1541 op Kreta geboren, maar woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Toledo, waar hij op 7 april 1614 stierf. Het werk van El Greco was een grote inspiratiebron voor Picasso. Daarom bezoeken we in het Casa Museo del Greco een kleine tentoonstelling die is gewijd aan Picasso’s geheime bezoek in 1934. Hij woonde toen in Parijs en bezocht Toledo incognito. (ca. 180 km)

dag 4: La Guernica en ‘Picasso 1906. La gran transformación’ in het Reina Sofía

We gaan naar het museum met moderne en hedendaagse kunst, het Reina Sofía. Hier kunt u onder andere het wereldberoemde schilderij Guernica van Picasso uit 1937 bewonderen. Het reusachtige doek van bijna 4 bij 8 meter toont een aanklacht tegen een oorlogsmisdaad uit de Spaanse Burgeroorlog en is nog steeds een reverentie voor de mensenrechten op de wereld. Natuurlijk bezoeken we ook de speciale tentoonstelling Picasso 1906. La gran transformación (Picasso 1906. De grote transformatie) en bekijken we andere schilderijen van Picasso. Daarnaast heeft het museum een omvangrijke collectie schilderijen van Salvador Dalí en Joan Miró. In de middag wandelen we door het Madrid van de Bourbons, die de troon overnamen nadat de laatste Habsburgse koning, Karel II, in 1700 kinderloos stierf. We zien monumentale gebouwen en het koninklijke paleis, dat nog steeds door de Spaanse koninklijke familie wordt gebruikt bij officiële ceremonies. Dit paleis uit het midden van de 18e eeuw is een van de grootste paleizen van Europa. Strijkt u daarna neer in een gezellige tapasbar? Deze laatste avond in Madrid sluiten we samen af met een diner.

dag 5: Gouden eeuw in Picasso’s geliefde Prado, vrije tijd en terugvlucht

We bezoeken het bekendste museum van Madrid, het Prado. De collectie bestaat onder meer uit Italiaanse, Vlaamse, Hollandse en Franse schilderkunst, maar de Spaanse schilderkunst uit de gouden eeuw neemt de meest prominente plaats in. Ook zijn hier prachtige schilderijen van Francisco Goya te vinden. Pablo Picasso werd in 1936 benoemd tot directeur van het Prado, terwijl hij op dat moment in Parijs woonde en werkte. Hij is de eerste en laatste moderne kunstenaar geweest die directeur van het Prado was. Het museum is zo groot, dat er voor iedere kunstsmaak wat wils is! De reisleider maakt u wegwijs in het museum, waar u vervolgens op eigen gelegenheid doorheen kunt lopen. Bewondert u de schilderijen van Picasso’s grote inspiratiebronnen El Greco en Diego Velázquez, zoals zijn ‘Las Meninas’? Of bekijkt u andere topstukken van uw keuze? U kunt zo lang blijven als u wilt: totdat we naar de luchthaven gaan voor de terugvlucht naar Nederland heeft u vrije tijd. Wie nog meer van Picasso wil weten en zien, kan het Casa de Velázquez bezoeken waar de tentoonstelling Picasso vs. Velázquez is. Of gaat u lekker shoppen in de gezellige winkels van de hoofdstad? Een bezoek aan het Sorolla-museum met impressionistische kunst van de Valenciaanse impressionistische schilder Joaquín Sorolla (1863-1923) is ook een aanrader. In de namiddag vertrekken we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 25 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Madrid09:45 - 12:15 uur
Madrid - Amsterdam20:25 - 23:00 uur

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrekt vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Ganivet, Spanje
Hotel Ganivet - Madrid
Hotel Ganivet ligt centraal op 10 minuten loopafstand van het Plaza Mayor. Het metrostation Puerta de Toledo ligt om de hoek. Het hotel beschikt over een bar en een snackbar. Op het dakterras kunt u onder het genot van een drankje bijkomen van de dag of een duik nemen in het seizoensgebonden zwembad. De kamers zijn modern en comfortabel ingericht en geluidsdicht. Ze zijn voorzien van een tv, een telefoon, een kluisje en een badkamer met een bad met douche, een föhn, toiletartikelen en een toilet. Er is gratis wifi aanwezig.

Bekijk de website van Hotel Ganivet

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

Schipholhotel A4
Hotel Van der Valk Schiphol A4 - Hoofddorp
Begin uitgerust aan uw vakantie en reserveer een overnachting voor en/of na uw vakantie, voor een aantrekkelijke prijs! Hotel Schiphol A4 is een comfortabel 4-sterrenhotel met uitstekende kamers. Het hotel ligt op slechts 10 kilometer van Schiphol. Tussen 6.00 uur en 23.40 uur gaat er een shuttlebus van en naar de luchthaven. Als u buiten deze tijden reist, kunt u gebruikmaken van de nachtshuttleservice (tegen betaling). U kunt uw auto maximaal 31 dagen parkeren bij het hotel. Mocht u de prijs willen weten voor een overnachting zonder parkeren, neemt u dan contact met ons op. Ter plaatse dient u de city tax te betalen.

Bekijk de website van Schiphol Hotel A4

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek).
Maximaal 22 deelnemers.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien