Romantiek langs de Rijn

Reisleider Steven Bastmeijer:
‘Deze winter presenteert het Groninger Museum het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden, waar de eenzame passant tot rust komt. Tijdens deze bijzondere tentoonstelling bewondert u 95 werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië van kunstenaars als Turner, Friedrich en Dahl!

Wilt u ervaren hoe de schilderijen uit de romantiek zijn ontstaan? Ga dan mee op deze speciale kunstreis naar Duitsland en treed in de voetsporen van de schilders van de Rijnromantiek! De Rijn heeft door de eeuwen heen veel schrijvers, kunstenaar en componisten geïnspireerd. Deze reis voert u dan ook langs het Rijngebied, waar u verrast zult worden door de prachtige natuur die de romantische kunstenaars zo bezielde.

Uw ontdekkingstocht start in Kleef, waar u kennismaakt met de Nederlandse romantische kunstenaar Barend Cornelis Koekkoek. Zijn uitgewerkte schilderijen, tekeningen en litho’s zijn van de hoogste klasse en hebben bos, berg en panoramische Rijnlandschappen als onderwerp. Na dit bezoek reist u verder langs de oevers van de Rijn en bewondert u prachtige natuurgebieden, romantische dorpen, kastelen en ruïnes die een belangrijke rol hebben gespeeld in de romantiek. Samen met de verschillende bezoeken aan musea vol romantische kunst, belooft dit een verrassende kennismaking met Duitsland te worden! Gaat u mee?’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goede middenklassehotels
4x ontbijt en 4x diner
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
inclusief 100% CO₂-compensatie
Bezienswaardigheden
Barend Cornelis Koekkoek-Huis in Kleef
Drachenfels en Arp Museum in Remagen
boottocht Koblenz - Bingen
slot Stolzenfels
Museum am Strom in Bingen
museum Insel Hombroich
Erbach en klooster Eberbach
Reisleider Steven Bastmeijer
SRC-reisleider sinds 2004
Favoriete plek: Museum Insel Hombroich
De natuur en dorpen langs de Rijn waren een ware inspiratiebron voor de romantische kunstenaars. Ik neem u graag mee op een kennismaking met het romantische Duitsland!
Ontmoet onze beste reisleiders in Duitsland
Reisleidster Adriënne Zijlstra
Reisleidster sinds 2006
Reisleider Theo Gerrits
Reisleider sinds 2007
Reisleider Elmar Vrij
Reisleider sinds 2013

De reis in het kort

Barend Cornelis Koekkoek in Kleef
Drachenfels en Arp Museum in Remagen
Slot Stolzenfels en boottocht Koblenz – Bingen
Erbach en klooster Eberbach
Insel Hombroich

Reisbeschrijving

dag 1: Barend Cornelis Koekkoek in Kleef

We starten deze reis in Kleef in Haus Koekkoek. De Nederlandse romantische kunstenaar Barend Cornelis Koekkoek is een van de belangrijkste kunstenaars van de romantiek. In 1834 verhuisde Koekkoek met zijn vrouw naar Kleef. De stad ligt op meerdere heuvels en biedt schilderachtige panorama’s op de Rijn en de laagvlaktes ten noorden en oosten van de stad. In Kleef liet de kunstenaar in 1842 een ateliertoren (belvédère) bouwen met vensters op het noorden, het oosten en het westen, voordat hij tot de aanbouw van een woning overging. Zijn monumentale woonhuis, waar de landschapsschilder tot zijn dood in 1862 woonde, is opnieuw als kunstenaarshuis en museum ingericht. In het een museum zien we zijn werk en dat van leerlingen en tijdsgenoten. We overnachten in Monheim am Rhein. (ca. 250 km)

dag 2: Drachenfels en Arp Museum in Remagen

De schilders van de romantiek hadden een uitgesproken voorliefde voor oude ruïnes en natuurschoon. De berg Drachenfels heeft hierdoor internationale bekendheid gekregen. Lord Byron, de Engelse schrijver en dichter vereeuwigde de berg in zijn gedicht Childe Harold’s Pelgrimage. Ook tal van schilders hebben de berg op het schilderdoek vereeuwigd. We gaan met de Drachenfallsbahn naar de top van de drakenrots. Nadat we van het panoramische uitzicht genoten hebben, vervolgen we onze weg naar Remagen, waar we een bezoek brengen aan Bahnhof Rolandseck. Dit stationsgebouw ontworpen in Rijnlandse romantische stijl, was ooit een verzamelplaats voor schrijvers en schilders uit de hele wereld. Vanuit het stationsgebouw gaan we met een tunnel omhoog naar het Arp Museum. Het gebouw is ontworpen door Richard Meier. De transparante architectuur zorgt voor een verbinding met de natuur, net als in de werken van kunstenaar Hans Arp die hier tentoongesteld worden. Ook zien we in Remagen de Apollinariskerk, een hoogtepunt van de romantische kunst. We overnachten in de omgeving van Koblenz. (ca. 250 km)

dag 3: Slot Stolzenfels en boottocht Koblenz – Bingen

Aan de Rijnoever tegenover de rivier de Lahn ligt het slot Stolzenfels. We brengen een bezoek aan dit neogotische slot, ook wel het fraaiste bouwwerk van de Rijnromantiek genoemd. In Koblenz gaan we aan boord van een boot waarmee we naar Bingen am Rhein varen. Onderweg kunt u genieten van de prachtige natuur, romantische dorpen, kastelen en ruïnes die een belangrijke rol hebben gespeelt in de romantiek. De meest romantische bezienswaardigheid van de Rijn is de Loreley. Deze 132 meter hoge rots, ligt nabij Sankt Goarshausen op het punt waar de Rijn een scherpe bocht maakt. Aan de Loreley zijn veel legendes en volksverhalen verbonden. Een van de legendes zegt dat er ooit nimfen rond de Rijn hebben gewoond die met hun gezang de schippers wisten te betoveren. In Bingen brengen we een bezoek aan het Museum am Strom. De komende twee nachten staat ons hotel in Rüdesheim am Rhein. (ca. 45 km)

dag 4: Erbach en klooster Eberbach

Erbach, een oud stadje met vakwerkhuizen, was het belangrijkste toevluchtsoord voor prinses Marianne, dochter van koning Willem I. Hier staat het Mariannekerkje, het grafmonument en de grafkelder van Johannes-Willem. Prinses Marianne is een veelbesproken persoon uit de geschiedenis van de Oranje-Nassau. We zien slot Reinhartshausen, dat nu deels een hotel is. Dit slot was belangrijk voor prinsen Marianne. Een zijvleugel van het slot liet zij verbouwen voor haar eigen kunstcollectie. Vervolgens bezoeken we het klooster Eberbach. Dit is een voormalig cisterciënzer klooster en behoort tot de belangrijkste monumenten van Europa. In 1986 zijn hier de binnenopnamen gemaakt van de film the Name of the Rose. (ca. 60 km)

dag 5: Insel Hombroich

Na het ontbijt rijden we naar Holzheim voor een bezoek aan het museum Insel Hombroich. Dit is een nieuw soort openluchtmuseum met als motto kunst parallel aan de natuur. Dit zou gezien kunnen worden als voorbeeld van de moderne romantiek. We ervaren hier een andere museumbelevenis. Aan het eind van de middag komen we aan in Nederland. (ca. 120 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. in de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangegeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. In dat geval betaalt u, na uw (online) reservering, de toeslag voor deze extra's via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Zevenaar | vertrek 09.30 uur Station NS
Stationsplein, voorzijde station

U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in een hotel nabij de opstapplaats. Hieronder vindt u meer informatie over dit hotel.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer uw reis vertrek vanaf onze nationale luchthaven Schiphol dan kunt u ook met de Schiphol Travel Taxi naar de luchthaven reizen! U wordt op de door u afgesproken dag en tijd opgehaald en naar Schiphol gebracht. De kosten voor deze service zijn afhankelijk van de afstand van en naar de luchthaven, het aantal personen en of u een enkele reis of retour reserveert. Meer informatie en reserveren? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij regelen het graag voor u!

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotels

Hieronder vindt u informatie over de hotels, waar we meestal tijdens de reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Am Wald - Monheim am Rhein, Duitsland
Hotel Am Wald - Monheim am Rhein
Dit hotel ligt aan de rand van de Monheimer Baggersee. Hotel Am Wald beschikt over een restaurant, een bar en een terras. De kamers zijn voorzien van een tv en een badkamer met een douche, een toilet en toiletartikelen.

Bekijk de website van Hotel Am Wald
Hotel Wyndham Garden Lahnstein Koblenz - Lahnstein, Duitsland
Hotel Wyndham Garden Lahnstein Koblenz - Lahnstein
Dit hotel ligt in een park net buiten Koblenz. Het hotel beschikt over een restaurant, wellnessfaciliteiten en gratis wifi. Vanuit het hotel heeft u een prachtig uitzicht over de Rijn. De kamers zijn voorzien van een tv, een kluisje en een badkamer met een bad of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Hotel Wyndham Garden Lahnstein Koblenz
Hotel Rüdesheim - Rüdesheim am Rhein, Duitsland
Hotel Rüdesheim am Rhein - Rüdesheim am Rhein
Vanuit dit hotel heeft u een prachtig uitzicht over de Rijn en het centrum van de stad. Het hotel beschikt over een restaurant, waar traditionele gerechten worden geserveerd en een terras aan de rivier. De kamers zijn voorzien van een tv en een moderne badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar.

Bekijk de website van Hotel Rüdesheim

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van zowel het stadscentrum als het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uurs receptie, een lift, wifi in de openbare ruimtes, een kluis, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zondag en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers hebben het afgelopen jaar via enquêtes, mail, Facebook en brieven hun ervaringen over deze reis gegeven. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, mail, Facebook en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (57 dagen voor vertrek).
Maximaal 34 deelnemers.